Comentariile membrilor:

 =  2005
Virgil Titarenco
[06.Apr.05 01:47]
ce înseamnă domle "să rămâi fidel lui 2005"? Hai să fim serioși. Mi se pare o glumiță articolul ăsta. Cine citește Harry Potter, Steel sau Brown e dincolo de pericolul de a citi Eminescu în afară de programa școlară și poate nici aia.

 =  asta este...
Dorotea-Laura Ianc
[06.Apr.05 20:30]
nu as fi atat de radicala din punctul acesta de vedere. acestea sunt realitati, din pacate, si am incercat sa le expun aici. sunt inca eleva si constat cu stupoare ca nu se citeste destul. ba mai mult, nu se citeste ceea ce ar trebui, adica literatura de calitate. multumesc oricum pentru trecere si critica, bineinteles!;)

 =  foarte bine foarte rau
Alexandru D.
[02.Oct.05 19:06]
m-am plictisit de improscarea cu noroi (de fapt caractere ariale sau times new roman, asa ca nu au efectul pe care l-as dori) a unor scriitori de genul 'coelho-brown-king' si a cititorilor pokemoni de harry potter. a inceput sa fie la moda sa ii vorbesti de rau... si noi nu vrem sa fim mediocri, nu ?! adica la moda... (suna cartarescian ce zic io, nu ?!) hai sa schimbam moda si sa nu mai scriem articole impotriva lor si sa scriem articole pro unor scriitori buni. si unor cititori buni.
PS: tot vreau sa mi-l imaginez pe coelho cu barba in noroi. are o poza patetica pe site-u' lui: el, visator, priveste catre inaltul cerului tintind cu arcul spre dracu-stie-ce nor, ("Uite, mamae, poet! ca eminescu... cu plete" - mamae). De ce nu sparge nimeni site-u' sa scrie ceva mai inteligent?!

 =  orice inceput e greu...
Dorotea-Laura Ianc
[10.Apr.05 12:29]
Consider ca sunt la inceput de drum si trebuie sa suport orice gen de critica. E oare atat de rau sa iti exprimi parerea? Cred ca aceasta tine de autenticitate... Am in fata mea un site ce de cultura, care, totusi, ar trebui sa prezinte si 'uscaciunile' padurii literare! Lumea e construita pe principii antagonice, deci nu cred ca am facut unn enorm rau scriind despre cei care nu ar prea merita sa fie numiti prozatori, cu toate ca au destui adepti din diferite paturi socio-culturale. Pe viitor voi avea o mult mai mare grija. Iti multumesc pentru trecere!;)

 =  erata!!!
Dorotea-Laura Ianc
[10.Apr.05 12:35]
Din cauza emotiilor, am facut vreo doua greseli: randul3, cuvantul al optulea nu are ce cauta acolo, iar din randul5, cuvantul9 se scrie cu un singur 'n'. Scuze inca o data!;)

 =  polemizare
Lucian Preda
[13.Apr.05 12:22]
Virgil tin sa te dezamagesc de data asta si sa-ti spun ca am citit Brown si pe urma am avut un chef sa cetesc si Eminescu fara sa am programa in fata ci calculatorul. daca stii sa vezi si ce e bun intr-o carte cred ca poti citi orice chiar si Stephen King sub plapuma sau uitandute din cand in cand peste umar sa nu te loveasca ceva de spaima.

 =  Felicitari
Marina Samoila
[15.Apr.05 20:31]
Felicitari Dorotea.
Si pentru eseul tau si pentru modul foarte civilizat in care ai reactionat la comentariile critice.
Apreciez incercarea ta de a-l readuce in interesul cititorilor pe Eminescu si felul tau aluziv prin care iti faci cunoscute opiniile.
Chiar daca nu sunt de acord cu unele din "similitudinile" pe care le vezi tu intre scrierile unor autori contemporani si subiectele eminesciene, mi se pare interesant si imi face mare placere sa citesc punctul tau de vedere.
Ma intristeaza reactiile exagerat de vehemente in opinia mea ale celor care au comentat mai sus si vreau sa te rog sa nu fii dezamagita sau inhibata de ele si sa continui sa scrii si sa ne impartasesti parerile tale.
Sunt convinsa ca eseul tau a fost citit si apreciat de multi vizitatori ai site-ului, care probabil nu au avut ragazul necesar sa-ti lase un comentariu in josul paginii.
Eu te felicit sincer si astept sa te mai citesc.
Succes!

 =  un zambet
Dorotea-Laura Ianc
[17.Apr.05 14:32]
In sfarsit(sa nu par prea melodramatica) un comentariu ce mi-a mers la inima, fiind prietenesc!;)) Eu iti multumesc pentru rabdarea avuta sa-mi postezi un mesaj incurajator, care sa nu ma poticneasca pe drumul nu demult inceput! Similitudinile am incercat sa le sugerez la intamplare, recunosc, insa ceea ce m-a interesat a fost efectul asupra cititorilor. Mai bine spus, simteam toate cele scrise, insa aveam nevoie si de un 'feedback' de la 'publicul tinta', si atunci, de ce sa nu dau exemple... chiar daca nu tocmai relevante;)) Nu sunt dezamagita de criticile vehemente; cred in destin, deci ele erau necesare! Si, sincer, novice fiind, nu e cazul sa am 'fitze'(ce mai, si daca as fi deja celebra intr-ale scrisului, 'aerele' m-ar face penibila). Prefer sa vorbesc deoar cand sunt intrebata, cu toate ca sunt o guraliva incurabila, si sa ma concentrez pe profilul site-ului: scrisul! Iti multumesc inca o data, si te astept cu opere, sper, mult mai reusite din parte mea!

 =  Stand-by
Gabi Schuster Cărărușă
[18.Apr.05 14:36]
Observatiile tale referitor la situatia Eminescu-lui sunt
binevenite si corecte. Ai dreptate, timpul este un factor determinant in toate activitatile noastre. El ne obliga la liste de lecturi bine cantarite. Riscul de a trece pe langa ce este important exista si este major. Pe de alta parte ar trebui facuta o diferenta intre cititori. Ei sunt de multe feluri si nu se pot enumera aici. Cititorii pretentiosi cu nivelul lor de cultura si informare, trebuie sa isi faca timp atat pentru Eminescu cat si pentru Coelho … Nu putem ramane agatati intr-un timp sau intr-un stil. Faptul ca ne intalnim cu Eminescu inca din gradinita este un avantaj si un dezavantaj in acelasi timp. Tine de fiecare decantarea cliseelor si pastrarea esentelor.
Coelho este dupa Marques cel mai citit autor din America de Sud. Harry Potter are meritul de a fi readus copii si adolescentii dela computer la carte, de a-i fi adus la coada la librarie… Pana aici nu este vorba despre valoare, ci despre spiritul timpului in care traim si pe care l-ai semnalat cu inteligenta. Cititorul trebuie sa isi croiasca singur drumul prin abundenta publicatiilor, tragand cu ochiul la revistele de specialitate, care ar trebui sa fie un fel de ghid cultural.
Intrebarea ta despre actualitate ramane o intrebare la care mai trebuie meditat. In masura in care Eminescu a scris in secolul 19, el nu se mai afla in actualitatea fierbinte, dar ce ar fi actualitatea literara romaneasca fara el ? El ramane un bun cultural pe care il avem si
de la care evoluam. El se afla integrat undeva in gandirea noastra artistica, instrument cu care evaluam ceea ce citim din modernitate. Paralelele nu se intalnesc decat la infinit…
M-as bucura sa dezvolti tema cu prospetimea gandirii liceanului.
Este interesant punctul de vedere al generatiei care va trai in fata computerelor.

 =  critica
Claudia Dana Marcu
[18.Apr.05 17:39]
Teoretic gusturile nu se discuta. Am spus teoretic. Anne Rice, Stephen King, Paolo Coelho - de ce sa ma faca cineva sa ma simt prost ca sunt favoritii mei? Nu cred ca altii mi-au mai mers la suflet atat de mult, mai ales Eminescu! Ha, daca ar fi sa fiu subiectiva (ca si dvs. doamna autoare a acestui text) as spune ca Bacovia e net superior. Dar nu sunt, recunosc ca e net superior lui Eminescu din punctul meu de vedere, dupa gustul meu. Si tot dupa gustul meu, cele trei exemple "negative" oferite de dvs. sunt niste autori super-talentati, cu tot respectul, cand o sa fiti de talia lor, atunci sa ii criticati. La rvedere si best regards.

 =  Eminescu la liceu
Dorotea-Laura Ianc
[18.Apr.05 23:20]
Gabi, iti multumesc pentru analiza aprofundata, zic eu, a articolului. Ma bucur ca cineva din Heidelberg ma citeste(eu fiind o micuta filogermana;)) Cum am mai spus-o, ceea ce apare aici e parerea mea despre Eminescu, si e reflectia unei eleve de liceu. Totusi, nu vreau sa scot la iveala randuri care m-ar durea, deoarece cunosc cazuri de liceeni care inca identifica notiunea'carte' cu o corvoada, deci... am incercat sa scriu pe intelesul tuturor, cuprinzand mai multe conceptii intr-o bucata ce imi poarta amprenta. Te mai astept cu scrieri mai mature si iti multumesc pentru aprecieri!;))

 =  gusturi, pareri...
Dorotea-Laura Ianc
[18.Apr.05 23:43]
Cum sa ma supar? O mare noutate n-am aflat din 'teoretic, gusturile nu se discuta'. Am incercat sa imi expun parerea, nu sa discut despre gusturi. Toti scriitorii trebuie sa aiba cititori, insa ar fi o blasfemie sa il asezam p Eminescu, 'motorul' tuturor poetilor si prozatorilor romani, langa literatura de masa, unde iti exceleaza favoritii. Pentru ca, scuza-ma, sper ca nu doresti sa ii numesti 'clasici', sau 'valorosi'(in sufletul tau, probabil sunt, dar in arta scrisului nu!) In ceea ce il priveste pe Bacovia... tot nu l-as aseza deasupra lui Eminescu. E parca mult prea 'ieftin' pentru locul acela. Nu il am prea tare la suflet, recunosc, pentru ca asa-zisul ton funebru al lui ma lasa chiar nemiscata(respect tuturor admiratorilor lui!). Stanescu, insa, ar fi unul din poetii care se pot numi cu mandrie urmasi ai lui! Sper ca nu te-am enervat sau suparat!;) Inspiratie multa si te mai astept! Multumesc pentru ca m-ai citit!;))

 =  raspuns ;)
Claudia Dana Marcu
[02.Oct.05 19:06]
E adevarat, nu pot fi clasici, sau cel putin nu inca pentru ca ne sunt contemporani, timpul isi va spune cel mai bine cuvantul in cele din urma. In alta ordine la idei, tonul funebru a lui Bacovia se potriveste cu vampirii lui Rice, cu stilul lui King si cu tristetea dintre randurile lui Coelho, pentru mine e aproape senzual. Fara a fi impertinenta, sper, va recomand cu caldura, daca aveti timp, facand abstractie poate de titluri, sa cititi o carte din "Cronicile vampirilor" de Rice, sunt pline de trairi umane chiar daca personajele nu sunt, dar faptul ca sunt vampiri le acorda o vasta experienta de viata, de sute de ani,e ca sa zic asa o metafora, evident, dar e vorba in final tot de oameni, de sufletele lor, de trairi ca fericire, iubire sau durere. In fine, va multumesc pentru raspuns, o zi buna in continuare, la revedere :)

 =  intrebare
Diana Homescu
[02.Oct.05 19:06]
Marturisesc de la inceput ca imi place mult Eminescu. Ma intreb insa cei care sustineti nu cititi decit Eminescu, Stanescu si probabil alte opere clasice, chiar nu simtiti niciodata nevoia de a va relaxa cu un roman de dragoste simplu, la care sa nu te opresti la fiecare paragraf sa-l analizezi? Sau un roman de aventuri pe care sa nu-l poti lasa din mina, sau unul politist? Chiar deloc, niciodata, nici macar intinsi la soare pe plaja sau calatorind cu trenul? Doar o curiozitate.

 =  Dianei
Dorotea-Laura Ianc
[26.Apr.05 19:57]
Mesajul tau mi-a amintit de o intamplare amuzanta:acum 2 ani eram in tabara la mare, la Costinesti, si citeam "Asa grait-a Zarahustra', de Nietzsche, in timp ce ma prajeam pe nisip;)))... Se poate sa nu fii atras de literatura simplista. Oricum, eu as apela la ea ca sa rad. Recunosc ca am citit "Veronica se hotaraste sa moara", de Coelho, si putea fi si mai rau. Exista un adevar ascuns in motto-ul'unitate in diversitate', deci trebuie sa acordam o pista libera fiecaruia. Dar preferintele ar trebui sa fie neclintite. Cel putin, neinfluentate de trend-uri... Acela se potriveste mai mult la imbracaminte. Asa cred eu;))) Multumesc mult pentru trecere si atentie, bineinteles;)))

 =  ...mai stii?!;)))
Dorotea-Laura Ianc
[26.Apr.05 20:01]
Intr-o noapte de nesomn, am vazut 'Regina damnatilor'. Ceea ce m-a impresionat a fost soundtrack-ul, si, de ce sa ma ascund, bestialul Townsend;))) Poate voi citi o cronica de-a vampirilor... dar acum trebuie sa ma concentrez pe cambridge;))) Oricum, multumesc pentru recomandari;)))

 =  blasfemie
Emil Carageorge
[15.Jun.05 08:50]
Nu mai sunt elev, nici student, dar nici nu am sarit 30 de ani. a vorbi intr-un text cu pretentii de polemica despre Eminescu in contrapartida cu coelho, king (peste 100 de ani cati vor mai sti ca au existat) sau, mai rau, cu niste manelisti ai beletristicii gen rice, steele sau sheldon (presupun ca ai auzit si de asta), sau, SI MAI RAU, cu niste deranjate la glande gen sandra brown (ca sa vezi cat de greu e sa scrii te invit sa iti dai cu parerea deapre o incercare pe care o gasesti pe pagina mea, "Brenda Sown...")mi se pare O BLASFEMIE. Nu il idolatrizez pe Eminescu, a fost genial ca scriitor, dar a clacat dupa parerea mea in alte domenii precum gazetaria prin ideile prostesti pe care le raspandea, si, nu in ultimul rand, a fost un antisemit convins. El ramane totusi un reper, iar daca tu il asezi in acelasi raft sufocat de maimutele cu pretentii de carti de care ai amintit, atunci nu ai inca o imagine clara asupra a ceea ce inseamna ESTETICA literara. Am inteles ca esti eleva, e bine sa citesti orice si cat mai mult, si sper ca intr-un final sa poti recunoaste valoarea. Succes




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0