Comentariile membrilor:

 =  O mică observație:
Tudor Cristea
[31.Oct.09 23:03]
Personajul din "Concert..." nu se numește Ada Mazu, ci Ada Razu. Există, la noi în literatură, și o eroină numită Mazu (Daria), dar la Sadoveanu...Altminteri, eseul e foarte documentat, ca de obicei.

 =  Analiză
Tudor Cristea
[04.Nov.09 19:14]
Mai întâi, să stabilim termenii discuției. Am o netăgăduită admirație pentru informația pe care o dețineți și o utilizați. Am, însă, rezerve față de modul cum o utilizați și, de aici, pentru stilul dvs. critic. Nu reiau afirmații anterioare (deși nu retrag nimic). Iată un pasaj: "În opinia criticului Henri Zalis aportul trudei portretistice a Hortensiei Papadat Bengescu duce la câștigarea unei dimensiuni psihologice în romanul nostru interbelic, lucru nereușit de M. Sadoveanu: “Marea noutate din ciclul romanesc al Hallipilor vine de acolo că descifrează hieroglifele interiorității, pentru Sadoveanu deșăvârșit închise într-o mare, fascinantă elementaritate. Și astfel o noutate se leagă de alta. [...] Așadar o ontologie a realului și o alta a actului de creație. Amestec între timbru și limbaj, între senzualitate și estetică. Intensitatea celei de a doua, antidot pentru risipirile de suprafață, adâncește trebuința spiritului să fie el însuși, să privească lucrurile în față, să topească în studiul ființei energii chemate să se realizeze, să trăiască efemer, să piară nu înainte de a fi studiate, explorate, împinse de sondaje îndrăznețe dintr-un spațiu elementar într-altul pozitiv complicat, nediscursiv, cu desăvârșire aliniat la modernitate”".
O primă observație. Dvs. spuneți: "În opinia criticului Henri Zalis aportul trudei portretistice a Hortensiei Papadat Bengescu duce la câștigarea unei dimensiuni psihologice în romanul nostru interbelic,lucru nereușit de M. Sadoveanu". Zalis spunea: HPB "descifrează hieroglifele interiorității, pentru Sadoveanu deșăvârșit închise într-o mare, fascinantă elementaritate". E ceva total diferit, privindu-l pe Sadoveanu. Dvs. simplificați, lipsește nuanțarea din Zalis. Dar...Dar ce nevoie aveți dvs. să citați considerațiile gongorice ale lui Zalis, chiar dacă ele nu sunt lipsite de o anume competență? Și când zic Zalis, mă gândesc și la alții, pe care-i reproduceți cu religiozitate.
N-am idee ce vârstă aveți, dar asta nu contează. Toți ar trebui, indiferent de vârstă, să ne comportănm ca și cum am mai avea doar o zi de trăit. Dar și ca și cum am mai avea cel puțin zece ani. Ca și cum peste o săptămână am putea muri de gripa nouă. Dar și ca și cum dl Băsescu ne-ar scăpa (vorbă să fie!) de ea.
De ce nu lăsați dvs. toate acribioasele cunoștințe pe care le posedați să vă ghideze din off, exprimându-vă opiniile personale, curajos, inteligent, original, chiar dacă riscant. Sunteți un om sănătos. De ce înaintați sprijinindu-vă mereu de o cârjă sau alta?...
Mai vreau să vă spun că dacă nu v-aș stima pentru reala competență privind informația, n-aș (mai) fi rostit/ scris un cuvânt.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !