Comentariile membrilor:

 =  Încântare a ochiului și a spiritului:
nicolae tomescu
[01.Oct.10 14:08]
Răzbat din imagini
frumusețile toamnei -
culeg poeții

Raze ce înfruntă ceața, vârtejul frunzelor, turnurile de veghe ce nu pot opri toamna, melcul de pe frunza volantă precum și toate celelalte spun adevăruri transfigurate de poezie

Sunt bucuros că am putut lua parte la o astfel de manifestare

Mulțumesc Biei

 =  Adevărate capodopere...
Miclăuș Silvestru
[01.Oct.10 16:26]
m-au încântat. Puterea artistică dublată: Foto-Haiku. Felicitări pentru expunere și mult succes

 =  simplitate, echilibru, pace sufletească
Cristina-Monica Moldoveanu
[01.Oct.10 16:26]
Un lanț de culori și lumini calde, împletite armonios în faguri plini de cuvinte alese. Mă bucur că am participat la această haiga și o felicit pe Cristina Rusu pentru inițiativă, alegerea și prelucrarea imaginilor cu text, dar și pe toți participanții ale căror versuri surprind vibrații emoționale ale unei toamne frumoase și liniștite, dar de nestăvilit, după cum spunea cineva mai sus. Povești, umbre, castane, dans de frunze, cețuri, nostalgie, luna plină...

 =  "Pe serpentină în sus"
Călin Sămărghițan
[01.Oct.10 16:26]
Din nou o colecție de excepție, îmbogățind un portofoliu deja cunoscut. Mă bucur că am avut onoarea să particip. Mulțumesc.

 =  Felicitări tuturor
Gârda Petru Ioan
[01.Oct.10 16:49]
Apreciez seriozitatea cu care a fost tratată fiecare "za". Se pare că fiecare avem emoții să nu fim verigă slabă. Eu cred (cu oarecare lipsă de modestie) că acest lanț e cât se poate de trainic.
Cristina, ce zici de o broșură? Cu toamna sau cu toate anotimpurile...

 =  Unitate in diversitate
Chitul Grigore
[01.Oct.10 18:33]
Multumesc si eu pentru invitatia de a participa la un asemenea proiect. Efortul e mare, la fel si emotiile. Felicitari regizoarei si tuturor participantilor!

 =  cristina rusu-yoga
Nache Mamier Angela
[01.Oct.10 18:45]
am privit cu emotie si încântare aceste talente "în sirag"
textele sunt în osmoza cu peisajele , adevarate "iluminari"inspirate si profunde
merci pentru acest exercitiu de yoga ,o plenitudine senina binevenita

 =  bucuria toamnei
Cristina Rusu
[01.Oct.10 19:31]
frumoasă această toamnă și bine ne este împreună colegi, prieteni de suflet. mă bucur că sîntem aici, acum. sînt multe poeme bune și vom vorbi mai tîrziu despre ele.

inspirație maximă și să vă bucurați de toamnă. mulțumim de comentarii

bia

 =  haiga de toamnă
Mihaela Roxana Boboc
[01.Oct.10 19:36]
Felicit și eu ceilalți participanți pentru sensibilitatea și emoția acestor scrieri și mă bucur că am luat parte la sărbătorirea toamnei prin intermediul acestui lanț al prieteniei.

Parcă s-a umplut de nostalgie, de umbre și de frunze acest loc...

Interesantă ideea lui Gârda Petru Ioan cu broșura. Vizualizez deja conținutul. Ar fi ceva special.

 =  Inspirat
Marian C Ghilea
[01.Oct.10 20:05]
Feliciteri Cristinei și celorlalți participanți pentru un montaj foarte inspirat și expresiv. Sentimentul meu este că de la un anotimp la altul montajele sunt tot mai reușite. Mi-au plăcut absolut toate poemele, dar cum e imposibil să le comentez pe toate, mă voi rezuma doar la câteva.
Primul poem, al Magdei, are un contrast foarte interesant între umbrele lunii pline și banca goală. Ambiguitatea textului e foarte bine folosită aici: e luna plină sau sunt umbrele pline pe banca goală? Poemul poate fi citit în ambele moduri. Mi s-a părut deosebit de inspirat, atât luna cât și singurătatea marchează pașii către casă în noaptea târzie de toamnă.
Ultimul poem, al Cristinei ilustrează din nou superb anotimpul proaspăt început, cu vântul ce pare să poarte tristețea și singurătoatea nopților lungi de toamnă. Și avem din nou conexiunea între cel ce observă și natură, între om și anotimp.
Poemul Loredanei Dănilă pare simplu la prima vedere, dar exprimă o imagine foarte vie - antagonismul dintre căldura verii (razele) și ceața (venirea frigului). Toamna apare ca o punte între două lumi antagonice, o bătălie a cărei balanță înclină treptat, până după solstițiul de iarnă, în favoarea gerului și gheții.
Ar mai fi multe poeme deosebite, îmi cer scuze fată de ceilalți autori că nu le comentez, dar prefer să nu mă extind exagerat cu comentariul meu.

 =  Cristinei, gânduri bune!
Ottilia Ardeleanu
[01.Oct.10 20:09]
deosebit ca prezentare. un "buchet de crizanteme" cu parfum și culoare aparte!

felicitări tuturor! remarcabile sunt toate.

Ottilia Ardeleanu

 =  sînt multe poeme bune și..
Cristina Rusu
[01.Oct.10 20:51]
Marian, tu ai punctat bine poemul Magdei, care este un poem foarte bine structurat și bine încadrat în anotimp. mie personal îmi place acea pauză dintre primul și al doilea vers, ea face tot poemul. este ca o clipă de răgaz, un moment de liniște, ca și cum ți-ai trage respirația să vezi ce îți poate aduce toamna în drum spre casă. călătorul vine de departe și ajunge acasă exact în momentul cînd toamna își face apariția. în general cînd vorbim de toamnă putem asocia acest anotimp cu melancolia, singurătatea sufletului. călătorul se întoarce acasă și pe drum vede luna care este călăuza sa, luna care îl îndeamnă să trăiască pentru o clipă acea singurătate a sufletului golit, obosit. banca este goală dar gîndul că ajunge acasă este satisfacția sublimă, căci acolo nu este melancolie, este toamnă caldă și nu rece. poemul poate rămîne pentru o clipă în suflet atunci cînd este citit. el are rezonanță în special cu iubirea. am îmbrățișat acest poem al Magdei și știu că iubirea pentru lirica niponă face ca ea să aducă în pagină aceste versuri.

Ottilia tu ești prietena noastră și îți mulțumim de cuvinte.

mulțumesc. bia

 =  Toamnă
Am intenționat să comentez măcar un haiku, dar mi-a fost imposibil să aleg unul. Toate sunt interesante și în armonie cu fotografia. Remarc, de asemenea, o anumită unitate, cum spunea cineva mai sus, de parcă toate poemele ar fi fost scrise de aceeași persoană. Fotografiile sunt minunate. Felicitări tuturor!
Mulțumiri celor care au comentat, în special lui Marian Ghilea pentru interpretarea poemului meu.

 =  o toamna splendida sa aveti!
Dana Stefan
[02.Oct.10 12:39]
dincolo de aprecierile privitoare la autorii ce mentin, de catva timp bun, o asemenea manifestare creativa colectiva, legata de poemul de mici dimensiuni, la care adaug multumiri Cristinei pentru invitatii, tin sa adaug cateva precizari referitoare la posibila tiparitura a acestor lanturi de anotimpuri, sugerate aici de cativa de mai sus:

ca sa aduni intr-o editie tiparita sute de poeme vizuale, in formula stricta a ceea ce s-a postat pe poezie.ro, ai nevoie, obligatoriu, de acceptul fiecarui artist fotograf ca sa tiparesti poemele. regulamentul copyright pretinde, si pe buna dreptate, ca, in cazul in care imaginile foto sunt folosite in proiecte care se comercializeaza, poti sa apelezi la o imagine doar cu acordul scris al autorului.
deduc, e extrem de greu sa obtii peste o suta de astfel de acorduri scrise, si asta in cazul in care artistul fotograf nu are si alte pretentii, privind drepturile de autor.
o varianta exista, insa munca de redactare va fi uriasa, migaloasa si neplatita: sa doreasca unul din autorii poemelor sa inlocuiasca, poem cu poem, incepand cu primul montaj si pana azi, fiecare imagine vizuala, prin recompunerea poemelor in alte imagini.
asta inseamna si ca fiecare autor trebuie sa reia, inainte de redactare, fiecare lucrare in parte, care ii apartine, si sa faca noi fotograme pentru fiecare poem al sau, ca apoi sa il predea celui care redacteaza cartea.
imaginile pot fi DOAR ale autorilor de poeme.

vor exista apoi discutii: cu siguranta cel ce presteaza munca de redactare trebuie recompensat cu alt procent din vanzarea cartii.
bun. nu se va angaja niciun autor, se da materialul la o editura. editura trebuie platita, poligrafia trebuie platita. cartea cu peste o suta de imagini color va avea un pret exorbitant de tiparire.

deci, dragii mei, nu e deloc o treaba simpla sa se pritoceasca o asemenea carte. ne-o putem insa imagina, si da, ar fi frumos, mai ales, sa ajungi sa aduni atatea poeme marunte intr-o carte.

legat de toate filele postate pana acum, din punctul meu de vedere:
daca intelegem ca autorii stau sub o flamura ca sa exprime laolalta o unitate in diversitate, e perfect. :)
din acest punct de vedere, sper ca anotimpurile sa se preumble la nesfarsit.:)

Linea

 =  colaj de toamna
livia ciupav
[02.Oct.10 13:24]
Un colaj interesant, specific anotimpului, format din castane, paianjeni, frunze uscate, ceata si vant. Ma bucur ca ne-ai adunat din nou, Bia. Si sper sa nu ne oprim aici.

 =  poate o carte cândva
Cristina Rusu
[02.Oct.10 13:54]
Dana are dreptate în privința cărții, costurile sînt foarte mari pentru că se necesită o hîrtie de foarte bună calitate ca să avem imagini deosebit de clare. m-am gîndit la o carte cu ceva timp în urmă și Dan Norea vorbea despre asta. eu personal cred că va fi posibil într-un viitor nu prea îndepărtat. mulțumesc Dana că ai fost alături de noi. ai o imagine oacheșă și versuri pe măsură.

Loredana, Ioan, Livia, Mihaela,Călin și Grigore mulțumim de participare. ajungem și la poemele voastre. cred că de data aceasta avem mai multe poeme bune ca de obicei, mai condensate și mai expresive.

bia

 =  un lanț
George Daryoung
[02.Oct.10 14:44]
teribil de sensibil și puternic în același timp, diferența dintre poeme părerea mea, unu-i mai bun decât cealălat, un tot unitar într-un echilibru delicat. o toamnă frumoasă tuturor!

 =  Șoaptele toamnei
Magdalena Dale
[02.Oct.10 14:47]
Eu cred că sunt poeme bune și putem remarca un vizibil progres calitativ în abordarea liricii nipone la toți colegii. Sunt onorată și emoționată pentru că poemul meu a găsit ecou în inimile celor ce au comentat aici. Marian a intuit exact că am urmărit contrastul dintre luna plină, care este kigo de toamnă și banca goală în același timp încercând ca poemul să fie ambiguu. Bia, a intuit și ea foarte bine că în fapt cu toate că este haiku este un poem de dragoste… De altfel haiku-ul și dragostea pot merge mână în mână foarte bine, dacă știi să ascunzi după evantai emoția și o lași doar să transpară ca o mireasmă volatilă.

Nu mă pot opri să nu comentez câteva haiku-uri care mi s-au lipit de suflet cu rugămintea ca cei cârcotași să nu creadă că este vorba de a ne lăuda între noi. O surpriză foarte plăcută este poemul lui Doru Emanuel Iconar. Un haiku bun, cu kigo și contrast. Un alt poem cu kigo și contrast care mi s-a lipit de suflet este cel al lui Marian Ghilea. Cristina Monica Moldoveanu are un poem bun cu kigo și care are ambiguitate deoarece șoaptele ce se aud pot fi ale trecătorilor sau foșnetul frunzelor ce cad. În poemul Cristinei Rusu pe lângă kigo întâlnim categoria estetică specifică haiku-ului ”sabi” – sentimentul de nostalgie și dulce tristețe.
Nu am vrut decât să punctez ceea ce mi s-a lipit de suflet, dar toate poemele cred că ar merita să fie comentate și fiecare reprezintă o mică bijuterie șlefuită de sensibilitatea autorului.
Mulțumesc Cristinei Rusu pentru inițiativă, pentru aceste miresme de toamnă prinse în câteva cuvinte, esențe ale unor momente din sufletul nostru.

Mă bucur să văd că lirica niponă își găsește ecou în sensibilitatea poetică a colegilor de pe site. De altfel site-ul atât cel românesc cât și varianta englezească va fi menționat ca sursă de informare pentru cei ce vor să citească lirică niponă scrisă de români, în revista de prestigiu internațional Atlas Poetica numărul 7, care apare atât pe internet cât și pe hârtie. Voi face anunțul la vremea potrivită în pagina mea.

Vă mulțumesc tuturor pentru că sunteți aproape de lirica niponă!

Magdalena Dale




 =  miraculoasa lume a toamnei
Doru Emanuel Iconar
[02.Oct.10 23:19]
Bia,

Mulțumesc pentru invitație iar colegilor că au primit ucenicul în rândurile maeștrilor. Mi-era dor de voi, toți.
Biei am ai mulțumi încă o dată, fotografia mea e deosebită, are o discreție care pe mine m-a cucerit.
Îmi pare rău, puteam da mai mult.

Doamna Magdalena Dale,
cuvintele dumneavoastră m-au surprins, vă mulțumesc pentru aprecierea făcută poemului meu. Sunteți un as în materie, cu atât mai prețios este comentariul lăsat.
Adevarul e că m-am speriat când mi-a spus Bia că mă pune lângă dumneavoastră, dar am zis că e un examen și, uite, l-am luat.

Doamna Dana Ștefan,
poemul dumneavoastră m-a cucerit.

Mi-a plăcut și poemul doamnei Cristina Monica Moldoveanu.

Doru Emanuel

 =  iar toamna...
tincuta horonceanu bernevic
[03.Oct.10 09:52]
Superbe imagini de toamnă. Și versuri pe măsură.
Cristina Rusu, felicitări pentru munca de a ne aduna pe toți la un loc.
tincuța

 =  să faci frumos și să fii motivat
Cristina Rusu
[03.Oct.10 12:19]
cred că nici unul dintre noi nu este motivat decît de frumos, de spiritul de echipă și să dea ceva bun. nu sîntem perfecți și poemele noastre nu sînt perfecte ci doar frumoase. Magda a punctat bine unele poeme, ea este sensibilă și sufletul ei e atras de dragoste, lună și melancolie. eu personal am văzut în poeme starea de spirit a fiecăruia în prag de toamnă. se vede clar cine scrie haiku zilnic sau destul de des și cine se joacă cu forma versului frumos doar pentru a măsura clipa.

mă opresc la poeme și observ că ele sînt pe imagine mai ales unul din planuri. foarte reușit poemul lui Ioan Gîrda. este un haiku bun, corect, are două planuri și conexiunea dintre turnurile de veghe și stăvilirea toamnei este bună. ideea e interesantă. așa cum și poemul lui Dan Norea cu un ușor umor reușește să așeze planurile fără să treacă la senryu, căci poemul este haiku cu ușoară tentă de senryu. este singurul poem care are tentă umoristică fin încadrată fără să deranjeze, ea nefiind subliniată puternic. imaginea lui Ion Rășinaru este destul de veselă. poziția veveriței e oacheșă, dar poemul este serios și bine realizat. mie personal mi-a plăcut acest poem pentru că are două planuri bine aspectate. întîi apare podul gol și apoi autorul te trimite pe malul apei unde se găsește ceva de mîncare. o viziune interesantă.

o să mai deschidem linia comentariilor și pe poemele următoare. m-am bucurat cînd Magda a văzut haiga întreagă și mi-a zis că sînt multe poeme bune. chiar așa este.

mulțumesc tuturor

 =  senzatie de toamna
Marius Iulian Zinca
[20.Oct.10 14:42]
frumos anotimp reflecta in imaginile imbinate cu haiku si ajungi sa te intrebi daca fotografiile sau haiku-rile sunt mai valoraoae, se pun in valoare una pe cealalta, felicitari de colajul de imagini si versuri, vizualizat si citit cu placere, Marius Iulian

 =  Marius
Cristina Rusu
[24.Oct.10 09:12]
mulțumim frumos de semnul tău. toate aceste pagini rămîn în amintirea noastră și ne leagă în prietenii strînse. să ai o toamnă spornică





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !