Comentariile membrilor:

 =  Mă alătur protestului
Dan Norea
[12.Nov.12 16:55]
Laurone are dreptate. Pot adăuga la lista celor în fața cărora Eugen Sfichi a întrecut măsura, prin jigniri repetate, pe Sorin Olariu, Cornel Rodean, Abel Florian, Ion Ruse și ultimul, cu voia dvs, Dan Norea. Mă rog, nu cred că sunt ultimul, e probabil să mai fie și alții, de care nu-mi aduc acum aminte.

Asta ca să nu mai vorbesc de faptul că, prin catrene și comentarii, susține aici, pe site, o adevărată campanie electorală. Toți avem simpatii și antipatii politice, dar încercăm să ambalăm totul și să punem drept fundiță un zâmbet, acceptând ideea generală că politicienii sunt o apă și-un pământ. ES se comportă ca un activist de partid. Nu simpatiile lui, altele decât ale mele, mă deranjează (pe aceeași baricadă se găsesc Laurone, Tataia și alți câțiva, pe care îi respect și îi simpatizez în continuare), ci modul încrâncenat și exclusivist pe care îl folosește ES.

Am încercat să îl ignor, dar cum e peste tot, mi-a venit destul de greu, așa că am preferat să lipsesc o perioadă de pe agonia.



 =  soluția: aplicarea regulamentului
Laurențiu Orășanu
[12.Nov.12 17:12]
Dacă până și Dan Norea intervine, înseamnă că e groasă.
Soluția: aplicarea regulamentului (de la teza asta m-a împroșcat Sfichi în fel și chip).
Adică:
- atenționat dl Barbu (răul cel mai mic) că dacă mai umple pagina cu inepții va vedea nivelul mării (ca ne-epigramist, poate comite din când în când, dar nu să umple pagina principală cum a făcut-o azi)
- epigrama dlui Prundoiu la Atelier (legătura cu paharul e subțire). Cu asta degajăm pagina principală astăzi.

- atenționarea și urmărirea strictă a textelor și comentariilor introduse de Miloș Petru și Prundoiu Dan, mari umplători de spațiu de dragul de a-l umple ; trecerea promptă a textelor cu greșeli de limbă la Atelier, indiferent de nivelul postatorului;
- sancționarea lui Sfichi (nu, nu e domn) cu trecerea la nivelul - 20 (pentru jigniri repetate, vezi lista Dan Norea și Laurone)

Calimero


 =  Părerea mea
Gârda Petru Ioan
[12.Nov.12 19:50]
D-lor, dacă doriți să crească ponderea epigramelor bune și a replicilor bune, postați. Un text bun incită și obligă la o replică bună. Sigur că uneori se sare peste cal cu chat-uirea, dar se întâmplă și replici spirituale. Sfichi și Dan-T au potențial, numai că Sfichi se angajează în prea multe replici polemice, iar Dan-T prea se grăbește cu replicile. Spontaneitatea cu orice preț comportă riscuri.
În concluzie, îi îndemn pe epigramiștii buni și nemulțumiți (se știu ei) să posteze texte, iar pe cei care îi enervează îi îndemn la reținere.
Sigur că trebuie aplicat regulamentul, dar are cine s-o facă?

+ stea pentru atitudinea corectă
Laurențiu Orășanu
[12.Nov.12 19:59]
Sigur că trebuie aplicat regulamentul, dar are cine s-o facă? (GPI),
Poate că tocmai cel care a exilat acest text în pagina de autor și, concomitent, lasă grafomania să se lăfăie pe pagina principală.

Nu e prima dată când cei care țin la calitatea textelor promovate pe acest site sunt trmiși la plimbare.

Pentru poziția corectă față de site, înstelez acest text.

Home,
GPI, Credeam că nu-ți pasă, dar văd că tu chiar greșești grav cu discernământul. Cam câți ani ar trebui pentru a vedea potențialul acela?

 =  Laurențiu, Dan, Laurențiu
Eugenia Reiter
[12.Nov.12 20:02]
stabiliți un editor pentru epigramă ca să rezolvați problemele.
probabil știți (sau nu știți): de fff. multă vreme sunt singurul editor activ pe site. nu pot acoperi totul iar agonia nu este principala mea preocupare zilnică.

plus: Miloș Petru are nivel de acces (pentru cine mai are dubii: Radu i l-a oferit), Prundoiu Dan are nivel pentru comentarii iar Sfichi Eugen a fost trecut la 0, pentru o perioadă (pentru cine vrea să știe cui trimite înjurături: eu l-am trecut).

în rest, cum spuneam, fiind singură, nu-mi ajunge timpul să cuprind tot.
stabiliți un editor, îmi comunicați și rezolvăm.

seara bună, domnilor



 =  pe arătură
Radu Herinean
[13.Nov.12 12:25]
Am citit cat am gasit din textele si comentariile celor invocati aici si imi pare bine sa spun ca nu sunt de acord cu nimeni, decat poate cu Eugenia, cand zice "unde e editorul de epigrama" ???

Eu n-am gasit acele texte/comentarii invocate de Laurentiu ca fiind insulte.

Daca singura problema e ca un scriitor se crede guru in epigrama, nu e nevoie de editorii site-ului ca sa ii demonteze creatia, din contra, e nevoie de specialistii scriitori ca sa ii arate ce greseste.
Daca ar fi sa cuantific calitatea mesajele spre/dinspre acesta, cred ca respectivul este clar lasat in umbra la capitolul reactii nepotrivite si agresivitate.

Nu sunt un specialist in epigrama, dar recunosc un text prost sau un text bun atunci cand dau peste el, indiferent ca e politic sau nu, si chiar daca noi ca politica editoriala incercam sa evitam sa avem de-a face cu politica, epigramele (cel putin cele pe care le-am citit azi) sunt mai mult decat acceptabile.

Exista in continuare aceleasi 2 variante pozitive de rezolvare:
- reusiti sa convietuiti in continuare pastrand tonul replicilor cat mai putin agresiv/injurios
- identificati un editor acceptabil pentru toate partile, care sa poata gestiona corect astfel de conflicte si noi ii acordam functia

Exista evident si varianta amenintatoare "dacă vreți să scoateți epigrama de pe site", dar avand in vedere varianta a doua de mai sus nu cred ca noi putem fi suspectati de o asemenea dorinta.

Sincer, eu nu prea inteleg de unde vin aceste conflicte. E vreo miza enorma la mijloc? Vreo bursa de 1 milion de euro pentru cel mai bun epigramist roman?
Mai mult, nu inteleg de unde vin aceste conflicte in contextul in care tot ce am parcurs azi pe domeniul epigramei mi se pare ca e la un nivel extrem de bun calitativ si mai mult decat rezonabil ca si atitudine.

Voi scoate acest text din pagina de autor ca sa aiba expunere mai mare si sa putem discuta pe el despre solutii cu toti cei interesati de domeniu.

 =  Discernământ
Gârda Petru Ioan
[13.Nov.12 13:15]
Vorba d-lui Herinean, recunosc un text bun, și nu numai de epigramă. Că nu sunt tobă de teorie, pentru a și comenta competent, e o altă problemă și, în general, nu mă bag.
Atâta vreme însă cât există nuanțe, cât există și la concursuri diferențe de note de la 5 la 10, este greu de cuantificat foarte precis valoarea și de spus omului: tu nu ai ce căuta aici, pentru că ești de 4,75. Poate că e de 5,47, în creștere.
Una peste alta, părerea mea este că pedepsirea lui Sfichi cu scăderea nivelului de la 50 la 0 (!) este cam exagerată. Poate că are defectul de a-și susține părerile până în pânzele albe, ar putea fi îndemnat să se tempereze, dar trebuie avut în vedere că omul pune suflet și poate că aduce și ceva rating...
Toată stima pentru colectivul de redacție și pentru valoroșii scriitori Laurențiu Orășanu, Laurențiu Ghiță și alții.

 =  scriere...
Romulus Campan Maramuresanu
[13.Nov.12 13:49]
Am tot încercat sa mă abtin in a adaugă in mod public ceva unei discuții despre care in final n-am reușit sa mă auto-conving ca nu are nimic de-a face cu subsemnatul. Sunt luni multe si destul de amare de când n-am scris mai nimic, si putinele ocazii când as fi dorit sa revin, au fost intampinate de o atmosfera a forumului de comentarii, când asemănătoare unei arene de lupte jenante, când al unui chat-site de troc cu capace de bere...
Când in final am reușit sa revin cât-de-cât la activitatea editorială de pe pagina de limba engleză, cu o dorintă vie de a contribui din nou si cu texte de limba româna, m-am trezit iar la realitatea a ceea ce am sperat sa nu devină spațiul de comentarii, adică un circ jenant pentru acei colaboratori care-ar dori pe bună dreptate să citească și să comenteze neagresați de ceea ce decurge din tastaturile unora...
N-am să iau partea nimănui, convins fiind ca literatura "zgomotoaso-zbuciumată" nu este literatură... N-am sa reușesc sa nu jignesc pe unii, afirmând cu convingerea a peste 40 de ani de activitate în artă (de nevăzut fiindcă mare parte a înghițit-o "lumina" de până-n 1989) că epigrama ca gen literar, și-a avut întotdeauna locul separat de poezie și proză. Nu voi explica de ce, convins fiind că n-ar trebui.
Propun (fără să știu dacă este posibil dpdv tehnic) separarea atât a textelor cât și a comentariilor epigramistice, lăsând să revină atmosfera mult mai puțin belicoasă și trâmbițoasă a comentariilor și textelor ne-epigramistice...

Apoi, este dureroasă constatarea decurgând din citirea rândurilor Eugeniei, că este singurul editor activ pe site... O cunosc, și la bine și la greu, am trecut prin surle și trâmbite împreună, am un respect deosebit pentru integritatea cu care își desfășoară munca, este însă UN om, și nu o echipă...
Mi-e dor de Agonia de acum mulți ani cănd a trebuit să-mi schimb lenjeria udă de bucuria și mândria de a fi publicat pe site...

Cu respect, pentru toți aceia care-mi merită respectul...

rcm

 =  Domnule Herinean
Eugen Sfichi
[13.Nov.12 16:14]
- Deși sunt inginer, am fost elevul particular în ale literaturii al Domnului academician Constantin Ciopraga.
Sunt instruit și în ceea ce înseamnă epigrama, dar și în teoria literară.

- Încep prin a spune că cerința pt o epigramă este să înțepe și în arsenalul unui epigramist se află inevitabil ironia. Epigrama trebuie să fie sub semnul eleganței. Ca epigramiști putem să „împungem” cu o epigramă reușită, dar trebuie să știm și s-o încasăm când altcineva reușește o mișcare bună. Nu putem să fim numai în atac și când primim o replică tăiosă să avem un comportament feciorelnic și să ne declarăm jigniți. Jignirile încep odată cu grosolănia și comportamentul grosolan îl descalifică pe un epigramist.

-În legătură cu Laurențiu Ghiță:
I-am scris un catren cu ocazia unei mențiuni pe care a primit-o la un concurs de epigrame, catren pe care eu l-am considerat madrigal, iar el l-a considerat jignire. Iată-l:

Ursitoarele de viță
Strânse lângă pruncul Ghiță
I-au prezis că va fi faur
De umor, numindu-l Laur.

Laur de la Laurențiu, dar și de la cununa de lauri.
Într-un mail de Anul Nou chiar îi explicam că este un catren măgulitor.
Am evitat orice discuție cu el de la acel „Adio Agonia” al său.
Cât privește faptul că mă numește guru al epigramei și crede că am numai un catren publicat, îi spun că se înșeală în ambele cazuri. Nici unul dintre noi 2 nu e un guru. Se înșeală și când se referă la epigramele mele.
Când fecventam Cenaclul ieșean, domnul George Petrone, șeful de acolo, spunea altceva: că ridic nivelul discuțiilor și al cenaclului. Evit să-mi expun părerea despre calitatea catrenelor lui Laurențiu Ghiță.
Ar trebui să și posteze pe site și să participe la viața acestui cenaclu virtual.

- Despre acuzația lui că l-aș fi jignit pe Petru Miloș
Din păcate lucrurile stau exact pe dos. La textul meu „Miniștrii cabinetului Ponta” am povestit săptămâna trecută pe scurt și cu amărăciune cum Petru Miloș mi-a dat telefon acum 2 săptămâni și m-a jignit cu cuvinte grele pt că am folosit un „tu” într-o epigramă. Așa se folosește în epigrame. Pe urmă, tot din păcate, Petru Miloș ne-a făcut pe mine și pe Tataia netoți într-un comentariu la același text de-al meu (Miniștrii cabinetului Ponta). Etc. Regret aceste momente. Dacă și lui îi pare rău pt jignirile pe care mi le-a adresat aș putea trece totul cu vederea.

- Despre intervenția lui Dan Norea de mai sus
Nu sunt activist politic, nici nu sunt membrul unui partid.
Epigramele politice există, s-au scris cu sute de ani înaintea lui Dan Norea și se vor scrie sute de ani de acum înainte. Eu chiar am un volum de epigrame politice scos cu mai mulți ani în urmă.
Ce este interesant este faptul că acest volum mi-a fost analizat la sânge de unul dintre criticii de referință ai literaturii române, Domnul academician Ciopraga. Mi-a tăiat jumătate dintre ele și pe restul le-am cizelat îndelungat și când am primit O.K.-ul le-am tipărit. Domnia Sa și cu mine eram pe poziții politice diferite, dar mi-a acceptat ceea ce era de acceptat d.p.d.v. literar. Am o calificare în epigramele politice pe care Dan Norea nu o are.
Și am o calificare în epigramă dobândită cu muncă și sub o supraveghere de elită.
Așa că voi trece cu ușurință peste cuvintele lui Dan Norea.
Dan este un tip pasional, deși invocă neutralitatea.
Aici m-a surprins. Pentru că i-am lăudat de mai multe ori catrenele, pentru că i-am memorat unele dintre ele și toate acestea le-am spus la vremea lor pe site.
Îl voi evita de acum înainte și astfel îi voi menaja toate susceptibilitățile.

- În legătură cu Laurențiu Orășanu. Când am intra pe site în 2010 a crezut că aș fi unul cu care el avusese conflict și mă numea mereu Mișu. Cred că s-a convins că nu sunt acel Mișu, dar eu m-am retras de site o perioadă ca să nu mai tăbărască asupra mea. Pot proba fiecare afirmație pe care am făcut-o despre el.
Să-și pună epigrame pe site și i le pot analiza cu ochiul format.

- Că scriu alt tip de epigramă, este adevărat. Mi-am format un stil sub îndrumare academică și mi-l voi păstra.

-Am descoperit cu regret că am fost adus la nivelul 0.

E.S.

 =  Radu, greșești
Laurențiu Orășanu
[13.Nov.12 16:37]
Același Sfichi, la nivel 50 sau 0!
Laude de sine, susținute de referințe numai de el știute. Și eu am un unchi milițian!

Când e vorba de sine, întruna se scrie într-una, un vers poate să nu rimeze, că așa se scria pe timpuri (le-a apucat?), asonanțele sale nu sunt bârna, ci paiul.
Poate să analizeze epigramele cui vrea, eu de la un astfel de analist nu am de învățat nimic. Să i le analizeze cui îl plânge. Mă tem că vom avea din partea lui același comportament: referirea la persoană (vezi mai sus, toți cei citați sunt etichetați - nu textele lor), spuza pe turta proprie și invenții, presupuneri, interpretări aberante ale unor chestii normale. Așa a făcut, așa va face.
N-a strâns nicio apreciere privind producțiile sale. A, plânsul pe umăr al lui GPI (printre puținii autori de pe site pe care Sfichi nu l-a atacat). Cam puțin? Pe ce chestie a luat nivelul? Nu mai contează calitatea textelor?

E singurul care face politică activă pe site. Mă lasă rece argumentația lui despre rolul epigramei în politică. Pe acest site nu se face politică. Punct!

En passant, observ, pe lângă ceva obișnuit (cei care se preocupă de soarta site-ului sunt admonestați, cei care se plâng la împărăție iau nivel prin milogeală), pentru prima oară, un comentariu trecut inițial la off-topic este reluat de autor (Sfichi) aproape integral în pagina principală.

Vă las cu Sfichi și cu toți grafomanii promovați.

A, am uitat: Sfichi la -20.

Și, da, am uitat: Radu, greșești. Dacă vrei argument, citește ce a scris mai sus Sfichi.

Calimero

 =  Sunt necesare dovezi?
Dan Norea
[10.Dec.18 14:27]

Eu n-am gasit acele texte/comentarii invocate de Laurentiu ca fiind insulte.
(Radu Herinean)


Nu le-ați găsit din două motive:
- o parte din ele au fost trecute la OffTopic de către Vali Slavu și Eugenia Reiter;
- Eugen Sfichi are talentul de a strecura insultele printre vorbe mieroase, ca într-un scheci de acum câțiva zeci de ani: "Dragul meu X, ești un tâmpit și un prost crescut, dar ai talent cu carul! Da, iubitul meu bou, dacă n-ai avea tona asta de talent n-ar fi nimic de capul tău."

Am căutat câteva mostre, eliminând umplutura mieroasă, cu riscul de a fi acuzat de cenzură.

1. Ion Ruse o citează pe Monica Macovei, care își exprimă temerile privitoare la un război civil:
Cătană nu e, dar a fost,
Cândva un comandant viril
Și-acum ar vrea să prind-un post
De șef, într-un război civil.

Eugen Sfichi:
Există limite când ne punem pe scris, iar Ion Ruse le-a depășit.
...
Putem avea prejudecăți și opțiuni diferite, epigrama politică are tradiții, dar nu avem voie să spunem că ne vom sfârteca unii pe alții.
Este foarte grav, pentru că Ion Ruse este fost militar. Nu are dreptul să vorbească despre război civil. Dacă se gândește că ar putea vâna pe câmp compatrioți, îi aduc aminte că justiția militară e severă.


2. Eugen Sfichi către Cornel Rodean

Cornele, din păcate tu pledezi pentru eleganță prin lipsă de eleganță.
Îți înțeleg frustrările și defulările periodice.
...
În paranteza finală ai fost lipsit de eleganță și iarăși te citez:
„(editor specializat pentru această secțiune nu se înșelege dacă mai are, sau nu)?!”
Cornel Rodean

Din punct de vedere freudian tu ai comis un act ratat când ai scris „înșelege”, dezvăluindu-ți astfel intenția de a înșela pe toată lumea.
Ți-ai pus în paranteză o criză mică și inutilă de personalitate.



După părerea mea, nici Ion Ruse, nici Cornel Rodean nu merită asemenea acuze.


În privința epigramei politice pe care ES susține că o practică, afirmația ar fi adevărată dacă ar ataca întreaga clasă politică. Ori el atacă sistematic, prin epigrame și comentarii în proză, doar o anumită parte, reluând argumentele PDL-iștilor, auzite la televizor. Dacă asta nu e campanie electorală, eu nu știu cum să-i spun altfel.



 =  Măi, măi, dar chiar așa?
Laurentiu Ghita
[10.Dec.18 14:27]
Va sa zică am fost, (așa cum mă așteptam), retrogradat în pagina de autor. De ce nu mă surprinde?
Ia sa văd ce pot răspunde, după 23de ore de muncă în rafinărie.
Eugenia, Radu, editori pe epigrama AU FOST NUMITI. Dar, atât Orășanu, cât și Vali s-au izbit de aceeași problemă.Încercând să aplice niște criterii de valoare epigramistică intrinsecă sau chiar de bun simț, li s-a dat peste degete. Opiniile critice au fost trecute la pagina de autor, în schimb băltește site-ul de părerile semidocte ale clanului Sfichi (ca nu e singur, mai are câțiva emuli).
Că se laudă că i-a cărat țucalul d-lui Ciopraga, asta nu inseamnă că i s-a lipit de degete și oarece talent de epigramist. Îi mulțumesc pentru epigrama dedicată, dar asta nu înseamnă că m-a cumpărat la pachet cu ea!
Mă dezamăgește profund Neluțu Gârda când susține că tinerele talente trebuie să fie încurajate, fără să analizeze un pic. Parțial are dreptate. Mi-a plăcut la un moment dat Dan Prundoiu și chiar cred în posibiltățile sale. Aici merg pe ideea lui Neluțu. Pentru că lui Dan nu i-a trecut nici un moment prin minte să se apuce să dea lecții pe un ton de fuhrer ca dl. Sfichi. Asta înseamnă că Dan își cunoaște nivelul și recunoaște că mai are de învățat. Tot respectul și sprijinul meu! Nu e cazul domnului celălalt.
Las la o parte partizanatul politic, (unde ne întâlnim), pentru că aici e, totuși, un site literar, deși pasiunile unora transced limitele firești. Ne contrăm, evident, dar nu-o să îi iau gâtul lui Norică pentru faptul că el e Uselist iar eu nu pot sa fiu. Chiar și o opinie politică contrară poate fi exprimată civilizat și ironic. Atunci o apreciez! Insultele gen "chiorul", " bețivul", nu au ce căuta, însă, în epigramă. Am semnalat și derapaje la nivel mai înalt, cazul Bușteni, unde unele fosile comuniste s-au apucat să cânte INTERNAȚIONALA, în plin festival de epigramă!
Mă bucur că acest apel al meu a fost scos de sub preș, pentru că ar fi bine să mai vedem și alte opinii. Eu am cerut numai o stare de normalitate și de civilizație. Eram ferm hotărât să nu mai postez pe AGONIA, dar ce să faci, marea dragoste nu poate fi uitată! Nu mi-e indiferent să văd că site-ul unde m-am format ca epigramist (da, da, așa e!) a fost invadat de semidocți. Eu nu îmi dau cu părerea unde nu mă pricep. Dar la epigramă am pretenția că știu ce spun!
Mulțumesc colegilor Orășanu și Norică pentru faptul că s-au solidarizat cu acest apel venit dintr-o prea mare dragoste pentru epigramă!















 =  Note de lectură
Eugen Sfichi
[14.Nov.12 14:22]
1.
Eu îl cred pe Laurențiu Orășanu că are un unchi milițian.
Dacă ar fi dat o simplă căutare pe Google cu
asonață dex
ar fi putut afla că asonanța e rimă imperfectă, deci rimă.
La intervenția lui de aici din 13.11. ora 16:37 spunea despre mine :

„Mă lasă rece argumentația lui despre rolul epigramei în politică” (Laurențiu Orășanu)

Eu nu am vorbit despre rolul epigramei în politică. Am vorbit despre epigrama politică și e cu totul altceva.
Așa e și cu celelalte afirmații ale sale.
Din păcate Laurențiu Orășanu folosește etichete jignitoare, de ex „grafomani”.

2.
-Citez din ultima intrevenție a lui Dan Norea:
Eugen Sfichi are talentul de a strecura insultele printre vorbe mieroase, ca într-un scheci de acum câțiva zeci de ani: "Dragul meu X, aștiti un tâmpit ești un prost crescut, dar ai talent cu carul! Da, iubitul meu bou, dacă n-ai avea tona asta de talent n-ar fi nimic de capul tău."

Nu e stilul meu. Totul îi aparține lui Dan Norea și el nici nu ascunde acest lucru.
Este o pledoarie pasională și complet denaturantă.

-Și acum sunt convins că trebuie să ne ferim să vorbim despre război civil pe site și nu numai eu sunt convins de acest lucru. O astfel de convingere nu poate jigni pe nimeni.

-Ceea ce nu spune Dan Norea este că a fost pus la off topic de câteva ori în perioada referendumului pentru că s-a înflăcărat politic .
El vorbește numai despre off topic-urile mele, dar nu spune că la referendum le-am luat împreună.

-Acuzația că scriu reluând argumentele pe care le aud de la PDL-iști la televizor e pusă ca să mă încarce. Să luăm ultimele epigrame pe care le-am postat:
„Analiză politică”- a fost publicată
„Unui politician din partidul lui Crin Antonescu” – PDL-ul nu folosește tema inelului. Nici televiziunile.
„Ministrului Telecomunicațiilor” – publicată în „La prânz … masa tăcerii” în 2004 la pag 90. Unii colegi de pe site au cartea.
„Miniștrii Guvernului Ponta” – PDL-ul nu folosește imaginea de acolo pe afișele sale.
„Ecaterinei Andronescu, Ministrul învățământului” – PDL-ul nu își face campania electorală cu jocul de cuvinte guvernanți - guvernante.
„Socialistului Victor Ponta” – sub versuri, la text, am scris: „Este publicată din 2009 și postată pe net din 2010”.
Și atunci cum rămâne cu acuzația lui că scriu după televizor și argumentele PDL-iștilor?
Eu scriu așa cum simt.
Chiar nu îl înțeleg pe Dan Norea. Anul trecut susținea pe site că un epigramist trebuie să scrie împotriva celor aflați la putere, iar acum este nemulțumit că ar fi descoperit că îi urmez îndemnul.

Eu mi-am propus să nu fac politică, ci literatură.
E.S.

 =  măturatul zilnic
Laurențiu Orășanu
[14.Nov.12 17:37]
Sfichi,
Fentele tale cred că nu amețeasc nicio vrabie.
Îți corectez, hai să folosesc un eufemism, o inexactitate. Te-am pus la punct la primele tale atacuri la baionetă (la Ruse). Ca să nu se creadă cumva că erai nevinovat și hopa tăbârceala.

Dan Norea ți-a demontat abordarea speculativă, tu ne mai dai două exemple de mistificare de același tip. Aia cu milițianul meu e chiar antologică (mi-l pui în cârcă, de parcă ar fi adevărat; sau chiar n-ai înțeles gluma?) Și întorci citatul lui Norică de parcă el te-ar fi făcut bou.

Ne facem CV-ul la fiecare comentariu? La ce ne ajută să ne spui ziarul și epigrama. Pe lângă că-i aduci pe clasici, ca și cum noi nu i-am fi citit. Speri că promovezi în ochii noștri prin simplă alăturare? Adaugă-i la Biblioteca virtuală, dacă nu sunt cumva deja acolo.

Felul în care te întorci împotriva tuturor celor cutează, prin opinii, să-ți stea în cale, nu numai că nu e potrivit site-ului (discutăm texte, și nu persoane și, nota bene, polemica o susții sub acest titlu) și, mai mult, nu e o trăsătură frumoasă de caracter. Și în intrarea de mai sus faci asta: Orășanu, Norea. Vii cu argumente aiurea, pe care nu ți le-a cerut nimeni și chiar nu demonstreză nimic. Eu am scris că scrii prost și Norică a scris că ții numai cu o parte, deci faci politică prin epigramă. La astea ai răspuns? Nu.

Grafomania: și tu, și alții (i-am mai numit: Gigi Burlacu, Dan Prundoiu, Miloș Petru) abuzați site-ul poluându-l cu texte banale și replici banale. Asta nu e grafomanie? În lipsa auto-controlului, se impune aplicarea regulamentului. Uite că s-a putut: și să fii trecut la off-topic, și să ți se scadă nivelul. Târziu, dar s-a putut. De câte intervenții ca aceasta (a lui Laurone) e nevoie pentru a se face curățenie?
Trebuie să vină Paștele sau Crăciunul, sau menținem curățenia prin măturat zilnic?

Despre asta e vorba, Sfichi. Nu despre tine. Pe site-ul ăsta s-a construit ceva (vezi mai sus opinia unui ne-epigramist, dl Maramuresanu). Se cam înțelege ce a fost și ce riscă să devină. Eu n-am nimic cu tine, am ce am cu scrisul tău. Convinge-mă că mă înșel. Convinge-mă, dar nu cu ce crezi tu că au crezut sau sădit alții în tine, ci prin ceea ce scrii aici. Ai pus pixul jos, lasă-i pe alții să te analizeze. Degeaba le spui tu câte lecții ai luat de la profesori valorosși, dacă văd că ai produs un fâs.

Și, nu uita, printr-o - atitudine corectă față de colegi.
Cum spuneam, o să te las să-ți faci numerele pe aici, pentru că văd că nivelul mării nu te-a răcorit cu nimic,

Calimero

P.S. Poate că ar trebui precizat, din nou, că acest site nu e un forum, nu e chat-room, nu este un loc de socializare cu cherri și ce mai faci Vasile. Se pare că unii, mai noi sau mai vechi, epigramiști sau ne, au nevoie de această precizare.



 =  Re-venire
Laurentiu Ghita
[14.Nov.12 19:50]
Corecție: O asonanță e o rimă imperfectă, DECI NU E O RIMÃ. Foarte rar se acceptă asonanțele și pe drept cuvânt.
Urmăriți, vă rog, expozeul pe 6 episoade al d-lui Ștefan Cornel Rodean de acum câțiva ani de pe acest site și veți afla lucruri nebănuite nici măcar de dl. Ciopraga, care, cu tot respectul, este o somitate, dar nu în epigramă.
Am să îmi reiau contribuția pe acest site, pentru a ajuta la re-dobândirea statutului de școală de epigramă al AGONIEI. Îl rog și pe Calimero, și pe Vali, și pe Norică, și pe Neluțu Gârda și pe ceilalți epigramiști adevărați să se exprime critic (constructiv, ca de obicei) asupra celor publicate aici. Rog, de asemenea, editorii să nu ne mai cenzureze atunci când semnalăm vreun derapaj. Încurajarea selectivă a nonvalorilor duce la generalizarea nonvalorii. Și aveți exemplul clar unde s-a ajuns. Vali s-a angajat să preia asupra ei tunetele și fulgerele. Nu e cușer să o lăsăm singură.
Văd că a reapărut Jupp. Hai, Bittere, că e nevoie și de tine! Contez și pe Nae Bunduri, care atunci când e limpede, spune lucruri adevărate. Poate Sorin Olariu mai lasă Feisbuceala și reluările de bancuri și mai pune și el osul,...
Și, ca să fie treaba-treabă, că tot a intervenit și Radu, îl conjur să facă naibii ceva și să ne spună: Mai iese, frate, Antologia aia?
Că tare m-aș încumeta să iau aspupra mea a 3-a ediție...



 =  Un DA hotarat!
Atropa Belladona
[14.Nov.12 20:10]
Sustin si subscriu celor afirmate mai sus de colegii de site Laurentiu G., Laurentiu O. si Dan N.

Eugene, lasa ciocul mic si nu mai fa valuri pe site! Singurul tau merit in ultima vreme, pe-aici, prin zona, e ca ai reusit sa-i scoti din barlog pe vreo cativa titani! Pentru asta, azi te iert...

 =  Este!!
Laurentiu Ghita
[14.Nov.12 20:17]
Atropa! Ce plăcere! Da' niște epigrame ceva, nu ne prepari? Din alea, de la bucătărie, cum făceai tu!!!

 =  de ce, nu?:)
Atropa Belladona
[14.Nov.12 20:23]
Ai dreptate, Laurentiu, scriu epigrame, dupa cum si gatesc, motiv pentru care, atat familia, cat si amici m-au sfatuit sa apelez la o firma de catering...ca prea multe chestii iesite din mana mea, le-au ramas in gat!:)))))
Dar, pentru amicul E.O, parca, parca, as "gati" ceva...

 =  Am un obcei...
Gârda Petru Ioan
[14.Nov.12 21:07]
...prost (primit), se pare: dau replici. Dacă scrie Ghiță, îi dau lui Ghiță, dacă scrie Norea îi dau lui Norea, dacă scrie Sfichi, lui Sfichi, dacă scrie Daniela, Danielei etc. E un fel de viciu. Încerc să mă las.
GPI

 =  Re: Am un obicei... Un DA hotarat!
Dan Norea
[14.Nov.12 21:42]
Carmen, bine ai venit! Mi-ai risipit o nedumerire veche: cum de îți păstrezi silueta aia de fecioară. Probabil nici ție nu-ți place ce gătești. :) Tare aș intra în cercul hrănit de tine, măcar pînă dau jos vreo 15 kile.
Da' vorba lui Laurone, epigrame sau niște proze din alea meseriașe mai știi să scrii? Că ne e dor.


Nelu, după câte știm cu toții, suma viciilor e constantă. Așa că păstrează-le tu pe astea de azi, că dacă le lași, cine știe ce vicii noi mai capeți.


 =  a.s.a.d.a.r.
Radu Herinean
[15.Nov.12 17:45]
Pregatisem un alt raspuns pentru toata lumea deopotriva, dar fiindca deja a expirat am sa ma exprim, sper, mai scurt si mai direct.

Am refuzat la offtopic ultimul comentariu fiindca este, de data asta, un atac clar la persoana. De fapt la mai multe persoane. L-as fi aprobat fiindca anterior intentionasem sa argumentez ca "acuzatul" s-a exprimat strategic si a reusit sa inflameze spiritele fara sa faca atacuri la persoana asa cum le avem noi in manualul editorial. De data asta insa a depasit cam mult linia. L-as mai fi aprobat si ca un ultim test pentru ceilalti, care sunt atacati acolo, si care am impresia ca in mare parte nici nu mai erau activi pe site, dar imi parea ca au aparut mai mult pentru scandal, deci au cerut-o. Dar daca vor fi din nou activi pe site se vor putea apara singuri de atacuri, in epigrame, fara sa reactioneze la acest (sper) ultim comentariu al "acuzatului". Acum nivelul 0 este justificat, dar mie personal mi-ar face placere sa il cresc la loc cat de curand, fiindca cred sincer ca e nevoie de astfel de stimuli in orice segment literar.

V-as sugera acum sa incercati sa reveniti la literatura, fiindca NU mai exista editor pentru epigrama pe site. Vali cred ca nu mai activeaza de ceva vreme deja, si mai nou si Eugenia si-a declinat, perfect justificat, responsabilitatea si interesul pentru acest segment. Motivele, daca se intreaba cineva, sunt toate in dialogul de mai sus.

Va ramane, din pacate pentru voi, la latitudinea mea sa aprob/remarc/refuz/moderez activitatea epigramistica, iar eu am fost (asa cum imi reproseaza perfect justificat Laurentiu) destul de absent din activitatea literara/editoriala in general, si lucrurile se pot schimba un pic in bine, dar nu va fi suficient ca sa atinga nici 1/10 din efortul anterior al Eugeniei. Eu voi interveni doar punctual pe informatia la vedere, fara sa tin cont de istoric, antecedente sau alte invocari, fiindca nu ma intereseaza si nu vreau sa imi incarc neuronul cu aceste drame literare si uneori personale.

Atat pe minus. Imi propun (dar nu garantez) ca daca spiritele se calmeaza si nimeni nu e ars pe rug sau tras in teapa, sa fac si cateva chestii pe plus:
- antologia 2 sa iasa din tipar pana la final de noiembrie.
- sectiune dedicata si personalizata pentru epigrama pana la final de an sau ianuarie
- identificare si recrutare editor independent care sa gestioneze si sectiunea epigrama (candva)

Radu

 =  „soluția: aplicarea regulamentului” (L.O.)
Gigi Burlacu - Pietreanul
[15.Nov.12 19:55]
Ca percepție generală, remarc poziția nonpartinic-obiectivă a d-lui Radu Herinean și „stofa” de care „suferă” Nelu Gârda – ca de altfel și dan Norea (cazul dat fiind explicabil ca reacție a unor „confruntări” directe).
Dincolo de unele vanități ale lui E. Sfichi (amintesc numai „duelurile” cu Norea și Olariu), de ușorul agramatism a lui Miloș și de aglomerările „giochi di parole” ale lui Dan-T, modul de abordare (prin „măturare”) a problemelor comportă și alte aspecte - invazive la modul subtil-ocult (dacă ne putem descotorosi de o analiză empirică). Atât!

Nu intru decât foarte rar pe sait și mai mult pentru a citi postările. Întrucât am fost introdus - cu etichetă - și eu în ecuația acestui scandal pueril, dar cu tendințe agresiv-dominatoare (dintr-un flanc al preopinenților), deși am pornirea de a intra în luptă (normală, derivând din instinctul de conservare), îmi folosesc „autocontrolul” și ridic numai o problemă – aparent minoră și neobservată.
1). Extras din regulamentul saitului:

„4.1 nivelul 0 - "membru nou" - acest nivel este echivalent nivelului de înscriere. La acest nivel:
d. - poți ajunge la acest nivel și în cazul în care îți RETRAGI un număr mare de texte… „
„4.6 nivelul 120 - "poate recompensa texte
a. - poate acorda "stele"… „

Sunt sigur că acest „comentariu” va fi, irevocabil, plasat în OffTopic, dar… !
Precizez că nu mă raliez nici unei părți, deși sunt unele aspecte reclamate care și pe mine mă deranjează.

Deci, Decât că/cum se face (sau desface) că onorabilul prozator, dramaturg, poet, eseist, publicist, epigramist și critic-expert suprem, L. Orășanu are - cel puțin – nivelul 120 (steluțar, dacă nu cumva chiar 150), deși acum un an și ceva s-a retras de pe sait împreună cu – atenție – cca 450 ( dacă greșesc numărătoarea, Mea Culpa) de texte, (deci cvasitotalitatea, rămânându-i numai 5 texte – cele cu stele multe).
Mai mult, în acele vremuri, în regulament scria că această „rea-voință” se „pedepsește” cu, minim, nivelul -10 dacă nu -20!!!
Dovadă că Unii E mai Egali decât alții!!! Și tot ’mnealui cu… toroipanu’?!

„Din această dilemă nu puteți ieși... Am zis!” (Sic! - și eu).




 =  salut cu Bucurie...
Romulus Campan Maramuresanu
[15.Nov.12 21:12]
Binevenita si corecta decizia d-lui Herinean, in special "- sectiune dedicata si personalizata pentru epigrama pana la final de an sau ianuarie", care reprezinta dupa parerea-mi, speranta sincera, chiar daca probabil tacuta, a multora...
Si cu Noiembrie pe duca,

Raman cu respect,

rcm

 =  ...
Marinescu Victor
[16.Nov.12 10:58]
stiti care e culmea epigramei? ca voi faceti epigrame.

 =  ...
Marinescu Victor
[16.Nov.12 11:26]
mie daca mi-e "teama" de lup, nu ma duc la urs sa-i spun: ba ursule, lupul ma bate! si niciun animal din padure nu ar face asta, dar desigur animalele nu fac epigrame si nu au degete sa arate. incrancenarea duce la mazilire si pararea mea e ca mai bine zambiti. zambiti va rog, epigramistilor! chestia asta pe care tocmai am spus-o, iar mi se pare a fi culmea epigramei.

acum sunt curios daca ajung iar la off, asa cum am mai ajuns sub un text de Ruse Ion, parca.

parerea mea sincera este ca niciunul dintre epigramistii site-ului asta nu este in stare sa fie editor pe sectiunea de epigrame. si mai cred ca nici sectiunea nu ar trebui sa existe. sa fie lasate la liber printre alte poezii. oamenii astia nu au nevoie de cineva care sa-i tempereze. uitati-va la ei? voi ce credeti?

auzi: noul guru al epigramei! asta e chiar haioasa si autorul ei isi asuma lipsa de comunicare cu pretendentii la titulatura asta.

eu unul nu tin partea nimanui, dar parerea mea este ca cel care arata cu degetul , nu face altceva decat sa isi arate o frustrare.

oameni buni, traiti si aveti-va bine ca nu suntem singuri.

cum s-o spune oare la plural: gurilor!?

 =  vaioleu...
Romulus Campan Maramuresanu
[16.Nov.12 12:15]
D-nu' Marinescu,

Știu că voi fi pe neplacul multora, însă vă rog să nu spuneți că epigrama ar trebui lăsată printre alte poezii!?!?
Cu tot respectul, epigrama are de-a face doar prin rimă cu poezia, în rest este un gen literar cu totul aparte. Pentru epigramă este nevoie doar de 3 lucruri:

1.trebuie să fii Român,
2.un excelent simț al ritmului
3.intelect cu o afinitate specială pentru ironia artistică

Poezia pretinde cu mult mai mult...

Cu respect,

rcm

 =  err..
Romulus Campan Maramuresanu
[16.Nov.12 12:24]
[este nevoie "doar" de 3 ingrediente]

Cu scuzele de rigoare,

rcm

 =  Na robota!
Laurentiu Ghita
[17.Nov.12 19:45]
Un a.ș.a.d.a.r. pentru care a meritat tot deranjul! Radu, te-am notat!
Așteptăm cu bucurie semnalul că putem lansa a doua Antologie.
Mă bucur, de asemenea, că apelul meu a trezit interes și în alte sfere -mulțumesc contribuțiilor d-lor Maramureșanu și Marinescu.
Așadar, na rabota! Adică "pe cai"! Dacă nu pe cai, pe curând!

 =  cu plăcere...
Romulus Campan Maramuresanu
[17.Nov.12 20:07]
D-nu' Laur Ghita,

Atitudinea cavalerească a domniei tale este de admirat, am sperat să nu fiu lopătat pentru intervețiile anterioare, și mă bucur că nu m-am înșelat.

Toate cele bune.

rcm

 =  Magister dixit !
Chitul Grigore
[18.Nov.12 16:48]
Am intervenit și eu, la spartul târgului, pentru că d-l Romulus Câmpan Maramureșanu a simplificat putin calitățile pe care trebuie să le aibă un epigramist și, spre surprinderea mea, remarca domniei sale a trecut neobservată.
Am să citez, din cartea “ Unde nu e cap, vai de picioare “ , culegere alcătuită de d-na dr. Elis Râpeanu, Editura TIPO-MAN Ploiești, 2012, din capitolul “ Mircea Trifu - Restituțio “ ( pag.75) , care era opinia, referitoare la acest subiect, a regretatului Mircea Trifu, președinte timp de aproape 25 de ani a Clubului Epigramiștilor “ Cincinat Pavelescu “ din București și primul președinte a Uniunii Epigramiștilor din România, dupa 1989, personalitate incontestabilă în domeniul epigramei românești: “ Epigramistul trebuie să aibă, în primul rând, vocație. Fără a fi contaminat de morbul epigramei, fără a găsi suprema satisfacție în momentul intuirii poantei și în clipele de laborioasa finisare a ei, mai mult decât efectul acesteia asupra terților, un autor de epigrame nu este cu adevărat un epigramist. Dacă ar fi să încercăm a descrie epigramistul ideal, ar trebui să-i pretindem să aibă spirit de observație, discernământ, putere de asociație, de analiză și de sinteză, spontaneitate, îndemânare prozodică, inteligență și nivel cultural ridicat. Lipsa uneia sau a alteia, sau a mai multora dintre aceste însușiri, constituie eventualele lacune ale fiecărui epigramist și se reflectă în lucrările sale. “ .
În legătură cu o altă polemică, reluată aici, iscată de prozodie, tot din același capitol (pag.99) , iată care era opinia lui Mircea Trifu, referitoare la asonanță, având în vedere că el, în afară ca a fost un epigramist foarte bun, a fost și un îndrumător și un teoretician în domeniul epigramei: “ Alte abateri de la o rimă corectă o reprezintă asonanțele, adică acele rime imperfecte rezultate din potrivirea sau numai apropierea vocalei accentuate fără potrivirea și a consoanelor de după accentul tonic. Asfel avem: mângâiere cu stele; verde cu vede; creștet cu veșted; toată seria de de cuvinte în care “ u ” este considerat identic cu “ î “ , spre ex. gutui cu lămâi; toată seria de de cuvinte in care “ î ” este considerat identic cu “ i “ , spre ex. lămâi cu venii; uzină cu bătrână etc.
Asonanța abundă în poezia populară. În poezia cultă, unii poeți, printre care și Eminescu, au folosit asonanțe pentru a realiza impresia de firesc și de spontan în exprimarea poetică, dar cei mai mulți pentru că nu s-au străduit îndeajuns de a realiza o versificație corectă.
Concluzia noastră nu poate fi decât una singură: epigrama este o “ poezie “ mult prea scurtă pentru ca cele patru versuri ale ei să cuprindă deficiențe prozodice de orice fel. La marele bal al epigramei, ținuta este obligatorie. Fără fracul, jobenul și pantofii de lac, epigrama nu poate fi admisă în salon. Nu-i mai puțin adevarăt că – după cum nici haina nu-l face pe om – nici îmbrăcămintea festiva a epigramei nu poate ascunde lipsa valorii. Nu-i suficient să fii bine îmbrăcată pentru a fi aleasă regina balului, dar regine îmbrăcate în zdrențe nu apar decât în povești. “ .

 =  Cer categorisirea poeziei ca epigramă...
Romulus Campan Maramuresanu
[18.Nov.12 19:57]
Drag d-le Grigore,

Mă bucură nespus intervenția domniei tale, singura problemă a acesteia fiind tentativa de rezolvare din și prin apel la somități in materie de epigramă, ceea ce face ca apologia dumitale să aibă o valoare cu mult mai redusă comparativ cu eventuale alte provenind din tolba unor poeți, mai puțin epigramiști... Da, palmaresul literar al D-nei Râpeanu este remarcabil, înclinat însă tot în direcția epigramei.
Nu știu de ce doriți domniile voastre să aveți epigrama categorisită drept poezie; nu este suficientă recunoașterea -cred- fără probleme, ca "gen literar", așa cum am făcut-o cu respect eu însumi, fără nevoia de a apela la niciun fel de somități într-un argument necesitând doar bun simț (artistic).

Cu respect,

rcm

 =  epigrama e poezie cu o prozodie pefectă, nu în versuri albe
milos petru
[18.Nov.12 21:26]
Nu știu de ce doriți domniile voastre să aveți epigrama categorisită drept poezie
Romulus Câmpan Maramureșanu

Nu înțeleg, firar să fie,
Pe unde văd poeții drama,
Orice catren e poezie,
Cu-atât mai mult e epigrama.

Notă:Nu orice carten e epigramă, dar 99% din epigrame sunt catrene.


 =  D-nu' Petru...
Romulus Campan Maramuresanu
[18.Nov.12 23:07]
Seara bună d-nu' Petru,

Ca unul îndreptățit în a da explicații și la nivelul/latura psihologic(ă) a argumentelor, mă abțin totuși în a face portretul acestei dorințe (in)explicabile a unor confrați de a rămâne nemulțumiți cu definiția primă de "gen literar" a epigramei, dorind cu atâta ardoare recunoașterea acesteia ca poezie...

Să mă ierte toată suflarea citind acest comentariu, da' nu-mi vine-n minte altceva decât genialul, nemuritorul catren:

"Pe lângă plopii fără soț
Adesea eu treceam,
Puteam să trec și printre ei,
Da' ce gheșeft făceam?"

Pentru cine are dubii: îmi place enorm epigrama, savurez poantele bine pipărate, ador războaiele epigramistice, da' vă rog, nu puneți perla de mai sus în vre-un volum de poezii intitulat "Dor de Eminescu..."

Râsu' plânsu', să mor io...

rcm


 =  Re- D-nu' Petru...
milos petru
[19.Nov.12 10:33]
Ca unul îndreptățit în a da explicații și la nivelul/latura psihologic(ă) a argumentelor, mă abțin totuși în a face portretul acestei dorințe (in)explicabile a unor confrați de a rămâne nemulțumiți cu definiția primă de "gen literar" a epigramei, dorind cu atâta ardoare recunoașterea acesteia ca poezie...
R.C.M

Ca muritor de rând nu pot să cred că epigrama nu ar fi poezie deși nu eu bat asta în cuie, doar specialiștii pot să o facă, după logica Dv. și un epigramist ar putea spune că poezia nu-i epigramă și se pare că ar avea dreptate mai multă.Totuși:
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Catrenul este o structură de bază în poezia clasică, strofă alcătuită din patru versuri, putând avea rimă încrucișată (abab) sau rimă îngemănată/îmbrățișată (abba). Se mai folosește de obicei în epigrame.

PS Nu cunosc decât epigrame în versuri, ori versul e unitatea de bază în poezie.
Mitru



 =  d'ale conținutului...
Romulus Campan Maramuresanu
[19.Nov.12 11:30]
Dragă d-le Petru,

Din banca vecină a muritorilor rânduiți, vă atrag atenția colegială asupra faptului că discuția noastră un pic mai lărgită pare să se fi ocupat doar de formă, conform căreia, bineînțeles, catrenul/epigrama se aseamănă structural cu poezia clasică. Problema a evoluat însă din îndepărtarea poeziei de "originile" sale geometrice, nu numai dpdv al formei, ci din ce în ce mai mult și al atitudinii conținului, de la odele de tot felul, la "liberalismul" ideatic.
Sper, privind problema din acest unghi, că nu dorește nimeni punerea lui Al. Clenciu în aceeași categorie cu Nichita Stănescu... Fiecare-și merită propriul piedestal.

Cu respect,

rcm

 =  doar atât
milos petru
[19.Nov.12 16:58]
Sper, privind problema din acest unghi, că nu dorește nimeni punerea lui Al. Clenciu în aceeași categorie cu Nichita Stănescu... Fiecare-și merită propriul piedestal.

Cu respect,

rcm

Maestre ai dreptate numai în parte, eu însă cu mintea mea de agronom, mai, mai că l-aș pune pe Clenciu aproape de Nichita, dar nu și pe mulți care cred că scriu poezie...Ce am zis aici e doar o părere, nu eu fac legile,
Cu deosebită considerație,
Mitru

 =  noblețe care obligă...
Romulus Campan Maramuresanu
[19.Nov.12 20:00]
'nă seara d-nu' Mitru,

Onoarea a fost de partea mea avându-vă de cealaltă parte a unui "ring" al argumentelor, din care mă depărtez îmbogățit de cunoașterea unui om al bunului simț atât artistic, cât și polemic.
Dacă la partea de care am dreptate vă adaug pe dumneavoastră, pleac încununat...

Cu aceeași considerație,

rcm

 =  despre subiectul de fata, in urma analizelor comentariilor
Petrea Marian Iulian
[25.Nov.12 22:10]
Salutare!

Aici, pe site, chiar am gasit ceva deosebit: nu este sumedenia de poeme care se pare ca in ultima vreme pun accentul pe versuri fara rime + un amalgam de metafore, care in loc sa fie trairi interioare,sufletesti, sunt doar cele ale agerimii mintii [departe de mine de a-mi da cu parerea in van][nu mi-am afirmat parerea ca un mare cunoscator, ci... doar ca un simplu om,privind din exterior][ nici nu am pus la indoiala calitatea lor,din punct de vedere artistic] [afirmand acestea,sper sa nu se simta nimeni ...incomod]. Acel "ceva" DEOSEBIT, a fost aceste EPIGRAME. Sincer, consider ca deocamdata, Epigramele de pe site,indiferent ca sunt in atelier sau publicate [pacat ca sunt in atelier chiar si unele destul de frumoase si nu vreau sa intru in polemica la "de ce nu sunt publicate normal" ]. Insa, oricare ar fi rezultatul, ca genereaza anumite lucruri, ca o micuta lupta intre epigramisti, formele finale sunt mai mult decat satisfacatoare. Cumva, in acea micuta lupta a lor, isi elibereaza forte creatoare... imi place aceasta creativitate si totusi,sustin o "impacare" a tuturor partilor implicate. Sunteti artisti, comportati-va ca atare. Toate epigramele voastre sunt frumoase. Nu o spun ca un specialist in domeniu [eu doar scriu cate ceva umoristic din pasiune si nu ma ridic la inaltimea acelor POANTE de final], insa sustin ceva drept: ganditi-va la ceea ce veti lasa in urma voastra, altora... si nu la ceea ce ati avea de castigat din dispute... generate, ce e drept... de insasi agerimea mintii voastre.

Th3Mirr0r

 =  P.S.
Petrea Marian Iulian
[25.Nov.12 22:11]
Sunteti artisti, comportati-va ca atare;
Iar ca epigramisti... "certati-va" in continuare
:)

Th3Mirr0r

 =  PS-post scriptum; ES-end scriptum
florian abel
[26.Nov.12 23:04]
În acest moment nu-mi permit un comentariu mai elaborat vis-a-vis de cele discutate, dar pot spune că Eugen Sfichi a sărit de mult calul pe care n-a reușit niciodată să-l încalece și de aceea se chinuie doar să ne povestescă în interminabile monologuri cum îl țeasălă el fără ca acesta să nu aibă nimic împotrivă pentru că nici nu are de ce. A te prezenta ca epigramist pentru că ai studiat epigrama cu un academician în ale epigramei, e ca și cum te-ai da ca Rembrandt fiindcă i-ai spălat pensula lui da Vinci. Iar comentariile șoguniarde ale lui ES asupra epigramelor de pe site nu sporesc rating-ul acestuia, ci doar produc un surplus de lehamite cititorilor sătui deja de unele bălmăjeli inutile cu titlul de creații sau comm-uri care consumă aiurea spațiul virtual sau măresc dimensiunile grădinilor Domnului.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !