Comentariile membrilor:

 =  Parcă
Ionuţ Caragea
[30.Sep.23 12:32]
sunteți o Eva în fața mărului luminos. Adam unde este? Vreau să văd dacă cineva sesizează subtilitatea acestui poem.

 =  Domnu Ionuț,
Papadopol Elena
[30.Sep.23 14:00]
Sunt onorată de trecerea dumneavoastră! Mulțumesc foarte mult!

+ Poezie.ro prin excelență!
Dragoș Vișan
[30.Sep.23 14:51]
Avem nevoie de poezie în adevăratul sens al cuvântului.
Mai bine versuri scurte, "Respir", "Unde sunt eu?", "Unde ești tu?", prin care eul emoționat de natură să ne provoace să medităm la intențiile sale de a defini a o stare de liniștită contemplare nocturnă a Lunii, decât să fie complicat imaginarul cu evocări din trecut ce se amestecă, după cum vedem în textele lui Bogdan Geană, unde eul literar sau al memoriei nici nu contemplă, ci analizează viața ca pe-o succesiune de întâmplări, derulate cândva și povestite sub aparența versurilor.
Luna este comparată c-o "lampă" "oprită în același loc", cea mai "privită" sursă a luminozitatii în istoria omenirii.

Cadrul desen este considerat "un desen geometric/ cu multe puncte scânteietoare".
Metaforă memorabilă, și din domeniul științelor exacte, pentru halo selenar, stele, constelați, cer senin nocturn.

"Mărul luminos" la care privește eul liric este un pom iluzoric în a doua strofă. Devine unul cu adevărat alegoric. Al vieții. Poate și al morții, abia sugerate: "brumat de nori, în noaptea/ pe care-am așteptat-o". Din următoarele versuri aflăm că e cosmosul unit cu suprafața terestră, noaptea Pământului: "a făcut inconjurul livezii,/ pe jumătate cer,/ pe jumătate pământ,/ fiind mult prea obosit/ să se rostogolească în timp". Ar putea să iasă din legăturile legilor, să deraieze în haos. Însă mărul nocturn, liantul cer-pămant se tine încă bine.

Plin de meditație, fecund poetic acest text.

Nimic din aciditatea evocativă și maldărul de imagini disparate din textele denumite impropriu "Poezie" de Bogdan Geană în ultima vreme.

Sa fim mai atenți când considerăm poezia Poezie! Pe Poezie.ro.

+ Eu nu aș fi comparat
Ionuţ Caragea
[30.Sep.23 16:09]
poemul doamnei Elena Papadopol cu poemul domnului Bogdan Geană. L-aș fi conparat cu poemul cuiva care se apropie de registrul stilistic al autoarei,doar pentru a sublinia niște asemănări. Asta face critica literară, niște conexiuni. În rest, palimpsestul edenic, transpus în plan astral, este foarte interesant. Lipsește ispita, implicit mușcătura. Lipsește Adam din peisaj, evocându-se o singurătate edenică. Singurătatea creatorului de poezie sub cerul cu lună plină.

 =  ar trebui să vă fie rușine
Leonard Ancuta
[30.Sep.23 16:37]
ca va premiați între voi, s-a discutat de atatea ori de micul vostru triunghi. poemul nu e chiar rau, dar de aici pana la diferite comparații și gratuitați sau gratulații e cale lunga.

 =  Titlul este din trei litere, "Măr". De zeci de ori mai mic decât la B. Geană
Dragoș Vișan
[30.Sep.23 17:52]
Iată de ce am comparat și titlul, și discurs potrivit liricii cu titlurile nesfârșite ale ultimelor poeme semnate de Bogdan Geană: la el titlurile luate separat au ajuns scurte eseuri "biografiste" nespecific douămiiste, ori din alt curent literar. Iar textele... povestiri, nuvele, scenete. Nu se face așaceva.

Apropo, chiar tu, Leonard Ancuța, ai atras atenția astăzi direct autorului, să-și mai micșoreze titlurile, căci nu sunt prezentări ș-o afișe pentru propriile texte.

S-a nimerit ca Elena Papadopol să facă un poem extraordinar. Scris laconic, dar filosofic. Să ia aminte și Bogdan Geană cum se scrie poezie adevărată pe Poezie.ro!

 =  Mulțumesc frumos
Papadopol Elena
[30.Sep.23 17:56]
domnule Dragoș Vișan,
domnule Ionuț Caragea,
domnule Leonard Ancuța
pentru trecere și cuvintele dumneavoastră. Sunt plecată și nu am timpul necesar să scriu un răspuns de mulțumire mai amplu. Tuturor numai bine și multă sănătate!

 =  Elena, "Măr", nearticulat, ar fi mai bine.
Dragoș Vișan
[30.Sep.23 17:57]
Scuze, mai nimerit ar fi titlul "Măr", nearticulat.
"Mărul", articulat, trimite prin remitizare la pomul cunoștinței binelui și răului, după cum a observat și Ionuț Caragea.
E vorba în acest poem despre alt "Măr". Un măr al creației, al rostirii și rostirii universale. Al vieții ce nu se desprinde vreodată de pe Terra către alte spații mult mai pustii, oricum nu cu atâta viață fizică, organică și trăire spirituală.

 =  Mulțumesc mult, Dragoș,
Papadopol Elena
[30.Sep.23 18:42]
pentru propunerea de modificare a titlului. Voi reveni asupra poeziei. ... nu am reușit.

 =  The fountain
Ionuţ Caragea
[30.Sep.23 18:55]
zici că e peisajul din filmul The fountain. Lipsa articolului banalizează. Articolul, cum bine observa Dragoș, poate trimite și în alte direcții. E mai fain ca un poem să aibă mai multe chei de interpretare. Nu știu ce cred alții, dar doamna Elena Papadopol a progresat enorm, chiar aici pe Agonia. A devenit unul dintre poeții mei favoriți de aici. Stilul concis trimite, clar, la Bosquet. Iar profunzimea filosofică și sensibilitatea, la Blandiana. Faine combinații.

 =  "Mărul", "Un măr luminos", "Un măr cosmic"
Dragoș Vișan
[30.Sep.23 20:00]
Da. Poate fi și fructul "luminos", un simbol al Terrei. Prin sfericitate.
Merge lăsat și articulat. Chiar poste fi însoțit și de epitetul "luminos", din text. Sau "cosmic". Este atât de frumos acest simbol poetic din titlu, "Mărul'!!!

 = 
Claudiu Tosa
[30.Sep.23 20:58]
nu am rezonat cu textul decat partial. Pentru mine e usurel deasupra calitatii atelierului, dar nimic mai mult.
„Generozitatea“ din spatele comentariilor lui Dragos nu cred ca mai merita atentie. Se stie pe ce criterii se comenteaza unii pe site. Parca mai ieri ne spunea ca Ionut Caragea este un poet ratat, ca ulterior sa se suceascs si sa il compare cu Eminescu. Pe mine personal, o stea din partea lui Dragos, m-ar jigni.

 =  Claudiu, ești pus să lovești. În numele cui și de ce? Lasă-mă în pace!
Dragoș Vișan
[30.Sep.23 23:38]
Comentezi din avion. Coboară întâi, să faci și tu cunoștință cu poemul trăsnet. Dar să nu te ardă! Zi și tu prin ce ți se pare peste media Atelierului (afirmație plină de ambiguitate). Acesta este poem cu adevărat. Nu ultimul postat de Bogdan Geană, ce rămâne simplu text lipsit cu totul de lirism.
Tu știi doar să jignești acum. A te preface cu artă că vorbești înseamnă deseori să arunci noroi. Tot la înaintare...

 =  Mulțumesc foarte mult,
Papadopol Elena
[01.Oct.23 01:35]
domnu Ionuț, pentru observațiile folositoare. Unii scriitori sunt geniali și nu avem timp să le citim întreaga operă. Am citit și citesc Ana Blandiana. Deseori mă întorc asupra unor poeme de-ale domniei - sale, pentru că sunt marcante. Îmi dau așa o stare..., cuprind tot ce trebuie; eu rezonez cu ele.
Mulțumesc pentru încredere și încurajare. Da, mă ajută să mă aflu în prezența atâtor autori pe site. Și le mulțumesc. Mă aflu pe terenul și altor gândiri, trăiri...

 =  Mulțumesc foarte mult,
Papadopol Elena
[01.Oct.23 02:12]
domnule Dragoș Vișan, pentru atenția acordată scurtei mele poezii. Sunt onorată! Cred că fiecare poem al oricărui poet pulsează în felul său și își urmează direcția spre sufletul cuiva. Și eu, cu unele poezii, mă împrietenesc mai repede,iar cu altele mai greu, pentru că eu aș gândi altfel..., dar, aproape în toate situațiile, sunt rezultate pozitive, adică mă apropii de ele, de mesajele lor.

 =  Mulțumesc foarte mult,
Papadopol Elena
[01.Oct.23 02:20]
domnule Claudiu Toșa, pentru mesajul lăsat. Vă trimit gândurile mele bune.

 =  ATENTIONARE Dragos Visan!
radoo
[01.Oct.23 11:40]
Am depistat pe mai multe texte diverse comentarii care fac referire (complet gratuit) la textele lui Bogdan Geana.
Las acest mesaj ca atentionare, pentru ca daca mai depistez astfel de comportamente voi trece toate comentariile respective la off-topic, si pentru a preveni continuare acestui comportament, voi reduce nivelul autorului.
Multumesc pentru intelegere.

 =  OK
Dragoș Vișan
[01.Oct.23 11:48]
Am reținut.
Poate schimbă și el titlurile. Prea lungi.

 =  Dragos, ce legatura are Bogdan Geana cu textul asta?
Claudiu Tosa
[01.Oct.23 13:38]
In primul rand, ce legatura are Bogdan cu postarea asta, cu tine, cu mine, si restul? Pentru ce imi raspunzi la o parere pe textul asta, cu parerea ta despre textul altcuiva? Daca ai de contestat calitatea unui alt text decat asta, atunci du-te frumusel in subsolul postarii respective si argumenteaza, asigurandu-te astfel ca autorul vede ce scrii si are si un drept la replica. Nu mai strecura sageti despre altii acolo unde ei au toate sansele sa nu se uite pentru ca nu e fair-play si lasi impresia ca vrei sa iti reglezi niste conturi pe usa din dos.
Altfel, esti offtopic rau.

Legat de poemul asta: sub masca si pretextul sensibilitatii, uziteaza de niste imagini extrem de facile, debordand de un lirism saracios si mizand exclusiv pe pretiozitati. Comparatia lunii cu lampa din prima strofa e destul de facila si nici strofa in sine nu reuseste in vreun fel sa faca ceva cu imaginea respectiva. Trasul de ambreiaj si mutatul in viteza doi, respectiv din lampa in mar in strofa doi, mi se pare un procedeu extrem de previzibil. Textul nu ajunge la mine, e simplu. Asta e parerea mea. Sau nu mai am voie sa am una?

In incheiere, te rog sa iti revizuiesti afirmatiile conspirationiste. Nu m-a pus nimeni "sa lovesc". Avand in vedere ca aproape doua saptamani necontenit ai desfiintat un autor cu tot cu "creatia" lui, ca apoi sa te sucesti in privinta sa si sa vezi geniu in absolut orice scrie, nu pot sa pun nici macar 1% pret pe comentariile tale. Deci nu e conspiratie, e pura realitate. Incontestabila de altfel. Destul de simplu, nu?

 =  Perspectiva
Nincu Mircea
[12.Oct.23 00:30]
Îmi place ideea. Pentru că este exploatată din perspectivă feminină.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !