Comentariile membrilor:

 =  bine ai revenit!
Am citit cu interes această comparație. M-am informat și chiar amuzat, pe alocuri (ce idee! să compari mașinile cu femeile...dar m-am bucurat să aflu că la ei mașinile sunt mai frumoase ca femeile:)
Când va deveni România o țară mare? Asta da întrebare! Probabil atunci când fiecare român va căpăta (argumentat, desigur) mândria de a fi român. Ei, asta e! Mai avem de lucru la argumente. Însă ele există, trebuie doar să le (re)descoperim și să ne mândrim cu ele.

 =  discutabil
Radu Herinean
[28.Jan.06 20:39]
discutabil, dar romanul e mai rabdator.
intre timp, bine ai revenit.

 =  Interesant text.
Robert Rotariu
[30.Jan.06 08:28]
Vreau sa fac o precizare in legatura cu o afirmatie; ati spus ca "educația civică este pentru școlarii de la noi o materie plictisitoare și fără rost." Problema este ca educatia civica NU EXISTA IN SCOLILE NOASTRE. Am etrminat scoala mai de curand, asa ca sunt de parere ca sunt mai bine informat la acest capitol.
Mi-a placut foarte mult comparatia "e ca și cum cineva ar iubi o femeie frumoasă, dar infidelă.". De mult cautam o descriere a sentimentului meu pt tara noastra. Deocamdata aceasta este cea mai buna.

 =  există
Educația civică este materie de studiu în școli (cel puțin la clasele a III-a și a IV-a). O știu de la fiul meu, care este a V-a. Fiindcă veni vorba...

 =  educatia civica
cornel marginean
[31.Jan.06 14:20]
Iar am absentat...imi cer scuze si va multumesc ca ati parcurs textul, cam lungulet, despre cum am vazut eu tara noastra printr-un geam, montat intr-o tara occidentala. E discutabil totul, cum spunea Radu, doar parerea de rau ca viata noastra trece ( oricum) in acest mediu social si public este pentru mine indiscutabila. Loredana, poti fi sigura ca ramancele sunt foarte frumoase, nemtii vor munci inca un mileniu la slefuirea automobilelor ca sa le ajunga, dar au si nemtoaicele calitatile lor foarte importante. Din pacate, ai dreptate in legatura cu educatia civica, Robert, si sunt foarte multe de spus.
Numai bine.

+ O privire aprofundată și neconformistă
Anton Potche
[10.Feb.06 00:39]
Servus Cornel!

Desfacerea acestui eseu propoziție cu propoziție e foarte tentantă, dar ar sparge bineînțeles rama unui comentariu. Există mai multe motive pentru care merită să fie citit și comentat acest text.
1. Mass-media germană relatează din când în când din țările est- și sudest-europene. Dar o comparație amănunțită cu situația din Germania încă n-am găsit.
2. Comparația aparține unui român care la ora actuală se află trecător în Germania. Deci vorbim de o privire aprofundată, dar în același timp neconformistă, ea (privirea) apaținând unui personaj neatins de tarele sau avantajele societății, ale cărei mecanisme le poate studia cu mai mult obiectivism decât un individ care trăiește la fața locului.

Este foarte adevărat că nemții nu sunt toți nemeși. Dar și cei mai săraci mai au posibilitatea să ducă o viață demnă, ceea ce n-ar trebui să ducă la o slăbire a luptei împotriva sărăciei.
Nemții se vaită și ei toată ziua, numai la un nivel mult mai ridicat, probabil, decât cel al românilor.
În ce privește made in Germany, trăiesc în fiecare zi, ca muncitor într-o fabrică de automobile, cum hoarde întregi de manageri încearcă să “motiveze” echipele de muncitori pentru opținerea de noi și noi recorduri de producție, atât pe planul cantității cât și pe cel al calității, și asta la o stagnare a puterii de cumpărare a omului de rând, care durează acum deja de câțiva ani binișori. (Vezi seria de greve din aceste zile.)

Și așa mai departe… Constat cu o oarecare satisfacție că percepția mea despre țara mea se suprapune în multe puncte (mai ales cele sociale) cu impresiile unei priviri analitice dinăuntrul societății, privire care însă se bucură și de posibilitatea de comparație (la zi) cu o țară evident mai săracă, dar cu o creștere economică mult mai rapidă. (Iată și explicația pentru nervozitatea cu care acționează la ora actuală elita economică din Germania.)

Și fiindcă îmi plac sclipirile din ochi, numai două remarcări scurte. Prima mea mare dragoste (deci aceea care nu se uită niciodată) a fost o… româncă. M-a părăsit, și cred că pe drept. După ce mi-am revenit (a durat aproape doi ani), m-am căsătorit cu cea mai frumoasă fată din sat… o nemțoaică. Încă nu m-a părăsit, și mă mir…

 =  clipitul din ochi
cornel marginean
[13.Feb.06 00:25]
Servus Anton
In textele tale scrii ca mergi sau vii de la ,,lucru,, si continui cu ideea respectiva, din context. Am retinut acea formulare care mi-a placut pentru simplitatea ei si pentru sinceritatea pe care o ai. Muncesti intr-o fabrica de automobile dar si scrii in acelasi timp. Deci esti o persoana mai putin obisnuita. Aici iar suntem colegi, ca pe vremea liceului. Deci Germania este o tara a unor oameni la nivelul demnitatii motivate moral si mai putin material. Este o forma a vietii voastre pe care eu nu am perceput-o, pentru simplu fapt ca exista si parea fireasca. Un alt punct al tau este cel al managerilor de profesie.
Aici e o dilema, daca meseria de manager este sau nu posibila, fara a incasa mai intai gustul amar al realitatii tehnice si organizatorice dintr-o fabrica. Este exact motivul pentru care ei pot pretinde orice aberatie, (din punctul de vedere al celui ce transpira )fara sa li se para anormal. Pe asta mizeaza teoria generala a managementului. La noi contestarea acestui tip de manager este la moda si face parte din firea romanului.
Dar este totul discutabil pentru ca rezultatul contezaza si nu drumul pana acolo.
Re.. la doua remarci scurte:
Evocarea unei romance pierdute este paralela cu dorul de Romania. Cred ca cea mai frumoasa fata din sat era nemtoaica, dar nu specifici din ce sat era acea romanca. Suna a razbunare casatoria ta? Ai totusi avanatajul ca inca o poti admira pe cea mai frumoasa fata din sat.
Mersi de vizita si de steluta:)

 =  :d
Victor Jimbu
[29.May.09 03:49]
:d 1. 1.5 x suprafata Romaniei =supr. Germaniei
2. as spune ca exista egalitate intrecat de multe femei sunt frumoase in ambele tari insa, doua lucruri sunt distincte si aduc avantaj nemtoaicelor: a) sa se intretina fac sport, sauna samd -romancele se infometeaza si asta genereaza o frumusete aparenta- si b) din nastere au trasaturi mai aristocratice.

In rest perfect de acord :D
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !