Comentariile membrilor:

 =  .
laurentiu enache
[09.Aug.07 01:35]
tu ar trebui sa sustii cursuri de creative writing pentru cei pe patul de moarte, le-ai scurta suferinta

 =  ..
laurentiu enache
[09.Aug.07 01:41]
"Dacă vrem să facem critică literară, să o facem din perspectiva cititorului."

super ideea. adica sa se editeze si manuale de instructiuni pentru windows cu mentiunile "cand vezi butonu asela bleu din dreapta sus il apesi tari cu forta pana it da iroare albastr si atunsia ti duci colo sa la start tarn of compiutar si il apiesi fara risintimienti si ti duci sa pasti vaca pi prund si sa sitesti critica literara semnata fluierasu sa intielegi mietafizicacare si ridica din tiextele lu' autoru ista care ca cand scrii selea colo sa sa
mietafizicienestezeste di did di di di ii sar fuljii"

 =  ...
Fluerașu Petre
[09.Aug.07 08:30]
laurentiu, tu poti sa faci misto oricand, eu insa te asigur ca nu vorbesc din punctul meu de vedere. Uita-te in jur si vei vedea ce vor cititorii. Daca nu scrii pentru acestia, scrii degeaba.

Si inca o data iti spun, astept comentarii la obiect, pe text, si nu povestiri de la tara.

Iti multumesc in orice caz pentru fidelitate lecturii si te mai astept in paginile mele. ;)

petre

 =  sar si eu
Mâncu Gabriela
[09.Aug.07 10:03]
cu o parere aici (ai zis ca vrei la obiect si pe text) ! Oke! In primul rand tre sa recunosc ca nu am avut rabdare sa citesc tot "articolul" . Nu te supara ca l'am pus intre ghilimele dar in opinia mea asta nu'i articol... Nu are exprimare de articol, nici forma de articol... Te repeti excesiv... spui acelasi lucru de o suta de ori sub expimari diferite si plictisesti, obosesti! Asta in primul rand.

Acum referitor la continut, atat cat am avut rabdarea sa citesc, am tras concluzia ca tu confunzi critica literara cu PR'ul. Din cate stiu eu... criticul literar nu este un aplaudac care trebuie sa faca reclama oricarei carti care'i pica in mana! Si mai mult de atat cum sa citeasca un critic literar o carte cu ochii publicului (cred ca asta a fost exprimarea ta) ??? Pai atunci de ce mai exista oamenii astia si nu ne numim toti critici literari?
Iar in ceea ce priveste priza la public (nu inteleg ce legatura are intr'un articol despre critici literari dar ma rog...) iti spun asa : daca reusesti ca si scriitor sa scoti o carte care sa fie si buna,tu ca scriitor reusesind sa'ti pastrezi integritatea si valoarea si aceea carte sa aiba si priza la public atunci este foarte oke si laudabil (un ex ar fi Cartarescu cu "de ce iubim femeile") dar cand te prostituezi si scrii facil doar ca sa te vinzi ca autor cat mai multora... asta este de cacat (un ex ar fi Choelio).

Concluzie? Concentreaza textul de mai sus dc vrei sa fie citit in totalitate si mai analizeaza nitel cum sta treaba cu criticu' literar, agentul de PR si cititorul.

sa ai o zi buna!
prietenesc,
gabisa

 =  confuzie de termeni si valori
Ioana Geacăr
[09.Aug.07 14:00]
etre,
Confunzi termenii grav:
" Dacă vrem să facem critică literară, să o facem din perspectiva cititorului. Aceștia nu se tem de cuvintele mari, pentru că știu că nu sunt obligați niciodată să aducă argumente"
Tu mai mult scrii decât citești, asta spune tot.
Parcă ești un sălbatic după o minimă alfabetizare, aflat în șoc informațional.
Preiei ideile altora, și le amesteci.
Nu glumesc, informează-te, fă-ți un sistem de valori că nu-l ai nici un pic, scrie si apoi reciteste ce-ai scris. Pentru critica literara
Si alege, dacă faci articole Pr, scurtează-le. Cine citește atâta amar de cuvinte goale doar ca să cumpere o carte? Fii serios. E un sfat sincer, dacă ai ce face cu el.
Amical (cum ar spune un intelept de pe-aici),

 =  părere
nica mădălina
[09.Aug.07 14:07]
citatul e o captatio benevolentiae care stă în picioare. mai departe însă...
după ce am dat ce cacofonia "dacă creatorii" și apoi de "aidoma unor analiști, care analizează fenomenul" am citit crispată.
și am dat iar de amalgamul unor planuri și concepte care defavorizează mesajul ce s-a vrut transmisibil. pe care nu îl găsesc.
e despre omul nou? e despre distincția critic - public? sau e despre topirea unor sensuri pentru a susține că autorul e un prestator de servicii, cititorul un plătitor capabil să reacționeze, criticul o proptea nu se știe a cui.
iată, sunt nedumerită. pentru că așa m-a lăsat textul.
iar "Putem crede ce vrem, dar să nu mai căutăm adăpostul teoriilor, să ne asumăm consecințele credințelor noastre.", alăturată încercării autorului însuși de a teoretiza, sapă iar credibilitatea spunerii. coerența ei.
încă ceva: se spune că valorile nu importă, dar pe de altă parte se spune ce "trebuie" să facă un critic. iar nu înțeleg. se valorizează sau nu?
și câte ar mai fi de zis...
poate dacă se încearcă_ceva mai scurt ca dimensiune și mai limpezit ca sens, fără să vrea să cuprindă ditamai fenomenul, se va ajunge cătinel la a spune ceva despre fenomen.
sau aberez.


 =  .
laurentiu enache
[09.Aug.07 14:12]
pai ce vrea cititorul ? explica-mi

spui ceva de genul ca profesorii trebuie sa invete limba romana si matematica din persectiva elevilor. sa doarma la catedra sa scrie biletele pentru colegi si sa chiuleasca.

spui niste chestii care depasesc orice forma de elucubratie posibila !

 =  petre, Petre
Mihai Robea
[09.Aug.07 19:13]
sunt drumuri care trec prin inima oamenilor și altele de pe marginea cărora oamenii privesc cu repulsie. Pentru că nu graba ci vârsta întrebărilor poate fi un sfetnic bun.

 =  intrarea în critica literară
Tamara Zub
[09.Aug.07 19:18]
Articolul e într-adevăr prea lung, alcătuit în grabă și repetă idei care au ajuns să se uzeze. Deranjează fuga de stil, de elaborare, dar probabil Petre alege premeditat un limbaj jurnalistic, așa crede el că va fi mai convingător. Îmi place totuși pasiunea lui pentru marketing literar și încercarea de a răsturna concepții perimate, de a contura o cale spre adevăratul succes în literatură. Aștept de la Petre Fluerașu să mai scrie despre cărți, dar anume despre cele ale scriitorilor români, să văd cum își aplică teoriile în practică. Văd în Fluerașu un autor de forță, ce mai! Doar că se cere să-și cultive un stil personalizat, mai concis și chiar mai sofisticat. Poate greșesc, tama

 =  În atenția editorilor
Ioana Geacăr
[09.Aug.07 22:11]
Adevărul este că acest articol și toate celelalte articole, sau eseuri semnate Petre Fluerașu sunt de încadrat la Atelier.

 =  ...
Fluerașu Petre
[09.Aug.07 23:53]
In primul rand va multumesc pentru atentia acordata si pentru semnele lasate. Voi incerca sa va raspund mai jos:

Gabriela, sper ca ai inteles ca eu nu vorbesc de valoare, care este un concept atat de abstract incat deja ingretoseaza, ci de impact. Care poate fi masurat prin numarul de cititori, puterea mesajului, etc. Asa ca Paulo Coelho nu este deloc un cacat.
Si nu am zis ca criticul literar trebuie sa fie un aplaudac. El trebuie sa promoveze cartile in care crede el, cartile care pot ajunge bestsellere. E simplu, e vorba de o judecata de piata coerenta.
Multumesc pentru observatiile legate de forma, voi tine cont in viitor. Te mai astept.

Ioana, eu iti multumesc pentru efortul depus. te rog insa sa nu ataci persoana mea, pentru ca nu vad rostul exprimarilor jignitoare. La fel, ai dreptul la o parere, insa nu incerca sa o impui, vezi ultimul comm. Articolul nu are greseli si incearca sa argumenteze un punct de vedere, zic eu suficient pentru a trezi interesul celor ce il citesc. Ca nu esti de acord tu, din perspectiva unui creator, cu distrugerea sistemului de creatie, e ok, insa nu incerca sa impui si altora aceasta parere, mai ales neargumentata. Fiecare are dreptul la o opinie. Iar opinia unora e mai in concordanta cu realitatea decat a altora. E ceva rau aici?
Si asta nu e articol de PR, e capitol dintr-o carte ce urmeaza sa apara la sfarsitul lui 2007. Sa vezi atunci nervi si injurii... :) Multumesc de trecere.

Madalina, iti multumesc pentru observatiile de bun simt. Da, asta am vrut sa spun, rolul criticului literar este foarte mic, el trebuie sa fie un simplu intermediar, un fel de vanzator daca vrei sa-i spui asa. Stii, si totusi, o teorie care ofera ideea absentei oricarei teorii este valoroasa, zic eu. Iti multumesc pentru vizita. voi medita la observatiile tale.

Laurentiu, ai dat un exemplu aiurea. Viata nu e scoala. Scoala e o etapa pe care o facem din obligatie. Sau, nu-mi spune, tie ti s-a parut extraordinar sa fii obligat sa inveti multe lucruri de care nu iti pasa?
Cititorii vor senzatii intense, sentimente, vor sa se simta bine. E simplu, vor sa dea banii cu folos, vor sa-si foloseasca timpul pentru a obtine maximum de distractie. Asta e viitorul, fie ca iti convine, fie ca nu. Multumesc de citire.

Mihai, multumesc pentru citire si pentru aforism. Te mai astept.

Tamara, trecerea ta ma bucura. Acest eseu este lung, insa doar pentru ca va fi un capitol intr-o carte si trebuie sa respecte anumite limite. Ma voi gandi la observatiile tale si voi tine cont de ele pe viitor. Iti multumesc pentru ca esti aproape si te mai astept.


Va multumesc inca o data tuturor. Ma bucur ca acest eseu naste discutii, la fel cum au facut-o si multe altele. Doar astfel putem progresa, pentru ca eu sunt sigur ca fiecare cititor a ramas cu ceva de aici.

Va multumesc si va mai astept in paginile mele

cu respect

petre


 =  altul
Stefan Doru Dancus
[14.Aug.07 01:00]
Bine, fie cum zici tu. De ai drum pe la "Romania literara" (si daca dai de el!!!) intreaba-l pe Alex Stefanescu de sanatate, adica: in toata istoria literaturii romane, un critic literar (cum este el) n-a publicat aceeasi cronica (sau text critic, sau cum s-o fi numind) si in revista lui, si in "Ziarul de Duminica" (suplimentul Ziarului Financiar). De ce? Pentru banii care-i ia de la Z.F.?
Nu-i vorba de mine, vei vedea mai tarziu.
Un autor poate publica acelasi text in "n" reviste, pentru ca el e cel ce creeaza. Un critic literar care face asta se auto-saboteaza. Ceea ce A. Stefanescu a facut. Daca vrei detalii, scrie-mi pe e-mail.
In rest, nu inteleg de ce unora nu le place incursiunea ta. Mie imi place. Oare numai eu dintre cei "batrani" vad ca viitorul e altul?
Sa ai pace,
Dancus

 =  nota
Stefan Doru Dancus
[14.Aug.07 01:02]
Am uitat: "Nu contează viitorul îndepărtat, pentru că nu trăim pentru a deveni statui."
Excelent. De-as putea, ti-as da nota 11.
Dancus

 =  ...
Fluerașu Petre
[15.Aug.07 00:04]
Stefan, iti multumesc pentru vizita. Cuvintele tale frumoase inseamna mult pentru mine.

Ma bucur ca ti-a placut acest text si ma bucur ca vezi atat de bine situatia actuala.

te mai astept in paginile mele

petre




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0