Comentariile membrilor:

+ Un articol bine aerisit
Vasile Mihalache
[08.Nov.07 23:03]
Istoria este desigur un fapt de cultură care necesită anumite modalități de punere în scenă pentru a prezenta
interes. Articolul de față are un ritm de redare a faptelor și comentariilor care mi-a oferit satisfacția de a consuma o parte din timp în mod profitabil. Există o cadență a verbului care transpune aproape fotografic evenimentele.

 =  *
mihai zabet
[08.Nov.07 23:22]
multumesc pentru apreciere vasile ma bucur cand cineva are aplecare spre istorie este un domeniu interesant pentru mine chiar fascinant

 =  puterea si adevarul
Florin Hulubei
[09.Nov.07 11:24]
adevarul, ca de obicei, e undeva la mijloc. din ratiuni mai mult sau mai putin obscure, multe din adevarurile istoriei au fost si sunt tinute sub lacat. poate ca in natura umana exista o gena a dezinformarii, care se reactiveaza din cand in cand spre a induce masele in eroare. timpul va da la iveala multe...sau nu. but, who cares, anyway. un eseu interesant si reusit, dupa parerea mea!

+ *
Florin Hulubei
[09.Nov.07 11:25]
am uitat!

 =  *
mihai zabet
[09.Nov.07 11:44]
ce surpriza imi facui florine multumesc pentru apreciere

+ usefull
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
mie mi se pare un eseu misto si bine realizat. fara abureli, realizat de-asa natura incat sa-ti arate ceva clar si la obiect. nu ca altii care prin eseuri se chinuie sa-si puna-n valoare cultura cu fel si fel de citate si alte prostii. de obicei cand le citesti pe alea te gandesti cat de tare te scoate autorul din sarite. acum citind m-am gandit pur si simplu la continut, am vizualizat si-am zis thanks.
da tot nu pricep de ce zicea lumea ca nero ar fi dat foc.

 =  *
mihai zabet
[09.Nov.07 15:53]
asta ma intrebam si eu
dar trebuie sa recunosti ca toate filmele cel putin cele vazute de mine asa zic ca el a pus focul

multam de stea unule

 =  poet pe dracu, piroman nici atât.
dan mihuț
[09.Nov.07 16:08]
mișule, să-mi trag una dacă nu e treabă școlărească, pe cuvânt. ca să nu zic că e de pe referate.ro. informații adunate și iarăși la lume date.
altfel, la mulți ani și sănătate!

 =  *
mihai zabet
[09.Nov.07 16:40]
daca tu dane gasesti pe referate informatiile astea iti dau o sticla de bere
ca e sau nu e treaba scolareasca tot ce se poate ca doara nu toti suntem dan mihut care scrie in parabole de nedescifrat e adevarat eseul de mai sus are un limbaj mai mult decat accesibil lucru pentru care a fost instelat

asa ca
in concluzie astept dane sa imi arati de unde anume de pe referate.ro am luat eu aceste informatii

 =  referate.ro, nivel clasa a IX-a
Anghel Pop
[09.Nov.07 17:19]
Mihai, unde e bibliografia?
Crezi că, dacă l-ai încadrat la ESEU, textul tău nu mai are nevoie de bibliografie?
Greșit, pentru că el este construit ca un articol polemic: demonstrează, argumentează, contrazice.
Trebuia încadrat la ARTICOL (POLEMICÃ).

Iată linkul spre referatul care tratează subiectul tău, urmând chiar aceeași structură a argumentației:

http://preferate.ro/referat-orice-categorie-
A-incendiat-Nero-cu-adevarat-Roma-A-0-2420.html

(a se cola cele două linii, eu le-am separat pentru ca să nu lăbărțeze caseta de comentarii)

Nivel referat : a IX-a
Trimis de : Liviu
Marti, 16 Martie 2004, ora 05:51

"A incendiat Nero cu adevarat Roma ?

Nero, incendiatorul Romei... Aceasta acuzatie am citit-o si auzit-o atat de des incat ni se pare ca este cat se poate de adevarata. Categoric, Nero are o reputatie proasta, si o merita: sa ne amintim de otravirea lui Britannicus.

Totusi, inceputul domniei sale a fost fara cusur, iar incendiul Romei s-a produs in anul 64 d. H., adica la inceputul domniei imparatului.

Istoricul Georges-Roux, pe baza lucrarilor altor autori, a reusit sa stabileasca adevarul. Concluziile lui sunt surprinzatoare. Dar sa vedem mai intai ce s-a intamplat.

Roma devastata

La 18 iulie 64, Roma era toropita de caldura. Nero se afla in vila sa din Antium pe litoral, la 45 de Kilometri de Roma. Seara, vantul din sud batea peste oras. Chiar atunci au aparut flacari in intuneric. Focul aprinsese micile magazii de langa Marele Circ, care a inceput si el sa arda. Starnit de vant, incendiul s-a intins si a ajuns pe inaltimile invecinate, cu precadere pe Palatin.

Un mesager s-a repezit in galop spre Antium, pentru a-l instiinta pe Nero. Acesta a fost sculat din somn..."

etc




 =  *
mihai zabet
[09.Nov.07 17:24]
bibliografia e simpla anghele cartea in care am citit aceste informatii se numeste "enigmele istoriei" si este scrisa de angelo martini si este cumparata de la cartea prin posta in 1988.

multumit?

 =  posibil
mihai zabet
[09.Nov.07 17:26]
ca incadrarea la eseu sa fie gresita si intr-adevar sa fie mai buna incadrarea la articol polemica ai dreptate dar ca sa incadrez la articole trebuie sa astept verificarea unui editor asa ca prefer sa incadrez la personale sau eseu

 =  deh
dan mihuț
[09.Nov.07 17:31]
mișule, eu nu m-am băgat să caut, dar cred că mi s-a format ochiul, îmi tot aduc copii la școală d-astea, de-aia ți-am și zis, nu că ar fi simplu sau că nu știu ce n-ar avea. merci anghele, dă mișu două beri că tot e ziua lui!

 =  *
mihai zabet
[09.Nov.07 17:33]
dau si mai multe dane numai sa mai organizati si voi un deko nu ma asteptam sincer ca un pusti de pe referate.ro sa citeasca cartea lui martini dar hei tot ce se poate asta e

 =  textul de 3 stele e un plagiat sau un referat?
Anghel Pop
[09.Nov.07 17:36]
Mihai, tu ești acel Liviu care a trimis referatul
"A incendiat Nero cu adevarat Roma ?" pe site-ul www.preferate.ro în anul 2004?

Pentru că, dacă tu nu ești acel Liviu, e vorba iar de un plagiat clar.

Uite, pasaje din referatul lui Liviu pentru clasa a IX-a, care sunt aproape identice precum cele ale tale (rog cititorii să compare cele două versiuni):

"Tacit ne-a lasat relatari despre scenele ingrozitoare care se petreceau in oras. Populatia urla fugind si incercand sa-si care bolnavii . Dar flacarile ii inconjurau pe fugari din toate partile."

"Ce a facut Nero in timpul catastrofei ? El a incercat, mai intai, sa salveze obiectele de arta care se gaseau in palatul sau. Stim ca era amator de arta si de literatura si ca ii sustinea pe artisti si pe scriitori. Georges-Roux scrie , referitor la acesta : « Era pasionat dupa lucrarile de arta, etc"

"Nero a incercat sa coordoneze actiunea de dominare a calamitatii. A fost vazut pe strazi, noaptea, fara escorta. Dusmanii sai s-au gandit, un moment, sa profite de ocazie pentru a-l asasina. Dar au renuntat. N-ar fi fost prea elegant, intr-adevar, sa ucizi un imparat atunci cand isi face datoria."

"Romanii, toleranti cu strainii si cu religiile lor, ii primisera bine, la inceput. Apoi, se produsesera unele incidente care au provocat aparitia unui antisemitism violent... Important este faptul ca romanii au inceput sa-i considere pe crestini ca tapi ispasitori si sa-i ucida"

"Totusi, nimic nu dovedeste ca autorii incendiului ar fi fost crestinii. Tacit sugereaza vinovatia lor, dar Suetonius nu face nici o aluzie, de altfel ca si Pliniu cel Batran".

"In nici un caz nu-l putem vedea pe Nero cantand din lira in fata flacarilor, asa cum ne-a fost prezentat de atatea ori . Iata ce scrie Georges-Roux in finalul cercetarilor sale: «Istoria , se spune, este o doamna in varsta careia nu-i place sa fie tulburata . Trebuie, totusi, uneori, sa fie zguduita pentru a se face loc adevarului».

Cine dorește să compare versiunile trebuie să descarce versiunea completă a referatului lui Liviu de la linkul dat de mine.

Mai există o soluție, și anume aceea ca tu, Mihai Zabet, să fi trimis în 2004 referatul pe acel site. Asta înseamnă că te ocupi cu referate pentru clasa a IX-a în timpul liber.
Așa este?

Mie mi se pare plagiat, și chiar sunt dezamăgit și sincer întristat, pentru că începusem să te îndrăgesc, Mihai.
De ce, Mihai? De ce îmi faci tu una ca asta?

 =  *
mihai zabet
[09.Nov.07 17:40]
nu plagiat anghele stai linistit liviu a citit aceeasi carte tu peste tot vezi plagiate
deci ma indragesti anghele?
asta da surpriza sa indragesti un plagiator ca mine

 =  nu e plagiat
Claudia Radu
[09.Nov.07 17:44]
e folosirea bibligrafiei ad litteram din cartea lui angelo martini, "enigmele istoriei", dupa cum ne spune insusi mihai zabet sursa lui de inspiratie. un pic de diferenta putem observa insa. traducerea sa fie de vina?

 =  anghel pop este un om foarte rau !
Dan Cârlea
[09.Nov.07 17:44]
pe mine ma incanta un eseu de nivel inalt ca acesta, dar am o ingrijorare si anume ca efervescenta eseistica a omului de cultura Mihai Zabet s-ar putea diminua, din pricina lipsei de subiecte.

De aceea ii propun unul foarte incitant :
catacombele bucurestiului!

si cu asta sigur se poate da lovitura si pe referate ro si referat online ro

 =  *
mihai zabet
[09.Nov.07 17:50]
nu stiu claudia daca traducerea e de vina sau nu e de vina pentru ca nu eu am tradus cartea cu pricina bibliografia este intr-adevar ad literam cum ai vrea sa fie? aia este cartea de unde m-am inspirat

dane eseul sau pamfletul sunt texte fara valente literare nici nu am afirmat ca el eseu ar fi vreo capodopera de literatura asa ca nu inteleg mistoul tau legat de treaba asta

 =  părere
Anghel Pop
[09.Nov.07 19:12]
Oki doki. Deci Mihai nu este Liviu.
Mihai și Liviu au copiat amândoi cuvânt cu cuvânt pasaje din cartea lui Angelo Martini, "Enigmele Istoriei". Au mai și schimbat pe ici, pe colo, câte un cuvințel, de aici micile diferențe.

Deci Mihai nu l-a plagiat pe Liviu.
Dar faptul că Mihai a copiat cuvânt cu cuvânt din Angelo Martini este plagiat sau nu?

1. Sursa bibliografică nu a fost indicată de la bun început, ci abia după ce am cerut-o eu.

2. Deși pasajele citate de mine de mai sus sunt identice cuvânt cu cuvânt la Mihai și la Angelo Martini, textul este încadrat la ESEU.
Dacă este eseu, atunci unde este aportul lui Mihai? Unde este gândirea sa, contribuția la tratatea unui subiect spinos? În faimoasele expresii zabetiene "și așa mai departe"?

3. Nu numai pasajele de mai sus corespund, dar mai sunt și altele pe care le-am lăsat afară din plictiseală, și ca să nu obosesc cititorii.
Nu am cartea lui Angelo, însă referatul lui Liviu și eseul lui Mihai derulează exact aceeași structură argumentativă. În plus, mai există pasaje paralele identice, pentru cine va face efortul de a compara cele două versiuni.

4. Dacă Mihai a copiat cuvânt cu cuvânt din cartea lui Angelo Martini și nu a pus GHILIMELE și nu a indicat sursa bibliografică atunci este plagiat. E vorba aici de deontologia documentării științifice pentru redactarea unui articol.

5. Dacă un referat de clasa a IX-a primește 3 stele pe Agonia și intră automat la reko, atunci e ceva în neregulă. Să fie oare falimentul culturii române de internet?

 =  *
mihai zabet
[09.Nov.07 19:23]
bun si ce e cu asta?
care e problema? ca textul este recomandat? intra automat la recomandate dupa ce ia 3 stele

asta nu e articol nu a fost conceput ca articol si nu l-am gandit ca articol este un eseu

nu toata lumea anghele sta sa puna 100 de virgulite daca era vorba de plagiat de ce ti-am mai indicat sursa? daca l-as fi copiat de pe referate ro de ce am l-am intrebat pe dan si asa mai departe

furtuna intr-un pahar cu apa asa ia sa te pun eu sa pui ghilimele la toate cuvintele pe care le extragi din dex si le folosesti in poeziile tale? nu-i acelasi lucru? tu singur spuneai ca asa iti compui poeziile stai cu dictionarele in brate si cauti tot felul de expresii interesante


 =  TEST
Adrian Firica
[09.Nov.07 21:29]
citez din Cassius Dio - Istoria Rmană, III (numai cartea asta are cam 1000 de pagini):
"... Locuitorii Romei rămaseră ca scoși din minți în fața nenorocirii fără să-și dea seama de ce se petrece, nici de a lua măsurile de cuviință pentru a-i pune capăt...".

Iată cum sună oracolul:
"Când de trei ori vor trece trei sute de ani, DISCORDIA va nimici cetățenii Romei. Nero, pentru a potoli spiritele, făcu o declarație care spunea că :ACESTE VERSURI (s.n.!) nu se găsesc nicăieri".
...
"Și așa s-a și întâmplat: "... fie că această prevestire a oracolului va fi fost ea de origine divină, fie că mulțimea, inspirată, a găsit-o potrivită stării lucrurilor de atunci...."

Nero a fost ultimul descendent din Eneas care a fost împărat (al Iuliilor) și ucigaș de mamă.
... se mai spune că a stors sume imense de bani de de la populație, particulari, supuși, binevoitori, de la populațiile supuse samavonic.... prin liber consimțământ, mergând până-ntr-acolo.... unde s-au suprimat "distribuțiile de grâne".


Nota:
am citat numai dint "făcătura" de la Cluj, din 1985: Casius Dio - Istoria romana III.

 =  *
mihai zabet
[09.Nov.07 21:34]
interesant de cartea asta n-am auzit probabil casius asta era si el prieten bun cu nero

 =  de unde atata inversunare?
Traian Rotărescu
[09.Nov.07 21:53]
O fi sangele latin mai irascibil dar, pana la urma, Roma a ars in anul 64 si....agonistii se cearta in noiembrie 2007.

Mihai, caruia niciodata nu i-a placut sa despice firul in patru, prezinta totusi o tratare a unui important eveniment istoric, ba chiar a unuia arhicunoscut, propunandu-si sa sintetizeze pe intelesul tuturor.

Tocmai pentru ca informatiile sunt accesibile din surse foarte vaste (fara ca vreuna din cele specializate sa atinga farmecul Quo Vadis-ului) expunerea sa nu iese din niste cadre generale, spre deosebire de articolele sale despre civilizatia si cultura Orientului Mijlociu adunate mai demult intr-o colectie de care probabil ca inca multi isi mai amintesc, colectie unde detaliile (in majoritate greu de aflat) isi aveau locul lor. In plus, acele articole erau insotite de fotografiile personale luate la fata locului, prezentand diverse monumete si/sau situri arheologice etc.

N-ar fi exclus intr-un scenariu extrem ca insusi Titus Livius :) sa dea dezmintiri pe referate.ro

 =  *
mihai zabet
[09.Nov.07 22:01]
o sa refac colectia traiane dar o sa mai dureze ceva timp cand am scris atunci am scris de la fata locului pe fuga imi aduc aminte ca cineva ma acuza ca am copiat ca am plagiat un ghid turistic despre siria nu vroia sa creada ca eu transmit chiar de la fata locului si asa mai departe au fost si atuncea discutii sunt si acuma discutii si vor fi probabil si in viitor


 =  Mihai, ai îndoieli?
Adrian Firica
[09.Nov.07 22:03]
Mihai,
primul volum a apărut în '73, al doilea în '77, ultimul în '85.
ai îndoieli?

eu am aceste volume. alții nu le au. din păcate am o memorie reactivă cumplită...
asta e!



 =  *
mihai zabet
[09.Nov.07 22:14]
adriane ce sa zic?
intotdeauna am avut indoieli ( ma refer la evenimentele istorice ) niciodata nu am luat de bun eu intai zic nu si stau un pic sa se sedimenteze sa vad de ce tu zici de exemplu da

nu stiu eu inclin sa cred ca o persoana ca nero aplecata spre cultura si asa mai departe el insusi poet nu poate fi capabila de o asemenea grozavie

totusi omul era un umanist nu stiu nici eu ce sa zic oricum e o enigma ramane o enigma

 =  Se poate
Camelia Tripon
[10.Nov.07 00:18]
e o surpriză plăcută să afli că mai sînt persoane care nu-l acuză pe Nero, dar din păcate, sursa mea, îi încriminează pe creștini, atât pentru incendierea Romei, din dorința unui martiriu, dar și a bibliotecii din Alexandria...mi-a plăcut eseul

 =  curenții artistici de la Nero la Iecler
Adrian Firica
[10.Nov.07 05:14]
stai așa, bre!
Cassius spune numai că a ars Roma - cam cinci părți din șapte (nu știu eu cum vine asta, dar el știa cum se măsura Roma pe vremurile alea).
Cassius spune doar că unii au zis că Nero ar fi trimis pe cineva anume să stea cu o brichetă în mână și să dea câte un foc cui îi cerea... să-i dea foc. Cassius nu ne spune dacă Roma ar fi cerut un foc.

cât și în ceea ce privește gusturile și aprehensiunea pentru artă a mai marilor... păi a fost un împărat roman al cărui cal păștea în biblioteca de la Ravena, Carlemange era analfabet, dar iubea scrierile ce relatau cu împodobeli despre el, Ludovic al haișpelea s-a cerut a fi reflectat ca și cum ar fi fost nu numai artisticește Soarele, Napo-Leon a vrut și a avut fastul și arta sa imperială, Iecler a fost cel mai mare artist cofetar neamț, iar Ceaușescu un rapsod național genial, care s-a sinucis - din imprudență, în loc să apese pe butonul casetofonului, a apăsat pe "cocoașele" unor automate.
sincer vorbind, mie îmi place de Alexandru Macedon. ăsta a avut bunul șimț să moară înainte de a fi ajuns să impună un curent artistic.

 =  *
mihai zabet
[10.Nov.07 09:36]
camelia trebuie sa existe pe lumea asta si cineva care sa-i ia apararea lui nero
prea toata lumea toata lumea da in el si de la stanga si de la dreapta
eu is aproape convins ca 100% nu sunt niciodata cand e vorba de istorie ca de la canicula a fost incendiul

adriane nu zic nu imparatul care si-a facut calul senator avea ceva la mansarda si da is de acord cu tine si mie imi place alexandru machedon dar totusi nero scria poezie bine rau omul scria probabil ca existau si pe vremea aia critici ca si azi deci numai analfabet nu era nu stiu ce sa zic pariez 50% pe nero

 =  există,
Camelia Tripon
[10.Nov.07 09:55]
un poet renumit prin "comițiile" de judecare a societății românești, care într-o poezie spune că Iisus joacă-dansează pe muzică modernă în pântecele Sfintei Marii și nimeni nu-l consideră slab la minte...iar societatea modernă în care există ocrotirea animalelor, ar putea înțelege că: acest animal, calul, a fost considerat animal sacru în concepția indoeuropeană și atunci jestul lui Nero putea fi apreciat ca fiind o critică, fiind astfel mai valoros decât un patrician roman îmbibat în alcool și grăsime...oare satira e apanajul lumii moderne?...eu parcă am găsit-o la Aristofan(445-380 îHr.)

 =  *
mihai zabet
[10.Nov.07 10:08]
si vaca am impresia ca este un soi de animal sfant pe la indieni dar eu cred ca gestul cu calul a fost o gluma omul se plictisea nu cred sincer ca stia ca este un animal sfant & stuff

mai degraba accept varianta cu sfidarea senatului

 =  nu sfânt,
Camelia Tripon
[10.Nov.07 10:16]
dar extrem de valoros, mulți conducători au fost însoțiți în mormânt de cal, iar marele celt, Vercingetorix, a predat armele lui Caesar, dar calul nu...da, și eu cred că a fost o critică dură, dar subtilă, specifică unui om de cultură și chiar poet, după unii...

 =  *
mihai zabet
[10.Nov.07 10:23]
aveau ce aveau avea ce avea cu caii era un soi de parinte al suprarealismului numai ca suprarealistii aveau drept nimal sfant o girafa he he he he

imi pare rau ca nu am reusit sa citesc nicio poezie scrisa de el is curios cat de patetic era si daca folosea si el clisee & stuff




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !