Comentariile membrilor:

 =  Frăție de arme
Ion Cuzuioc
[14.May.08 21:49]
Drag confrate de condei,sânge și idei Dan Norea,am citit și recitit cu multă
plăcere epistola-replică,deși eu aș fi de părerea că e o problemă pe care ar trebui să ne frământe pe toți aliații Măriei sale Epigrama.Am editat și eu un volum impunător de ricoșeuri epigramatice,prefațat de George Corbu,dar am avut
grijă ca toți epigramiștii vizați s-ă fie amplasați pe prim plan,ba mai mult,
chiar și cu șarje executate de ilustrul pictor Isai Cârmu.În fine,împărtășesc

întru totul viziunea,obiecțiile și sugestiile dumitale și în acest context țin să abordez și eu o problemă.Despre această nedumerire vorbesc cu prietenul meu
Ion Diviza mai în toată ziua.Vorba e că epigramele,inclusiv și cele incluse în
mai multe culegeri și antologii(am încercat și această variantă)timise de mine
și mulți alții AUTOMAT sunt fugărite în ATELIER.Mă întreb și vă întreb:mai are rost să conlucrezi în acest mod creativ cu Agonia?Intenționam să mă retrag de pe Agonie(chiar că-i agonie),dar confrații epigramiști m-au sfătuit să mai rămân,că poate se va schimba ceva.La naiba,se crează impresia ,că nimeni nu ne
citește dintre editori s-au dacă mai trec cu ochii,apoi doar cei străini epigramei.În jenere,cred eu, EPIGRAMA merită să-și aibă propriul său fișier,sait etc.În rest mă bucur că vă citesc și că sunteți alături de noi.Cu
mult respect Ion Cuzuioc.


 =  Frăția de sânge
Dan Norea
[14.May.08 22:39]
Am observat în anul 2008 un fenomen îmbucurător, apariția unor nume noi în epigrama de pe agonia. Noi și valoroase - Rodean, Colonescu, Jorz, Cuzuiooc, Stancu, Garda... Să mă scuze cei pe care nu i-am enumerat. Să mă scuze și cel care, poate e mai vechi și nu l-am observat decât anul acesta. La aceștia nu pot omite revenirea în forță a lui Calimero, vechi și nou agonist în același timp.
Cert este că se simte un suflu proaspăt, care constat că i-a reanimat și pe cei vechi, cam predispuși la lâncezeală - Diviza, Olariu, Bunduri, Ghiță, Ilin, Chitul, Milos Petru, Bodea... Iarăși cer scuze pentru eventualele omisiuni.
Si singurul lucru pe care mi-l doresc este revenirea vechilor și dragilor epigramiști JuppBitter, Rotaru, Carmen Anghelina, Genuneanu, Anda Andrieș... Să mă scuze ceilalți...

Din păcate, fenomenul are și o latură negativă - foarte multe epigrame ajung la atelier. Le-am citit și pot afirma cu mâna pe inimă - multe din ele sunt bune și foarte bune. Și e păcat. E adevărat, unele ajung din greșeli de gramatică, altele din lipsa diacriticelor. Dar sunt și unele cărora nu ai nimic a le reproșa.

Soluția este evidentă - un site al epigramiștilor. Sunt convins că cel mai târziu până în 2010 va apărea. Până atunci, rămânem la voia, bună să sperăm, a editorilor de pe agonia. Dar nu plecăm, să dai bir cu fugiții nu e niciodată o soluție.

Cu același respect,
Dan Norea

 =  cu stima
Basoldea Iulian
[15.May.08 03:03]
ma bucur ca cineva a ridicat problema asta si citind epistola dumneavoastra subscriu parerii ca o tema daca este deschisa toti membrii pot sa-si incerce norocul si nu cum mi s-a intamplat mai ieri cu o epigrama pe o tema dupa ce a fost acceptata a fost trecuta la atelier pentru ca a fost considerata o replica.
chestiile astea ma descurajeaza in incercarile de a scrie epigrama.
treaba cu un site separat de epigrama ar fi o solutie unde probabil editorii sa fie in cunostinta de cauza.

 =  intrebare pentru dl Basoldea, si pentru alti colegi
Laurențiu Orășanu
[15.May.08 07:44]
Pana sa intervin pe fond (de fapt sunt mentionat deja pe fond, cu unele opinii, in articolul lui Norica) o intrebare pentru dl Basoldea:
Care e motorul, motivatia postarii unei replici separate la un subiect 'pe tapet', la un text (epigrama, parodie) aflat deja in atentie, in pagina. Ce va face pe dvs., concret, ca ati fost in situatia aceasta, sa separati textul dvs. de ale celorlalti?

Pe mine raspunsul dvs. m-ar ajuta f mult sa inteleg.

Editorii s-au explicat de ce fac asta. Spun aici ce au zis ei intr-un loc (se poate verifica, poate intervin si ei): se incarca pagina de texte cu prea multe texte despre, de ex: canibali, zece (negri, farmacisti, candidati la primarie, etc). Probabil ca obosesc sa spuna in fiecare caz in parte de ce au trecut textul respectiv la Atelier.

Ce zic eu: cititorii, musterii sunt si ei derutati si vor scapa din vedere un text sau altul. La un loc le-ar citi pe toate.

Repet: ce motiveaza pe cineva sa posteze separat? Intrebarea e adresata tuturor, nu numai dvs. dle Basoldea.

Cum fac eu s-a mentionat (replicile la un loc cu originalul), dar n-are importanta. Nu vreau sa impun un stil. Dar nu ma opresc sa spun ca postarea separata e lipsita de eleganta, ca si deschiderea unui restaurant langa altul existent.

Calimero


 =  nici prea-prea, nici foarte-foarte
Ion Diviza
[15.May.08 10:48]
Judicios, metodic, constructiv abordează Dan Norea problema repostării replicilor epigramatice (și nu numai).
Nu e prima și nici ultima dată când se vorbește pe această temă. Desigur, niște criterii generale trebuie să existe, însă ele nu pot fi valabile pentru fiece caz în parte.
De exemplu, chiar ieri, am postat la subsolul unei epigrame de Nae Bunduri un catren mai vechi de-al meu, actualizat și modificat un pic. Am găsit de cuviință să-l postez și separat, nu de aceea că nu aș avea ce publica pe agonia, am sute de catrene nepublicate. Am greșit cu ceva? Dacă postam o altă epigramă, fără tangențe cu textul lui Bunduri sau al altuia, se schimba ceva?
Însă, firește, mai sunt cazuri când epigramiștii "sar peste cal". Și atunci nu suntem văzuți cu ochi buni de editori, de ceilalți confrați de pe site.
Deci, să fim mai serioși.
Dar nici să nu ne luăm prea tare în serios. :)


 =  „EPIGRAMA”, dar pe www.agonia.ro
Mihai Cucereavii
[15.May.08 11:43]
Problema ridicată de Dan Norea e actuală, deoarece atinge dreptul de autor.
După părerea mea fiecare poate să-și posteze replica-comentariu (catrenul, epigrama, parodia etc.) ca text separat, dar obligatoriu trebuie să indice „sursa inspirației”, adică să plaseze textul sau câteva rânduri din el și numele autorului parodiat.
Site separat de epigramă nu ar fi cazul, deoarece o să „dezbinăm forțele” și o să pierdem cititorii-poeți de pe agonia și replicile, comentariile lor.
Ar fi bine ca editorii de pe www.agonia.ro să creeze o rubrică aparte „Epigrama”, cum este Proză, Eseu, Presa etc., dar cu Comentarii aparte.

 =  nu, Mihai
Laurențiu Orășanu
[15.May.08 12:06]
că pierzi o gramada de cititori care intra pe la comentarii, vorbesc de cei care nu scriu epigrame, cei care ne citesc pe 'lângă', te-ai gândit la asta, Mihai?

păi unii chiar asta așteaptă, să ne separe...
ar fi ca un site separat, ori cu asta zici că nu ești de acord...

Calimero



 =  Calimero,
Mihai Cucereavii
[15.May.08 13:35]
nu pun coarnele în gard.
E bine așa cum este.
Dar dacă unii vor site separat,
atunci e mai bine ca Epigrama să rămână pe agona.ro,
ca o rubrică aparte, un gen aparte, în contextul Poeziei
și nu ruptă de la ea.

 =  erată
Mihai Cucereavii
[15.May.08 13:40]
agonia.ro

 =  Interese diverse
Dan Norea
[15.May.08 14:08]
Pe toți comentatorii de aici îi deranjează că epigrama este considerată pe site a cincea roată la căruță. Dar opiniile și soluțiile propuse sunt diferite, în funcție de poziția fiecăruia vis-a-vis de epigramă.

Calimero scrie poezie și proză, e un poet înnăscut, la el epigrama nu reprezintă nici jumătate din ceea ce scrie. E normal să își dorească să fie citit de colegii de breaslă, ceilalți poeți. Problema e că o bună parte din aceștia nu vor (epigramă). Și nu se întrevede nicio soluție, problema e cunoscută dar situația durează de ani de zile.

Eu scriu aproape exclusiv epigramă. Ion Diviza și Sorin Olariu la fel, asta ca să mă refer numai la cei mai vechi. Nu vreau să fiu considerat tolerat de niște colegi care mă privesc de sus sau, în cel mai bun caz, cu bunăvoință îngăduitoate.
Prefer o separare, o secție de epigramă cu autonomie în organizare, cu editori specializați. Și sunt convins că poeții amatori de epigramă vor vizita des secția de epigramă, pentru că umorul atrage. Evident, pe cei care îl au.

Trebuie să privim și în viitor. Uniunea Epigramiștilor din România va avea un site, e mersul normal al lucrurilor. Revista Epigrama va avea un altul, sau același. Pot să dau un exemplu, din lipsă de comunicare, în weekend-ul trecut au fost organizate simultan Festivalul de epigramă de la Buzău și Festivalul de umor de la Dorohoi. Au existat persoane invitate în ambele locuri și, pentru că au preferat Buzăul, au pierdut premiile de la Dorohoi. Deci un site se impune. Prevăd că după apariția lui, epigramiștii vor dispărea de pe site-rile literare, unde sunt priviți de sus și vor migra în masă către un site unde se simt la ei acasă.
DAR...
deocamdată, după câte știu, UER nu are posibilități tehnice (cred că nici financiare) să își construiască un site serios. Pe această perioadă de tranziție, care poate dura 10-15 ani, agonia poate găzdui o secție de epigramă, cu tot ce presupune ea: anunțurile cenaclurilor de epigramă, premiile la concursuri, noutăți diverse și, evident, dueluri epigramatice.
Știu că și Diviza are aceeași părere. Rămâne să vedem ce părere are Radu Herinean.


 =  pe lângă și prin
Vasile Munteanu
[15.May.08 15:25]
personal, apreciez în mod deosebit nota de echilibru și propunerea absolut pertinentă ale lui Dan Norea.

nu sunt un epigramist și nici nu aspir să devin; nici nu desconsider epigrama și nici nu sunt de acord cu aceia care au o astfel de atitudine, considerând umorul și ironia dovezi certe de inteligență.

dar,

în aceeași notă, nici nu îi înțeleg pe aceia care se reped să acuze că "are cineva ceva cu noi, epigramiștii"; din punctul meu de vedere, o astfel de atitudine trădează un singur lucru: respectivul nici măcar nu a citit regulamentul; s-au amintit aici nume de epirgramiști remarcabili; întreb și eu: ați văzut vreo epigramă de-a lui Sorin Olariu sau Ion Diviza, de exemplu, la "Atelier"? e atât de greu de observat că există niște reguli - imperfecte, perfectibile sau cum or fi ele - pe care acești autori, în contexte diferite, cu siguranță le-au întrunit?

da, există o afluență de epigramiști în ultima vreme către site; nu am să invoc (lucru observat cu sinceritate și inteligență argumentativă și de către Dan Norea) că unii dintre ei sunt certați cu normele elementare ale limbii române sau cu prozodia specifică genului; dimpotrivă, am curajul să afirm că, păstrând proporțiile, ar fi bine dacă jumătate dintre textele promovate pe prima pagină s-ar ridica la nivelul calitativ al epigramelor de pe acest site.

însă, cum soluția întrezărită și acceptată ca posibilă chiar de către epigramiști ar fi un site dedicat exclusiv epigramei, este logic că, acesta fiind sublim, dar momentan lipsind cu desăvârșire, prima pagină a site-ului Agonia.ro s-ar transforma inevitabil în... pagină populată majoritar de epigrame.

glumind, n-ar fi rău, dar nu ar fi bine.

în concluzie, până când și dacă Radu Herinean va decide și va realiza un site dedicat epigramei, acest site, așa cum este el, găzduiește ȘI EPIGRAMA în condiții absolut nediferențiate în raport cu alt gen. Repet, soluția există... în regulament; mai exact, activitatea fiecărui membru (rețineți, a fiecărui membru) trebuie să reclame recompensarea acestuia cu acel discutat "nivel"; dar care, oricâtd e discutat ar fi, odată obținut, permite posesorului, indiferent de genul abordat, să introducă texte pe prima pagină.


 =  Au și poeții (neepigramiști) dreptate...
Dan Norea
[15.May.08 16:31]
Am numărat pe prima pagină: din 50 de comentarii, 39 sunt ale epigramiștilor, adică aproape 80 %. Supărarea unuia care nu suportă epigrama mi se pare pe deplin justificată.

Mi se pare evident că se impun două concluzii:
- nu postarea separată a replicilor este cea care deranjează, ci numărul mare de replici; asta pentru că nu pagina de texte este supraîncărcată, ci cea de comentarii
- o secție separată pentru epigramiști a devenit de-a dreptul stringentă.

Și, nota bene, lipsește Genuneanu !
:)

P.S. Salut revenirea în activitate a lui Florin Rotaru !


 =  Unele uzanțe
Ioan Jorz
[15.May.08 18:11]
Există o ușoară confuzie terminologică în unele comentarii, postate la această problematică. De pildă, un comentariu ritmat la o anume epigramă nu este, neapărat, o replică. Un catren care, la rândui, tratează "tema" abordată în epigrama/catrenul ce se comentează, poate fi, cel mult, un alt catren, o altă epigramă, nu o replică. Replica presupune o tratare diferită, inedită, a subiectului, (poantei, aforismului, etc.), epigramei în discuție, obligatoriu având, cel puțin, valoarea și calitatea celei dintâi. Replica nu scuză, în nici un fel, abateri de la prozodia specifică genului, cum se mai întâmplă unora dintre confrați, ( chiar și mie). Este o jignire pentru un epigramist să primească o replică "schilodită prozodic", fără poantă, constatativă, și o descalificare a autorului acesteia. Foarte multe comentarii versificate, postate ca și replici, nu respectă aceste uzanțe, fiind inutile, ba mai mult, sufocând în "lăstărișul mediocrității" dueluri epigramistice, ce ar putea fi interesante, ar da savoare "subsolului".
Tot potrivit uzanțelor, un autor de epigrame, într-un eventual volum, va accepta și va publica o singură replică la epigrama sa, pe cea mai valoroasă. Așa că nu vedem rostul unor comentarii ritmate, atunci când nu au rigoarea de care vorbim.
Șarjele amicale, duelurile, se practică, îndeobște, între doi, în pagina unuia singur, nedepășind două, maxim trei, schimburi de replici, pentru a nu se ajunge la înjurături sau la diluare a poantelor, ca să nu mai amintim de riscul de a plictisi pe ceilalți.
Se poate răspunde la comentarii, replici, etc. și altfel decât printr-un catren, pentru a nu genera, (potrivit principiului "ultimul cuvânt să-l am eu"), un șir interminabil de "replicuțe".
Se pot organiza, periodic, pe teme sau rime date, concursuri, la care să poată participa oricine, cu una sau două epigrame, originale, toate creațiile putând fi postate într-o singură pagină.
Se pot face multe, se pot găsi soluții, dar, în primul rând, ne putem abține de la a posta orice și oricum, sub titulatura de epigramă. Cu amiciție colegială,

 =  părerea unui amator
milos petru
[15.May.08 19:14]
Ce vă poate spune un țăran,
1. Am citit cu interes, toți aveți mare dreptate.
2. Nu cred însă că e bine să aibe epigramiștii un site separat. Agonia va fi mult mai săracă. Dan Norea a sesizat bine că cele mai multe comentarii sunt ale epigramișilor. Și așa stau pe pagina principală uneori câteva zile. Ceilalți sunt mai săraci, citiți acolo comentarii și vă îngroziți!
3. Uneori comentariile nu se ridică la nivelul epigramei postate. Amatorul din mine crede că e normal. Sorin Olariu , dacă nu mă înșel, se întreba odată de ce la o epigramă buună nimeni nu a spus nimic. Păi era atât de bună că i-a încuiat pe toți. Dacă pornește unul să comenteze parcă se deschide o ușă.
4.Apar greșeli gramaticale, cel care le face de cele mai multe ori nu-și dă seama. Mai apare ceva, vârsta. Îl trimiteau pe Genuneanu la atelier cu epigrame bune că îl trăda tastatura. Ce ziceți uni dacă ați făcut gramatică prin 50 și nu mai știți ce-i aia prozodie. Vârsta uneori te face să ai intuiție perfectă, să găsești răspuns la ori ce dar mai vine și scleroza care te încurcă și nu mai ști cum se scrie: ori ce sau orice? Peste tot unii vor să-icurețe pe bătrâni. O să azungă și ei odată.
5. Unii scriu 80% bine alții 20%, cam asta-i diferența între maestru și amator. Nu puteți să puneți amatorul să se cenzureze. De cele mai multe ori i se pare că tot ce scrie el e bine. Ajutați-l nu-l îngrădiți.
6. Faceți concursuri și puneți note, faceți clasamente, cei care sunt(em) mai slabi ori ne cizelăm ori ne cărăm.
7.Până atunci vreau să vă spun că cea mai veselă și frumoasă familie e a epigramiștilor. Aș dori să rămână așa.
mitru paloș

 =  raspuns pt. Laurentiu Orasanu
Basoldea Iulian
[15.May.08 21:09]
in ziua in care am postat acea replica sau epigrama pe tema deschisa de dv. pe pagina principala era replica domnului Laurentiu Ghita pe aceasi tema care in cateva minute a disparut si apoi a aparut ca si comentariu.
si daca se tot vorbea ca e o tema deschisa de ce sa nu fie pe tema si sa fie replica?
cu toata stima as fi pus epigrama acea ca replica la a dv daca nu eram atat de nervos pe editori in acel moment ca am iesit de site.
si inca ceva, parerea mea de amator: daca pe agonia, noi care suntem la inceput sau care ne pricepem mai putin[ca doar nimeni nu s-a nascut invatat] suntem descurajati de ce sa nu fie un site separat de epigrama sau macar o sectiune cum cineva bine a zis!

 =  erata
Basoldea Iulian
[15.May.08 23:16]
de pe site

 =  Aș zice cã....
Anda Andrieș
[16.May.08 11:28]
Toatã lumea are dreptate! Totuși existã situatii când replica nu poate sta lângã lângã original, cum bine a punctat Dan Norea, în asemenea cazuri trebuie
sã se abandoneze ideea de a posta în paginã proprie? Am vãzut replici excelente la epigrame slabute, replici ce ar fi provocat (poate) adevarate regaluri epigramatice daca n-ar fi ramas ca simple comentarii... Pe de altã parte, povestea sectiunii speciale "epigrama" chiar si in cadrul siteului e veche de cand lumea, doar ca nu s-a finalizat inca si nici nu cred ca se va intampla curand!

curând = marcã înregistratã Radu Herinean ... veteranii știu de ce ;)





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0