Comentariile membrilor:

 =  Seara bună
Maria Gold
[05.Aug.08 00:00]
Bună dimineața, Florin!
Sunt unsprezece ore diferență de fus orar.
Din fericire zîmbetul meu este de fericire, sau mai bine zis un fel de pace.
Și tot din fericire In God We Trust. Eu și soțul meu.
Restul nu ni se potrivește.

Nativii de aici zîmbesc cu umilință. Am învățat și eu.
Ei nu au sindromul puterii, nici nu-l caută. Un exemplu, acum că știu de la sursă: nativii , majoritatea se ocupă cu pescuitul și vînătoarea. Pescuiesc și vînd fabricilor de conserve (care plătesc foarte puțin pentru munca lor), doar atîta cît să supraviețuiască pînă în anul următor. Niciodată nu fac mai mulți bani, mai multe alimente decît știu ei că vor consuma cu familia pentru un an. Cei cu sindromul puterii, le spun leneși. Dar dacă te uiți cu mintea deschisă, calitatea vieții lor este la cele mai înalte cote. Nu au nici un stres, au grijă unii de alții cum n-am mai văzut la nici un popor, sau cultură, mai ales tinerii de părinții lor. Sunt fericiți și trăiesc în prezent. Mă bucur că viața m-a trimis aici să am experiența conviețuirii cu ei. Nu spun aici mai mult pentru că scriu mai mult, adun.
Și nu, nu mi-am uitat rădăcinile, însă nu mi-e dor de România; mi-este dor de oamenii pe care îi iubesc acolo.

 =  Zâmbesc!
florin otrocol
[05.Aug.08 00:15]
Sărut mâna, din nou, Maria.
Nu mă refeream la locuitorii din zona Alaskăi, care din câte cunosc și eu (destul de puțin, trebuie să recunosc) se mulțumesc cu puțin. Mă refeream la americanii naturalizați, proveniți din Europa placți în căutarea visului american.
Nu am dorit deloc să fiu malițios.
Dacă ție și familiei tale vă este bine acolo asta este important.
La noi cum le știi. Schimbări în bine mai puțin, dar ele totuși există.
Oricât mi-aș dori să fiu de negativist trebuie să-mi păstrez rațiunea trează.
Pledoaria mea pentru valorile românești, chiar dacă sună ciudat, vine din empiricul cotidian care m-a adus la saturație. Crede-mă că din postura mea adun mai multe decât tine și mai puține totodată.
Vă doresc tot binele și liniște interioară.

Reverență,
Florin O.

 =  asa
victor pelivanov
[11.Aug.08 10:21]
si de ce e filosofic textul asta?nu am prea inteles.scrii numai platitudini pe care le stie orice adolescent care n-asculta manele

 =  Aveti dreptate domnule Pelivanov!
florin otrocol
[11.Aug.08 10:42]
Salutări distinse domn Victor.
După cum am semnalat și în titlu, "aveți dreptate!".
Să vă ofer argumentele:
1. acest text face parte din "Jurnalul mediocrității", deci îmi permit să scriu platitudini.
2. mă inspir din biografia unor excepționali autori ca dumneavoastră (în caz că ați omis biografia din pagina dumneavoastră vă rog să o recitiți), deci scriu cu aceeași măsură (nimic important).
3. filosofia are mai multe ramuri. cea pe care o prefer eu este fenomenologia ceea ce îmi permite să mă raportez la trăirile individuale.
4. mi-ar place să pot asculta manele și să cred că ați fost sincer când ați afirmat că scriu ca un adolescent. nu știu cât aș fi de încântat să rămân același naiv și idealist ca la 18 ani, dar cred ca și atunci (dacă mă mai ajută memoria) nu prea mă încadram eu în canoanele adolescenței. cred că aș avea mai mult de trăit dacă aș rămâne adolescent, măcar la nivelul afectului.
5. am toate motivele să cred (după ce v-am citit aleatoriu câteva texte) că după ce eu nu voi mai fi, stilul meu nu se va pierde.

Lăsând deoparte argumentația oferită,
vă mulțumesc sincer pentru trecere și pentru replică.

Amical,
Florin O.

 =  depresia la Romani un semn de sanatate morala
Anca Anghel Novac
[11.Aug.08 15:51]
Subiectul invita la meditatie indiferent cat de cunoscut ar fi. E un subiect actual.
Depresia la Romani a devenit exterminatoare.
Din ce in ce mai multe sinucideri. Din ce in ce mai multe disperari.
Ori se stie, una dintre temele importante ale filozofiei este intrebarea daca viata merita sau nu traita.Deci se poate spune ca textul tau are atingeri filozofice.
Poate ca depresia la Romani deriva din faptul ca poporul nostru inca isi mai pune intrebari importante…

Mh, lasand teoria la o parte, parerea mea e ca o natiune inca normal nu poate decat sa devina din ce in ce mai depresiva in contextual artificial, imperialist financiar, mincinos politic, individualist-egoist si speculativ al globalizarii. E o reactie normala.
Anormal este entuziasmul artificial si robotizat al lumii vestice care atunci cand va colapsa moral va fi pe nicaieri.
Anormala este dorinta aceasta acerba a Romanilor de a ne autodistruge, de a ne demitiza, de a ne “spalaci” identitatea si a ne lasa “cotropiti” moral de standardele vestice.
Cultivam o perpetua stare de frustrare.
Ne comparam mereu cu cei de dincolo. De ce ?
Nu vom fi nicioadata ca ei.
Si dupa atata suferinta si angoasa ar trebui sa ne dam seama ca nici nu trebuie sa fim niciodata ca ei.

 =  adevarat
bogza gheorghe
[11.Aug.08 20:18]
dar daca toate acestea ne fac sa aparem la stirile de la ora cinci pe protv, atunci fie si depresie si sa moara capra vecinului.
si la ce bun sa ne asteptam cind vine toamna cu alegeri parlamentare, cu manelisti, artisti si fotbalisti in postura de candidati in noile circumscriptii electorale uninominale.
acum ne caracterizeaza depresia, deci suntem moralmente optimisti, dar peste 3-4 ani s-ar putea sa ne caracterizeze sinuciderea si atunci sa vedem ce v-a mai fi.
cu stima, un oarecare depresiv optimist.

 =  eu cred ca
Ecaterina Bargan
[11.Aug.08 22:54]
90 de procente din textele domnului florin otrocol sunt suficient de bune ptr a fi recomandate. am citit textul cand a fost postat, l-am recitit acum, in aceasta sectiune, si imi place mult stilul care s-a amprentat in scriitura acestui domn. acest stil pe care-l regasesc in diverse sectiuni a scriiturii sale, dar mai ales in jurnalul mediocritatii. uneori, trebuie sa recunosc, imi place sa fiu trista, sa pling, sa-mi adincesc depresia abia zgiraiata de circumstante. nu stiu ptr ce, pentru a simti viata. poate pentru a simti ceva in genere.
primiti felicitarile mele pentru un text scris intr-o maniera cu care m-am obisnuit intr-atit, incit ii simt absenta, si simt nevoia sa revin aici sau in unul dintre failurile mele de marca florin otrocol, ca sa recitesc si sa-mi regasesc trairile in acest jurnal sincer si personal.
ramineti unul dintre scriitorii mei preferati. keep writing.

 =  Mulțumesc Anca!
florin otrocol
[12.Aug.08 00:09]
Sărut mâna, Anca.
Trei aspecte aș dori să ating din comentariul dumneavoastră:
1. "Poate că depresia la români derivă din faptul că poporul nostru încă își mai pune întrebări importante…". După părerea mea, noi ca popor am încetat demult să ne mai punem întrebări. Sistemele de valori au suferit mutații teribile, acestea provenind din secarea valorilor societății civile, singura "configurație" umană care mai poate face ceva.
2. "Anormală este dorința aceasta acerbă a românilor de a ne autodistruge, de a ne demitiza, de a ne “spălăci” identitatea și a ne lăsa “cotropiți” moral de standardele vestice". Vă voi combate cu argumentele care le deduc din comentariul dumneavoastră. Deducția mea după ce v-am citit foarte atent comentariul este că dumneavoastră aveți speranța că existăm totuși ca entitate individuală (ca popor) la nivel cel puțin european. Dacă există această speranță atunci nu cred că suntem capabili să ne anulăm definitiv și să ne lăsăm "cotropiți" de standardele vestice. Faptul că copiem este una și este parțial adevărat, dar copiem la nivelul de masă, la nivel mediu suntem încă originali și inventivi. În cel mai rău caz, clasa medie dictează trendul iar aici trebuie subliniat că încă mai avem rezerve, deci nu suntem chir ocauză pierdută. Sunt multe aspecte de comentat, dar aș prefera pe mail sau pe messenger.
3. "Ne comparăm mereu cu cei de dincolo. De ce ?
Nu vom fi nicioadată ca ei". Din nou vă voi combate. A compara face parte din instinctele noastre, este un reflex format. Diferendul apare că orice comparație cu ce se întâmplă în Occident este doar la nivel imaginar. COmparația se pretează doar la nivel cultural și cred că din acest punct de vedere suntem superiori tuturor. Va urma o afirmație care îmi va ridica în cap câțiva "agonici", dar mi-o asum. Numai noi românii și fenicienii avem șase (6) influențe culturale, de aici și inventivitatea și pasivitatea noastră.
Mulțumesc de trecere și de companie în gânduri.

Reverență,
FLorin O.

 =  Optimistului depresiv ...
florin otrocol
[12.Aug.08 00:21]
Salutări Gheorghe.
Am remarcat abilitatea combinației depresiv+optimist și am gustat-o deplin.
Revenind la comentariul dumneavoastră, distins camarad de cuvinte sunt rețiunt când este vorba de televiziuni, presă în general și modul în care se reflectă acțiunile românilor în general. Din păcate presa de la noi (și eu afirm cu părere de rău uneori că fac parte integrantă din ea) se mulează pe comercial, iar acest mercantilism al presei este ajustat după audiență. Întrebare: cine are timp să se uita la televizor? Cel care muncește? Mă îndoiesc. Dacă nivelul de cultură al privitorului este unul de factură modestă atunci merităm să savurăm ce primim.
Cât despre sinucidere ... Nu suntem prea curajoși noi românii. Inconștienți!? Da suntem, dar inconștiența nu este suficientă pentru un asemenea gest. Disperați!? Mai degrabă, dar disperarea se tratează de psihologi și psihiatrii. Ca o mică glumă, filosofii se tratează aici ...

Cu amicală apreciere,
Florin O.

 =  Reverență pentru Katy
florin otrocol
[12.Aug.08 00:45]
Sărut mâna, domnișoara Katy.
Cred că aprecierea dumneavoastră este puțin exagerată. Este opinia dumneavoastră și de aceea o accept și respect. Dar, nu pot trece cu vederea că sunt gratulat. Aroganța și infatuarea de care mă suspectează unele persoane sunt direct proporționale cu modestia. De scris voi scrie în continuare chiar dacă nu tot ce scriu ajunge aici și rămâne numai pentru afectul și rațiunile existențiale ale subsemnatului.

Reverență,
Florin O.

 =  despre depresie, "trendul" parsiv al globalizarii si intoarcere la individual
Anca Anghel Novac
[12.Aug.08 01:35]
Domnule Florin

1 Spuneti” Sistemele de valori au suferit mutații teribile”
Sistemul nostru de valori nu cred sa fi suferit mutatii teribile atata timp cat mai avem puterea ca popor sa fim depresivi. Inseamna ca inca mai realizam anumite lucruri. Ar fi fost infiorator daca eram cu totii indiferenti.

2. Domnule Florin noi inca mai existam ca entitate indiviuala la nivel mondial ( nu european; eu personal m-am lamuri ca pentru Europa nu insemnam mare lucru) dar din pacate ne lasam “cotropiti”. Un exemplu sunteti chiar dumneavoastra cand folositi cuvantul “trend”. De ce il folositi ma intreb ? Doar exista un cuvant romanesc satisfacator pentru a suplini sensul de “ trend”. Sau nu ?

3. Spuneati “cred că din acest punct de vedere suntem superiori tuturor.”
Exista o fala romaneasca prost orientata. Stati linistit, per ansamblu/ sau la nivel de masa nu sutem net superiori nimanui. Avem insa niste “superiori” ( Eugen Ionescu, Cioran, Enescu, Lipatti si altii) care sunt mult mai respectati in apus decat in tara de bastina. Superioritatea lor a devenit universala prin unicitate. De aceea va spuneam mai inainte despre importanta de a recunoaste individualitatea romaneasca cat inca se mai manifesta in mod vizibil.

In concluzie vroiam sa spun ca atat timp cat inca mai putem fi depresivi inseamna ca mai exista un dram de luciditate. Deci exista speranta.

 =  domnule florin
florian stoian -silișteanu
[12.Aug.08 01:38]
nu am astâmpăr.caut.am recitit scrisele de față și am luat hotărâre.fără două puncte.pur și simplu încerc să văd o vedenie o imagine a lumii pe care dumneavoastră o așezați la vedere.sunt convins că dumneavoastră acționați mecanismul acesta trăgând de o singură manetă.cade în sacul acela mizerie.se umple.strâs îl legăm la gât ..așteptăm gunoierul lumii.poate a sosi.în timp de așteptare ni se arată putința un fel de a dori de a gusta de a mușca din osul vieții pănă când se apleacă întreagă crenguța.mă tem că de tragem prea tare se rupe.mă tem nu cumva să fim înstrăinați de știința anotimpului apoi să ducem fructul încă nepârguit.nu cred să existe lumea de aici ori lumea de dincolo cum nu cred în femeie și nici în bărbat ci uneori în omul care poposește prin el ori ea.sigur am privit cum și dumneavoastră la fel prin tinerețea ori vârsta semnelor de prin pagini.că unii suntem medici alții suntem mecanici unii așa aâții altfel...curajul pe care îl afișați nu strigător.poate nici nu doriți numai că încercarea dumneavoastră gazetărească după cum observ în pagina respectivă plus celelalte calități sosesc cel puțin în mintea mea ușor căldicele. nu e dracul atât de colorat nu e încă marginea lumii sub talpă.numai de ne repezim așa scurtăm distanța.din punctul meu de vedere depresia despre care dumneavoastră scrieți a găsit gazdă bună în chiar dumneavoastră.altfel nu strigi apă de nu îți este sete.vă doresc bine să vă afle destinul.în toate timpurile te poți ridica.poți afla despre aripă numai încet șoptind să se afle pasul.sub dictatură sub pământul lumii sub farmec ori sub sine sub regim ori libera trecere se află ceva. o numesc distanță.călătorie frumoasă vă doresc.desigur nu e loc pentru toatăp lumea.cineva trebuie să ducă și tava

 =  ...
Aurelia Cojocaru
[12.Aug.08 22:37]
Mai mult decât pentru stil, apreciez, personal, textul pentru starea generală degajată, pentru ideea care planează şi care, mărturisesc, m-a torturat azi sub diferite forme... Empatie literară!

Mes amities!

 =  discrepanta a nivel de continut si titlu colectie
angela spinei
[13.Aug.08 00:08]
scris din perspectiva depresiva, textul nu descoperă ceva, nici măcar din perspectiva fenomenologica. de ce?

pentru ca suntem mioritici. poporul român nu e depresiv, e nostalgic. or acestea doua sunt dimensiuni diferite în registrul conceptual. una tine de o problema psihica mai mult sau mai puțin gravă, cealaltă de o predispoziție interioara spre meditativ, spre filosofic chiar dacă vreți.
numai în română cuvântul dor are atâtea semnificații...și nu vine de la faptul ca suntem depresivi.
avem noi alte păcate, de ex. numai românul este în stare sa își critice poporul cu atâta vehemență.

mai mult. sunt de acord cu Victor Pelivanov. textul filosofic, fenomenologic ar presupune mai multa analiza, mai profunda și multiaspectuală. nu ne putem ascunde într-un text filosofic după argumente de tipul, "scriu un jurnal al mediocrității" și am voie să fac ce vreau. nu avem voie dacă pretindem să scriem filosofic.

deci la nivel de conținut, îl văd de "personale" și nu de colecții de texte filosofice.

nu vorbesc de stil și de maniera în care e scris. doar că atunci când se scrie că un text e filosofic deranjează absența rigorii

numai bine



 =  ....
angela spinei
[13.Aug.08 00:11]
încă ceva. legat de rigurozitate.
definiția adolescenței este cumva - un tânăr idealist care ascultă manele???

 =  Promisiune!
florin otrocol
[13.Aug.08 00:50]
Salutări tuturor celor care mi-au scris și celor care se opresc în pagină.
Am ajuns foarte târziu azi și timpul nu a fost deloc prietenos cu mine.
Cu permisiunea voastră fac o promisiune legată de faptul că azi va sosi și timpul răspunsurilor.
Mulțumesc pentru răbdare.

Reverență și amiciție tuturor,
Florin O.

 =  Întrebare unui editor cam zelos
Maria Gold
[13.Aug.08 10:10]
Ca minte luminată ce ești ai gîndit să ștergi prima afirmație pe care am scris-o aici, atunci te întreb ce rost mai are să lași pe a doua care este continuarea dialogului?

Pe de altă parte, scuze, Florin Otrocol, dar doresc să-ți acord un premiu pentru eleganța și rafinamentul de care dai dovadă în dialoguri. Chiar dacă este doar în cuvinte, felicitări!



 =  Răspunsuri promise ...
florin otrocol
[14.Aug.08 00:10]
Buna seara tuturor.
Deși trebuie să părăsesc în regim de urgență localitatea mă voi ține parțial de cuvânt și voi da răspunsuri foarte scurte. Voi reveni cu răspunsuri ample în acest final de săptămână.

Domnișoară Anca,
1. realizez că în viziunea dumnavoastră depresia este mai indicată decât indiferența pentru că ne salvează. Doresc un răspuns la o întrebare. Preferați să fiți în depresie mai mult decât indiferentă? aștept un răspuns în măsura posibilităților, cu deosebit interes.
2. noi romînii suntem capabili să ne facem interesanți peste tot, chiar și în Europa. Cuvântul trend îl folosesc pentru că am tangență și cu publicitatea, deci îl folosesc uzual în afacerea pe care o conduc.
3. Suntem superiori, iar "fala" îmi este o trapire străină mie. Din păcate aveți niscavai dreptate atunci când remarcați faptul că valoarile contemporane nu se ridică la nivelul celor apuse, mai ales provenite din perioada interbelică. depreia poate fi numai în spatele lucidității dacă vorbim de semeni inteligenți.

Domnule Florin,
pentru dumneavoastră am un răspuns mai complex, deci rogu-vă să mă păsuiți până la revenirea în Cluj. Remarc momentan foar faptul că trăiți cu certitudini. Grele trăiri domnul meu, le am și eu. Le pot suporta, dumneavoastră puteți? Mai multe când revin. Mulțumesc!

Domnișoară Angela,
Și pentru dumneavoastră am o replică mai concludentă și puțin acidă. aceeași rugăminte ca și în cazul lui Florin S. după umila-mi părere v-ați hazardat puțin , dar este foarte util răspunsul dumneavoastră pentru mine. Mulțumesc !

Dommnișoară Aurelia, Maria,
mulțumesc pentru aprecieri și pentru replică.
Nu sunt indiferent. mai degrabă depresiv, spun eu citân două interesante remarci de aici.

Reverență și amiciție,
Florin O.

 =  Scuzele mele pentru greșeli
florin otrocol
[14.Aug.08 00:13]
Rog scuze pentru greșelile ortografice survenite în comentariul anterior.
Lipsa de timp și precipitarea sunt vinovate, fac parte din mine acum. Îmi asum eratele.
Mulțumesc.

 =  prefer depresia
Anca Anghel Novac
[14.Aug.08 22:31]
Domnule Florin,

1. Da, negresit. Depresia este preferabila indiferentei.

2. Noi Romanii suntem capabili sa ne facem interesanti peste tot ? – spuneti.
Se poate. A face pe “interesantii” insa e o “valoare” care nu ne va aduce niciodata un Nobel, de exemplu.
Noi Romanii trebuie sa fim valorosi si atat. Nu trebuie sa ne facem interesanti.
Interesul altora va fi excitat daca exista valoare. Cam asta e “trend”-ul in lumea valorilor.

3. Sanatate buna ! : ))

 =  Gardul si leopardul
mardale stefan
[15.Aug.08 19:57]
Textul se referă mai mult la indifirentza autorului fatza de mai toate cele, indiferentza bine enumerată. Cat despre depresie la romani sunt cam nedumerit. Sinuciderile nu prea mă conving. Mă gandesc la "vegetalitatea" relevată de Ana Blandiana. Mi-e greu să inteleg depresia păpușoiului. Așa și la romani e un fel de ofilire din lipsă de bani sau sex.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !