Comentariile membrilor:

 =  .
alexandru moga
[20.Oct.08 08:08]
un text limpede si un stil viguros.
ai un talent nativ pentru scris, iulia.

foarte frumoasa povestire.

 =  parere
Jack Spiner
[20.Oct.08 11:15]
Insista pe detalii - acele mici detalii care acorda subtanta unui text. De exemplu : cand doi oameni au decis sa fixeze o data a nuntii, inseamna ca au trait o poveste impreuna, pe care unul dintre ei nu o poate incheia spunand, simplu, "ca are meci si nu vrea sa il piarda" ...
Zic eu.

+ ...
ioan albu
[20.Oct.08 20:40]
mi-a plăcut textul. un chagrin d'amour bine povestit, într-un stil simplu și plin de umanitate. nici detaliile nu ar trebui mult lucrate, după mine. înțelegerea, promisiunea de măritiș, era si inca este de multe ori un mijloc de a convinge fata să ofere ceea ce morala traditionala spune ca ar trebui oferit numai dupa casatorie. din perspectiva asta, faptul ca tipul o expediaza spunandu-i ca se grabeste sa ajunga la meci nu e artificial. "povestea" e traita in mod unilateral, evident. as spune ca parintii, totusi, nu prea par racordati la tensiunea unui eveniment de o asemenea importanta; mama imi da impresia ca subestimeaza gravitatea situatiei si nu-i acorda decat importanta unui flirt adolescentin; intr-un cuvânt, îmi dă impresia că nu prea își ia fiica în serios, pentru ea fiind mai important proiectul facultatii decat cel al maritisului. insemnez acest text cu mare plăcere și aștept următoarele contribuții ale autoarei.

 =  Domnului Jack
cordeanu iulia
[20.Oct.08 23:11]
Am fost acuzată adesea în discuțiile libere că detaliez prea mult.
Stiți expresia "treci peste amănunte" .
Dar constatarea dumneavoastră vine să mă ușureze de un complex pe care-l căpătasem ("cred că vorbesc prea mult").
Și totuși ...așa mi-am imaginat eu ...amănuntele sau motivele unei despărțiri sunt...uzate, mereu aceleași și cred că erau irelevante.
Mulțumesc oricum pentru sfat.

 =  Domnului Ioan Albu
cordeanu iulia
[20.Oct.08 23:40]
Ați explicat cred ...mai bine decât aș fi făcut-o eu de ce n-am insistat pe detalii.Cât despre importanța cu care privesc părinții, "eșecul" fetei e discutabil...oricum din punctul meu de vedere nu aveau nici o altă alternativă decât s-o încurajeze să meargă mai departe.
Vă mulțumesc însă. Aș fi onorată ca și pe viitor să primesc comentariile dumneavoastă.

 =  Soarta Anei nu mi-e indiferentă
Emil Dogaru
[26.Oct.08 11:53]
Dragă Iulia

Din proprie experiență - una din cele mai credibile surse de a învăța ceva - știu că în cazul unui text supus aprecierii mult mai folositoare decât aprecierile generale sunt observațiile concrete.
Nu-mi dau seama cum vei conduce destinul Anei așa încât să impresionezi cititorul cu povestea ei. Dar de început, ai început bine.
Motivele pentru care mă implic sunt două: personajul meu se numește tot Ana, iar al doilea motiv ține de perceperea, zic eu pe măsura sincerității emanate, a destăinuirilor despre tine în sumarul profil biografic.
Am multe observații stilistice. Unele țin de topică, altele de semantică, și am mai reținut și alte inadverdențe. Prin corecții, textul poate fi îmbunătățit.
Iată numai câteva exemple:
1. ...ghearele incertitudinii... spui, dar nu aflăm care e incertitudinea pentru că urmează o certitudine: "Trebuia să ajungă în oraș." poate că trebuie completat cu "dar n-avea bani"
2. ...l-am ghicit... sună artificial în context, nu pare din vorbirea liberă. Aș reformula: ...nu mi-a plăcut de când l-am văzut...
3. ...Miercuri se hotărâse înțelegerea... Aș schimba verbul, măcar și pentru a
evita repetiția din fraza ce urmează.
4. ...Cu gândurile răvășite... Eu aș fi spus așa: Cu o idee în cap, netulburată de gândurile sale răvășite, își întrebă fratele.
5. ...Gest tacit... aici e gratuit și pretențios. Aș spune "peste care toamna, pe neobservate,își..."
&. Corect gramatical este "puseseră" în loc de pusese.
Și timpul verbelor trebuie cumva uniformizat.
Dacă observațiile mele nu te descurajează - și n-ar trebui - îți propun să-mi trimiți tot textul pe mail. Așa mi-ar fi mai ușor să lucrez pe text.
Adresa mea: [email protected]
Cum îți spuneam, soarta Anei nu mi-e deloc indiferentă...
4.

 =  Domnului Dogaru
cordeanu iulia
[26.Oct.08 23:47]
În primul rând trebuie să vă mulțumesc pentru implicare.Apoi , voi încerca să mă "disculp" pe unde nu m-am făcut înțeleasă.
Orice autor care emite idei sau combină cuvintele după cum simte, se face răspunzător pentru corectitudinea și înțelesul lor în context, deși toate combinațiile pe care le creezi vin din interior și nu prea trec prin filtrul semanticii.
Expresia "ghearele incertitudinii" e incompletă acolo într-adevăr, dar toată acea propoziție e doar un preambul și aici sunt eu de vină pentru că nu m-am priceput niciodată la începuturi. Explicația acelei stări va veni însă din urmă la momentul potrivit și-apoi contopite aceste fragmente încă nesigure poate...poate vor avea o coerență mai clară.
Mi-am repetat în minte" gest tacit" după ce v-am citit de nici nu mai găseam sensul clar al acestor două cuvinte...
Așa am simțit să scriu acolo...
Apoi gramatical într-adevăr sunt iar de vină pentru că nu revin asupra textului de teamă că nu voi mai avea curaj să-l trimit.
Vă mulțumesc sincer pentru critică, voi avea grijă să greșesc mai puțin și vă aștept cu alte observații.

 =  Curaj!
Emil Dogaru
[27.Oct.08 21:55]
Nu trebuie să-ți fie teamă.
Scrisul tău îmi pare că are substanță, și ar fi păcat să nu ți-l cultivi.
Revenirea asupra textului e o necesitate a scrisului și nu poate avea decât rezultate bune. Materiale utile de lucru sunt dicționarele (DEX; de sinonime, de expresii, etc) Și să nu-ți fie teamă de critici, mai cu seamă de cele punctuale. Poți ține cont de ele sau nu. Trebuie să știi că niciodată n-o să-i mulțumești pe toți, însă ar fi grav în primul rând să nu te mulțumești pe tine.

 =  Domnului Dogaru
cordeanu iulia
[28.Oct.08 07:31]
Nu pot decât să vă mulțumesc .




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !