Comentariile membrilor:

 =  banu' jos!
Adrian Firica
[21.Oct.08 03:10]
nu se spune "la" super sisteme, ci se spune "cu" super sisteme.
eu mă tâmpesc atunci când dau peste: "da la ca care", "ca cum", dar și atunci când ... nu mai vreau să spun, pentru că ești sensibil!

 =  Da, măi Firică, și ce?!
Victor Potra
[21.Oct.08 04:00]
E mostrolfocit la furie, ceva vin, și mult amar în ceru' gurii. O să-l dau cu lustru azi-mâine. Da să trăiești! Că ai percutat. Se vede că ești și tu cu capsa pusă :))
Și sunt sensibil, da' elastic! Așa că spune, nene: ce nu ne extermină, îi rărește pe ei!
Cu juma' de creier (peste normă), Victor

 =  poate
Anni- Lorei Mainka
[21.Oct.08 04:06]
nu cred ca trebuie sa fim atit de sensibili, am incercat in fel si chip, dar ei e multi si atunci e tari!!! idolii au cazut de pe pereti si ziduri si s-a terminat, personajele la care ne uitam in sus , stau frumos pe scaun si nu au nici o vina....suntem cum am vrut , liberi....
ai dreptate - dar solutie nu mai e pentru toate problemele
timpul vindeca rani dar nu rezolva probleme, auzeam spunind pe cineva, dar se pare ca nu se mai spune

un text cu nerv si daca dl. Firica a lasat semn ma mai linisteste

doream sa stiu inca - cine este Culianu la care te referi?

 =  Închidere de cerc
Victor Potra
[21.Oct.08 04:27]
Chiar dacă poate părea ilicită referirea, mă gândeam la Ioan Petru Culianu, asasinat în 1991. Unul dintre cei care au stat cuminți, până n-au mai vrut să stea. E un text polemic, nu-mi cere justificări detaliate, poți completa autonom locurile "albe".

Am să repet până îmi cade gura: nu am soluții, ci întrebări. Nu doresc altceva decât luarea în seamă a problemelor care par insurmontabile. Ne par, până într-acolo încât preferăm să le ignorăm, decât să le înfruntăm.

Încerc să închid un cerc logic: dacă "ei pe noi", atunci noi de ce suntem atât de sfioși încât să nu... și "noi pe ei"?...

Care dracu or fi ei, asta e de identificat, că nu e teoria conspirației, ci doar mostroflocirea democrației....

 =  repetentul
Adrian Firica
[21.Oct.08 04:54]
mă lași repetent?
am să-mi vomit în palme
pe mine
pe vine

 =  nu te las, bă, repetent...
Victor Potra
[21.Oct.08 05:16]
... ești mai deștept decât prevede legea, drept pentru care te-ai pus în afara ei, fără să te pui contra.
Eu nu nu știu decât otova, cu fruntea în zid. așa că
"pe mine
pe vine"
pe oricine,
e binevenit.
Regurgitarea nu e repetiție, ci hrănire a lumii cu ceva digerabil. Eventual te las regurgitabil, dacă vrei, da' repetent nu cadrează...

 =  *
Andrei Trocea
[21.Oct.08 08:50]
nu mai stiu cine spunea ca, asemenea oamenilor, natiunile se nasc, au un apogeu si mor. grecia n-o sa mai fie ce a fost in antichitate, nici italia, franta poate nu va mai strange niciodata atatia artisti cati a avut prin secolul 19, s.u.a inca mai amageste lumea cu pax americana...
romanica noastra se pare ca a avut apogeul in perioada interbelica. apoi si-a revenit, ca dupa orice boala venerica. o istorie de tranzitie nu va genera niciodata prea multe varfuri.
inainte de acea perioada interbelica, n-avem aproape nimic. nu includem cetatile medievale, castelele etc, ele n-au fost opera noastra (cu f putine exceptii), noi mancam mamaliga in afara zidurilor pe-atunci. singura cultura valabila a fost cea manastireasca, si ea incropita, intr-o masura semnificativa, cu artisti bizantini.
asa ca, sa curga banii, sa curga manelele, sa claxoneze touaregurile si sa vanam in continuare ursi. poate romanii nu sunt nascuti cu puterea de a rasturna. obedienta e in oase ca un reumatism. iar daca nu ne convine, nu sarim la gat, ci plecam dezamagiti precum cioran.

andrei ot tgocna

 =  .
alexandru moga
[21.Oct.08 11:40]
Simptomatic discurs. Tras de par. Exagerat. Calibrat, parca, pentru un articol de tabloide. De revista Romania Mare.

Si ton. Tonul unui individ care nu s-a realizat. Care ii invidiaza pe cei ce au X5. Case. Bani.

Apoi autorul spune ca a fost vanat de mineri. Nicio persoana cu adevarat vanata de mineri nu poate sa scrie asa - "capete metalice ieșite hâd, la vânătoare de carne. Pentru cei ce nu știu: erau cabluri de înaltă tensiune, tăiate la dimensiunea unui baston de milițian (denumirea vremii…). Care aveau marele avantaj că sfâșiau pielea. Am văzut. Am fost vânat. Pentru că gândeam"

Nu ai fost vanat de nimeni, draga Victor. Se vede clar ca nu te-a batut nimeni in 13-15 iunie. Si nici anti-Iliescu nu ai fost. Nu ai stofa pentru asa ceva. Se vede de la o posta.

Multa frustrare & multe complexe ascund cuvintele din textul de mai sus.

Ps - ESÉU, eseuri, s.n. 1. Studiu de proporții restrânse asupra unor teme filozofice, literare sau științifice, compus cu mijloace originale, fără pretenția de a epuiza problema.

 =  și totuși
Mihai Robea
[21.Oct.08 11:40]
mă întreb care sunt rebelii, cei care s-au răzvrătit împotriva Istoriei sau ceilalți, majoritatea zdrobitoare, cei care gândesc și simt cum ar trebui!?

 =  păreri
Anghel Pop
[10.Dec.18 14:27]
typo: "trebuie să fi"

Care este, totuși, miza acestui text? Noi, intelectualii agonici, dependenți de Tangerine sau Schubert, ar trebui te urmăm în lupta pentru muzica de calitate, să fim "rebeli" și să pornim lupta contra manelelor? Să ieșim în stradă și să ne batem cu manelarii, cu lanțurile și rozetele?
Să le interzicem prin lege dreptul de a asculta manele? Să instaurăm dictatura muzicii simfonice sau să promulgăm legi prin care manelele să fie scoase în afara legii?
Dacă nouă nu ne place, asta înseamnă că ei nu au voie să-și asculte manelele?
Am trăit mult în Franța, un stat unde mecanismele democrației funcționează destul de bine, dar și acolo tinerii sunt liberi să asculte rap și hip-hop, chiar dacă cei din alte generații strâmbă din nas. Până la urmă, fiecare ascultă ce-i place. Dacă eu nu ascult manele, manelarul e liber să și le asculte pe ale lui și să nu-i impun eu gusturile mele. Dacă dă muzica prea tare și mă deranjează, atunci pentru asta există Poliție și o lege care interzice tulburarea liniștii publice, lege care nu trebuie decât să fie aplicată. Îmi stă în măsură să apelez la asta.

Mi-amintesc de un articol din "Dilema", în care autorul spunea ceva de genul: acum e la modă să studiem culturile exotice, pentru "diversitate culturală" și "raportare identitară", dar cu ce e mai prejos vecinul de la III care ascultă manele și are carpetă cu "Răpirea din serai" față de sălbaticul ce împletește rogojini și cântă la tobe ca să aducă ploaia?
Dacă mie nu-mi plac manelele atunci îmi astup urechile când le aud, și las să le asculte cei cărora le plac. Live and let live. E un exercițiu de respect și de toleranță, dificil, e drept, chiar dacă muzica pe care o ascultă vecinul de sus e grețoasă pentru mine. Dar dacă o dă prea tare, pot să-i bat cu mătura în tavan. Iar dacă el pune manele la maxim, atunci îi pun și eu Wagner la maxim, și imediat se potolește, efect garantat.
:)
Simt, domnule Victor, că îți lipsește, de pildă, experiența de a preda tinerilor. Te supără lipsa de valori din societatea actuală, e ok, dar, dacă ai merge în fața copiilor ca pedagog, ai vedea că e foarte greu să convingi tinerii că valorile tale sunt mai bune decât ale lor, chiar dacă tu ești ferm convins de asta. Nu poți convinge un adolescent de la seral că e mai bine să studieze Culianu decât revista "Cancan", pentru că pur și simplu pe el nu-l duce capul la mai mult. Iar pentru el valorile sale sunt sigure. Ce pui în loc? Va râde când îi vei vorbi de Pleșu. Pentru implementarea de valori culturale autentice trebuie programe solide ale Ministerului Educației. Iar pentru ca să schimbi ceva realmente nu e suficient să strigi pe un site "Treziți-vă!", ci e nevoie de strategii pe termen lung bine gândite, și aplicate la scară națională de către instituțiile abilitate.

Până la urmă dumneata ești supărat pe multe, pe "talk-shows, reality-shows, telenovele, știrile, cluburile, filmatul cu telefonul în toalete". Vrei o reformă din temelii în mass media. Însă degeaba ne răcnești în ureche "treziți-vă", pentru că mulți pe aici suntem treziți deja, și vedem lucrurile la fel de bine ca domnia-ta, dar asta nu ajunge. De ce nu activezi domnia-ta la un ziar cu acoperire națională, și, dându-te ca exemplu, să inițiezi o schimbare prin articole care să ofere și soluții viabile?
De ce nu activezi în ONG-uri ce militează pentru schimbarea în bine a societății civile? Cred că energia dumitale ar trebui canalizată pe niște făgașuri unde s-ar putea concretiza efecte benefice.
Ți-ar prinde bine, de pildă, să studiezi și câteva tratate de drept, ca să pricepi că există legi bune, doar că aplicarea lor trebuie optimizată. Atunci ai înțelege că nu merge cu heirupul sau exaltarea, că degeaba te enervezi, dacă nu încerci să schimbi ceva cât de mic în realitate.
Cred că ești prea dezlânat în eseurile astea, și că manelele nu au nicio legătură cu Iliescu! Trebuie să dai zoom pe un singur subiect o dată, și să îl duci până la capăt.

Oricum te felicit pentru că de data asta ai fost mai temperat în declarații, moderația asta îți șade mai bine. Am citit un eseu mai vechi al tău, în care îi etichetai drept "porci" și "păduchi" pe oamenii religioși, și ne invitai "să-i cotonogim". Mi-a căzut greu la stomac, pentru că, deși eu sunt sceptic și agnostic în materie de credință, totuși nu-mi plac astfel de derapaje, deoarece libertatea ideilor și a credințelor e garantată de statul nostru, și oricine are dreptul de a crede în orice fără a merita să fie numit pentru atâta lucru "porc" și "păduche". De pildă fratele meu e credincios, un om bun și inteligent, genul Alioșa Karamazov, și nu vreau să aplic generalizarea domniei-tale prin care fratele meu intră automat în categoria "porc"-"păduche" doar pentru simplul fapt că e religios. Și nu cred că el merită "cotonogit", un om care, pentru a urma nonviolența lui Iisus, nu ar face rău nici măcar unei muște!

Prin urmare, te invit, domnule Potra, să vii și cu soluții practice la aceste probleme de fond, pentru că simpla lor descriere nu e suficientă, cred eu. Deocamdată zic că ești pe drumul cel bun, prin temperanța de care ai dat dovadă mai sus.

 =  Victor
Cornel Ștefan Ghica
[21.Oct.08 13:53]
ceea ce scrii tu aici e (mai mult) un sentiment de oftică. zic și yo.
nu văd de ce tre' să re-acționăm în vreun fel, mai ales că "noi" (români), de fapt, nu știm (n-am aflat) să Acționăm vreodată, în nico direcție, fie ea greșită, bătută, nouă sau inovatoare sau (de ce nu?) salvatoare-rezolvatoare.
suntem statici și puțin-tiști; nici măcar egoiști nu știm/vrem să fim. de unde, cu ce și (mai ales) cu cine?
spre deosebire de "noi", maneliștii au forță și știu să Acționeze în interesu' lor. sistemu' lor de valori e simplu și garantat; al "nostru" (în general) e pus tot timpu' sub semnu' întrebărilor (de multe ori inutule și lipsite de fond), într-o permanentă alertă vis-a-vis de sine. universalismu' ("nostru") e alterat și perimat.
tot timpu' căutăm șu nu găsim nimik.


cu stimă, Cornel Ghica

 =  Răspunsuri - de la Andrei T. până la Cornel G. :))
Victor Potra
[21.Oct.08 16:02]
Andrei, mulțumesc pentru mintea deschisă pe care o apleci asupra textelor mele. Am să încerc, alături de voi, să nu plec, nici dezamăgit, nici înfrânt. Din păcate, nu sunt Cioran. Poate însă corup vreunul, în fașă :))

Alexandru Moga, ce vrei să-ți povestesc, live? Seara de 22 dec, la televiziune? Cu trasoare în curte și parodii în studiouri? Seara de 22 aprilie 1990, când o mână de oameni au început manifestația din Piața Universității? Pe acea vreme eram într-o organizație de care astăzi nu mai știe aproape nimeni: GID - Grupul independent pentru democrație. Nu apăruse pe firmament Marian Munteanu. Pentru o perioadă am fost parteneri de dialog cu GDS-ul. Pe urmă...
Pe urmă a venit ziua de 13 iunie. Despre ce vrei să-ți povestesc? Despre 100 de scutieri luând-o la fugă din fața a 50 de manifestanți? Despre dube și mașini izbucnind în flăcări, deși nu ajunsese nimeni încă lângă ele, și nici nu se aruncaseră cocteluri molotov în zonă (străduța dinspre fântână spre Arhitectură)? Poate preferi 14 iunie. Fotoreporter străin, fotografii cu mineri, apoi brusc, unul dintre ei vine hotărât, îi ia aparatul (probabil câteva mii de dolari) și îl face zob de pământ. Intervin, ca proasta școlii "Ne facem de râs în fața lumii, domne'" În câteva secunde am fost înconjurat de mineri. Atunci am văzut, de la 10 centimetri, capetele metalice ieșind din cablul gros. Atunci am auzit "Ia caută-l, bă, de acte, vezi dacă-i student de-ăla, legionar...". Atunci am fost salvat, de la o bătaie soră cu moartea, de un... securist. Costum, cravată, de două ori cât mine de lat, m-a înșfăcat pe sus înjurându-mă cumplit "Am eu grijă de el!" 50 de metri parcă nici nu am atins asfaltul, apoi m-a pus jos și m-a întrebat, calm: "vrei să mori degeaba? du-te acasă, n-are rost" Atunci am știut, cu certitudine, două lucruri: în primul rând că trăim într-o lume gri-amestecată de bine și rău, și, doi, că oricâte procese i-ar absolvi pe conducătorii de atunci de vină, eu pot să-mi pun bine în memorie adevărul meu personal.
Și câte mai sunt de povestit... Și o să le povestesc într-o bună zi. Dar nu ție, Alexandru, nu sunt povești pentru surzi încrâncenați...

Anghel Pop, mulțumesc pentru typo. Am obosit să răspund la comentarii care, din perspectiva mea, parcă sunt făcute pe alt text. Doar o observație: pentru a găsi soluții trebuie puse probleme, iar valoarea unei întrebări nu este condiționată de prezența răspunsului. Uneori, dimpotrivă. Mulțumesc pentru efortul de a-ți expune părerea.

Cornel Ghica, în completarea comentariului tău, nu pot să nu observ că una dintre atitudinile care grevează "Acțiunea" este percepția gen "ce te-ai trezit tu, domnule, mai cu moț!" Oricum, chiar dacă ai dreptate, parțial zic eu, caracterizând o anumită lentoare generalizată în România, tot nu văd de ce nu am încerca să schimbăm ceva :)

 =  Scuze, Mihai Robea
Victor Potra
[21.Oct.08 16:11]
Nu gestionez prea bine un șir lung de comentarii, am uitat să îți mulțumesc pentru intervenție și, mai ales, pentru întrebare. Chiar, care sunt?
Am totuși o nelămurire: ce înseamnă "care gândesc și simt cum ar trebui" ?

 =  .
Laurentiu Ion
[21.Oct.08 16:24]
Ni s-a spus de atâtea ori „apărători ai latinitații în Balcani”,”o oază de latinitate într-o mare de slavi”,”un dig împotriva slavismului”,”păstrători ai tradițiilor latine”. Ni s-au spus aceste lucruri, dar la ce ne folosesc ele, când noi nu suntem capabili să demonstrăm tuturor ceea ce suntem în stare?(sau da ?) Istoria noastră zbuciumată cred că este o explicație, dar nu este o scuză. Nu sunt un trădator; trădator e cel ce nu acceptă aceste lucruri!
Trăim cu toții un destin de țară îngenuncheată, un destin de țară ce și-a ros genunchii cerșind mila altor popoare.
Suntem un popor căruia i-a placut (îi place) să vegeteze. De aceea, consider orice revoltă, de orice natură, benefică. Numai în acest mod vom putea ieși din această „Nirvană romanizată” până la extreme.

Părerea unui tânăr...

 =  Laurențiu, răspunsurile sunt ale voastre...
Victor Potra
[21.Oct.08 16:48]
Până la urmă, pe diverse coordonate, eu adresez o unică întrebare: chiar vă convine ce e în jur? Sunteți convinși că nu e nimic de făcut? Nu am soluții, ce tare-aș fi de le-aș avea... Maxima răsplată care poate veni din textele acestea este ca cineva, și apoi încă cineva, și încă și încă, să-și pună întrebări, să-și asume revolta constructivă a ideii că se poate și altfel, "cum? hai să vedem..."
Mi-aș dori ca aceste intervenții ale mele să coaguleze cumva, până la urmă, ceva comparabil cu GDS-ul. Să aducă împreună oameni dedicați schimbării. Pentru a preîntâmpina remarci răutăcioase, repet ceea ce am mai spus adesea, acela este momentul unde eu văd rolul meu încheindu-se.
Mulțumesc pentru intervenție, trebuie să-mi recunosc slăbiciunea nevoii de a ști că cele spuse de mine nu zboară doar în pustie...
Răspunsurile și soluțiile vor fi ale voastre, în primul rând ale celor tineri sper, cei care vă asumați revolta creativă versus vegetativ.

 =  this is bullshit! :(
Laurentiu Ion
[21.Oct.08 17:20]
și eu adresez altă întrebare: îi convine cuiva ? sau poate da.
România noastră este precum o plantă: totul se face peste ea și peste voința ei. Noi reprezentăm acel șarpe de casă crescut la sânul Europei, care din când în când mai scoate capșorul și sperie.
sunt unul dintre tinerii care au încercat să schimbe ceva, chiar și mentalități cu ajutorul ONGurilor, fundațiilor, dar cu buzunarele groase și adânci ale celor care cu adevărat "există" în țara asta n-am putut face nimic.
oricât ne-am revolta noi, tinerii, vom fi dați deoparte de cei care pot și "au cu ce". noi suntem cei care completează țara, atât.

dacă nu putem face nimic ? dacă nu putem lupta ? plecăm, fugim ? - categoric DA!

 =  Laurențiu, pentru a avea acces la fonduri...
Victor Potra
[21.Oct.08 17:46]
...mai întâi trebuie să reprezinți ceva. Am spus-o și în eseul precedent, intră în scenă calculul meschin al numerelor care stau în spatele vocii/vocilor. Și încă o condiție, nu tocmai ușor de respectat în atmosfera orgoliosă a intelectualului român: asumarea, fie și minimalistă, a unui scop comun.
Fără mare tam-tam, pot să-ți spun că am pornit o inițiativă de comunitate care se adresează oamenilor de teatru și film. Mai multe detalii o să-ți ofer direct (dacă te interesează) după ce facem schimb de tel. pe email. Fără a avea buzunarele nici groase, nici cu totul subțiri, am investit deja în acest proiect o sumă consistentă, bani pe care nu-i câștig ușor.
Lucrurile pot fi mișcate din loc. Și acolo unde am încercat eu să le urnesc, am constatat un lucru: mai întâi trebuie găsiți oamenii care să creadă într-un ideal comun, apoi vor apărea și ideile, și în cele din urmă apar și banii.
Schimbarea este posibilă!
Nu pot să fac public exemplul de care îți spuneam pe agonia, nu ar fi corect. Dar te aștept la o discuție directă.

 =  .
Mihai Robea
[21.Oct.08 19:55]
potrivit bunului-simt(si altuia mai ascutit), conform unei traditii si unei morale crestine impamantenite de aproape doua mii de ani(cu prelungirile ei anterioare). In fine. Altceva ma pune pe ganduri. Pot fi minerii judecati doar prin prisma evenimentelor din 13-15 iunie(desi ce s-a intamplat atunci a fost si este greu de imaginat...cu intreaga compasiune pentru cei ). Uitam ca aceeasi mineri au revenit pentru a-si repara greseala(cum credeau ei), pentru ai zbura pe cei care ii mintisera si ii manipulasera? Uitam ca primul gest pe care l-au facut a fost acela de a-si cere scuze studentilor(si nu doar lor)? Cred ca acestea sunt circumstante atenuante, fara a le legitima actiunile. Uitam ca Piata Universitatii a fost rupta(cu adevarat) inca de la
inceput, cei care au stat acolo stiu, intre Balcon si ceilalti? Uitam ca cei
care se perindau prin balcon(aproape toti), dupa ce se lasau filmati si dadeau interviuri dispareau dupa cateva zeci de minute parca in gaura de sarpe? Si ar fi multe de spus. Stim cu totii, Victore,(toata generatia mea si nu doar) cine a pus prima piatra a Pietei Universitatii, de acele demonstratii zilnice la Televiziune, de Dumitru Dinca (cel de atunci)si grupul sau, de Octavian Radulescu si multi altii. De fapt, adevarul il cam stie tot Bucurestiul. Crezi ca din sutele de mii de oameni care au fost pe strazi in Decembrie si in Piata Universitatii e un om, un singur om, care a putut uita?
... dar sa ne intoarcem la poezie, doar de asta suntem aici

 =  Pareaza-ti "adversarul"!
Ioana Geier
[21.Oct.08 19:55]
Tipps:
Pareaza-ti "adversarul"! Cu fapte notabile!E doar nevoie de o schimbare de mentalitate...
Ioana Geier

 =  Merge și pe credit, dom' șef?
Adrian DUMITRU
[21.Oct.08 19:07]
Victore maică,

dă-mi voie să îți spun că nu se reduce totul în viață la a fi bengos.

Evident, mi se pare ilar felul în care ascultătorii de manele și creatorii lor își închipuie că arată viața pe picior mare - actually, mă îndoiesc că Mr. Gates se întâlnește des cu bancnotele verzi, fie și de o sută de dolari. De fapt - iar acesta este un adevăr social și economic ignorat de publicul larg - ești bengois tocmai când NU pui banul jos.

Victore maică, am înțeles mesajul tău - și dă-mi voie să descopăr A,erica pentru tine. Da, Victore, trăim într-o țară frumoasă și absurdă, săracă și plină de quasi-milionari, populată ce ignoranți dar plină de intelectuali, dăruită cu oameni talentți dar vuind de manele (-deși, mă întreb eu, nu îți trebuie măcar un strop de talent pentru a cânta bine o manea? Și, că venise vorba, cu totul riscul de a fi crucificat de intelighenția intelualicască, am să spun că nu am nimic ămpotriva unei manele bune, și că -o, horribile dictu- există și așa ceva, ba mai mult chiar, maneaua nu este neapărat un semn de prost gust, după cum Bach nu este neapărat un simptom de finețe 'telectuală), da, Victore, e plin de homeless people (dar vrei să îți spun cum e cu homeless people care dorm noaptea pe Santa Monica Blvd. în L.A.? Sau pe Saint Germain, la paris, în pragul casei unde a locuit Apollinaire, de pildă? Observă că nu îți vorbesc de favelhas din Ciudad de Deus, nu de Rio și nici de Bogota, ci de L.A. sau Paris...), da, Victore, sunt multe fetițe care nu au bani de un atlas geografic școlar (iar eu ca student bursier al statului român mi-am drămuit adesea cam toate cele necesare... și nu pentru o cină cu caviar pe același Saint Germain, ci pentru un volum de Plutarch, sau nici măcar...), există mulți studenți străluciți care o taie în State sau wherever pentru o mie de parai pe lună cel puțin... tot la fel cum există și o groază de oameni disperați care se duc se construiască case în Spania pe 700 de euroi, pentru a putea trimite o sută de euro acasă. Da Victore maică, există toate acestea, ți există și porcii puși la îngrășat în Parlament, țânțarii și muștele care bâzâie în presă, la TV sau în același Parlament despre dreptate, justiție, lupta împotriva corupției etc. Ei și? Victore, hai să privim America în față, de pe vârful catargului Santei Maria, cu Nina și Pinta în spate: lumea aceasta a existat și va existat tot timpul, până la Judecata de Apoi. Tu crezi că revoltele de la Paris de acum câțiva ani sau de la L.A. de acum 15 ani au plecat din dorința de a sorbi caviar cu găleata? Tu crezi că la Paris (care este, fără discuție, una dintre capitalele culturale ale lumii) toate Mercedesurile care opresc la stop lasă să se reverse în atmosferă "Clavecinul bine temperat" ori "Shine on you, crazy diamond"? Că proletarul britanic citește în metrou joyce în loc de "The sun"? Că Pascal Bruckner, "teribilistul și neseriosul" pascal Bruckner, așa lipsit de profunzime cum e, e oprit la fiecare cincizeci de metri de mulțimea de fani și fane disperați după autograful său și care i-au citit și sorbit fiecare cuvânt, așa cum o pățește Mister Timberlake atunci când catadicsește să ia metroul?

Victor, strigătele tale de alarmă și revoltă aveau valoare în anii '90, când întra-adevăr România dădea semne că a ieșit dintr-un coșmar pentru a intra cu voluptate în altul. Atunci, te asigur, umărul meu ar fi fost alături de al tău - și va fi oricând se va ajunge din nou la ceva asemănător cu ceea ce a fist atunci (și nu mă refer doar la mineriade) (și, că venise vorba, am aceiași antipatie pe care o ai și tu față de Iliescu & cie)... dar acum... soyons serieux, tu chiar crezi că?... Am suficiente motive pentu a fi nemulțumit de lumea în care trăiesc, la fel de multe ca și tine, sau poate chiar mai multe, dar nu consider că e cazul să trag ACUM un semnal de alarmă. Acum aș spune că suntem pe drumul cel bun. Nu văd să îmi fie amenințată libertatea de exprimare sau gândire (iar când îmi este, se întâmplă în spații prea puțin publice pentru a constitui un pericol social), nu îmi este amenințat dreptul la viață sau la căutarea fericirii, și sunt la fel de expus în fața furiei spontane a unui personaj care tocmai și luat salariul și se îndreaptă spre casă pentru a-și cotonogi nevasta și/sau copii ca oricare alt cetățean al lumii a doua. So?

Am să îți mai spun două lucruri. Am avut un profesor american (la Facultatea de București) care, în timpil unui curs despre Războiul Rece, pentru a explica marxismul, a citat o frază al cărui autor îmi scapă, atât mie cât și lui, la acel moment (ofer recompensă găsitorului!): "A heresy is an intelectual regvenge over a forgotten truth". În cazul dat, adevărul neglijat era mizeria exonomică a claselor de jos. Ce a ieșit din "anamneza" intelectuală reprezentată de marxism, rămâne să ne amintim toți care aveam peste 12 în anul de grație 1989. Gândește-te puțin la asta.
Apoi, am să îți citez din hannah Arendt care explica apartheidul de mai târziu prin alianța creată între elite și clasele de jos, în condițiile specifice ale emigrație burilor între sec. XVIII-XIX în Africa de Sud. De fapt, H.A. se exprima mult mai violent...
Și un ultim lucru - legiunea și comunismul au venit la putere -zic eu- între altele și pentru că au beneficiat de suportul și adeziunea (dez)interesaste a intelectualilor. Atât câți au fost: prea mulți, sau prea puțini.

Iartă-mă, dar nu am cum să fiu aliatul tău (în nici un caz "sine die" - asta înseamnă altceva, "fără o zi anume care să fi fost precizată de la început") atunci când scrii asemenea eseuri. Și am să îți spun că asemenea propoziții ca ale tale sunt tocmai acelea pentru care evit presa și televizorul de mai bine de patru ani (și nu am murit, ba dimpotrivă!). Am să te citesc în continuare atunci când scrii cu detașearea obraznică din "La curve", de pildă.

Revenind -pentru a încheia - la maneliștii din România, am să remarc doar că bancherii lombarzi au propulast Evzl Mediu spre Modernitate inventând Scrisoare de Credit sau de Schimb. Și am să adaug spunând că în România - dar nu numai- politicienii și intelectualii uită că o scrisoare de credit trebuie să fie în primul rând ACOPERITÃ. Altfel e nașpa.

 =  Raspunsuri M. Robea, I. Geier, A. Dumitru
Victor Potra
[22.Oct.08 11:51]
Mihai, nu am uitat nici despre populismul liderilor apăruți târziu în Piață, nici despre faptul că minerii au fost "masă de manevră". Scena din 14 iunie, de care am povestit, este doar imaginea concretă a represiunii pe care puterea de atunci a inventat-o pentru a stopa revolta care ducea cu pași repezi către adoptarea generalizată a punctului 8 al declarației de la Timișoara. Era o revoltă nonviolentă, și asta a constituit o problemă majoră a liderilor vremii. Până la urmă, cheia soluției a constituit-o manipularea continuă (le-a luat aproape o lună) pentru a genera o situație extremă care să reclame măsuri extreme.
În altă ordine de idei, eu cred că suntem pe acest site și pentru a dezbate problematici sociale și politicice, într-o manieră pe cât posibil analitică, desigur. Lucru care mie nu îmi iese întotdeauna... :)

Ioana, desigur că ai dreptate. Inițiativele concrete sunt cele care pot genera schimbare. Însă logica spune că mai întâi trebuie să dorești schimbarea, apoi să știi unde este ea necesară și cu ce te confrunți, apoi poți încerca să "parezi" cu fapte notabile :)

Adrian, hai să-ți spun ce înseamnă aliat "sine die" (termenul nu e deloc întâmplător) în contextul dat. Presupunând că reușesc să generez o inițiativă a unor intelectuali (termen foarte generic), având ca nucleu comunitatea agonică, a cărui scop declarat să fie ajutorarea cu burse de studiu a copiilor merituoși, burse care ar urma să provină integral din mediul privat sau din fonduri europene, presupunând această coagulare, ai accepta să fii unul dintre ambasadorii ei? Ai accepta să fii intectualul fin, rasat, care să arate elegant celor de la care o să cerem implicare financiară, că lumea e mai mult decât posesie, și că merită să investească în cultură și învățătură? Aceasta înseamnă aliat "sine die": în ziua în care va fi nevoie de el.
Practic, mulți dintre cei care au comentat ultimele 2 texte din seria "Criza de rebeli" au avut această reacție: vino cu ceva concret și vom fi alături de tine. Până și moroconăsul și scepticul Jorz (sau așa am înteles eu reacția lui). Acesta sunt aliații "sine die" pentru o cauză de restaurare a educației și culturii.
Pe de altă parte, aceste texte explorează o problematică care mă bântuie cu disperare. Ce vom pune în fața lor, a tinerilor, care să aibă măcar o șansă de atractivitate și competitivitate în fața asaltului entertainmentului facil și a recunoașterii de gașcă?
Ce am explorat sumar în eseul de mai sus, este un mod larg răspândit de a gândi o ierarhie în rândul multor tineri, azi. Că sunt sau nu maneliști, nu are nici o importanță. Apropo, melodia dată NU este manea, este o încercare de stil între manea și hip-hop, care nu a prea prins în România. Deci nu este vorba de maneliști, ci de un sistem de valori care se clădește din școala primară și care exclude din start cultura ca având vreo utilitate, atât din punct de vedere practic cât și din perspectiva prestigiului.
Nu în ultimul rând generala răspândire a "răului" în timp și spațiu, nu face futilă denunțarea sa. Una dintre problemele României, poate că este și această atitudine timid-delăsătoare, "ce să mai mă dau și eu în spectacol, parcă nu se cunosc problemele..." Se cunosc, dar se vede treaba că cei însărcinați să le rezolve, fie și parțial, sunt experți în a uita de ele. Cineva trebuie să facă de gardă, iar presa nu este suficientă, dintr-o mie de motive, motive pentru care tu o eviți de mai bine de patru ani.
Coincidență sau nu, cam tot de 4 ani, a început să-mi fie și mie din ce în ce mai greață de presă și TV. Acum 3 ani am încetat complet să mai iau ziare, acum doi ani, odată cu plecarea din producția TV, am abandonat și privitul la televizor. Acum, mă forțez (nu e un eufemism) să urmăresc măcar un jurnal de știri, la 2-3 zile. Nu se reduce totul în viață la a fi bengos, dar cum le explici aceasta celor care cred pe dos? Trebuie să le urmărești "dieta" spirituală, altfel vei veni cu un discurs luminos și perfect paralel cu apetența ce va fi rămas de exploatat în ei.
În final, de acord cu acoperirea scrisorii de credit, și cu tot ce implică această sintagmă, inclusiv în ceea ce mă privește. Din punctul meu de vedere, reacțiile de pe agonia, fie și polemice, mi se par extrem de încurajatoare. Nu sunt singur. Și e timpul pentru gândit inițiative concrete. Între timp, nu mă voi reține în a pune degetul pe rănile purulente ale societății românești, fie în nuvele, fie în aceste scrieri polemice.

 =  Raspuns
Adrian DUMITRU
[23.Oct.08 02:17]
Da. Shi chiar mai mult decat atat.

 =  *)
Manolescu Gorun
[12.Nov.08 13:36]
"Am văzut. Am fost vânat. Pentru că gândeam. Acest lucru nu se uită. Niciodată." Diferenta intre "popor" si "populatie". Dar mai exista (sau a existat) "popor"?! Imi vine s-o dau pe ironie. Pentru a nu deveni "patetic". Ptin urmare, ma abtin. Si de la una si de la alta. Si raman si eu ca proasta-n balci. Na, ca nu m-am abtinut!

 =  cu "popoarele" în frunte vom avea abțineri multe :))
Victor Potra
[13.Nov.08 19:31]
Așa că e bine că nu vă abțineți, până la urmă, domnule Gorun :)
Ar fi de analizat, și la modul filosofic, nu doar sociologic, în ce măsură termenul "popor" și-a pierdut conotația de încărcătură spirituală, dizolvându-se în "populație". În ce măsură "rostirea filosofică românească" a lui Noica mai are vreo acoperire. Eu, unul, încerc experimente. De exemplu "Blestemul" și cele 2 poezii pentru copii, cu limbaj retras înspre rădăcini.
Până la urmă, nu există înfrângere fără capitulare sau exterminare. Deci să nu ne abținem! :)




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0