Comentariile membrilor:

+ Hai Poli!
Geta Adam
[21.Sep.03 01:04]
Mai, Cosmine, nu stiu care e criticul ala care te-a suparat atat de tare, incat sa scrii textul asta, da tare mi-a placut. Si il instelez ca sa-l citeasca si altii.
Pana la noi comentarii, "Hai Poli!":)

 =  snobofobia
Madalin Ciortea
[21.Sep.03 03:04]
Un eseu reuist despre care nu incerc sa spun mai mult de teama de a nu-mi declina o pseudo-competenta.
Totusi imi place stilul domol-urzicaresc , un fel de ardelean cu limba de oltean care nu scapa nici o influenta banala a criticului indeosebi parvenit si uneori snob pana la Dumnezeu si inapoi in Parlament.

 =  va deranja cu siguranta
Eugen Suman
[21.Sep.03 04:37]
Presimt ca eseul va face valuri mari pe site, mai ales ca am o vaga banuiala despre cine e vorba.

E usor de citit, fluent, cu mesaj clar. Mi-a placut.

 =  ochiul critic
MIU CRISTIANA
[21.Sep.03 15:54]
Eu nu stiu de cine e vorba, dar recunosc cinstit ca ma mai gandesc la modul meu de a critica textele care nu-mi plac. Multumesc pentru momentul de gandire pe care mi l-ai impus.
Imi place mult textul, stilul lui muscator si totusi elegant, modul stilat in care te face sa te uiti cu un ochi critic la tine si la altii.

 =  excelenta critica a unui "critic"
liviu dascalu
[21.Sep.03 15:54]
Portretul e foarte reusit. Ai surprins foarte bine nota de "filosofie de cartier", dar ai exagerat intr-o privinta: criticul de care vorbesti nu e in stare sa faca referinte la filosofia lui Kant sau a lui Sartre, totusi. In al doilea rand, ridici prea mult stacheta invocandu-l pe Socrate. Daca rateaza, toata lumea va spune: ei, era totusi Socrate. Hai sa folosim exemple cu o valoare didactica mai mare: literatura de idei de limba engleza, sau cea germana. Ele se disting prin claritatea exprimarii, care pentru cititorul obisnuit cu efectele de stil la tot pasul ale filosofilor francezi sau romani (desi e o problema daca trebuie sa-i numim "filosofi" pe cei din urma) sunt pur si simplu plictisitoare. Criteriile de valoare din filosofia sau critica literara americana sau germana sunt: precizie, referinte facute clar pentru orice aluzie culturala, respectarea maniacala a regulilor logicii (!! cum e posibil asa ceva??), tonul aparent didactic, in realitate asumare a unui model de rationalitate comunicativa.
Pana cand aceste standarde de rationalitate vor fi active si in cultura noastra, va trebui sa luptam cu influenta nu doar a eseismului parca iremediabil al culturii noastre de idei, ci si cu criticismul huliganesc, atat de seducator prin aparenta forta, libertate sau mai stiu eu ce, pentru multi dintre noi.

 =  completare
liviu dascalu
[21.Sep.03 16:10]
As include o erata pentru textul de sus, dar presupun ca cititorul binevoitor a trecut peste greseala fara probleme. Am inceput sa-mi scriu comentariile la mare repezeala, inainte de acest comentariu am pierdut doua texte din cauza ca a trebuit sa ma loghez din nou.
In al doilea rand, cine nu a aflat, inca, cine e "criticul" cu pricina, propun un text:


"Hai sa-ti zic o fabula nene! Eu stiu una si buna, cand e de caft dai in stanga si in dreapta si nu il anunti pe celalalt: vezi ca dau! Firitiselile nu-si mai au locul. Ca-ntre golani. (...).
Recunoaste bre' autorul."

Cine sa fie, oare? Cine, atunci cand nu are replica, face apel la o fratia de cartier, in virtutea unor reflexe sociale pe care nu i le impartasesc?

 =  In viata
DoDu
[22.Sep.03 01:13]
Domnule CosS,

eu am un prieten al carui nume incepe tot cu Cos si tot timisorean. Si se cam incadreaza in descrierea facuta de matale in eseu, care eu cred ca eseul e un text scris de eseisti. Ca daca nu esti eseist n-ai cum sa scrii esuri findca esurile sunt foarte greu de scris daca nu esti eseist.
Asa ca eu vreau sa profit de ce ai scris matale si sa-i spun prietenului meu ca-i "miroase gura" si sa nu mai critice pe nimeni fara sa se spele pe dinti, sa-si rada limba si sa mestece guma de ros. Frustratu naibii!

Domnule CosS,
eu propun sa-i invitam pe toti frustratii naibii de pe internet sa-l citeasca pe Socrate, sa intelega si ei ce inseamna bogatie de idei in limbaj extrem de nesofisticat, nealambicat, asimtomatic de simplu, convingator si generator de adevaruri plurisistemice dar fara convolutii de sensuri abstracte.
Ca eu cam seman cu Socrate asta. Ca daca cineva spune cracan eu imediat dezvolt ideea de prastie iar daca spune orz ma gandesc la o halba de bere gulerata.
Odata cineva mi-a spus patrujel iar eu mi-am amintit ce paros e tata si cu cuvinte foarte simple l-am asigurat pe tata ca seamna cu un om de Neaderthal din manualul de istorie. Tata n-a inteles ideea mea in schimb s-a bucurat ca seamana si el cu cineva cunoscut din manuale, asa ca a doua zi, la serviciu, s-a laudat la toata lumea ca el seamana cu un Neaderthal. Seful tatei i-a si spus:
- Ba eu cred ca dumneta, domnule Duma, chiar esti un Nerdenthal pur.
Asa ca tata s-a oferit sa-i dea o bere dupa terminarea schimbului.
- Spune-mi mai multe despre Neanderthal asta, mi-a cerut tata a doua zi, ca a inceput sa ma intereseze din senin. Noi s-ar putea sa avem sange de Neaderthal pur, nu stiu maica-ta ce-o fi, dar eu sigur.
- Cum sa fim Neaderthal, noi suntem Sapiens.
- Ce vrei sa spui?
- Pai asa am invatat la bilogie.
- Ce are biologia cu istoria? Si cine e Neaderthal asta ca mie imi suna a nume de imparat neamt?
- A, nu, Nenderthal sunt oameni salbatici, parosi ca matale si nu prea destepti, de aia au fost extinsi din istorie de catre Sapiens...
Abia atunci a inteles tata de ce toti colegii lui de serviciu il aprobau si nu l-au facut laudaros ori mincinos cum s-ar fi asteptat el.
- Si de ce nu m-ai avertizat de ieri?
- Pentru ca si eu am aflat abia azi. Pana ieri nu vazusem decat poza din manualul de istorie…
Tata n-a fost convins ca n-am facut-o cu intentie si a trebuit sa avem o conversatie in doi. Iar tata n-avea pereche la astfel de conversatii. Ca dovada ca nici azi nu reusesc s-o sterg din memorie ori din cateva locuri de pe corp.
Eu nu stiu Socrate cu cine-si impartasea ideile, dar eu cu tata n-am mai perseverat. Ceea ce a fost inspirat, de ce sa n-o recunosc. Caci iata, sunt in viata!

+ Cosmine Cosmine ia si de la mine
Vlad Ioan Mirescu
[14.Feb.04 17:03]
Eseu literar:
"Bla-bla-bla ... si Sadoveanu, despre care se spunea ca isi sufla nasul ca un satean de rand si care injura ca un birjar..." si urmeaza trimiteri literare la Kafka, Ionesco, Sartre, Kant si altii.

La gazeta o scrisoare:
"Da, domne' bun artecol, asa e, corect zis, l-am vazut eu pe Sadoveanu cu ochii mei cum isi sufla mucii pe strada."

Iar celui care vă tot trage de urechi pentru că n-ați citit cât el și vă urlă în timpane că sunteți obscurantiști, învățați să-i spuneți de la obraz că îi cam „miroase gura” și e mai vine să-și vadă de propria-i igienă literară.

Sa dam jos burgheju, sa facem revulute!

P.S. 1
Steaua este pentru parabola mea!

P.S. 2
Gheorghe Enescu (unul dintre cei mai mari logicieni romani - evident ca iar epatez!!!) le spunea studentilor sai la examene:
"Ai 1 minut sa imi demonstrezi ca ai ceva in cap"

TIME OUT!

Bogdan Geana

+ Soames si cu Dascalu oacaru si boacaru
Vlad Ioan Mirescu
[14.Feb.04 17:03]
Mai copii, manca-v-ar tetea, sa ne intelegem, Cosmin Soames ma acuza ca fac mult caz de nume proprii, Liviu Dascalu (omniprezent cand aude numele GEANA) ma acuza ca port sapca invers si vorbesc sacadat, pe ritm, scuturandu-mi manecile lalai si blugii cu turul jos... Pana la urma cine sunt eu, ca mi-ati gadilat intr-atat orgoliul incat pana mai ieri mi-era teama ca ajung sa mor ca Adrian Leverkuhn dar ma tem ca o sa mor in timpul gadilatului?

Ideea e ca nu merita atata osteneala, unul sa scrie un "eseu" despre mine si celalalt sa arunce cu lumina (imi amintiti de Carlo Broschi si fratele sau, unul gadila din octave si altul lasa samanta!!!) ma multumeam si cu o simpla critica a lucrurilor scrise de mine. Profani insa si terestri pana la Superman preferati sa imi faceti crochiul. E bine si asa.

Am sa va anunt cand voi candida la vreun post in stat, astfel de reclame si de perpetuari ale imaginii mele, in realitate fara sare si piper se contracteaza pe bani grei, iar voi o faceti pe gratis. Pentru asta va dau o stea, nu stiu insa cum o s-o impartiti. Probabil ca o veti administra cu randul, in timp ce unul face treaba celuilalt in budoar, celalalt joaca peretelu' cu steluta.

La mai multe!

P.S.
Eu ma gandeam sa faceti un grup, ceva gen Peep Show Boys sau Erasure, sau Sparks, ca tot nu prea mai au ei vlaga, minoritatile vor avea mereu nevoie de muzica.

Bogdan Geana

 =  steaua erectila
liviu dascalu
[22.Sep.03 22:15]
Venind din partea ta, asa-zisa stea imi pare, desi mi-e frica sa recunosc (cu frica tarzie a lui Bouvard si Pecuchet), simptomul unei excitatii sexuale.

Ce are de-a face imageria homoerotica a textului tau cu "eseul" lui Coss? ("eseu" e o alegere buna, in lipsa unei rubrici pentru pamflet). Cred ca autoerotismul mai poate fi asociat cu stelutele pe care le-ai dat. In fond, una din ele este pentru propria "parabola".

Comiti o inexactitate: eu chiar iti comentez textele. De orice natura.In masura in care am ce.

 =  Criticul criticului
Cosmin Soameș
[23.Sep.03 14:43]
Cred că sunt dator celor care au scris cu un răspuns. Încep prin a spune că nu m-a supărat nimeni atât de tare încât să scriu un material la nervi sau din răzbunare. Doar că am cunoscut un tip uman diferit care m-a surprins – criticul! E o bună experiență să descoperi un gen nou de oameni. Și pentru asta nu-i pot decât mulțumi. Apoi am observat că, la o scară mai mică, mai sunt și alții care-i seamănă.
Nici nu i-am criticat pe critici pentru ca să nu mă mai „urecheze” nimeni pe mine. Nicidecum! Criticile sunt foarte folositoare… când vin de la cineva cu bună-credință și bun-simț.
Nici nu mă pretind mai deștept decât alții, dimpotrivă! Dar am observat că unii, pentru a se impune, se dau sau mai culți decât e cazul, sau mai răi decât le e firea. Și mai există unii care sunt răi tocmai pentru că se cred culți. La aceștia m-am referit.
Și, DoDu, de fapt, care e problema? Vorbește clar. Am încercat să te înțeleg mergând pe pagina ta dar acolo n-am găsit nimic, o poezie, o proză, ceva care să-mi dezvăluie mai bine modul tău de a gândi. Doar comentarii la textele altora. Scuze, dar n-am încredere în cei care sunt puși doar pe demolări, fără să construiască nimic în schimb. Îmi par genul de critici-căpușă, care își trag seva din munca altora, bună-rea, cum o fi ea. Așa că sfatul meu e să dai o formă coerentă frustrărilor tale (vezi relația cu tatăl) și să ne citim cu bine.
Domnule Bogdan G., reclama nu ți-o fac eu, încerci să ți-o faci singur, pentru că nu eu te-am numit în text, ci tu te-ai grăbit să te identifici cu „criticul”. Pentru mine criticul din discuție e doar un personaj, pentru tine e o ființă în carne și oase. Tu i-ai dat un chip și un nume acestuia. Așa că, acordând nenumărate stele textului, nu încerci decât să atragi mai mult atenția asupra ta. Cu ce rezultate, doar cititorii pot să știe. Cei care încă nu știu deja.

 =  Cosmin Soames
liviu dascalu
[23.Sep.03 22:14]
1. B.G. are o incredere absoluta in judecatile mele "critice". Am spus ca "eseul" e despre el. M-a crezut.
sau
2. B.G. se identifica, imaginar, cu "criticul" prezentat de tine. Ciudat e ca au fost oameni care ti-au comentat textul si au spus ca nu stiu despre cine e vorba; nu au reusit sa-l trezeasca pe B.G. din somnul hipnotic provocat de formula "tu esti criticul".
De fapt, Geana nu e un critic, nu poate sa faca referinte la filosofi (poate doar la vorbe de duh despre sau de la ...), si nu suporta nici un fel de punere in paralel cu Socrate. Gasesc o nota de megalomanie in faptul ca s-a identificat cu "criticul".
E un Gore Pirgu si atat.
Cat despre Dodu: comentariul lui imi era adresat mie. Imi spunea ca am comis o violenta interpretativa, identificandu-l pe BG cu criticul tau. Iar proza f. scurta pe care ti-a "servit-o" nu e rea, dimpotriva. Dar trebuie sa citesti mai multe de Costel (e tot una cu Dodu). La biografie are adresa de pe internet unde ii poti gasi textele. E un f. bun prozator. Texte nu mai are pe site fiindca se pare ca a fost exclus, nu cunosc motivele. E mult prea multa violenta, pe poezie.ro.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !