Comentariile membrilor:

+ "singurul NU pe care IL AI voie este NU ai voie sa negi o alta parere diferita
Silvia CALOIANU
[12.Oct.03 14:16]
Am citit cu placere si interes. Imi place totul ce nu mi se impune si nu-mi place sa impun cuiva ceva, ceea ce nu excude dreptul pe care vreau sa-l am - si sa-l acord - la opinie! :) Cred ca meriti multumiri pentru actul de altruism, manifestat prin scrierea aceastui editorial, care, sunt sigura, ti-a rapit ceva timp!

+ o mica amanare
Radu Herinean
[12.Oct.03 14:57]
felicitari pentru acest nou articol.
totusi, as vrea sa pastram anuntul de eveniment pana diseara, pentru ca cei care intra pe site sa aiba o confirmare pentru invitatia de diseara.
am reclasificat editorialul tau ca eseu, si diseara dupa eveniment il voi readuce (sau o poti face chiar tu oricand dupa ora 18) in prim-plan ca editorial.
in noul site aceasta problema de "conflicte intre editoriale" a fost elimininata si rezolvata foarte frumos.
tin foarte mult sa ne putem baza pe articolele tale in viitorul site, asa ca iti voi trimite pe email cateva informatii suplimentare.
multumesc mult pentru intelegere.
radu

 =  POLEMICA
George Brasoveanu
[12.Oct.03 18:30]
Recursul la antici nu legitimeaza o prostie moderna.

"coexistenta si respiratia simultana a ideilor de semn opus intr-un tot unitar" - trilogie dialectica? Teza - antiteza = sinteza. Iar dragutza de sinteza devine si ea teza si-si gaseste antiteza. Da`nuuu...ca nu vrea Neisa...ea vrea sa respire toate la un loc, eventual sa gafaie de placere. Dincolo de imaginile infioratoare pentru retina oricarui om care a trecut de faza imaginilor vandute de chinezii din Europa(v. Silvia Caloianu - unde le gasesti domnisoara? ca-mi vine sa plang cand le vad...si à propos, aia nu sunt ursi polari, uita-te mai bine, sunt niste monstri fara corespondent in lumea reala, da` pana la urma daca vrei tu sa fie ursi...).

Sa revenim la postmodernismul asta impaciuitorist si atoate-cuprinzator. Bai fratzilor, nici comunistii n-au reusit sa tzina artistii in frau! Va treziti voi acum sa-i punetzi sa respire la unison si in buna pace! PARERILE DIFERITE GENEREAZA CONFLICTE! Sa le bagi sub aceeasi palarie si sa le spui sa fie prieteni e cea mai crunta aberatzie de care am putut auzi! Insa aici e vorba de altceva, e vorba de o frica absurda de critica! Cea mai mica critica (fie ea cat de rational enuntata) naste crize de isterie! Post modernismul nu inseamna lingerea pe idee intre poetzi! Asa cum vad ca fac silvia si cu neisa...(Silvia, te rog eu, scrie o poezie despre "Rapirea din serai", stii tu carpetele alea profunde...ai acolo erotism cat cuprinde). Polemica este absolut naturala, iar dreptul la exprimarea opiniei, oricare ar fi aceasta, este o OBLIGATIE din partea oricarui om normal. Obligatie fata de sine insusi, ca sa nu se planga dup-aia ca el ar fi vrut sa zica ceva, dar i-a fost frica...Pana la urma post-modenistii nu vor reusi sa anuleze conflictele din lume...

Eseul este o specie litarara profund abuzata de americani. Iar neisa le confirma traditia. Din partea mea poti sa lasi textul mai mic, nu trebuie sa-l umpli cu citate enorme, e de ajuns daca dai un link. Si as mai vrea sa subliniezi care e contributzia ta, pentru ca altfel eseurile tale devin articole de informare despre ultimele tendinte in arta la revista "Cutezatorii".

 =  Erectia versus Neisa
liviu dascalu
[12.Oct.03 18:36]
Mi-a disparut primul comentariu pe care l-am facut, poate ca o sa apara maine, cum s-a intamplat pe pagina lui George Brasoveanu, si vor fi doua care sa spuna acelasi lucru.
Mai intai, e clar ca nu e vorba de un eseu. Cred ca stii ce presupune un eseu - un travaliu de prelucrare a ideilor oferite de altii-. Tu de fapt ne dai cateva citate, dintre care cel din Mary Klages este foarte bine ales,dar nu se refera la tema ta, "poezia vizuala". Contributia ta se rezuma la o obscenitate:

"Aud o voce mica spunandu-mi: NU NUUUU! Erectia e problema"

si finalul, atat de contradictoriu in raport cu practica ta a dialogului, in care ne spui ca esti adepta pluralismului in disputele conceptuale. Nu trebuie sa fac i istorie intreaga a atacurilor la persoana pe care le-ai produs, incepand cu cele in privinta lui Dominique, e suficient sa citim cele scrise de tine la inceputul materialului. Micuta, delicata obscenitate precedata de acel NU NUUUU ce intra in intertextualitate cu "nu"-ul despre care Kundera spunea ca e ultima rezistenta pe care femeile se iluzioneaza ca o ridica in momentele precedand orgasmul. Si aici, si acolo, "erectia" e, intr-adevar, problema, "a unora in pofida altora", iata culmile eufemismului (mai putin kakofonia ce urmeaza, dar... passons).
Cred ca e bine ca ai ales sa aduci informatie pe site, sunt destui cei care au nevoie de asa ceva. Astept sa ne dai, in sfarsit, ceva consistent despre Visual Poetry. In primul tau "eseu" spui foarte, foarte putin (dar ii oferi lui Ion Amariutei posibilitatea de a spune ceva interesant), iar acum vorbesti (sau ii lasi pe altii sa vorbeasca, dar e bine si asa) despre modernism/postmodernism.

 =  George si Liviu: ochii mari !
Radu Herinean
[12.Oct.03 19:21]
inainte sa te apuci sa critici un text (si in special clasificarea unui text), citesti si comentariile, mai ales daca sunt doar vreo doua.

fiindca ai putea observa ca acest "eseu" este de fapt un "editorial", de fapt si mai precis un "articol", insa DEOCAMDATA el a fost "degradat" in pozitia de eseu, pentru a permite articolului legat de evenimentul de astazi sa troneze inca intr-o pozitie vizibila.

nu stiu de ce, insa am senzatia ca in loc de niste raspunsuri de recunoastere a aceastei omisiuni (ca sa nu zic greseala), vom primi inca o mostra de discurs didactic cu aer de superioritate, probabil de la fiecare dintre voi.
Avand in vedere ca ambele comentarii la care fac referire eu acum, isi sustin argumentatia pe aceasta clasificare a textului, pot sa observ ca datorita acestei abordari, observatiile continute devin nule.

si Liviu: da, intr-adevar, comentariu tau este inregistrat si este ascuns. de obicei aceste repetitii sunt aprobate atunci cand nu sunt identice, pentru ca nu cumva vreuna dintre idei sa se piarda la refacerea comentariului. daca tu nu vrei o sa ramana ascuns.

 =  Herinean
liviu dascalu
[12.Oct.03 19:45]
1. Citatul din Mary Klages nu il comentez; spun doar ca e foarte bine ales. Intr-un mod extrem de sintetic spune foarte multe.
2. Am comentat mai mult o "erectie" decat idei neisiene, care sunt sublime, intr-adevar, dar cam...absenteaza. Chiar asa, Radu Herinean, e posibil ca un editorial sa cuprinda formulari atat de ... relaxate?
Raspuns: da, e posibil. Bogdan Geana, la moartea lui Gellu Naum, avea un editorial cu titlul "Moartea labagiilor romani" (sper sa nu ma cenzureze cineva pt. cuvantul respectiv).
E problema ta ca nu vrei sa ridici stacheta editorialelor.
3. Ma mir ca nu intervii si la atacurile la persoana ale Neisei. Oare de ce?
4. Tonul meu nu este superior-didactic, precum cel al lui George. De fapt, noi avem si pozitii diferite in problema poeziei vizuale. Deci exista o multime de diferente.
5. Mi-ai face un serviciu daca ai elimina comentariul inregistrat si ascuns. Cu aceasta ocazie, iti prezint inca o problema a site-ului, in forma sa actuala: sunt prea multe texte care se pierd din cauza re-logarii. Poti face ceva?
6. Daca e articol, si nu eseu, mea culpa. Mary Klages e foarte buna. Nu mai am alte obiectii. E o observatie justa, Radu.

 =  Dascalu
Radu Herinean
[12.Oct.03 19:54]
nu am vazut atacurile neisei, sincer, insa raspund oricand unei solicitari de verificare a atitudinii cuiva. dar deocamdata singura metoda sigura pentru astfel de observatii e emailul.

comentariul tau disparut va ramane ascuns. textele care tu spui ca se pierd, nu se pierd ci sunt doar intarziate, aceasta problema fiind oricum deja rezolvata in noua versiune a site-ului.

sunt de acord cu celelalte observatii ale tale, insa daca imi aduc bine aminte, titlul de la editorialul lui Bogdan era un citat, iar editorialul o palma la adresa autorului citatului si un elogiu adus lui Naum. e posibil totusi sa ma insel.

deocamdata nivelul la care sunt editorialele este conforma cu nivelul site-ului, si imi doresc si eu ca lucrul asta sa se schimbe. din pacate, in acest site si in aceasta comunitate, fiecare se asteapta sa primeasca si face din asta un DREPT, in timp ce foarte putin sunt dispusi sa ofere, asa ca eu ma simt dator ca pentru aceia care ofera ceva, sa facem din asta un titlu de glorie.
cum iti spuneam si mai demult, sunt foarte multe aspecte si multe puncte de vedere asupra aceleiasi probleme.

 =  obligație
Paul Bogdan
[10.Dec.18 14:27]
Exprimarea opiniei este un drept și nu o OBLIGAȚIE!

 =  Pane Bogdan
liviu dascalu
[12.Oct.03 20:32]
Pane, ai exprimat o opinie foarte subtila. Dar care e, pana la urma, o tautologie. O tautologie e un enunt care nu ne spune nimic despre realitate. Ploua sau nu ploua - e o tautologie. E adevarat fie ca ploua, fie ca nu.
Esti sigur ca ai vrut sa spui ceva? Nu te obliga nimeni sa o faci, pana la urma.

 =  Jalba
George Brasoveanu
[12.Oct.03 20:43]
Domnule Editor,

Subsemnatul George Brasoveanu, poet de rangul 90 in cadrul site-ului poezie.ro pe care cu onoare il conduceti, va rog sa luati in consideratie urmatoarele:

1. Nu puteti observa ca observatiile facute de mine devin nule. Ar putea deveni nule cel mult observatiile care se refera la calitatea de eseu a materialului prezentat de poeta Neisa. Insa din pacate nici acest lucru nu este posibil, asertiune care va fi explicata in randurile ce urmeaza. Dupa cum ati putut observa, observatiile mele se refera la cuprinsul textului poetei Neisa si cu voia sau fara voia dumneavoastra ele nu au cum sa devina nule. Va sfatuiesc sa va adresati Organizatiei Natiunilor Unite, singurul for international care are puterea sa-mi anuleze parerile in urma unei rezolutii a Adunarii Generale. Vointa Domniei-voastre nu are putere de anulare. In ceea ce priveste calitatea de eseu a materialului supus opiniei publice de catre poeta Neisa consider ca fiind o calitate intrinseca a textului, calitate intentionata de poeta-autoare si neconfirmata pana in ziua de azi. Textul initial supus opiniei publice, Despre Visual poetry, a fost considerat si analizat pana acum in calitatea sa de (banuit) eseu. In mai multe situatii a fost denumit astfel, desi a aparut in calitate de editorial, iar Domnia-voastra nu a intervenit pentru a atrage din timp atentia asupra acestei confuzii. Imi permit sa raman la parerea ca ambele texte sunt doar banuite de a fi eseuri, pana acum nereusind sa-si confirme in vreun fel aceasta calitate. Din pacate, opinia publica se refera in continuare la aceste texte ca la niste eseuri. Pe aceasta cale tin sa va atrag atentia asupra acestei regretabile confuzii si sa va solicit cu respect sa luati masuri pentru eliminarea ei.

2. In ceea ce priveste acuzatia de „discurs didactic cu aere de superioritate“ tin sa va informez ca, probabil in mod neintentionat, ati comis o regretabila eroare. Precizia si comprimarea exprimarii sunt absolut necesare in discutiile, care cel putin se intentioneaza a fi, teoretice. Din pacate, o astfel de precizie implica folosirea unor cuvinte mai rar intalnite in limbajul zilnic. Nu este vorba nicidecum de pretentii didacticiste sau supraevaluare personala (aere de superioritate). In cazul discutiei publice de fata este vorba pur si simplu de precizie in exprimare. In situatia in care politica site-ului pe care cu onoare il conduceti nu permite asa ceva, tin sa va atrag atentia asupra unui text, „Despre limbaj“, publicat de poeta Eden, care si-a permis sa foloseasca o multime de termeni extrem de dubiosi (distinctie, pertinenta etc.). Cu acest prilej as indrazni sa va solicit sa ne aratati calea cea dreapta in purtarea unor discutii despre post-modernism si teoria literara, mai precis sa participati la aceasta discutie folosind doar cuvinte neaose romanesti. In acest sens imi permit sa sugerez folosirea vocabularului din operele lui Ion Creanga, care s-ar putea dovedi extrem de folositor in delimitarile necesare in ceea ce priveste Visual poetry. In cazul in care va veti dovedi un astfel de deschizator de drumuri va promit ca ma voi alatura Domniei-voastre si voi lupta pana la ultima suflare pentru propasirea unei noi ere. Si pentru a incheia si acest paragraf, va sfatuiesc ca si in ceea ce priveste modalitatea mea de exprimare sa va adresati tot Organizatiei Natiunilor Unite. Pentru o mai buna procesare a plangerilor Domniei-voastre fata de observatiile si vocabularul meu imi permit sa va atrag atentia ca ar fi bine sa le comprimati intr-o singura solicitare. In acest fel veti adauga mai multa greutate cererii Domniei-voastre si veti avea sanse sporite in obtinerea unei rezolutii favorabile.

Cu cea mai adanca stima, raman al dumneavoastra poet credincios si supus,
George Brasoveanu

+ Despre bunele intentii
Ioan Dan
[12.Oct.03 23:31]
Bravo Neisa , este un editorial cat se poate de interesant si binevenit.

Vad ca iar iti sufla in ceafa o pereche de "eseisti"- de vocatie si intentii indoielnice- carora li se pare ca orice text cu trimiteri tehnice se incadreaza automat in categoria "Sa ne dam cu eseul in capete!"

Mai baieti, mai luati si voi o pauza, trageti aer in piepturile de arama sau mai bine publicati ceva (tiparit), o brosura, un ghid al copiilor rataciti in "padurea cu alune", daca nu ati facut-o pana acum. Daca ati publicat, felicitari! Mai emanati pe tipar ca face bine la ten, va rezolva obsesiile si nu are colesterol...:-)

Sa auzim numai de bine!

 =  liviu-bogdan
Paul Bogdan
[10.Dec.18 14:27]
Ai ținut să-ți creezi o imagine de om inteligent folosind un alt pseudonim, pe unii i-ai păcălit, pe mine nu.
Ceea ce am spus eu se numește TRUISM și nu tautologie. Mai pe înțelesul tău: una înseamnă un adevăr prin el însuși celălalt are un caracter de pleonasm.
A fi un om inteligent nu înseamnă neapărat a vorbi mult.
Încă ceva, nu-mi intra în rază că nu-mi placi. Ai reacții de om frustrat. Prin cea ce am spus nu am vrut decât să semnalez o eroare care stă la baza raționamentului dumitale și al domnului Brașoveanu. "Exprimarea opiniei este o OBLIGAȚIE" este pur și simplu un neadevăr ce vă împinge neavenit în viața altora.
Stai pe textulețele tale și nu-mi intra în sfera intimă că te lovesc de nu te vezi. Nu este o amenințare, este o promisiune!

 =  mare atentie!
Dan Mitrut
[13.Oct.03 02:57]
Neisa, vin din mijlocul unei toamne minunate.

nu inteleg de ce trebuie sa iti faci introducerea in visual poetry cu o filosofie a desertaciunii?

era de ajuns sa ne povestesti despre un aspect al tehnicii. editorialul asta nu spune nimic despre culori, fonturi, sensuri, ori tu incepi sa ne dascalesti despre nonsensuri.

povesteste-ne despre credinta ta: "Grafica prezentata este un poster care mie mi s-a parut reprezentativ pentru ideea de postmodernism. Asta nu inseamna neaparat ca sunt de acord cu el sau imi provoaca o emotie estetica extraordinara!"

eu tot astept o poveste despre principiile grafice si estetice dupa care iti concepi lucrarile. oare asteptarea mea sa fie in van? oare sa fie numai asteptarea mea?

spui mereu ca toate compozitiile tale se nasc dintr-o joaca. cred ca e timpul sa iei in serios unele comentarii care nu sunt critice din rea vointa, ci poate pentru ca reclama o lipsa de substanta.

lucrarile tale au o substanta. lasa teoriile despre postmodernism, zi-ne despre substanta, Neisa.

cu respect, Magul

 =  pan, pace!
liviu dascalu
[13.Oct.03 03:25]
Pane, ma gandeam la tautologia din logica, care e diferita de eroarea gramaticala. In Tractatus logico-philosophicus, Wittgenstein spune ca exista formule adevarate pentru orice interpretare a variabilelor sale, numite tautologii. Ele "nu spun nimic despre realitate" (nu retin paragraful, dar o sa ti-l dau, daca vrei). Ce ai spus mi se pare un adevar, dar mi se pare superfluu, in acest context. E adevarat pentru orice context, precum o tautologie logica, deci rostirea lui e superflua in orice context.
Ai dreptate sa fii iritat. Uneori sunt prea criptic, si de aici se isca neintelegeri.

Acum, oare la ce te referi cand spui: "Ai tinut sa-ti creezi o imagine de om inteligent folosind un alt pseudonim, pe unii i-ai pacalit, pe mine nu." Cunoscand conflictele tale cu Costel Babos, ei bine, am impresia ca tu consideri ca sunt o ipostaza a lui! Nu te supara pe mine, te rog sa nu ma pedepsesti, dar mi se pare ca aici ti se pare ca vorbesti cu Costel, om plin de imaginatie (a creat atatea fiinte pe acest site, Dodu, Costel, Gica Contra, de atatia stiu eu), si talent: dar n-are el talentul ala sa scrie poezii ca ale mele! Sunt mai bun poet ca el, zau asa, mai divers, in haiku ii dau clasa, sunt si suprarealist, ce mai! Deci: eu nu sunt Costel!
Uite, promit ca voi fi prevenitor cu tine, de acum incolo, recunosc, in mod public,ca am fost lipsit de tact cu tine. Imi esti atat de simpatic, esti un om dintr-o bucata, sincer, un crestin adevarat (tin minte cum l-ai pus la punct pe degeaba, jos palaria!, la un text anti-religios al sau). Daca iti mai gresesc vreodata, te rog sa ma dai afara de pe site. Vreau sa fim amici. Uite, hai sa corespondam, sa discutam ca de la om la om. Poate iti dedic si tie o poezie, ca lui Neisa, pe care o iubesc, si nu intelege.
Cu cele mai bune ganduri, Liviu.
PS Uite, promit ca o sa-ti comentez mai multe poezii. Voi incerca sa retin poezia, nu eventualele neajunsuri. Te iubesc adevarat, ca pe un frate, Pane!

 =  amin
nichita victoria
[02.Oct.05 19:05]
frati de cruce?:)

 =  Citeva consideratii mai mult sau mai putin fabulistice.
Radu Tudor Ciornei
[10.Dec.18 14:27]
"Exprimarea opiniei este un drept și nu o OBLIGAȚIE!"

Acest enunt este unul adevarat. Punct !Realitatea insa ne spune ca inainte de "drept" putem pune cuvintul "uneori" datorita unor sisteme dictatoriale sau a autocenzurii individuale.
Nu inteleg discutia pe marginea acestui ADEVAR. Care nu e un truism ci un drept constitutional in majoritatea tarilor.

Constat insa cu surprindere aparitia unor steaguri si falange gata de lupta in lipsa unor demonstratii prealabile a existentei capacitatii creative la un nivel care sa le permita sa ia microfonul.
Tineti minte replica aceea " Stimabile ai drept de vot ? "

Prea putina creatie pentru atitia clabuci la comisuri.

Decenta e una dintre lectiile pe care tonele de lecturi haotice sau organizate nu o ating destul de bine.
Stiti de ce imi place mie situl asta ?
Pentru ca pina la o anumita limita fiecare face ce vrea. Unii vor poezie, altii proza, altii manele, altii epigrame... de toate. In schimb unii vin zilnic cu un sac de ciment pe care si-l toarna la picioare in speranta ridicarii unui piedestal. Grija mare insa, suntem pe o corabie si se poate ca daca facem valuri sa iscam un pic de tangaj si nu stiu multi care sa inoate cu ghiuleaua la picior.

Va invit inapoi la poezie si critica ei.
Va si previn ca nu astept raspunsuri pentru ca nu am numit pe nimeni. Daca insa se va gasi careva sa izbeasca cusma de pamint atunci se va gasi si un ac pentru ceva cojocele.

La buna vedere !

Imi pare rau ca nu comentez editorialul. NU ESEUL !!!! Dar nu ma pricep si stau pe afara la capitolul asta. Oricum a fost ceva inedit pentru mine.

 =  Corolar
Neisa Conta
[13.Oct.03 09:26]
La un moment dat zilele astea am fost intrebata de o prietena ce mai fac, daca as avea timp sa mai stam de vorba. I-am raspuns ca sunt prea ocupata cu detractori ca sa mai pot avea timp de prieteni!
Initial mi s-a parut un calambur bun, dupa cateva minute, am realizat insa cam cat ADEVAR era inclus in afirmatia cu pricina.
Ca urmare, m-am decis ca viata este prea scurta si prea frumoasa pentru ca s-o uratesc in polemici sterile dar mai ales absurde. De aici in colo, imi voi dedica timpul exclusiv prietenilor sau celor care sub o forma sau alta, CHIAR au nevoie de ce pot eu sa ofer. Ceilalti, imi pare rau, dar nu mai avem ce ne spune, asa ca va voi ruga sa evitati elegant zona.

Cam atat am avut de spus despre cele ce s-au petrecut in ultima vreme in subsolul acestei pagini si (din pacate) nu numai.

Eu ii multumesc lui Radu pentru ca oricum ar fi, fara el noi nu aveam poezie.ro unde sa ne dam destepti si sa ne mai creada si altii. Asta e ceva ce constat ca periodic se cam uita.

Acum sa revenim la subiectul care ne-a adunat aici de fapt: Visual Poetry, sau cum o cheama pe aceasta specie (in aceeasi masura pe cale de aparitie cat si de disparitie).
Dupa cum spuneam si in episodul unu al acestui ARTICOL (numit chiar putin pompos pentru mine editorial), m-am apucat de aceasta munca DEZINTERESATA (si consumatoare de un timp pe care cu greu il am) in scopul de a comunica celor dornici de aflari cateva din chestiunile pe care le cunosc eu in domeniul artistic. Am fost destul de clara, zic eu, apropos de faptul ca eu NU sunt critic de arta sau exeget. Ci doar un om care are in afara de cateva diplome in domeniu, si oarece experienta practica in artele vizuale.

Mai mult, mi-am dorit ca rubrica deschisa de mine sa slujasca pe post de forum de discutii pe tema data, tocmai pentru a putea profita cu totii de respectivele informatii. Fapt care s-a si intamplat intr-o oarecare masura, spre marea mea bucurie. Am constatat insa cu aceeasi ocazie ca exista niste confuzii majore care se fac in anumiti termeni, fapt ce genereaza neintelegeri in aprecieri.

De aceea in episodul doi aici de fata, in loc sa continui a diseca strict notiunea titulara, am incercat sa comentez putin CONTEXTUL in care aceasta a aparut si se manifesta. Pe ideea ca nu prea poti vorbi se spanzurat fara a mentiona funia!
:)
De aceea am dezbatut putin cam cum devine cazul cu postmodernismul, curent care a determinat printre altele aparitia acestei specii artistice. De aceea ci divagatia pe tema numelui de la inceput, deoarece multi dintre comentatorii anteriori isi manifestasera nedumerirea cu pricina.

Fusesera cateva puncte care au revenit repetat in comentariile la Virtual Poetry 1. De ce numele asta, de ce este poezie, si in general, ce este ea si daca e bine si ne place. Fiind ele multe si stufoase, dupa ce in primul articol expusesem o parere personala (mai mult verbalizarea unei senzatii a mea ca si creator de arta, nicidecum de critic care nu sunt) precum si o parere a altei autoare (consacrate) in domeniu, m-am decis ca cititorii ar vrea sa auda mai mult.

Dupa aceasta scurta si generica explicatie despre context - postmodernismul- vroiam sa exemplific putin afirmatiile cu lucrari diferite si evolutia notiunilor in timp, asta in episodul trei. Urmand ca ulterior (Magule ;) sa ma apuc sa povestesc mai pe larg despre impresiile (si principiile) mele personale in domeniu, unor citiori ceva mai avizati deja.

Sper ca acum e putin mai clara logica pe care a urmat-o prestatia mea in aceste articole.

De asemenea, s-ar mai impune o explicatie: Eu ma pricep sa FAC arta, nu sa folosesc limbaje complicate pentru a impresiona consumatorii criticii de specialitate (de care sunt pline pana la saturatie toate revistele asa zis culturale); ma mai pricep si la cercetare, la a CAUTA si GASI critici autentici si recunoscuti pe plan international carora sa le dau cuvantul pentru a spune ei lucrurile intr-un mod profesionist dar si inteligibil. De asemenea, mai cunosc si limba in care aceste articole sunt scrise, si care nu era romana... pana in momentul in care le-am publicat in citatele mele.

Asadar, daca v-a placut (in cele din urma) bufonul, mai poftiti si altadata...

Va rog doar sa cititi BINE acest comentariu, pentru a fi avizati la ce va puteti astepta si la ce nu! Chiar ma gandeam sa creez asa un fel de disclaimer pentru cei ce intra in textele mele, ca sa evitam pe viitor comentariile celor ce au venit in discoteca si vor sa cumpere o legatura de morcovi...

Hai sa auzim numai de bine!

 =  punct
Paul Bogdan
[13.Oct.03 10:52]
Am să încerc a fi puctual:
1. Știu că nu ești Costel. În urma fiecărui text sau comentariu autorii lasă o amprentă personală, IP-ul. Dumneata ai IP-ul lui BG. (nu Bogdan Geană!)
2. Păcat că prietenul meu bun Costel, și-a retras poeziile. Este unul dintre cei mai buni poeți de pe site!
3. Probabil sunt un bun creștin al evului mediu, sângele meu oriental este de vină. Nimic nu mă enervează mai mult decât ieșirile mele!
4. ym - [email protected] / email - [email protected]

 =  sa ne suflecam manecile
Radu Micu Ciomag
[13.Oct.03 15:39]
Voi scrie si eu un comentariu. Ce ma indeamna la asta? Dumnezeu stie.

Voi spune ca ma deranjeaza modul incropit in care a fost alcatuit textul

de mai sus. Ca traducerile sunt pline de englezisme si de cuvinte direct

in engleza. Ca lucrurile sunt aruncate si aproape deloc structurate.

Inteleg foarte bine aceasta lipsa stil. E fara indoiala graba noastra

generala care ne impinge la asa ceva. Dar situl acesta are virutile unui

atelier si eu sunt gat oricand sa accept lipsa de structurare, daca

obtin totusi informatii utile. Si aici informatia a fost oferita cu

multa generozitate. Sa nu uitam ca sunt multi care intra pe site si

habar nu au de modernism, de postmodernism ce sa mai vorbim.
Din care inteleg eu, George repudiaza postmodernismul in definitia ta pe

motiv de lipsa de coerenta. Ar fi interesant sa detalieze.
Din pacate acest text nu a mai produs, cum ar fi fost normal pareri

interesante. Pentru ca a inceput cearta si nimeni nu mai e dispus sa

intre aici, pentru ca e posibila o ciocnire cu cenzorii cei rai. Nexus e

primul dintre ei. Si il arat cu degetul. :))
Oameni buni, eu imi inchipuiam ca aici se va putea colabora pana la

urma. Ca e mai importanta comunicarea decat sustinerea unei teze cu

orice mijloace. As dori ca in momentul unor certuri cei implicati sa

uite ce nivel au. Pentru ca disputa devine adesea disproportionata. Si

daca e sa se actioneze, sa o faca cei neimplicati dintre cenzori.
O digresiune care nu are legatura cu textul, desigur. Sper ca dupa mine

sa nu mai vina alte lupte, ci doar alte opinii. Si opinii cu adevarat

pertinente ca acelea din primul comentariu al lui George si din

comentariul Magului.
As vrea ca intr-un fel toata discutia in legatura cu poezia vizuala sa

aiba undeva o colectie de linkuri. Pentru ca si ce s-a intamplat sub

eseul lui George este interesant.
Sa ne suflecam manecile. Poate ajungem sa ducem discutia mai departe. Si

nu spre o teza unica, ci poate spre o multime de idei noi care sa ne

ajute in creatie. Cine stie de unde sarele iepurele teoriei literare.

Poate si de pe Poezie.ro, cine stie.

 =  JALBA II
George Brasoveanu
[13.Oct.03 23:02]
Domnule Editor,

Subsemnatul George Brasoveanu, poet de rangul 90 in cadrul site-ului poezie.ro pe care cu onoare il conduceti imi permit sa va atrag atentia aupra unori atacuri marsave asupra Libertatii de Opinie si Logicii din discutiile inteligente. Numitele Libertatea de Opinie si Logica au fost tavalite prin mocirla, batute peste falci, siluite si intr-un final, abandonate intr-un sant. In fata acestor groaznice intamplari mi-am permis sa va inaintez aceasta mica reconstituire a evenimentelor, in speranta ca Domnia-voastra imi veti intelege bunele intentii si in marea bunatate ce va caracterizeaza le veti oferi un adapost sigur si caldut. Pe scurt iata ce s-a intamplat:

1.Intreaga poveste a inceput atunci cand poeta Neisa a publicat, la categoria editoriale, un ESEU. Aceasta caracteristica a textului rezulta din afirmatiile poetei: „...eseul de fata...“ (v. Visual Poetry). Tot poeta Neisa afirma in cadrul comentariilor la respectivul text ca „...am scris acest eseu...“, „...eseul meu...“. Afirmatiile autoarei ma indreptatesc sa afirm ca poeta Neisa isi considera textul „Despre Visual Poetry“ ca apartinand speciei literare a eseului. Aici este vorba de o minciuna. Textul poetei Neisa nu este un eseu. In primul rand contributia personala a poetei Neisa este minima. Domnia sa nu face decat sa ne prezinte o imagine visual poetry din secolul al XVII lea, sa afirme ca Visual Poetry este imbinarea artei grafice cu poezia, pentru ca mai apoi sa se extinda in afirmatii despre interdisciplinaritate si fricile omului modern. Toate acestea imbinate cu un numar oarecare de consideratii strict personale. Dupa care afiseaza un interviu in limba engleza al Gisellei Beiguelman. Caracteristicile interne ale textului ma indreptatesc sa afirm ca nu este vorba de un eseu ci de un articol informativ (scurta prezentare, urmata de afisarea unei informatii preluate). Dat fiind ca este vorba de o minciuna, neretractata pana in prezent (calitatea de eseu al textului Despre Visual Poetry) imi permit cu aceasta ocazie sa propun o pedeapsa pentru poeta Neisa: sa scrie o compozitie cu tema „Eseul. Cine e el si ce cauta in postmodernism si de ce“. Ramane la bunavointa Domniei voastre daca veti considera umila mea initiativa ca fiind benefica sau nu pentru viitorul poeziei romanesti. Eu imi permit sa cred ca o minciuna este cel mai urit lucru care poate fi spus intre nisste poeti adevarati asa cum sunt cei de pe poezie.ro.

2. Ca urmare la articolul informativ al poetei Neisa am simtit un imbold creator nestavilit si am scris un eseu intitulat „Poezia vizuala...“. Modestia ma impiedica sa demonstrez aici de ce textul meu este un eseu. Cu voia Domniei voastre, Domnule Editor, ii solicit poetei Neisa pe aceasta cale sa demonstreze ea de ce textul meu este un eseu. Din motive care sunt departe de cunoasterea mea, eseul meu a fost considerat un atac, in loc sa fie acceptat ca o alternativa la informatiile prezentate de poeta Neisa. Chiar sus-numita a avut o reactie agresiva la adresa mea, acuzandu-ma prin afirmatii insidioase de apartenenta la un anume grup politic, si anume la ecologistii extremisti, niste oameni rai care neaga foloasele aduse de tehnica moderna. Cu respect v-as ruga sa observati ca atitudinea mea este departe de insinuarile poetei Neisa si ca, in general, nu permit nimanui sa faca asemenea remarci fata de orientarea mea politica. De asemenea tin sa amintesc pe aceasta cale ca pe site-ul pe care cu onoare il cconduceti nu sunt permise dezbaterile politice. Solicit ca poeta Neisa sa-si retraga afirmatiile in mod public, eventual sa scrie un articol informativ despre miscarea ecologista.

3. In comentariile starnite de articolul informativ al Neisei si de eseul meu si-au facut aparitia mai multi indivizi dubiosi care incercau sa traga cat mai multe foloase de pe urma acestei completari reciproce. Si aici vreau sa-l amintesc in primul rand pe poetul Liviu Dascalu, care a incercat in mai multe randuri sa ma atraga in vederea constituirii unui grup alternativ la grupul poetei Neisa. Codul Penal al Poeziei pedepseste constituirea haitei printre poeti prin articolul 331, care afirma: „Constituirea in haita a mai multor poeti in vederea comiterii de fapte marsave la adresa altui poet se pedepseste cu suspendarea inspiratiei de la 3 la 5 ani“. Tin sa va atrag atentia ca in jurul poetei Neisa s-au adunat mai multi asa zisi poeti care s-au manifestat ostil fata de umilele mele incercari literare. Las la latitudinea Domniei-voastre judecarea si pedepsirea acestui grup. In acelasi timp va solicit sa observati ca am respins propunerile poetului Liviu Dascalu de a ne constitui in haita, afirmand in mod raspicat ca nu doresc sa ma asociez cu el in vederea comiterii de fapte marsave impotriva altor poeti. Am facut aceasta din convingere intima si din dorinta ferma de a respecta si urma intocmai idealurile propuse cu atata generozitate de Domnia voastra in ceea ce priveste conduita generala a poetilor. Tin sa va multumesc pe aceasta cale pentru netarmurita dumneavoastra gratitudine si sa va asigur inca o data ca voi ramane fidel acestor idealuri atata vreme cat va mai bate o inima poetica in pieptul meu. Si as mai vrea sa va rog sa va pastrati si in continuare atitudinea ferma ce va caracterizeaza fata de poetii indisciplinati care maculeaza pionieratul Domniei-voastre in domeniul poeziei virtuale.

4. Din pacate poeta Neisa a recidivat, publicand o continuare a primului „eseu“, fara a mentiona sau retracta in vreu fel calitatea respectivului text. Din aceasta cauza s-au creat regretabile confuzii, o urmare nefericita fiind aceea ca am intrat intr-o neintelegere cu Domnia-voastra. Tin sa-mi exprim regretul profund pentru cele intamplate si sa va asigur ca voi lua masuri pentru a-mi corecta atitudinea pe viitor. Din pacate si acest text a fost folosit ca paravan pentru comentarii rau-voitoare si pline de venin la adresa mea. Poetul Ioan Dan si-a permis sa insinueze ca as fi autorul „Ghidului pentru copii rataciti in padurea cu alune“, remarca pe care imi permit sa o consider ca fiind de o totala rea vointa si care subliniaza rautatea interna a autorului si neintelegerea totala pe care o manifesta fata de tinerii poeti, care nu s-au afirmat ca el.

In incheiere vreau sa precizez plin de umilinta ca imi pare rau daca prin uneele comentarii ale mele am lasat impresia ca vreau sa atac pe cineva in mod personal. Im exprim pe aceasta cale profundul regret fata de ranile, neintentionat produse in sufletul unor poeti si tin sa va asigur ca pe viitor voi incerca sa-mi repar greselile prin comentarii de bun simt. In acelasi timp vreau sa va atrag atentia asupra faptului ca toate comentariile mele s-au referit la calitatile interne ale textelor avute in vedere si intentia care mi-a calauzit pasii a fost aceea de a aduce o minima contributie la propasirea literaturii in spiritul de buna intelegere si cooperare indicat de Domnia voastra.

Cu cea mai adanca stima tin sa va asigur ca voi ramane vesnic acelasi poet credincios si supus,

George Brasoveanu

 =  George Brasoveanu
ion amariutei
[13.Oct.03 23:31]
nu stiu daca suspiciunea lui Pan este indreptatita, in orice caz efortul *jalbelor* era demn de o cauza mai buna. de exemplu, il puteati folosi scriind chiar d-vs un eseu despre postmodernism.

la un moment dat, persistenta devine pisalogeala curata...

 =  Catre George Brasoveanu si cenzori
Neisa Conta
[14.Oct.03 01:23]
Domnule George Brasoveanu, am impresia ca datorita elegantei de exprimare din comentrariul meu anterior, nu m-ai inteles. Iti comunicam de fapt ca ne plicitsesti, asadar ar fi momentul sa-ti gasesti alt subsol de text (poate chiar al tau) ca sa-ti deversezi matale frustrarile sau mai stiu eu ce. Cred ca inainte sa te apuci sa dai cu pixu pe hartie ar fi bine sa inveti sa citesti.

E ultima data cand mai am dialog cu tine, asadar retine: ai avut dreptul sa-ti postezi parerea, ai facut-o cum ai stiut tu mai bine. De aici incolo nu mai ai drepturi aici. Le-ai pierdut prin exprimarea repetara de reavointa si superioritati de 3 lei. Rog cenzorii sa intervina in acest sens.

 =  george... george...
Radu Herinean
[14.Oct.03 02:50]
"george... george... reincarci si te iubim... george... george... bonus noi iti oferim..."
nu stim ce fantezii ai tu atunci cand iti reincarci paginile in browser insa noi te rasplatim cu un refresh la fiecare F5. acum insa iti recomandam Alt-F4 sau Ctrl-Alt-Delete. Vei avea cea mai placuta surpriza din ultimele seri de haz si voie-buna.

adica: eu nu am gasit afirmatiile neisei cum ca acest text este eseu. in nici un caz in text. chiar daca acest text era clasificat sau declarat eseu, nu trebuie sa mai explic eu ca nu asta inseamna o minciuna. altceva poate, minciuna nu.

avand in vedere ca peroratia ta e bazata pe acest argument si luand in considerare si tonul bahic pe care e scris acest comentariu, nu am mai citit restul argumentatiei tale glumete, insa tare obosita.
cred ca tot ce mai am de adaugat este: bine !
si mult noroc ;)

 =  PRECIZARE
George Brasoveanu
[14.Oct.03 03:03]
Domnule Editor,

Subsemnatul George Brasoveanu, poet de rangul 90 in cadrul siteului poezie.ro imi permit sa va atrag atentia ca ati comis o regretabila eroare in privinta mea. Paragraful 1 al Jalbei II se refera la primul text Despre visual poetry al poetei Neisa. Avand convingerea ca doar aceasta mica eroare v-a impiedicat sa parcurgeti intregul meu text, imi iau libertatea de a va solicita sa-l cititi pana la sfarsit. Cu respect va informez ca Jalba mea contine date aflate la ordinea zilei.

Raman in continuare poetul supus si credincios al Domniei-voatre,
George Brasoveanu

 =  ea zicea ca e eseu
mihai barsan
[14.Oct.03 03:10]
Vreau sa sar in apararea colegului meu mai mare in rang. Copiez mai jos comentariul naisei la textul ei "despre poezia vizuala" in care cu manutele ei scrie ca este un eseu.

Nume: Neisa Conta Email: Data: Wednesday October 08th, 2003 01:18 PM
Cheevas, merci frumos de prezenta si punct de vedere! Intr-adevar, am scris acest eseu in special pentru cei usor reticenti la stilul discutat, mai ales din motiv de lipsa informatiilor. Sunt ferm convinsa ca in Universitate la secia de filologie inca nu se studiaza asa ceva! (poate ma insel, sper de fapt) Desi data fiind vechimea fenomenului, ar cam fi cazul...

Oricum, mi-ar face placere ca acest eseu sa se constituie intr-o provocare pentru cei ce au informatii despre subiectul Visual Poetry si vor sa la impartasasca si altora, sau isi doresc sa afle mai multe in acest sens.

Cat despre poza, cred ca trebuia sa faci doar un refresh la pagina, cateodata am observat si eu ca paginile cu poze se incarca partial sau mai prost.

Hai la buna reauzire!

 =  gata
Neisa Conta
[14.Oct.03 03:43]
E absolut fascinant cata energie negativa a putut aduna in jur un demers care s-a dorit cu totul informativ si generos...
Hmmm...
Asta spune multe despre mentalitati dar mai ales ne face mult mai clar motivul pentru care unii vor ramane eterni muscatori de zabale si cam atat.

Acum, ca sa eliminam ultimile suspiciuni si aberatii pe langa acesta tema:
Vis-a-vis de primul meu text cu subiectul Visual Poetry s-a facut afirmatia (nu de catre mine, ci de catre Cosmin Dodoc initial) ca ar fi un eseu. Eu am preluat aceasta denumire in COMENTARIILE mele din subsolul respectivului text. Realist si tehinic vorbind, lucrarea cu pricina era cam la limita dintre genuri. Poate de acolo si confuzia care a generat-o.

Una peste alta, nu vad ratiunea pentru care:
1. sa fie pusa la zid in halul asta o chestiune dintr-un text IN SUBSOLUL ALTUI TEXT
2. sa se persiste in rautate in pofida tuturor apelurilor la bun simt si decenta care au fost adresate aici de membri marcanti ai acestui sit celor in cauza.

Oricum ar fi, eu personal am obosit, si nu mai astept aici raspunsurile nedumeririlor mele. Si in general, astfel de rabufniri de ura sau mai stiu eu ce nu vor mai fi gazduite de cate mine pe viitor.

Petrecerea s-a terminat, va invit la o portie de creatie (poate chiar personala, frati mici si mari), poate asa spalam valul de venin scurs aici de doua zile.




Autorul acestui text nu mai acceptă comentarii la acest text
(sau şirul de comentarii a fost oprit de un editor)