Comentariile membrilor:

+ Articol esential
Neisa Conta
[09.Nov.03 06:14]
"Vorbirea este comparata cu lumina care are proprietatea de a fi perceputa si totodata pe aceea de a face posibila perceperea." mi se pare o chintesenta a intregii expuneri.

Pe scurt, un articol esential de parcurs pentru toti cei ce vor sa inteleaga in profunzime motivul psihologic, ca sa zic asa, al necesitatii aparitiei acestei specii numite Visual Poetry.

(Eden, o sa te rog sa revezi putin redactarea, s-au strcurat mici typos precum si lipse de pauze dupa semne de punctuatie... stiu asa de bine cum e astaaa! :))

 =  paradox
Radu Herinean
[09.Nov.03 17:28]
mi-am permis sa adaug eu ilustratia, in baza unui experiment mai vechi pe care l-am gasit tot pe internet.
mi se pare o ilustrare foarte buna pentru paradoxul imagine vs interpretare, enunt vs ilustrare.

sunt curios cati dintre cei care vad imaginea vor face testul si vor observa paradoxul.

+ excelent
ion amariutei
[09.Nov.03 17:43]
binevenita si edificatoare perspectiva unui neurolog in problema limbajului si cunoasterii. as continua acest demers prin analiza unor experiente personale pe fundalul epistemologic stabilit aici: ce crede poeta Sanda Deme despre felul in care poezia transmite emotii? exista o posibila abordare psihologica in incercarea de a elucida *ce* este poezia, sau suntem limitati, poate pentru totdeauna, la a descrie *cum* este? ar fi posibil sa construim un cadru experimental unde sa putem masura obiectiv relatia dintre texte *poetice* si reactiile psihosomatice ale cititorului? stiu ca exista materiale specifice terapiei muzicale, ma intreb daca si pentru literatura.

de unde vedem ca intr-adevar un eseu bun provoaca mai multe intrebari decat ofera raspunsuri :)

astept cu nerabdare

 =  deh:)
nichita victoria
[02.Oct.05 19:05]
recunosc ca intai am citit verde:))

 =  atentie la new age!
Dan Mitrut
[09.Nov.03 20:35]
cine a denumita noua arta ca fiind arta new age? mare atentie mare!

in rest, e bineveit și argumentat

 =  Lui Neisa si restul haitei de poeti vizuali
George Brasoveanu
[09.Nov.03 21:16]
Un articol foarte bun. Clar.

Insa ce ma zgarie la retina sunt comentariile care trag spuza pe turta unei haite de poeti.

Da Neisa, asa e, vorbirea este si mediul de propagare si mesaj propagat in acelasi timp. Insa nu inteleg de unde "necesitatea" unei poezii vizuale?!?! E vreo lege, vreo rezolutie ONU? Zbiara lumea pe strazi, flamanda de poezie vizuala?

Si ca o intrebare de novice in ale poeziei vizuale: care e diferenta dintre Ton si Jerry si poezia vizuala? Sa inteleg ca Walt Disney e tata poetilor vizuali? Sincer eu nu vad nici o diferenta dintre poezia vizuala si desenele animate. Culoare, sunet, miscare, vioiciune a spiritului si libertate de expresie in toate partile. Ai auzit de Manga? Am vazut niste scene de m-a busit plansu de foarte multe ori pe acolo!


 =  Georgica si reactiunea
Neisa Conta
[09.Nov.03 21:56]
Mda... constat ca unii "tovarasi" iar au venit sa se dea smardoi pe textele altora (daca nu intelegi semnificatia cuvantului "Smardoi", incearca tot la Manga)... Da pe bune George, pe cand te vei apuca si tu de scris si altceva decat dueluri de 3 lei jumate, ca sa justifici macar partial fervoarea educational-corectionala pe care o aplici in jur?! Hai serios, ca poate atunci vom avea chiar si subiecte de discutie.

Eden, imi cer eu scuze, in numele celui ce ar fi trebuit s-o faca, pentru iscarea acestui dialog la subsolul textului tau absolut remarcabil.

 =  Neisica si actiunea
George Brasoveanu
[09.Nov.03 22:34]
Sa demontam putin discursul Neisei...chipurile eu sunt un "tovaras" care se da "smardoi" si scrie poezii de trei lei jumate. Tin sa te informez ca poeziile mele au fost recunoscute in public si apreciate cu o steluta.

Constat ca Neisa a revenit la atitudinea de tata Frosa care se zborseste pe geam la vecina care i-a turnat suc de rosii peste rufaria intinsa la uscat.

Frosa! io nu ma iau de tine! io ma iau de minunile alea care le puneti pe geamuri. Desenele animate si pititea printre litere nu inseamna poezie. Nici stofele cumparate din Europa nu inseamna poezie. Daca aruncati trei pete de culoare si patru litere cracanate pe o foaie nu inseamna nimic. Daca nu puteti scrie, nu mai puneti afise pe geam si urlati ca asta e poezie.

Ca ai reusit sa scrii o chestie cu noeme si poeme nu inseamna ca ai facut legatura dintre grecii antici si animatia digitala.

 =  george b, neisa: polemica la polemica
Radu Herinean
[09.Nov.03 22:59]
george, te invit si eu sa incerci propria abordare asupra subiectului si va invit pe toti sa nu picati intr-un alt gen de discutie decat cel potrivit aici.

in plus, daca scopul si subiectul comentariilor voastre este polemica, va invit pe unul din voi sa demarati o actiune de acest tip la "articole - polemica". si nu uitati sa specificati in subtitlu pe cine provocati la polemica in acel articol.

 =  Spor la scris, George
Neisa Conta
[09.Nov.03 23:23]
Iata cat de putin ii trebuie (cica) omului ca sa dea cu bata in balta. Ai grija numai ca balta e plina de dejectiile tale, si s-ar putea sa te cam stropesti singurel.
George Brasoveanu, esti un individ care n-a miscat pana la ora asta nici un deget in acest site ca sa-si demonstreze de vreo culoare macar un minim talent literear. Sau stiintific. Sau altceva in afara celui de a balacari lumea pe baza unor pretinse superioritati. Nu esti decat produsul propriei tale imaginatii obosite, care face valuri doar-doar o uita cititorul cu cine are de-a face. Stimabile, unii dintre membrii acestei comunitati au in spate argumente SCRISE pe multe pagini, care le acorda dreptul la cuvant.

Tie cine sau ce anume ti l-a acordat?

Nu te obosi sa-mi raspunzi in subsolul acestui text, si asa am abuzat aici de spatiu. Incearca si ceva fapte scrise, ca la vorbe de claca au vazut toti ca esti bun.

 =  click simultan
Neisa Conta
[09.Nov.03 23:36]
Radu, cred ca am scris si trimis comentariile in acelasi timp.
Sorry!
Din punctul meu de vedere, aceasta nici macar nu era o polemica. Nu de alta, dar pentru polemica ai nevoie de un partener cel putin egal. Pentru mine, subiectul este inchis.

 =  va multumesc!
sanda deme
[10.Nov.03 21:58]
Am scris acest text cu speranta ca va fi citit, nu m-am gandit ca vor fi asa de multi cititori. Va multumesc pentru aprecieri si pentru lectura.
Eu cred ca mintea noastra creeaza toate elementele propriei sale experiente. Lumea in care traim ne este adusa la cunostinta prin cele 5 canale senzoriale, individul se afla in spatele lumii, desi in mod paradoxal este inclus in lume. Daca am lua mintea unui individ ca fiind singura sursa a experientei sale, atunci am cadea in greseala nostima de a-l face unic creator si conducator( absurd).Existenta lumii depinde de gandirea noastra voluntara, ea nu este produsul fiecarei minti izolate, individuale, dar ea este impusa de simturile individului, fie ca-i place sau nu.Acest lucru se reflecta si in perceptia artistica subiectiva.
Neisa-visualpoetry este o arta a viitorului, in explozia informationala acesta arta ofera spectaculos informatii si stari emotionale adresate mai multor analizatori.Informatia complexa este retinuta mai usor, inlocuirea tiparelor clasice poate produce confuzie sau stare de iritare. Crezi ca puteai sa explici internetul unui om inteligent in timpul anilor ’70?
Radu-cuvantul vorbit care denumeste o culoare si are informatia pentru alta culoare e deosebit de interesant.
-enunta verbal, sa fii sigur ca ai citit bine
-fonturile albastru pe care scrie verde, rosu care enunta galben, verdele care anunta rosu, albastru care e ocru-galben sunt disociatii in curcubeu in perceptie si in intelegere( comprehensiune). Aceasta se face in 2 timpi.Singura culoare curata e mov,in final, mov inseamna mental si echilibru.
- exprimarea verbala se face cu emisfera stanga( centrii limbajului) iar perceptia culorilor este integrata in emisfera dreapta, informatiile se contrazic in”plimbarea interemisferica” de aici paradoxul care apare in gandire.
Ion Amariutei –ma bucur ca ai citit cu placere textul meu, sunt mai mult medic neurolog decat poeta: ))
-este dificil sa raspund la intrebarile tale pentru ca fiind simple…ar fi de scris... macar o carte pe tema aceasta.Incerc sa raspund intr-o maniera subiectiva, fara pretentii de generalizare:
-poezia este transpunerea in limbaj a unor stari emotionale individuale, modul in care o face autorul tine de profilul spiritual al acestuia. Mesajul perceput de cititor are doua aspecte- unul tine de mesajul poeziei in sine( gandul transmis, puterea gandului transmis) si trasaturile psihice ale cititorului.Cand scriu aceste raspunsuri ascult Norah Jones, nu e obligatoriu sa placa la toata lumea desi e o muzica buna, deosebita.
- cum este poezia? Ar raspunde mai bine un filolog decat mine.
- relatia dintre textul poetic si reactia psihosomatica a cititorului depinde de pragul lui de afectivitate( individual), exista teste in psihologie si in neuropsihologie care pot sa aprecieze acest prag( un rol important il detine aici personalitatea si educatia). De asemenea conteaza si un psihic echilibrat,reactiile vor fi diferite la un exaltat sau un depresiv.
Nichita-multumesc pentru zambet
Dan Mitrut-eu am spus ca va fi o arta new age
George- multumesc pentru aprecieri




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0