Comentariile membrilor:

 =  eliberare silabisita
Gabriela Petrache
[20.Feb.04 17:40]
Te prefaci cam mult, domnule, sunt curioasă cine va ieși învingător din revolta asta interioară? Remarc schimbarea de stil și renunțarea la rime, sau a rimelor la tine :)
Imi place eliberarea silabisita a finalului :)"cat de mult si-la-bi-sim e-li-be-ra-rea ne pre-fac mi-nuni
in minuni vai scrasnet simte doar trupul
nu timpul, nu gandul
doar varul si coltii raman"

 =  Poezia - manifest si alienare
Daniel Bratu
[23.Feb.04 12:12]
Nu stiu cine va iesi invingator, in conditiile in care si intrarile sunt fortate de diverse tendinte. Deocamdata a fost asa, ca un manifest impotriva versului alb care ma si ne bantuie. Nu socotesc eliberare a spiritului in lipsa de rime sau ritm. Eu, chiar daca am scris manifestul asta in alb impotriva versului alienat de lipsa ritmului si rimei, cu mesaj ascuns si in acrostih si in alta parte (parti, mai ales pe langa cele silabisite), nu sunt prizonierul nici unei tendinte. Numai ca deocamdata socotesc poezia o simbioza de metafora, cantec si imagine, nu o disecare, o operatie transmisa in direct, pe creierul plin de fire, cabluri si cateodata scurtcircuite, pe inimile cu batai sacadate, de metronom. Daca poezia isi pierde valentele sonore, date de ritm sau rima, de ce sa mai fie numita poezie, de ce sa nu-i spunem eseu, schita, nuvela sau orice alta forma de proza ? E drept, asa cum am mai spus, o proza aruncata haios pe hartie sau ecran. Stiu, vei spune ca poezia de valoare ramane de valoare si poezie oricum ar fi scrisa. Dar nu se poate sa nu observi tendinta de modernitate cautata, fortata, din ultima vreme.
Multumesc pentru comentariu si pentru gandurile bune. Stiu ca esti, deocamdata, de partea versului alb. Totusi , paradoxal, din poezia asta amarata a mea ti-a placut exact partea in care revin la rima (neconventionala, ce-i drept, imperfecta), din final, parte in care am vrut sa simbolizez succesul nesigur, dureros si chinuit, al actiunii de exorcizare, de alungare a versului alb.

 =  Avocatul..."diavolului" :)
Ana Melinte
[24.Feb.04 00:39]
"(...)deocamdata socotesc poezia o simbioza de metafora, cantec si imagine (...)Daca poezia isi pierde valentele sonore date de ritm sau rima, de ce sa mai fie numita poezie"...Ai dreptate doar în măsura în care reduci poezia doar la "valențele ei sonore"...dar singur amintești aici de metaforă și imagine. Chiar și in absența rimei cred că poezia se poate redimensiona coerent și expresiv, incitant uneori, pe repere care țin mai curând de o disponibilitate interioară. Atâta timp cât ai cu adevărat ceva de transmis cred că asta se va simți în versuri, indiferent de modalitatea de expresie pe care ai ales-o. Întâmplător și eu mă simt atrasă mai mult de poezia clasică, dar am întâlnit aici poezii care mi-au zguduit un pic vechile "șabloane" prin care obișnuiam să-mi las...atins sufletul. Sunt sigură că nu ești prizonierul nici unor tendințe, atâta timp cât rima nu reprezintă pentru tine decât o constrângere exterioară, de formă, nu una interioară, de fond, nici nu merită, probabil, să "cochetezi" cu versul alb...Mai ales când poeziilor tale...le șade bine așa cum sunt:)

 =  Ana si nemesterul
Daniel Bratu
[24.Feb.04 13:31]
Multumesc, Ana, bucuros sunt si surprins de trecere si stationare, de adanca si bogata intelepciune a celor transmise. Ai dreptate, poezia nu trebuie redusa la valentele sonore. Dar cred ca poezia are nevoie si de aceasta dimensiune. Ca altfel nu ar fi diferente, decat de asezare in pagina, intre poezie si proza (multe dintre eseurile de pe site sunt mai bogate in metafore decat asa-zisele poeme fara rima). Iar cum mie imi place sa citesc si sa scriu (rar, fara succes) si proza, nu cred ca am "degradat" versurile albe sau ca le-am rupt vreun galon. Se poate transmite si prin proza ce ai de transmis, nu e obligatoriu sa scrii poezie pentru asta, sau sa botezi asa forma de transmitere.
Bine, ceea ce am scris contine si putina parada, nevinovata de altfel, e doar o parere de moment, de perioada...
Multumesc inca o data pentru gandurile bune si, asa cum se spune pe aici: "la buna si grabnica citire".




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !