Comentariile membrilor:

 =  Vina e a oamenilor de cultura
prietenul_necunoscut
[06.Nov.01 19:34]
In principiu ai dreptate. Exista insa o problema. Cea a oamenilor de cultura romani care prefera sa se tot tanguie la aceleasi televiziuni si in aceleasi ziare cat de amarati sunt ei si cat de chinuita e cultura romaneasca dar nu fac nimic pentru a oferi tinerei generatii o scara de valori. Oamenii nostri de cultura se inghesuie la ciolan sau se retrag intr-o atitudine blazata. Pe vremuri, Octavian Paler mergea prin licee si vorbea cu noi despre orice. Cine mai vorbeste cu liceenii de azi? De unde sa discearna ei? Nu politicul e de vina si nici mass-media. Cei care ar putea schimba ceva sunt de vina pentru ca se complac in admiurarea propriului statut de intelectual neinteles si respins de marea masa. Locul de garant social se castiga prin implicare, nu prin clatinare din cap. De aceea, mi se pare interesanta initiativa ta.

 =  Cultura e subjugata de politic
HPSN
[07.Nov.01 13:37]
Partial ai dreptate, prietene necunoscut. Incerc sa demasc implicarea politicului pentru ca se stie ce influenta are asupra tuturor si cat de mult ne manipuleaza viata. Apoi se trece usor in sfera economicului de care e legata strans si cultura prin resurse financiare. Vei vedea. E drept ca in ecuatia aste toate au cate o pondere mai mica sau mai mare, deci nu pune la zid fix oamenii de cultura iar pe cei din politic nu. Voi analiza pe mai departe implicatiile parsivului politic aici, dar si la nivel mondial. Aceste lucruri nu au fost lasate deoparte de globalizare!

 = 
prietenul_necunoscut
[07.Nov.01 19:26]
Departe de mine intentia de a-i scpa basma curata pe oamenii politici. Dar ei sunt un rau necsar unei societati construite dupa model occidental. Dar ei nu-i opresc pe oamenii de cultura sa fac cultura si sa promoveze valorile universale in randul celorlalti.

 =  [asa da]
RaduLucian
[08.Nov.01 04:54]
Comentariul meu nu se refera la text. Ma bucur foarte tare sa vad o polemica calma si constructiva. Si chiar sa descopar cateva idei care pot fi puse in practica aici.
Si recunosc ca am comentat si pentru a creste numarul cititorilor acestui editorial in premiera :). sa-mi fie iertat.

 =  Unde se refugiaza intelectualii?
Vlad Ioan Mirescu
[14.Feb.04 17:04]
E interesanta polemica. Si Hariss si Radu (Prietenul Necunoscut), au dreptate in egala masura si in acelasi timp nu au. Eu nu stiu solutia, doar imi dau si eu cu presupusul: V-ati intrebat vreodata unde se refugiaza oamenii de cultura in instanta eforturilor lor inutile de a schimba ceva, fiindca daca am putea sa le analizam biografic existenta acestora, pas cu pas am constata ca la inceputuri au existat anumite incercari din partea lor de a se implica, v-ati intrebat unde "hiberneaza" acestia in cazul in care nu pleaca in strainatate??? Care este alteritatea la viata lumeasca, in cazul lor???
Bogdan

 =  De acord
HPSN
[08.Nov.01 13:49]
Era clar ca, odata inceput un astfel de editorial, voi avea parte de polemici. Atata timp cat ele se desfasoara in limita bunului simt, chiar ma intereseaza pentru ca nu sunt obtuz. Ceea ce nu vreau este insa sa am parte de jigniri ale unor persoane "ascunse" in spatele unor pseudonime sau nume false. Putem dezvolta saptamanal aceste teme si vorbi mai pe larg. Astept cu interes parerile voastre. Multumesc.
Hariss Nicorescu

 = 
prietenul_necunoscut
[08.Nov.01 15:08]
Din pacate, hiberneaza in blazarea lor. Si problema nu e ca incercarile lor de a schimba ceva nu au succes ci ca nu incearca asa ceva. Ori intra in politica si se ocupa de manuit presedinti (vezi cazul fostului sef al statului si al curtii sale de intelectuali) fie stau pe margine si vin la televizor pentru a se plange de statutul intelectualilor, de starea culturii si de lipsa de intelegere cu care se confrunta. Foarte putini fac propaganda culturii in randul celor care sunt cel mai departe de ea: tinerii. Sigur, e minunat sa scrii o carte, s-o vinzi in 200 de exemplare sau sa scrii un articol intr-o revista cu circulatie de scara de bloc si sa spui: "mi-am facut datoria de om de cultura!". Nu, si-a facut datoria de lucrator in domeniul cultural, nu de Om de cultura. Cartile nu se mai cumpara nu pentru ca sunt scumpe ci pentru ca tinerii habar n-au de ce ar trebui sa citeasca altceva decat reviste vulgare (Plai cu boi si Playboy) sau rubricile de mondenitati ale "marilor" ziare. Pentru ca nimeni, nici un om de cultura nu se oboseste (doar castiga atat de putini bani, nu-i asa?) sa mai vorbeasca cu acesti tineri, sa aduca cultura la ei, daca ei nu vin la cultura. Pentru ca oamenii de cultura sunt niste victime! Ale propriei blazari si a convingerii ca e suficient sa existe ca sa lumineze!

 =  Hinterlandul intelectualilor români
Vlad Ioan Mirescu
[14.Feb.04 17:04]
Draga Radu și Hariss
Există un hinterland al intelectualilor români, din păcate ei nu mai emigrează ca în perioada comunistă prin țări democratice de unde înrâureau tineretul cu idei novatoare, din păcate ei intră în hibernare atunci când aud cuvinte de genul: studenți, colocvii, prelegeri, o mână de ajutor gratuită dată unui tânăr capabil intelectual dar incapabil financiar. Și pentru a nu fi prea abstract vin cu exemple:

Nicolae Manolescu subzistă dintr-un salariu de universitar, dintr-un orgoliu rănit de nepreședinte al Uniunii Scriitorilor, din postul de director al revistei România Literară și din banii luați pe aparițiile sale t.v. Chiar îmi amintesc că am fost deosebit de scandalizat că în cadrul uneia dintre emisiunile postului ProTv "Profesiunea mea, cultura" primise o scrisoare de la un student din provincie, care îl invita să țină o conferință la una din Universitățile NeBucureștene. Replica distinsului universitar a fost: "o să discutăm, să vedem și onorariul, că știți, în ziua de astăzi totul se plătește."

Merg mai departe: Mircea Dinescu este proprietar de fundație, de editură, de revistă și nu de mult de teren arabil și de vin: Vinu lu Dinescu.Trebuie să divulg că el este acela care în cursul unei discuții cu mine a ținut să precizeze că:"Intelectualii români sunt niște labagii și niște fraieri, eu domne nu intru în nici una din aceste categorii și eu iau bani oriunde mă duc. Știi domne, zice, că eu sunt singurul pe care Tucă îl plătește ca să vină la emisiunea lui..." Mai vreți ceva?

Bine, ajung și la Cărtărescu, proprietarul Cărtăreștilor.Totul e pe bani.

Ce șanse are atunci un tânăr student român, talentat, dornic să învețe în fața acestor falanstere apatice ale culturii?

Hinterlandul intelectualilor români se reduce la un cerc de prieteni, cărora nu sunt sigur că nu le livrează și lor serviciu contra serviciu și la o afacere familială prosperă.

La retastare
Bogdan

 = 
Myrall
[08.Nov.01 16:44]
Sunt de acord cu prietenul necunoscut in ce priveste blazarea si neimplicarea oamenilor de cultura, mai ales in structurile de invatamant... Nu cunosc prea multe referitoare la materialismul lor (stiu ca nu este un fenomen generalizat - ar fi tragic sa evaluezi un act de cultura in bani...), dar nici nu sunt invitati, de exemplu, sa le vorbeasca tinerilor despre cultura, despre valori, despre necesitatea de a-si crea niste repere. Daca ar veni macar dintr-o parte initiativa, poate ar raspunde pozitiv si poate s-ar schimba ceva. Dar cei carora le revine sarcina de a educa, parinti sau profesori, sunt si mai blazati decat oamenii de cultura... Lasa rolul formator la urma, crezand ca e suficient sa dai societatii niste "roboti ultraspecializati", ca in fond asta e cererea. Pur si simplu nu-i intereseaza, nu constientizeaza efectele indiferentei lor si a neasumarii responsabilitatilor ce le revin. Nu exista un criteriu riguros de selectie, nu se intreaba nimeni daca intr-adevar omul pe care l-a trimis la catedra are si calitatile necesare, sau daca e un comis-voiajor pana in momentul in care isi va gasi ceva mai bine platit. Poate ca daca un director de scoala ar lua initiativa de a invita o data pe luna, sa zicem, un om de cultura sa vorbeasca cu elevii, iar vestea s-ar raspandi, lucrurile ar sta un pic altfel. Nu cred ca din 10 oameni pe care i-ai putea invita nu ar raspunde macar trei. Dar toata lumea intelectuala se complace.

 =  Lui Myrall-Intelectuali invitati
Vlad Ioan Mirescu
[14.Feb.04 17:04]
Crede-mă, nu ar răspunde, eu am încercat-o pe pielea mea. Bani ți-ar cere marea lor majoritate, în proporții mai mici vor găsi un motiv oarecare, alții nu îți vor răspunde la scrisori sau vor lăsa telefonul pe robot iar ultimii se vor văita că tocmai în acea zi au răspuns invitației altui coleg, de a-i face același bine. Motivele sunt fie financiare, fie stresul și oboseala. Știu că pentru noi pare aberant dar ei au o explicație clară: NU DÃ BINE, și nu le aduce nici un profit imediat.

 =  sincer
blonduta
[08.Jan.02 11:33]
Dupa o noapte de munca si de nervi m-am incumetat sa-ti citesc editorialul, si crede-ma ca am avut nevoie de ceva calm ca sa citesc totul...dar gata cu atata vorbarie...cred ca nici eu nu puteam zice mai bine....
O provocare?! suna incitatnt, dar crede-ma ca nu toti sunt capabili de a demasca marsaviile si bolile sufletelor...si poate ca si eu in anumite momente sunt la fel, ideea e ca mai exista si oameni in lumea asta care isi dau seama de implicarile politicului...dar mai multi sunt cei care scot "spiritul la taraba"

 =  Dar pe de alta parte...
demiurgos
[18.Feb.02 13:14]
Sunt sigur ca stii bine ca s-au mai aruncat astfel de pietre ale atentiei si adevarului. Cultura sau subcultura - ce conteaza - val intr-un pahar cu apa. Cei care vor sa deguste asemenea ineptii legate de muzica sau literatura n-au decat iar ceilalti care se pretind oameni de valoare nu isi pot inchide usa de la camera si sa acceseze site-ul poezie.ro sperand ca aici vor gasi ceva. Sa dam vina pe cine stie ce spirit denaturat al epocii (stiu ca n-ai facut-o, dar ma gandeam la atatia filozofi care au indraznit asta)in chestia cu spiritul? Gresit! Spiritul a fost intotdeauna scos la taraba. Faptul ca acest lucru este revoltator este cu totul altceva. Spre dezamagirea mea nici aici n-am gasit (recunosc ca am forat destul de putin) decat dureri neimpartasite, nebandajate facute de golanul ala de Cupidon etc, etc. Ar trebui mai degraba, zic eu, sa fim receptivi la critica, sa fim critici cu propria critica, sa fim impartiali in comentarii si alte minunatii care tin de bun gust si cordialitatea unei polemici. Daca acei manelisti ar fi deschisi cel putin din acest punct de vedere si-ar retrage "creatiile" de pe piata.
Rabdare si tutun.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0