agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor



 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4504 .



“Vreau să descopăr frumosul în modestie” – interviu cu fotografa Natalie Schor
articol [ Interviuri ]
publicat în Acum (www.acum.tv) - 04.07.2010

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Caesarea ]

2010-07-13  |     | 



C.D. Cine este Natalie Schor? Povestește-ne câte ceva despre tine.

N.S. Sunt un om obișnuit…După terminarea liceului și a stagiului militar, am fost primită la Universitatea din Tel Aviv. Am urmat, în același timp, cursurile facultății de Istoria Artelor și a celei de Teatru.


C.D. Colaborezi la publicația noastră din luna martie, cu fotografii pentru ALBUM / FOTOGRAFIA ZILEI. În prima săptămână a lunii mai, am prezentat, în fiecare zi, o altă fotografie semnată Natalie Schor, în ciclul “VIAȚA CA O METAFORÔ. Cum se vede viața prin obiectivul aparatului de fotografiat?

N.S. Exact așa cum este, cu frumusețile și cu necazurile ei. Cu încercarea de a prinde ineditul, amănuntul cu semnificație, neobișnuitul ascuns în banal.


C.D. Cum s-a născut în sufletul tău această pasiune, fotografia?

N.S. În urmă cu câțiva ani am primit ca dar un aparat de fotografiat digital. M-am înscris la Universitate și la Cercul de fotografie artistică. Am avut norocul să mă descopere redactorul șef al revistei internaționale “Romanian VIP”, domnul George Roca. Dumnealui a cerut părerea unui specialist în materie, regizorul de film și poetul Zoltan Terner. Rezultatul a fost un articol-eseu foarte elogios și încurajator. Așa am ajuns să colaborez la revista “Niram Art” din Madrid, unde tânăra și inimoasa ziaristă și îndrumătoare artistic Eva Defeses, mi-a oferit nu numai spațiu în paginile elegante ale publicației, dar m-a și intervievat.



C.D. Revista Niram Art, împreună cu Editura Niram Art, au organizat în anul acesta a Doua Ediție a Premiilor Niram Art, care cuprinde mai multe secțiuni, printre care și Fotografie. Nominalizările au inclus cinci artiști (patru din Spania – Clara Llamazares, MIEDHO, Laura Thomas, Germán Peraire) și Natalie Schor, fotografa de origine română din Israel. Festivitatea de decernare a Premiilor a avut loc la Madrid, pe data de 29 mai 2010. Felicitări pentru trofeul câștigat. Ai fost prezentă la ceremonie? Ce ai simțit atunci? Ce înseamnă acest trofeu pentru activitatea ta fotografică?

N.S. Nu, nu am fost prezentă la Gala Premiilor. Adevărul este că a fost o mare surpriză când am fost nominalizată pentru premiu. Nu mă așteptam. Cu atât mai mult, nu mă așteptam să primesc trofeul. M-am bucurat foarte mult, premiul este un stimulent, un îndemn, o chemare din depărtări…


C.D. În urmă cu câteva zile, una din fotografiile tale a apărut ca fundal pentru o acțiune de popularizare a celor mai remarcabili scriitori contemporani israelieni, în ziarul Iediot Aharonot. Ne poți da mai multe amănunte?

N.S. S-a întâmplat ca cineva, de la o importantă instituție de publicitate, să vadă pe internet o anume fotografie de a mea, din Ierusalimul vechi. Imaginea servea probabil proiectul acesta, de lansare a “literaturii bune”, inițiat de cel mai important cotidian din Israel, în asociere cu una din marile bănci din țară. Pe fondul acestei fotografii, e sugerată coperta uneia din carțile recomandate, în suplimentul cultural-artistic al ziarului…



C.D. Ai ilustrat numărul din februarie al revistei de cultură “Timpul” care apare la Iași. Ai colaborat la “Agero” (Germania), “Star Press” (America), “Romanian VIP” (Australia), “Intercultural”, “Cetatea lui Bucur” (România), “Buna dimineața Israel”, “Expres Magazin”, “Revista Familiei”, “Time Out” (Israel). Cum s-au născut aceste colaborări?

N.S. Scriitorul Liviu Antonesei m-a onorat cu încrederea lui. Și el a văzut parte din fotografiile mele și mi-a propus colaborarea. Dumnealui a avut curajul lansării unui nume necunoscut la Iași, eu am avut norocul să apar într-o publicație cunoscută. Sunt fericită că fotografiile mele au atras atenția mai multor oameni de cultură, cum ar fi scriitorii Roni Căciularu și Mihai Batog Bujeniță. Dumnealor au scris de bine, aș îndrăzni să spun chiar laudativ și articolele au apărut în diverse publicații, fiind reluate, cu tot cu ilustrații, de altele…


C.D. Cine te-a inspirat în cariera artistică?

N.S. Vreau să cred că nu m-a inspirat nimeni, altfel aș fi o simplă imitatoare… Și totuși, o tânără galeristă și critic de artă, Maya Kasevitz, a găsit unele “paralelisme” cu faimosul fotograf francez Henri Cartier-Bresson. Faptul acesta mă onorează, mai ales că am vazut creațiile maestrului numai după aceea…



C.D. Pe când o expoziție de artă fotografică pe meleaguri canadiene? Dar în România?

N.S. Am expus de mai multe ori în galerii și expoziții colective din Israel. Dar cred că e devreme să mă gândesc la o expoziție personală și mult prea devreme ca să expun peste hotare. Dar întrebarea e măgulitoare.


C.D. Se spune despre tine ca ai fi o “dizidentă” a artei fotografice care domină astăzi piața, prin refuzul tău de a imita pictura sau grafica. Ce ne poți spune despre aceasta?

N.S. Nu vreau să imit nici pictura nici grafica…Nici măcar viața. Vreau să descopăr ce e deosebit în realitatea cotidiană, specialul în banal, umorul în tristețe, frumosul în modestie.



C.D. Fotografiile tale sunt mărturii vii ale vieții cotidiene. Realitățile surprinse de tine pe pelicula fotografică au un dramatism aparte. Cum reușești să transmiți această stare publicului?

N.S. Realitatea conține acest dramatism, uneori e tragică, alteori comică, de foarte multe ori tragic-comică.


C.D. Nu esti straină de pictură. Cum se reflectă aceasta în fotografiile tale?

N.S. Am studiat artele plastice, dar nu am intenționat să le imit.



C.D. Fotografiile tale au întotdeauna un titlu. De ce?

N.S. Nu întotdeauna, dar de multe ori, da. Titlul, dacă e potrivit, poate adânci subiectul, poate direcționa ideea, poate adăuga un strop de umor sau de tristețe.


C.D. Ce ți-ai dorit să fotografiezi până acum și nu ai facut-o încă ?

N.S. Un vis îndepărtat al meu este să fotografiez în Kenya, într-un safari. Iubesc atât de mult animalele…


C.D. Îți mulțumesc pentru cele împărtășite cititorilor publicației ACUM și te rog, continuă să visezi, pentru că nimic nu e imposibil, dacă dorești cu adevărat. Așteptăm fotografiile pe care le vei face în Kenya!

Fotografiile Nataliei Schor pot fi văzute pe site-ul ei personal accesând adresa de web:

http://www.flickr.com/photos/natalieschor/

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!