agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3395 .



Comisii de Disciplină în Ministerul Culturii, ca pe vremea lui Stalin
articol [ Polemica ]
Interviu, Gardianul, 21.02.2006

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Marius Marian Solea ]

2006-02-23  |     | 



Funcționarii publici guvernamentali, hărțuiți pentru a nu spune adevărul



Manuela Golea



"Proces verbal de audiere". Așa se numește documentul constatator al umilințelor la care sunt supuși funcționarii Ministerului Culturii și Cultelor (MCC) de către conducerea acestei instituții. Scopul: intimidarea celor care ar putea face publice nereguli din minister.


Cum să disciplinezi cultura? Ca în ministerul de resort din România... Concret, este vorba despre directori din MCC care îi hărțuiesc pe funcționari, căutându-le tot felul de pretexte pentru a-i sancționa într-un stil specific epocii totalitar-staliniste. Astfel, s-a inventat metoda audierii interne și o comisie de disciplină prin care se "filtrează" activitatea celui în cauză. Dintr-o asemenea ședință lipsește doar sintagma "dușmanul clasei muncitoare"...
Unul dintre cei aflați în cauză este consilierul Marius Marian Șolea, cunoscut atât în mediul literar, cât și cel funcționăresc al MCC. Anul trecut, Șolea a fost unul dintre angajații ministerului care s-au ocupat de fișele celor care au aplicat pentru Programul Național pentru Subvenționarea Culturii Scrise. Probabil că asta va face și în acest an dar, după cum ne-a declarat, încă nu e sigur, pentru că nu i s-a întocmit "fișa postului". Însă, ce știe cu certitudine este faptul că va lucra pentru același tip de subvenție, dar de data aceasta pentru Administrația Fondului Cultural Național, gestionarul banilor alocați de la buget pentru 2006.

Funcționarul are dreptul să tacă

Între timp, ca scriitor și ca simplu cetățean, Marius Marian Șolea a avut "tupeul" să critice în presă modul greoi de întocmire a fișelor de către editurile care solicită sprijin financiar. Pentru asta, superiorii săi i-au cerut lăuriri, punându-l să completeze un ridicol "Proces verbal de audiere", întocmit la 13 februarie, unde i se cere să recunoască faptul că este autorul articolelor incriminate, dacă a dat nas vreodată cu Comisia de disciplină a MCC etc. Procesul verbal a început să fie scris (completat potrivit facsimilului) la ora 11.47 și încheiat la 11.58, practic în 9 minute, o performanță de apreciat pentru Andras Istvan Demeter, directorul Direcției Generale Creație Contemporană, Diversitate Culturală, cel care și menționează că este autorul... interogatorului.

"Simt cum ministerul se retrage ca un organ"

Cum și când o fi ajuns Cultura să aibă de-a face cu o Comisie de disciplină și ce greșeli mari trebuie să faci ca să ajungi pe mâna ei? L-am întrebat direct pe "acuzat":
Gardianul: Cum poate un funcționar al MCC să ajungă în Comisia de Disciplină?
Marius Marian Șolea: Sunt foarte multe variante, ai de unde alege, tu sau cei care conduc ministerul. De pildă, în cazul meu, s-a considerat că am prejudiciat imaginea instituției cu niște articole scrise, cu niște declarații făcute cu ocazia unui premiu, deși acolo eram în calitate de scriitor, nu de funcționar. Nu e o calitate născocită, fac publicistică de vreo cincisprezece ani. De altfel, nu am spus nimic care să mă incrimineze. Din contră, atașamentul meu față de instituție rezultă chiar din lucrurile vorbite, rezultă din activitatea mea de până acum. Nu cred că Programul Național pentru Subvenționarea Culturii Scrise să se fi desfășurat vreodată în demnitatea în care s-a desfășurat în 2005, când am răspuns direct de acesta, singur, și pentru edituri, și pentru publicațiile culturale. Știu ce spun, cunoscând procedurile. Un merit important îl au și cei care au făcut parte din acel juriu de analiză și selecție. Practic, acolo se pornește, iar după asta începe munca.
Impresia mea este că onorabila conducere a MCC nu ar fi foarte încântată să intre cu mine în Comisia de Disciplină, preferând altfel de sancțiuni, pregătite, puse bine la punct. Se tem de o dezbatere asupra problemelor pe care le-am enunțat eu, înțelegem foarte ușor și de ce… Asta nu face decât să mă provoace pentru a fi ireproșabil, chiar dacă totul îmi va fi de acum încolo potrivnic. Și, cel mai rău, nu sunt înconjurat numai de oameni inteligenți. Pentru mine este mai grav dacă nu se va da curs sesizării acestei Comisii, timpul lucrează pervers în inima oamenilor puternici, dezumanizați, care își adună lângă ei soldați cocoșați de personalitatea comandanților, buni pentru a le fi puse fără crâcnire în practică intențiile, indiferent de natura acestora, de la cele economice, la cele care prepară confortul de sine, atunci când acesta este fabricat artificial, din complexe și deznădejde, cu ajutorul comportamentului afectat al inferiorilor.
Așadar, într-o feminitate provocată simt cum ministerul se retrage ca un organ care și-a terminat argumentele.
Gardianul: Și cum crezi că se va încheia acest conflict?
M.Ș.: Chiar înveșmântat în adevăr, este evident că voi pierde, nu poate un om singur să învingă un sistem, nici nu văd să se asocieze cineva. Vă dau argumentele în ordinea așteptărilor: este o perioadă în care presa are subiecte importante, iar cei care mă cunosc au nevoie de banii și de prietenia MCC. Ceea ce pot să fac însă este numai să arăt cum trebuie să piardă un om atunci când are ceva de pierdut. Tot ceea ce se întâmplă greșit în România se întâmplă pentru că poporul nu are atitudine, este un popor arectiv, intrat într-o comă profundă. "Trăiește" numai conectat la acest aparat de tip social, neavând nici un fel de activitate cerebrală. Această stare conține în sine miracolul sau mâna care va comuta întrerupătorul.
Deși miza e prea mică, numai cu intervenția lui Dumnezeu aș putea ieși învingător și L-aș ruga pentru asta să nu se uite la păcatele mele, ci numai la dreptatea mea.

"Îmi doresc ca ei să renunțe la această hărțuire"

Gardianul: Care crezi că va fi finalul acestui scandal?
M.Ș.: Faptul că m-au considerat inamic este al doilea lucru ca absurditate care mi se întâmplă în viață. Îmi doresc ca ei să renunțe la această hărțuire, pentru că eu nu am să fiu de acord cu nici un fel de sancțiune, nici măcar cu o mustrare formală. Nu pot să renunț formal la adevăr, cu atât mai mult cu cât acest adevăr este al meu… știu să suport consecințele unei greșeli, dar în acest caz nu am nici un fel de vină.
După asta, vom considera, împreună, care este "prejudiciul" și îi voi apăra, dacă va fi cazul, de trei ori mai mult. Altfel, am să le facilitez accesul la miracol… Nici până astăzi nu știu ce i-a apucat, în fond sunt atât de simpatic… Nu am idee decât de aversiunea a două persoane și despre un lucru mecanic întâmplat între ele, dar e prea puțin pentru ce mi se întâmplă.

Șefii din MCC, în ședințe

Victor Bădoiu, șeful Biroului Cultură Scrisă, Lectură publică și superiorul direct al lui Marius Marian Șolea, ne-a explicat că nu intră în atribuțiile sale clarificarea acestor conflicte de muncă, ci în cele ale Serviciului Managmentul Resurselor Umane. Mariana Enuș, șefa acestui serviciu, nu a fost de găsit în minister. Secretarul de stat Ioan Onisei era la Senat, Andras Demeter nu răspunde la telefoane, iar ministrul Adrian Iorgulescu a fost prins toată ziua în ședințe.


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!