agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2595 .



Mențiune onorifică la Concursul de haiku organizat de Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei și Uniunea Europeană, 2014
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Florinel ]

2014-08-13  |     | 



În perioada mai-iunie 2014, Ministerul Japonez al Afacerilor Externe și Uniunea Europeană au organizat cea de a cincea ediție a Concursului de haiku în limba engleză Japonia-UE, având tema „Woderful encounter” (întâlnire minunată). Se cerea trimiterea unui haiku la temă, cu privire la relația dintre Japonia și Uniunea Europeană și, de asemenea, includerea unui cuvânt sezonal. Concursul a avut loc pe două secțiuni: cea japoneză și cea europeană, pentru fiecare dintre acestea acordându-se câte un loc I și câte cinci mențiuni de onoare.

Numărul total de poeme haiku trimise a fost 613, din care 296 din Japonia și 317 din statele membre ale Uniunii Europene, dintre care din România au fost 32 (conform statisticii publicate pe site-ul Ministerului Japonez al Afacerilor Externe). La secțiunea europeană, câștigătorul a fost din Germania (Robert Lommen), iar cele cinci mențiuni au fost obținute de haijini din România (Florentina Loredana Dalian), Marea Britanie (2 autori), Ungaria și Bulgaria.
Câștigătorii premiilor I vor fi invitați în orașul Matsuyama, considerat a fi locul de naștere al haiku-ului modern în Japonia. Câștigătorilor mențiunilor le vor fi oferite cadouri comemorative din orașul Matsuyama, respectiv din Uniunea Europeană.

Juriul a fost alcătuit din specialiști în haiku și oficiali ai Ministerului Japonez al Afacerilor Externe și ai Delegației Uniunii Europene în Japonia. Unul dintre membrii juriului – Ms. Masako Kakutani – Consilier la Haiku International Association, a făcut scurte comentarii la fiecare dintre haiku-urile premiate.

Pentru mine este o mare bucurie și onoare să "recidivez" (anul trecut am obținut tot mențiune de onoare la ediția a IV-a a aceluiași festival), fiind, de fapt, singura ocazie în care mă simt motivată să mai scriu haiku. Și, cine știe, poate într-o zi, chiar voi vedea Japonia, cu înnebunitorii ei cireși în floare. Am trimis următorul haiku:

Sakura Festival –
I stay on the Danube shore
but my heart travels so far away

Festivalul Sakura* –
stau pe malul Dunării
dar inima îmi călătorește atât de departe

*Festivalul Sakura sau festivalul înfloririi cireșilor în Japonia, floarea de cireș fiind, după cum se știe, un simbol al Japoniei.

Comentariul domnișoarei Kakutani: “Even though we are separated, we can share our delightful feeling with each other thanks to the view of cherry blossoms.” (Chiar dacă suntem separați, putem împărtăși unul cu celălalt sentimentele noastre de încântare, datorită vederii florilor de cireș). Traducerea mai corectă ar fi poate: „datorită vederii cu flori de cireș”, pentru că eu așa mi-am imaginat când am scris haiku-ul, că cineva, stând pe malul Dunării (am ales acest fluviu ca simbol al Europei), privește o vedere cu flori de cireș (de fapt, am fost inspirată chiar de o astfel de vedere cu Festivalul Sakura, primită anul trecut printre alte obiecte-suvenir din orașul Matsuyama cu ocazia obținerii mențiunii).


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!