agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2888 .



Ottilia Ardeleanu, un nume - martor în literatura română
presa [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Dumov ]

2020-04-18  |     | 



A vorbi despre Ottilia Ardeleanu și scrierile sale înseamnă să vorbești despre trădările sufletului care, cu o prospețime aparte a cuvântului, vine apăsat pe urma criticii. Gesturile sale, poate mult prea vizibile uneori, developează stări după stări ce aparțin confraților săi. Aici se impune o explicație în fața acelora care o cred pe Ottilia Ardeleanu ca o scriitoare care se limitează doar asupra unui singur gen.
De fapt nu este așa. Ottilia Ardeleanu, cu foarte mulți ani în urmă, a deschis, timid ce-i drept, o ușă înspre critica literară nuanțând printr-un stil aparte aspectele creațiilor altor autori, prieteni ai momentului. Apăsând „butonul de panică” a hotărât , la începutul anului 2020, să-și „umanizeze “ voința, ca probă a talentului său, și să introducă în paginile primei sale cărți de reflecții o parte dintre convingerile unui lector avizat sau mai puțin avizat.Contează doar efectul!.
Această modalitate de descărcare a tensiunilor interioare a dat naștere unui volum de observare critică, intitulat foarte sugestiv :” Reflecții poetice I.” O carte , bine elaborată, care a văzut lumina tiparului la Editura Ex. Ponto Constanța. Prefața, Diana Dobrița Bîlea.
Printr-o cunoaștere afectivă a stărilor, născute în interiorul altora, Ottilia Ardeleanu a reușit să creioneze un întreg care de fapt vine în întâmpinarea nevoilor autorilor mai puțin cunoscuți în plan literar și peste care critica de specialitate a trecut ca un tăvălug Și iată că și de această dată Ottilia Ardeleanu, vine și întinde o mână prietenească tinerilor ( și nu numai) poeți care, uneori, se zbat în umbra porților ferecate ale criticilor de specialitate.
“Reflecții poetice I “ nu este doar o carte, ci mai degrabă un examen al maturității critice pe care Ottilia Ardeleanu și-l dă la o oră deschisă cu participarea în masă a autorilor vizați. Fugitiv am enumărat în această carte 19 nume de autori (unii cunoscuți iar alții mai puțin cunoscuți) asupra cărora Ottilia Ardeleanu a privit până în adâncul acestora. De fapt o privire blândă, prietenească dar eficientă pentru o oglindire în oglinda sufletului.Administrând, cu brio, mijloacele specifice creațiilor literare, autoarea cărții face doar o analiză de atitudine prin care surprinde vocea lirică a fiecărui autor recenzat.
Actul de a scrie nu este un act în sine, ci o forță a interiorului , care devine, în cele din urmă, un gest cu martori făcut într-o viață rigidă , răvășită până dincolo de realitățile agressive – martore existenței noastre.
Autoarea, aci prezentată, s-a oprit, în cartea sa, asupra unor nume de scriitori care îngăduie cuvântului scris să bucure și să ne îmbucure.
Iată: Camelia Iuliana Radu, Luminița Zaharia, Liviu – Ioan Mureșan, Ana – Maria Gîbu, Vali – Petronela Slavu, Ecaterina Bargan, Marin Badea, Teodor Dume, Simion Cozmescu, Valentin Irimia, George Pașa, Melania Briciu, Valentin Busuioc, Angela – Nache Mamier, Gela Enea, Liliana Filișan, Carmen Tănase, Maria Postu și Daniela Varvara.
19 nume – 19 petale smulse din frumusețea cuvântului pe care Ottilia Ardeleanu le-a pus în mănunchi pentru a le dărui acelora însetați de frumos.


Dându-i crezare promisiunii autoarei de a continua mersul drept pe acest drum îi doresc succes și o felicit sincer!



.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!