Comentariile membrilor:

 =  carmen
Lucian Mușet
[11.Sep.05 21:18]
am citit, am recitit și nu pricep nimic. am incercat să-ți urmez sfatul : "vizualizează" și tot nimic.

aș aprecia mult o explicație a textului, deși știu că puțini își explică textele.

cu bine,

 =  Explicatii schioape, in fuga
carmen mihaela visalon
[11.Sep.05 23:47]
Lucian,
Iti multumesc pentru vizita si pentru efortul de a ma intelege. Am sa incerc sa-ti raspund cu toate ca- explicatiile nu sunt specialitatea mea. First: versurile sunt o replica la o foarte frumoasa poezie, semnata Eugen Galateanu- “Doamnei in negru ii place jazzul”, dar si cronica unor evenimente care, dupa inundatiile din Romania, nu mi-au fost deloc indiferente. Titlul, desi voit, ales in engleza, cred ca este clar. Suntem niste bieti scalvi, care incercam sa ne imobogatim la cazinoul vietii, iluzionati de maya , sfiand semnele din ce in ce mai evidente, ca profetiile din cartile sfinte se apropie de soroc. Pentru ca traim en roz, criza globalizarii, dar si pentru ca iubesc sitlul eclectic, cu metafore criptice si versul cautat nepoetic, “elemental poetic urmand sa se declanseze ca o componenta suplimentara”, cum spunea americanul -Robert Frost, ale carui versuri, le-am ales ca motto-omitand din inceputul poeziei: “Aduna pe nesaturate”, doar numele minunii de la Hollywood-frumoasa Abishag, pt ca stele suntem toti.
Despre ce s-a intamplat in patria jazzului cred ca nu este nevoie de precizari, canalele de stiri, arata zi de zi noi imagini ale dezastrului cauzat de ape dar si de rasism. Mai mult cred ca ar trebui sa insist asupra trimiterilor la textile sacre crestine, ebraice, tantrice, si sa mentionez numele lui Sundar Singh, ale carui profetii despre mapamond si Romania se gasesc pe intenet dar si in librarii.
Revenind la explicatiile mele schiope, cu scuze pentru ca nu sunt la fel de eleganta ca si marile voci ale jazzului si nici ca schimbatoarea luna, o sa-ti spun 2 vorbe despre exercitiile de vizualizare pe care le-am aflat de la Serge Hutin si mi-am permis sale folosesc.
Hum-“ magicianul sa contemple un cutit nascut din silaba HUM… si sa se conceapa pe el insusi Identic cu salvatoarea
-Tarini- ea se afla in picioare si spintecata la dreapta, ingrozitoare, lasand sa-I atarne o ghirlanda de capete taiate pitice, si obeze teribile, stralucind ca LOTUSUL DE CULOARE BLEU … are un ramjet supranatural, cutremurata de placere, pe un cadavru impodobit cu opt serpi,…este in floarea tineretii.”, zeita creatoare si distrugatoare, etc…
Hrih, Pam, Am Ah, An, este un exercitiu de invocare a marelui Bodihistava. Daca ai citit Zapezile de pe Kilimanjaro, te rog sa-ti amintesti finalul. Asteptarea eroului care moare ininte de sosirea avionului salvator. Cu ultimele puteri psihice desi mort, reuseste sa vada aterizarea aparatului, si sa auda cuvintele aviatorului. Nu am in acest moment la indemana citatul cu descrierea exercitiului de stapanire completa a imaginatiei, dar promit sa-l gasesc si sa-l postez.
In ceea ce priveste dansul lui shiva, si infrangerea animalitatii-nu cred ca sunt necesare prea multe precizari, textele hinduse traduse fiind arhicunoscute. Finalul aminteste de Tora, respectiv de versetul din care aflam ca ziua Domnului va fi neagra, pe tava este capul Sfantului Ioan Botezatorul, cele 7 miresme sunt notele care scriu muzica sferelor, liliacul, este floarea de Paste dar si animalul pasare, care orb se descurca in bezna datorita orientarii sonice…
Cat despre final, fiecare, in functie de credinta poate sa vizualizeze lumina. Pentru mine ea este Mielul Hristor-Domnul Dumnezeu, Atottiitorul si mielul. Multumesc inca o data si promit sa caut ex. pe care am promis sa-l postez.

 =  Shiva danseaza cu un elefant...
Gabriela Pierre Dragomir
[12.Sep.05 11:31]
"shiva dansează cu-un elefant"
aici pe langa imaginea legata de taramul acestui Shiva, eu ma gandeam uneori mai mult la Vishnu, in fine e legat de... stii tu, desi Shiva este mai superior, iar acel elefant mi-a adus aminte de un tablou al lui Dali, ma torturezi asa frumos, uneori nu stiu ce sa scriu... am citit si com. tau dar acum scriu la ec m-am gandit eu inainte de a descifra tu


"Un craniu umplut cu 7 miresme
Lotus alb-"
lotus alb te refereai la ajna chakra sau sahasrara, se poate spune ambele cand ai scris craniu umplut cu ... nu trebuie sa fie o limita de numar, am citit legat de yoga, atat


"Mielul toarce lumina:-
“Vin apele de pâine și vin”"

aici da ma gandeam la Iisus


"Hrîh
Am
Ah
Am
Pam"
Vizualizează"

mantre nu-i asa, de vizualizare care corespund unei chakre, nu le stiu exact dar am idee, parca asa erau, desi oricand pt fi gasite si altele proprii

mai revin ar fi mai multe de spus, multumesc pentru lectura aici e o intreaga revolta as putea spun
si te mai aprob legat de ceva, revin, adica am mai inteles ceva,

cu drag si prietenie
Pierre


 =  jazz after Katrina and other...
Iulia Spanu
[12.Sep.05 17:18]
Desi personal am retineri fata de ideea nu a jazzului - limbaj universal al iubirii cat fata de extrapolarea iubirii la rang de religie universala, nu pot sa spun decat ca acesta este unul dintre cele mai frumoase si reusite poeme nascute pe marginea inexprimabilei dureri lasate in urma de Katrina, de indundatii, de saracirea noastra, a tuturor...
Nici nu stiu ce as cita aici, totul m-a infiorat de la un capat la altul al poeziei, a se citi/vizualiza/incanta pe ritmurile din New Orleans...
limbaj, ton, trimiteri, esente si legaturi: felicitari, Carmen!

 =  Am incercat sa pictez cu silabe pe panza imaginatiei
carmen mihaela visalon
[12.Sep.05 21:39]
Lucian,
Eu incerc sa-mi respect promisiunile. Mai ales cand este vorba de jazz-arta spontaneietatii bine fundamentata. Ce am uitat sa-ti spun este ca varianta postata a fost una de compromis, intre simpla replica-cronica si o varianta altfel de pictopoezie la care trebuie sa mai lucrez. Varianta scurta era: Katrina
Vin apele peste cântăreții de jazz
Vin apele coborând din vagoane
Cu negre răsuciri de bumbac
Tac nopțile împușcate în cap
Luna
Pervres încălțată în ghetre de lac
A bu bu bu bu bu
Toarnă sânge-n trompetă
Vin apele pian
Vin apele vioară
Vin apele contrabas
Cu gât de namol
Uroboros efectul de seră
Rage bălos.

In ceea ce priveste exercitiul promis: il reproduc acum.
Vizualizarea marelui bodhisattva Avalokiteshvara- care nota bene-a vut ca forma originara pe Avalokitsvara-urmaritorul sunetelor-si are si o varianta chineza-Guan Yin, care este o Zeita Milei si Indurarii. In varianta tibetana el este Ochiul Vazator.
Exercitiul: fie calea conjuratorlui dezvoltata din silaba Pam-alba, scrisa in alb pe cercul magic, un lotus; si deasupra dezvoltata silaba Am! Alba, un disc de luna; si deasupra dezvoltat din silaba Ah! Alba, un leu alb, si deasupra dezvoltata din silaba Am! Alba, un lotus alb si pe inima o silaba HRIH, alba si radianta. Dezvoltand toate acestea sa se vada sub diferite feluri de “RAGETE DE LEU”( Simahanada): corpul complet alb, cu doua brate si o singura fata, cu trei ochi; cu cocul in forma de tiara; cu capul acoperit de Amitabha; asezat cu genunchiul drept ridicat, pe un leu, invesmantat in piele de tigru, si cei 5 budha care emana din faptura sa. In mana stanga el tine un lotus alb, o sabie alba si alturi de el un craniu alb , umplut cu diverse flori parfumate, la dreapta pe un lotus alb, un triden a carui extremitate este acoperita de un sarpe boa”
De ce, eu, neyoghina fiind, citind acest exercitiu, am “improvizat”vizualizand in replica crestina:
Silabele albe cu discul in care sunt inscrise culorile legamintului, de ce craniul, tridentul, leul, mi-au amintit de un verset care suna cam asa: “ Eu va botez cu apa, dar dupa mine vine Cel ce va va boteza cu Duhul Sfant si cu foc” nu stiu, sau poate stiu dar nu pot sa scriu acum un eseu fluviu. Pentru ca totul a pornit de la apa despre care Eliphas Levi spunea: “ apa este vehiculul universal al vietii, ea devine asemenea sangelui de mort pentru a semnifica degradarea ideilor care preced transmutatiile sociale, schimband in simptome ale mortii chiar elementele vietii.”
Sunt atatea de spus, lucruri pe care eu le-am simtit si le-am “vizualizat”, imperfect si amestecat, ca intr-un vis…din care te trezesti cu convingerea ca Dumnezeu toarna sange in trompeta-ca sa ne trezeasca. Inca o data iti multumesc pentru vizita si intrebare. Iar de nu am reusit sa te conving, iti fac o promisiune, voi exersa pana voi ajunge la maiestria versurilor tale. Onorata.

 =  carmen
Lucian Mușet
[12.Sep.05 21:51]
acum am priceput și sunt și convins :)

al doilea răspuns a fost mult mai pe înțelesul meu decât primul!

mulțumesc!

cu bine,

 =  Firul albastru
carmen mihaela visalon
[12.Sep.05 23:04]
Gabriela,
Te rog sa nu te superi ca nu am timp sa-ti raspund, dacat partial. Dansul la care am facut referire este evident, "Tandava"-despre care Heinrich Zimmer- spunea ca este efuziunea violenta si frenetica a energiilor divine."
Elefantul este monstrul din legenda pe care Shiva il obliga sa danseze pana se prabuseste, il jupoaie si se invesmanteza in pielea lui ca intr-o aureola ingrozitoare. Despre acest dans, din sursa citata, care am aflat ca exista si o replica occidentala: "Dansul viilor si al mortilor"- "o societate de spectre scheletice invita tineretea- vizualizeaza- o fecioara infloritoare sau un soldat tanar la dans. Aparitiile emaciate, continua sa danseze pana cand victima se prabuseste. Este mai mult un tablou de Goya decat de Dali... cu toate ca... Dar mai bine, sa ne intoarcem la FIRUL ALBASTRU,...si sa trecem pe pagina ta. Cu drag,c

 =  Erata
carmen mihaela visalon
[12.Sep.05 23:06]
Despre acest dans, din sursa citata, am aflat ca exista si o replica occidentala.

 =  Bianca,
carmen mihaela visalon
[22.Sep.05 22:13]
Jazz after Katrina and other...
Nu ti-am raspuns pana acum pentru ca am vrut sa-ti dau o replica la inaltimea prozei tale. N-am fost in stare.
Ieratre si multumiri.
Hrîh
Am
Ah
Am
Pam
Vizualizează




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !