Comentariile membrilor:

 =  de ce "NENUMITA"?
Elia Ghinescu
[13.Apr.05 19:27]
Imi place ideea cu axa copacului din care cadeai cind erai copil...si trecerea la creionul cu care scrii.Imi mai place ideea ca suntem atit de legati de comunicare incit orice eveniment,si mai cu seama unul asa de important,sunt transmise la tv.
Aleg versurile..."axa lumii e variabilă
de la copacul din care cădeam
când eram mic
la creionul
cu care scriu versurile acestea"
Drag,
Elia

 =  multam elia
florin bratu
[13.Apr.05 19:33]
e nenumita ptr ca sunt de vreo cateva poezii incoace in pana de idei (iar cu titlul am avut mereu probleme)

 =  Florin - ne(re)(de)numita
Luminita Suse
[14.Apr.05 01:17]
Iaca vin si eu cu... foarfeca. E vorba de versul:
"- din care cad până în ziua de azi -"
1. nu cred ca ai nevoie de cratime
2. nu se intelege cine cad(e), tu sau versurile; personal, mi-ar place sa fie vorba de tine, ar avea legatura cu acele caderi din copacul copilariei; splendida suita de imagini
3. "până în ziua de azi" introduce dupa parerea mea ambiguitatea; daca e vorba de tine, atunci e suficient "din care cad SI în ziua de azi/astazi/zilnic" sau "din care cad zilnic de-atunci", etc
Ma intorc cu alte observatii.
/O\

 =  Florin - tot eu
Luminita Suse
[14.Apr.05 01:24]
Aaaah, ia uite ca si versul asta imi pare tare alambicat "stă a se face că plouă cu găleata"! Chiar nu aveai o exprimare mai eleganta?
Toate astea le spun nu din rautate ci pentru ca realmente poezia se sprijina pe idei frumoase si este aproape de perfectiune.

 =  "cine mai are nevoie de miracole"
Nuta Craciun
[14.Apr.05 01:26]
"cine mai are nevoie de miracole" te intrebi florin, dar mai tarziu "astepti in fata televizorului un interviu cu Dumnezeu".
te joci cu cuvintele pana dincolo... de ludic, e limpede
ca cunosti regula jocului poetic...
imi place, citez:
"sus cerul
sta a se face ca ploua cu galeata
sau poate cu amandoi ochii sai
albastri"

 =  nenumită ?...daca o dai anonima o semnez si io :))
Lory Cristea
[14.Apr.05 08:34]
,,seara
aștept în fața televizorului
un interviu cu Dumnezeu
sau a doua venire a lui Christ
cu siguranță
ambele transmisibile în direct``
...ai dreptate, nu m-as mira sa vedem a doua venire comentata de Cristian Tabara, dar pe OTV sa se spuna ca de fapt era inregistrata de ei si furata de agentii lui Sarbu
drag - Lory

 =  cine mai are nevoie de miracole..
Dana Stefan
[14.Apr.05 08:37]
din dictionarul de simboluri, ca sa te ajut sa-ti gasesti un titlu. pentru ca poemul tau e o calatorie splendida de jur imprejurului axei tale.

AXA undeste Cerul cu Pamantul. mai exact, centrul lumii terestre cu centrul ceresc, care este figurat prin steaua polara.
pamantul, atmosfera si cerul, este o ierarhie ce corespunde, simbolic, STADIILOR FIINTEI, asa cum o indica limpede etapele calatoriei axiale a lui Dante. cel ce a ajuns in centru, adica la starea edenica, sau primordiala, se ridica spre stadiile superioare de-a lungul axei.
astfel, despre Laodzi se spunea ca isi exercita functiile de arhivar - de pastrator al invatamintelor traditionale ale Orientului,- la baza coloanei, adica a axei ce leaga cerul de pamint.

axa, coloana de lumina care intoarna sufletele la principiul lor.

coloana este sinonima cu sprijinul, in virtutea functiei sale arhitecturale. astfel, coloanele bisericii sau templului, indeplinesc rolul mediator al axei.
aceasta coloana sustinand cerul, trebuie legata de arborele vietii si de conceptia sanctuarului (nemeton).

Linea

 =  Nenumit...
Mihai Raluca-Ștefania
[14.Apr.05 13:55]
e ceva... care tine de miracole... al buna recitire..

 =  era dă... altundeva... :)))
Sorin DespoT
[14.Apr.05 15:12]
hmmm... imi amintesc de o vorba de-a lui C. Tudor Popescu: "dom'le, nu era dă la el! era dă... altundeva"

lasand gluma "la o parte" { :) }, mie chiar imi vine sa subscriu cuvintelor Ralucai ("e ceva... care tine de miracole... la buna recitire...") si sa spun: "minunat, fantastic, superb, extraordinar..." :)))

nu am sa fac asta... ma opresc insa la cateva versuri, cred eu, incredibile:

"seara
aștept în fața televizorului
un interviu cu Dumnezeu
sau a doua venire a lui Christ
cu siguranță
ambele transmisibile în direct"

o ironie fina (precum aceasta) rar poate avea impactul dureros al "invartirii cutitului in rana"... iata ca reusesti insa... imi imaginez (si sunt cat se poate de serios) ca la vestea aparitiei lui "Christ" (de ce nu Cristos sau Iisus, Mesia?... ma rog, nu ma priveste) CNN-ul ar trimitenu unul ci mai multe care de televiziune... :)))

"dom'le, nu era dă la el! era dă... altundeva" :))

drag, DeSpOt.

 =  lectura la radacina copacului crescut de lacrima ochiului albastru
carmen mihaela visalon
[14.Apr.05 20:37]
1.Cel care scrie are intodeauna nevoie de miracole!
2.Cel care citeste are intodeuna nevoie de miracole!
3.Cel care nu scrie si nu citeste, are mereu nevoie de miracole...
4.Nimeni nu are nevoie de miracole, cautarea, a ceea ce ai gasit, fiind singura cutare posibila (!),
sau ce am "inteles" (?), din prima strofa, care deschide o posibila lectura despre relatia dintre Eu si Inconstient, in care Sinele, privit in acceptiunea Jung-iana, de ”totalitate a psihicului”, incepe sa se construiasaca prin simbolul mandalei; chiar daca, pentu inceput “centrul” este “deplasat”: prin inversiunea Privitorului cu Cel ce este creat. Invocarea fintei ipostatice: prin 2 doua trimiteri la Tata si Fiu, imi aminteste, despre procesul de vindecare, din athanorul alchimiei cuvantului: axa lumii e variabilă/de la copacul din care cădeam/când eram mic/la creionul/cu care scriu versurile acestea- din care cad, până în ziua de azi –, in adancul, in care incepe unirea apei cu focul.
Cat despre asteptarea on line, ma intreb, daca este sau nu o forma bolii ce poarta in ea samanta vindecarii.

 =  Mi-ai plăcut! Și asta-i bine.
George Filosescu
[02.Oct.05 19:06]
Miracol e că existăm.
Miracol e și că creăm.
Miracol e că criticăm (lăudăm, sugerăm)
și mai ales e că… postăm.

Poezia? Asta-i boală
nenumită ori numită… Aiureală!
Când știi tot ce ai a spune
o spui clar, concis - pe bune!
Textul fură, ba și minte.
Da, dar totul e-n cuvinte…
Când te-ntinzi peste măsură
iese o harababură.

Eu, Florine, sunt cu tine:
Mi-ai plăcut! Și asta-i bine.

Pe curând,

 =  multam oameni buni, chiar daca cu intarziere
florin bratu
[15.Apr.05 13:30]
luminita
imi pare bine ca te apleci atat pe textele mele.
in cazul de fata imi vine sa/mi dau palme ca atunci cand am postat am adaugat versul acela intre cratime si mai ales cand realizez acum ca e putin ambiguu.
in ultima strofa totusi, in ciuda exprimarii care suna un pic anapoda, ar trebui sa renunt la un joc intre aparenta (a se face ca ploua, care denota si mimetism ce reaseaza intr/o alta perspectiva ideea primei strofe) si esenta (sau cu ochii sai// albastri)care mi/e drag. constructul e de fapt din sta sa ploua + se face ca ploua (se preface).
daca o sa am o expresie mai buna care sa surprinda ideile astea intr/o forma estetica mai simpla nu o sa ezit sa le modific (insa am spus la despre neru ca in documentele personale / stiu ca e o prostie, care sper sa nu te supure, dar as avea impresia ca alerg dupa stelute si nu/mi place asta)

nuta
multam ptr aprecierile tale si cred ca ai dreptate / ideea nu e suficienta (altfel eram om de stiinta) iti trebuie si instrumentul, pe care cu ajutorul prietenilor il caut inca, desi stiu cate ceva despre el.

anamaria
lasa/ma sa ghicesc / esti jurnalista. multam de trecere si sper sa te mai regasesc. multam si ptr implicitul penei de idei. la titlu m/a ajutat dana.

lory
:))). multam ptr revenire pe aici. uite ca m/ai binedispus.

dana
multam de titlu si, in general, de existenta. imi esti intotdeana de mare ajutor cu o mustrare sau pur si simplu cu tine.

raluca
multam de prima trecere si gand bun

sorin
multam mult, dar sti ca ne revedem si pe paginile tale. si nu/i da la mine ...
nu stiu de ce Christ, asa mi/a sunat mai bine ...

carmen
interesanta analiza, desi trebuie sa spun ca nu am avut decat partial in vedere ideile (cautarea insa e aspectul esential pe care l/ai surprins). oricum cred in infinitatea interpretarii (intre oglinzi paralele a la Eco) si in arhetipurile lui Jung. mi/a placut. multam

george
bine ai venit. te mai astept si multam ptr versurile tale, ultimile de/a dreptul citabile ;)))

 =  Hop si eu!
Ana Suter
[15.Apr.05 22:18]
chiar si dupa raspunsuri intarziate.
Oiiii cate sensuri as gasi si tot gasi; insa nu-ti dau decat un tip de contrast pe care sa il incerci cu puterea gustului: oranj-negru.
O mana oranj cu unghiile negre batuta in cuie jumate asa, jumate asa. Oare ar rezulta un tot? Ah, da si un ecran albastru!
Ma tem sa dau o interpretare, asa ca dau si eu ce pot.
M-a facut sa simt

 =  M-ai atins! :)
Caius jr Gog
[19.Apr.05 01:47]
Uneori, cu cât e mai complexă exprimarea cu atât atingi mai adânc. Însă simplitatea cu care te exprimi face, în cazul de față miracole:) O întrebare doar (nu o critică): de ce Christ si nu Christos? Care e diferența pentru tine? Sau e doar așa pur și simplu?

 =  multam
florin bratu
[19.Apr.05 13:20]
ana
multam ptr ce poti

caius
multam de trecere, de atingere ...
christ am preferat mai degraba ptr ritm, desi nu as putea spune cum. m/a mai intrebat cineva asta. e asa pur (desi christos era mai pur)si simplu

 =  părere
Liviu Nanu
[19.Apr.05 13:39]
Prima parte, până la faza cu televizorul mi se pare aproape perfectă. Și finalul mi-a plăcut. Mie îmi place autoironia în poezie dar cred că acolo se potrivește ca nuca-n perete. Poate să fi fost în finalul textului...Și apoi formularea "aștept în fața televizorului..." cred că mergea mai bine "seara la TV" sau ceva asemănător. În sensul că recitat chiar și în gând, un vers prea lung te face să te îndepărtezi de idee. În concluzie, bună și perfectibilă.
Cu stimă,
Anton

 =  multam, liviu
florin bratu
[19.Apr.05 22:16]
ptr parere. ai dreptate cu versul prea lung. autoironia de acolo avea scopul de a pregati ideea mimetistismului sugerat de cerul care se face ca ploua.
oricum, stiu ca este perfectibila.
multam mult de trecerea ta pe aici




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !