Comentariile membrilor:

 =  ...
Alina Livia Lazăr
[02.Sep.05 22:20]
Florin,

Placuta pentru mine reintalnirea cu teoriile comunicarii care, intr-un fel, mi-au devenit dragi.
Salut demersul "informational" si informativ si sper ca, in calitate de autor al eseului, vezi si latura pozitiva a existentei "satului global" sau a societatii informationale.
Nu de alta, dar eu, cititorul, am asociat pana la urma titlul cu o concluzie naravasa si oarecum limitata (comparativ cu generozitatea subiectului), referitoare DOAR la site-urile de poezie. :) Cred, insa, ca e vorba doar despre un exemplu !
Subiectul globalizarii este, evident, mult mai larg si nu implica numai procesele de comunicare si mijloacele prin care se realizeaza aceasta.
Cat despre mimetism si hyper-emotie, acestea sunt aplicate cu mult succes in toate formele mass-media de azi. E ceea ce si publicul cere !

prietenesc,

 =  asa e
florin bratu
[02.Sep.05 22:31]
ai dreptate, subiectul este mult prea larg pentru a putea fi epuizat intr/un eseu, mai ales ca eu cedez de obicei tentatiei de a atinge cat mai multe sfere conclusife pe spatii nu mereu generoase.
dar am amintit si partile pozitive in eseu, nu? macar ca potentialitati. ideea eseului mi/a venit de la articolul domnului firica, intamplator terminand o facultate de jurnalism. multam ptr parere.

 =  ups si off :)))
florin bratu
[02.Sep.05 22:32]
conclusive, evident

 =  de citit
Ion Diviza
[03.Sep.05 11:34]
E regretabil că un un eseu atât de actual, scris în cunoștință de cauză, care ar trebui să suscite interesul unanim al autorilor/cititorilor de pe site, are până în acest moment atât de puțini vizitatori. Aprind o steluță - binemeritată - să se vadă mai de departe...

+ steluta
Ion Diviza
[03.Sep.05 11:35]
...

+ Paradoxele însă nu întârzie să se manifeste explicit uneori
Adrian Firica
[03.Sep.05 15:35]
performatism spui!
numai puțin, numai puțină încrâncenare dacă vei avea când îți revezi textele ... și vor fi bijuterii. pilește!
...
titlul eseului mi-a amintit de spusele unui personaj din Solarisul lui Tarcovski. spune Snaut, sprijinit cu coatele de hubloul negru al stației, dialogând cu Kris, noul venit pe stație: ce căutăm noi aici? pe dracu! pe noi ne căutăm.
... m-am bucurat nespus că ortografiezi "paradoxele". la mai mare!

 =  revenire, Florinului
Alina Livia Lazăr
[03.Sep.05 16:03]


Acum se pot pricepe altfel lucrurile prezentate în eseu: absolventul de jurnalism are, evident, o bogată lectură a manualelor de teoria a comunicării din care a compilat cu succes. Poate greșesc (nu am toate cărțile mele cu mine, pe unde merg), dar "Internetul măsoară astăzi distanțele nu în kilometri, ci în apăsări de mouse, iar timpul a fost efectiv anulat în lumea virtulă." nu aparține cumva unor pagini dintr-un astfel de tratat? Îmi este foarte, foarte cunoscută exprimarea.

Întrebarea mea pentru absolventul de jurnalism este: care și unde este aportul personal la acest eseu, exceptând ultimul paragraf și post-scriptumul?! Adicătelea, e o muncă de cercetare imensă aici, dar care, probabil s-a constituit într-o temă de seminar, în timpul facultății.

Întrebările referitoare la forma poeziei, la suportul pe care ea ar putea fi redată (3D și alte năzdrăvanii) cred că ar trebui să îi preocupe mai degrabă pe informaticieni, mai precis, pe graficieni, pe designeri. Ei se ocupă de "cosmetizare" și nu mi se par deloc imposibile sau neîntâmplate până acum, acele forme de exprimare de care spui (poezie sculpturală, etc.)

Se spune în eseu că site-urile de poezie tind să devină elitiste (deși, repet, nu văd legătura cu fenomenul amplu al globalizării); nu este însăși manifestarea poetică - elitistă?! Sau, se propune ca și tanti Lenuța să fie invitată la lirism?!

Apoi, sunt multe, foarte multe "typo",primul exemplu care îmi vine în minte e "feed-beck": absolventul de jurnalism știe că dacă vrei ca cititorii să te respecte, trebuie să îi respecți și tu cumva :) Glumesc, aici, știu bine că ne grăbim cu toții.

Recomand spre citire (de nu s-a citit deja) Nicholas Negroponte - Era digitală, Buc., Ed. ALL, 1999 sau, și mai interesant, Geert Lovink - Cultura digitală, Buc.,Colectia Balcon, 2005.

Sper să îmi fie înțeleasă corect intervenția: urmăream contribuția personală la eseu, fiind o fire cârcotașă uneori și, întâmplător, absolventă de jurnalism !

prietenesc,

 =  multumesc
florin bratu
[03.Sep.05 17:08]
ion
multumesc pentru prima ta trecere pe aceasta pagina (cuantificabila, ca sa zic asa) si ptr cuvintele frumoase pe care le/ai spus aici. incantat

adrian
pai ideea mi/a venit plecand de la galaxia virtuala. placuta reintalnirea cu tarkovski aici. recent filmul a fost si la hbo, dar parca mai plina de farmec e mai vechea ecranizare. multumesc.

alina
daca te intereseaza tema la care a trebuit sa fac apel la aceste cunostinte (nu te/ai astepta) ea este despre antiglobalizare ca posibil proiect politic, dincolo de social. globalizarea impune insa in toate sferele noi parametri, in orice caz, ii modifica pe cei vechi, deci efectele ei se pot gasi pretutindeni. coca cola e mai cunoscuta decat poezia lui .... (poti pune ce vrei tu aici).
cat despre fraza citata de tine nu cred sa o fi citit undeva, nu ma feresc sa pun ghilimele acolo unde folosesc citate. evident, cercetarea a fost substantiala, din fericire au ramas suficiente in memorie, ba mai mult, nu ma sfiesc sa spun ca 90% din cunoastintele pe care le am astazi (si putem discuta oricand la bere, eu , tu la cafea :) despre ce tema vrei tu)dateaza din perioada liceului si a facultatii, azi timpul nemaifiind la fel de generos cu mine. si acelasi absolvent de jurnalism poate discuta si despre fizica moderna si despre filozofie si despre religie in chiar mai buna cunpostinta de cauza (nu de alta dar la jurnalism avea cam 6/7 nota :)). la fel si in cazul ceilultat eseu, cercetarea a fost facuta la masterul de stiinte politice.
am citit negroponte, nu am citit dincolo. multam de referinte.

 =  on topic
serban georgescu
[03.Sep.05 19:37]
daca la nivelul comunicarii exterioare, de la individ la individ, s-au facut niste progrese atat de senzationale, atunci care sunt progresele facute la nivelul comunicarii interioare, a Eu-lui cu Sinele, la nivelul cunoasterii de sine adica?

daca e asa minunata stiinta asta a comunicarii dintre oameni, de ce creste de la an la an rata sinuciderilor, divorturilor, pruncuciderilor (repet - pruncuciderilor), consumul de droguri, violenta in familie si toate celelate minuni ale maretei noastre ere tehnologice, informationale si atat de deschisa comunicarii si globalizarii?

si daca sunt pe lume savanti atat de destepti care stiu toate despre "perceptia senzoriala" cine ar trebui sa ne invete cate ceva despre perceptiile extrasenzoriale?

nu cumva cineva incearca sa puna oistea inaintea cailor?

Asa de mareata e Lumea asta globala ca-mi dau lacrimile de emotie.

In schimb pe Individ nu da nimeni doi bani.

Fiecare cu a ma-sii. Turma sa traiasca!

 =  serban
florin bratu
[03.Sep.05 19:59]
una dintre principalele caracteristici ale umanului odata cu nasterea satului global este schizofrenia, daca imi amintesc bine, mcluhan o exprima chiar. apoi efectele de narcotizare, de atomizare pe care comunicarea de masa si manipulatorie le pot avea (formarea turmei si utilizarea unor mesaje de impact). cred ca anumite efecte negative ale globalizarii pot fi usor argumentate, iar eu nu am incercat sa le eludez. asta nu inseamna sa glorifim comuna primitiva, mai cred.
foucault ajunge la niste consluzii devastatoare in cartile sale legate de epoca pe care o traim, de exemplu.
ptr comunicarea eu/eu, recomand cartile lui culianu, personal am preferat jocurile mintii, desi opera sa este arborele gnostic (eventuala varianta pozitiva), ca psihologia de la freud incoace nu pare sa fie prea optimista, nu?




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !