Comentariile membrilor:

 =  un indiciu
milos petru
[24.Feb.10 16:28]
Înscriere întrun registru- poate fi și condica de prezență

 =  De fapt sunt doua solutii
Chitul Grigore
[24.Feb.10 16:58]
Ponta-pontă.

 =  cum?
Laurențiu Orășanu
[24.Feb.10 20:23]
Ai putea să explici cum duc versurile astea
"Depunere de icre, ouă,
Adulmecă o rață, două,"
la soluția Ponta?
Asta trecând peste forțarea "pontarea în registru". (La care ai venit cu precizare extra-catren). Pontarea se face cu fișe, cartele speciale, badge-uri.

 =  ghicită
milos petru
[24.Feb.10 22:42]
versul 1 a ponta- înscriere în registru(verb)
versul 2 pontă- depunerea de icre, ouă, sau depunerea pontei (substantiv)
versul 3 a ponta-a adulmeca vânatul (câinele la rațe sălbatice) (verb)
versul 4 Victoraș (substantiv)

Felicit pe ghcitoristul Chitul Grigore pe care-l consider cel mai bun și cel mai profund făcător de ghicitori, și cred că Orășanu înțelege că nefiind profesionist am scos-o mulțumitor, mergea fără precizarea extra care se mai face cu registre care se semnează la venirea și plecarea la serviciu, iar versurile 2 și 3 îngreunează intenționat rezolvarea.

 =  când ne dăm singuri note
Laurențiu Orășanu
[24.Feb.10 22:55]
Milos,

Păi dacă tu crezi că ai scos-o mulțumitor, cam la ce mai sunt bune părerile altora? Faptul că Grigore Chitul relevă faptul că sunt două soluții? Vorbim de definire "mulțumitoare" care nu duce la o soluție unică?
Sensul de a depune icre, ouă pentru "pontă" mi-era necunoscut. Și nici în DEX-ul on-line nu l-am găsit. O fi, nu zic... o fi specializat.
La mai bune. Asta, mulțumitoare cum zici tu, slăbuță după părerea mea, se ghicea numai cu indicația din versul 4.

 =  Hmm!...
Sorin Olariu
[24.Feb.10 23:10]

Citind ce vrei mata' sa zici,
Se-ntreaba o vecina, toanta:
- E plin de ponte pe aici,
Dar totusi, unde este poanta?

 =  Calimero
milos petru
[24.Feb.10 23:36]
Repet: 1 a ponta, 2 a depune ponta, 3 a ponta(a adulmeca) 4.Ponta
Ce-i așa greu? Vezi că nu ai găsit nici în Dex, eu știu asta de aproape 50 de ani de la piscicultură, cât privește rândul 4 mai sunt și alți președinți care au fost miniștrii. Chitul a zis foarte bine ce a zis dar înaintea lui au mai citit-o vreo 50 și nu au dat răspunsul, dar chiar dacă l-ar fi dat primul, asta-i ghicitoarea, ce aveți cu mine, vreți să-mi demonstrați că-s prost? Dacă socotiți că trebuie să spun asta o spun: da fraților aveți dreptate și vă mulțumesc că vreți să mă deșteptați.

 =  Re-Hmm!...
milos petru
[25.Feb.10 00:34]
La ghicitoare, unde-i poanta?
Ce-a zis vecina nu-mi prea pasă,
Eu am depus cuminte ponta
Să prind vreun peștișor în plasă.


 =  indigestie
Laurențiu Orășanu
[25.Feb.10 08:12]
Miloș,
În epigrama ta, "poanta" nu rimează cu "ponta".

E clară-acuma panorama:
Registru, icre, ouă, rațe
Ce nu ne-ar face rău la mațe,
De ne-ai servi și epigrama.

Ai putea rezolva problema ta plecând de la ideea simplă că aici ești analizat pentru ce scrii. Și că toată lumea acceptă păreri critice. Fă un pas înapoi, privește-ți la rece textele, nu mai cădea în extaz în fața lor. N-are nimeni nimic cu tine, așa că nu mai "forța", prin diverse metode, accesul la etaj. Mai mult respect pentru munca redactorilor, ce zici?

Calimero

P.S. Dacă termenul e cunoscut de majoritatea, ești în regulă. Chiar tu zici căe de specialitate. Cât despre superioritatea afișată... vezi lecțiile anterioare. Sau ce am scris mai sus.

 =  dragă Calimero
milos petru
[25.Feb.10 16:12]
Hai să vorbim puțin referitor la ce mi-ai scris. Profit de faptul că suntem pe pagina mea.
1. Răspunsul la Olariu nu l-am socotit epigramă, rimează 2 cu 4 și ziceam că-i bine.
2.Ghicitoarea, când am spun că-s mulțumit de ea am vrut să spun că o socot bună.
3. Mă bucur că îmi spuneți căte ceva, accept cu plăcere critica, mă ajută, respect redactorii și îi înțeleg că nu-i ușor mai ales că au toată ziua câțiva ca mine, nu-i ușor să lucreze multe ore în fața calculatorului, și eu am un băiat care face asta prin Germania, voi chiar mă treziți, mă inviorați, mă activați și vă mulțumesc pentru asta.
Dă-mi voie să-ți spun că mă socoți greșit un încrezut, la mine nu există starea de extaz(nu sunt Geoană), mă controlez suficient la vârsta mea și pentru asta vreau să înțelegi că:
Am fost șahist și mi-am analizat la sânge toate partidele pe care le-am jucat și pot să-ți spun că tot ce am pierdut a fost numai din cauza mea. Din fericire am pierdut puține față de adversarii cu care am jucat. Am fost un amator care s-a pregătit la sat, fără să aibe pe cine întreba dacă nu pricepe ceva. Am cunoscut personal vreo zece campioni a țării și câteva campioane, am jucat cu unii în concursuri, am pierdut dar am și câștigat, am rămas modest cum îi stă bine unui agronom care a lucrat cu mii de țărani.
Idolii mei au fost:Cigorin, Alehin, Tal, Fischer, Lasker. Unii ziceau când intram în sală că vine Lasker, nu mă umflam în pene, mă bucuram că veneam de la țară și reușeam să cunosc și să-mi apropi oameni, și ce oameni. Acum imi vine să zâmbesc și parcă le dau dreptate, Lasker avea mustață, era intransigent(și-a pedepsit ceasul de aur care a rămas în urmă aruncându-l pe geam) și a folosit "jocul" psihologic" în șah. Îmi pare bine că nu am avut ceas de aur.
Dascălii mei au fost Alehin, Botvunnik și..A.Kotov. Kotov spunea că Botvinnik vrea să facă mașina să joace ca omul iar el vrea ca omul să joace ca mașina. Am studiat partidele alese ale lui Botvinnik dar și tainele lui Kotov care te învăța să joci rece, calm, fără să-ți trădezi intențiile sau stările, poate ca în spionaj. Am citit Yoga, Reiki, Autocontrol, Radiestezie etc. Munceam să pot vedea aura celui din fața mea și am avut o stare deosebită când am văzut "etericul" unui coleg de serviciu mai ales după ce mi-a spus că simte ceva la inimă. Cred că deja am spus prea mult ca să înțelegi că nu am la ce etaj să mai urc și nici nu mai vreau. Îmi cunosc valoarea aici, concursul de anul trecut a fost suficient să-mi arate cum scriu și cum apreciez ce au scris alții.
îți doresc să mă citești așa cum sunt, nu da frâu fanteziei de scriitor, în om trebuie văzută întâi partea bună, dacă o vezi tu, și omul la care te uiți vede tot așa,
cu stimă
petru miloș,


 =  una declarăm, și alta fumăm prin subsoluri
Laurențiu Orășanu
[25.Feb.10 16:49]
Ce are tura cu vura, Milos? (Șahul cu epigrama). Circul pe care l-ai făcut (manipulând o apreciere veche de-a mea, de bine, fără să ții seama de repețite critici pe care ți le-am adresat pentru textele slabe - marea majoritate a textelor tale), și îl faci și la acest text, în off, nu e acoperit de fel de declarațiile din commul de mai sus.
Aplici aceleași metode de derutare a atenției despre care te-am notificat în mod repetat că nu țin la mine. Focusul meu este pe judecata corectă a textelor la care mă refer. Te-ai gândit vreodată că dacă greșesc îmi dau cu firma în cap?
Rămâne valabil tot ce ți-am spus până acum. Cu tot regretul că vorbesc degeaba.
Calimero


 =  re-una declarăm
milos petru
[25.Feb.10 19:12]
Păi nu vorbești degeaba și cred că nici eu fiecare mai are de învățat.

 =  tura și vura
milos petru
[27.Feb.10 16:53]
Șahul cu epigrama au asemănări multe, multe, multe. Printre epigramiști sunt mulți șahiști de valoare, am să cercetez acest aspect și mai târziu să scriu ce voi constata. Subiectul mi se pare interesant. O să-ți dau câteva nume: Ion Martin, Virgiliu Șchiopescu (fost maestru) au iubit și epigrama și șahul. Primul stătea în spatele meu când jucam și de multe ori poate uita și de foame. Al doilea, regretatul profesor, maestul Șchiopescu, mă lua de braț, așa mergeam amîndoi mai ușor, mă plimba prin parcul de la Buziaș, când jucam câte-o semifinală națională, și acolo unde nu ne auzea nimeni îmi spunea poezii și epigrame că îmi era frică să nu mă închidă numai că le ascult! Pe acest sait sunt mulți iubitori ai șahului, nu-i știu pe toți dar știu pe Dam Norea, Ioan Jorz, Emil Bodea, cred că am reuși să facem o echipă bună de șah sau să jucăm o partidă în care fiecare să facă câte o mutare.Propun 1. e2-e4
Atât șahistul cât și epigramistul joacă:
1. Ori la poziție sau la epigramă
2. Ori la adversar.
Eu în general îmi jucam adversarul, chiar și prin corespondență!
Aici pe sait îți dau doar două exemple care folosesc ambele stiluri. E vorba de Gârda și Rotaru. Amândoi maeștrii cu mult bun simț, comentează la obiect dar când se întâlnesc joacă la adversar și scot catrene care seamănă uneori cu partidele nemuritoare!
Sunt multe asemănări dar mă opresc deocamdată aici.
mitru




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !