Comentariile membrilor:

 =  semn...
Petruț Pârvescu
[17.Apr.10 18:02]
***
citesc cu placere aceste nestemate. talent si mestesug de zile mai pe iesi in sus!

n.b.pîlc de lăstărei
sădiți lîng-o fîntînă
în buza rîpii –
pe ramurile subțiri
cîntă o mierlă

 =  primăvară
Cristina Rusu
[17.Apr.10 18:09]
mulțumesc de semn Petruț. să ne bucurăm de primăvară.

spor la scris și toate bune,

bia

 =  Gunsaku la Porțile Ieșilor
Dragoș Vișan
[17.Apr.10 21:53]
Cât de fain este și Gunsaku. Ce denumire haioasă are, de parcă-i gânsac de-al nostru.
Ieșii atât de plăcut surprins, încă de la Porțile Urbei pe șapte coline, de parcă gâgâitul prevestitor ar mai salva încă o dată Valachia - gonind îndoielile noastre de urmași nedemni.
Ferestele albe - metaforă pentru crengile înflorite - sunt deschise în ochii tăi în sfârșit. Lași să vorbească jucăuș vântul făcând vraiște frunzele de la rădăcinile copacilor de pe deal. Mâinile plugului și țarina împietrită - durere și liniște. Salcia alarmată de păsări pleacă din crengi - splendid!
Exact ca și voroabele văzuților lăstari ce acoperă până și-un gol înfiorător.

 =  mulțumesc Dragoș
Cristina Rusu
[18.Apr.10 13:41]
foarte frumos comentariu mi-ai făcut. pe scurt gunsaku este un grup de poeme haiku și tanka pe aceeași temă. poate avea mai mulți autori sau unul singur.

spor la scris și la bună citire

mulțumesc,bia

 =  Frumos,
Liviu-Ioan Muresan
[18.Apr.10 14:52]
condensat, de meditație și de bună simțire. Textele acestea, concentrînd esențe, par condimente mentale, o diversificare a stărilor poetice pe care le trăiești. E bine de citit înainte de a te hotărî să scrii.
LIM.

 =  Liviu îți mulțumesc de popas
Cristina Rusu
[18.Apr.10 15:12]
mă bucur că ai poposit și în pagina mea. mare lucru este să nu îți uiți obîrșia. sînt atrasă de satul romînesc, așa cum era pe vremea bunicii mele. îmi plac tradițiile și respect țăranul care muncește pe ogorul lui. am văzut oameni buni și curați la suflet care au muncit toată viața lor mulțumiți de tot ce au. uneori merg la o mănăstire aproape de oraș, mănăstirea Hadîmbu. ca să ajung acolo trebuie să trec printr-o pădure frumoasă și un sat care are același nume cu mănăstirea din comuna Mogoșești. la capătul satului este un om care are multe capre și iau brînză de capră de la el. are mulți copii și sînt o familie tare unită. fiecare știe ce are de făcut în programul zilei. îmi place că la țară se păstrează și acum camera de curat. primăvara, pomii sînt văruiți în alb și se deschid toate ferestrele să se aerisească casa.

toate bune, bia

 =  Gunsaku
Magdalena Dale
[18.Apr.10 15:46]
În Dicționarul japonez – român de termeni poetici, Crisitian Mocanu dă următoarea definiție pentru gunsaku: grup de poeme pe aceeași temă, oferind perspective diferite asupra aceleiași realități. Poate avea mai mulți autori sau unul singur. Endo Shusaku, în romanul său Poarta Rashomon , a aplicat (pentru prima dată în proză) tehnica gunsaku.

În poemul de față este respectată această regulă de bază. Este o ”poveste” de primăvară în termeni poetici, având contraste puternice, așa cum se întâmplă și în viață. Întâlnim ferestre în alb și plugul ruginit. Merii înfloriți lângă țarina împietrită, larmă în zăvoi și mâinile care se odihnesc după ce au trudit. Sunt diferite aspecte ale vieții atât de plină de contraste în fiecare clipă.Poezie în fiecare aspect reliefat, cuvinte alese cu grijă și nu în ultimul rând evitarea unor greșeli pe care le-am întâlnit destul de frecvent la alți autori ce se apropie de lirica niponă, cum ar fi pleonasmul în haiku, sau respectarea strictă a numărului de silabe în defavoarea poeziei.

Magdalena Dale


 =  Cristina Rusu
Ottilia Ardeleanu
[18.Apr.10 16:55]
Puritate, pornind chiar de la titlul spus în dulcele grai popular. Merii înfloriți, culmea dealului, plugul ruginit, salcia înmugurită... toate vin din adâncul unui colț de lume autentic, parcă așa cum l-a lăsat Dumnezeu.
Frumos ai zis în acest poem.

Ottilia, cu drag

 =  Magda dragă și Ottilia dragă
Cristina Rusu
[18.Apr.10 17:38]
mulțumesc de semnele voastre primăvăratice în acest colț al satului romînesc. să aveți și voi ferestrele albe în această primăvară și senin în suflet.

cu drag, bia

 =  Cristina,
Geta Adam
[20.Apr.10 09:29]
muguri si parfum, muzica inceputului, liniste pe dinauntru, asta mi-a adus Prier-ul tau.
fain.

 =  Geta mulțumesc
Cristina Rusu
[20.Apr.10 09:34]
tu ești o persoană extrem de sensibilă și știu că aceste cuvinte care le-ai lăsat aici sînt sincere. peste trei zile îți sărbătorești ziua de nume. îți ofer un ram de cireș înflorit și La mulți ani!

cu drag,

bia

 =  cristina rusu-prier
Nache Mamier Angela
[20.Apr.10 12:54]
cristina reusete un poem aromat din câteva cuvinte care devin magice,esentiale,captând un univers exotic,îndepartat ,misterios care rascoleste în noi un tarâm profund,interiorizat care ne "locuieste "de când lumea exista
cristina tulbura aceste profunzimi cu "doi meri înfloriti","ferestrele în alb","plugul ruginit","prier",salcia înmugurita","pâlc de lastarei"etc...
cristina detine o bagheta magica ,care selectioneaza cu migala unui ceasornicar cuvinte concentrând esenta universului si reuseste acesdt pariu interesant într-un gen literar venit de departe si care gratie ei se adapteaza pe spatiul românesc într-un mod foarte fericit

"prier "nu e departe de cuvântul "prière"(rugaciune)
îmi spuneam ca este o coincidenta fericita caci cristina ,la urma urmei "se roaga la cuvinte" ,îngenunchiata ,într-un pâlc de lastarei"

 =  Angela dragă
Cristina Rusu
[20.Apr.10 17:19]
m-am gîndit la asemănarea cuvintelor, aprilie și rugaciune, prier și "prière", poate că nimic nu este întîmplător mai ales că luna aceasta a anului este în plină sărbătoare a Învierii. mulțumesc de cuvinte și că ai trecut și prin pagina mea.

cu drag,

bia




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !