Comentariile membrilor:

 =  Felicitări
Vali Slavu
[21.May.10 13:04]
pentru epigramele reușite și pentru premiu!


 =  Felicitări pentru premiul auriu!
Dan Norea
[21.May.10 19:05]
Vin și eu după Vali și zic la fel ca ea.
Abia aștept să ne vedem la Alba. La Sibiu vii? Vorba lui Pannduru, am ajuns să ne vedem mai des decât cu rudele apropiate. Ceea ce nu e rău.



 =  Vali, Dan
Ion Diviza
[24.May.10 09:27]
Vali

Multumesc frumos pentru felicitări. Aștept cu nerăbdare clipa când ne vom cunoaște și "pe viu". La Alba, evident.

Dan

Multumesc, Dan. A fost o surpriză plăcută să mă regăsesc printre câștigători. Sincer vorbind, îmi părea că la Târgu Jiu am trimis epigrame mai bune decât la Alba. Dar știi cum suntem noi, autorii. Subiectivi. Cu mult mai subiectivi decât membrii juriului. de aici și surprizele. :)
De Sibiu încă nu știu nimic. Au fost cumva anunțate rezultatele concursului?

 =  Un concurs nu seamănă cu alt concurs
Dan Norea
[24.May.10 13:28]
Ioane, sinceritatea îndeamnă la sinceritate, de aici și dezbaterile interesante care se iscă pe pagina ta.
Și mie mi s-a părut că epigramele tale de la Tg.Jiu sunt mai bune decât cele de la Alba Iulia. Dar la Tg. Jiu au fost puține premii (cred că 4) și ai avut ghinionul să intri în coliziune cu cațiva colegi în formă maximă.
La Alba Iulia în schimb sunt o mulțime de premii - 10 la epigramă și peste 15 la alte probe. Numără epigramiștii premiați, cred că în total sunt vreo 24.
De ce am deschis discuția ? Cred că e o cutumă a organizatorilor, să nu dea două premii aceluiași om. Grigore Chitul se întreba, retoric, dacă o fi vreo coincidență că nimeni nu a luat două premii. Sunt convins că nu e o coincidență. În toamnă, Nae Bunduri ridica aceeași problemă, după concursul de la Iași.
Cred că trebuie făcut un pas înainte și în direcția asta. Voi fi mulțumit abia când Nae Bunduri va lua două diplome la teme diferite, când Nelu Gârda va lua două (sau trei) - la epigramă și rondel sau când Ioan Toderașcu va câștiga la epigramă și fabulă. Exemplele sunt luate (aproape) la întâmplare. Evident, mă rog Celui de Sus să nu fie în formă maximă toți odată, că nu mai rămâne nimic pentru ceilalți. :)


 =  zic și eu...
Ion Diviza
[24.May.10 15:35]
Nu am dezvoltat în pagina lui Ioan Toderașcu această temă (cu acordarea mai multor premii - pe merit, evident - autorilor care participă la mai multe concursuri). Era clar că organizatorii au mers pe principiul acordării unui singur premiu. Și consider opțiunea lor oarecum rezonabilă. Decât să li se refuze autorilor dreptul de a partcipa la mai multe concursuri, mai bine așa. Nu e plăcut pentru confrați, totuși, când sunt premiate mereu aceleași persoane. Lasă să mai treacă de la acestea, și de la juriu. Cu cât mai mulți premiați, cu atât mai multă bucurie în sală. :) Sau n-am dreptate? Știu că nu prea am, dar îmi place să zic și chiar să cred că-i așa. :)

 =  Oare nu se găsește o soluție de compromis ?
Dan Norea
[24.May.10 19:42]
Ioane, poziția ta este una de organizator și o înțeleg perfect - e preferabil să dai mai multe premii, să inviți mai multă lume, să fericești cât mai mulți autori.
Dar ia uite aici poziția unui concurent care nu a organizat niciodată un concurs - Nelu Gârda: "Eu înțeleg că jurizarea se desfășoară așa: se dau note pe nv, se desfac plicurile cu date personale (după moto) și se stabilește ierahia. Dacă, de exemplu, Toderașcu iese pe locul I la trei secțiuni, va fi retrogradat la două dintre ele până pe un loc nepremiabil, urmând ca următorul să-i ia locul? Nu mi se pare normal." Nu poți spune că n-are dreptate. Ce n-a spus nimeni este faptul că există acolo și un aspect strict material, niște plicuri cu bani.
Ei bine, totdeauna, în orice conflict de idei, am încercat să mă pun în locul ambelor părți. Acum cu atât mai mult, pentru că sunt concurent, dar e posibil să devin și organizator. Și încerc să-mi imaginez o soluție care, în spiritul transparenței și al corectitudinii, să împace și capra și varza. Am plecat de la o situație reală - o paralelă cu un elev eminent care dă examen la 3 facultăți. Va apărea pe prima poziție în toate trei clasamentele, dar nu va ocupa loc decât la una din ele. E drept, la alegerea sa, dar în cazul nostru nu mi se pare esențial cine face alegerea.

Se fac clasamentele tuturor probelor/ temelor și se fac publice în ordinea notelor.
După care se aplică metoda de azi: dacă Ioan Toderașcu se găsește pe mai multe podiumuri, rămâne doar pe cel cu poziția cea mai înaltă (și deci, cu plicul cel mai gras). Cu alte cuvinte, se refac clasamentele, în ideea ca o persoană să ia numai un premiu. Invitațiile, diplomele și banii se dau conform clasamentelor refăcute.
În felul acesta, i se recunosc în întregime meritele unui autor valoros, dar în același timp sunt satisfăcute și doleanțele organizatorilor.

Nu ți se pare mai rezonabil așa ?


 =  judicios
Ion Diviza
[24.May.10 20:53]
Cu siguranță, e mai rezonabil. O propunere judicioasă, argumentată.
Însă noi nu știm cum anume au procedat organizatorii festivalului.
Este primul festival de umor - congres al umoriștilor, ce mai! - la Alba. Aici, din câte cunosc, se mai organizează și alte festivaluri literar-artistice. Prin urmare, organizatorii s-au condus de principii și criterii proprii, mai puțin aplicate la festivalurile de epigramă cunoscute. Apoi, cu siguranță, concursurile la secțiuni diferite nu au fost jurizate de aceleași persoane. Și, mai putem spune, valoarea concursurilor la diferite secțiuni nu este echivalentă. Să zicem, concursul de carte umoristică nu echivalează cu cel de epigramă la o temă dată. Ș.a.m.d.
Deci nu știu în ce măsură criteriile propuse de tine ar fi aplicabile la Alba și în alte părți. Eventual, pregătește-te să le împărtășești/expui confraților și organizatorilor în cadrul ședințelor de lucru ce se preconizează.
Aștept/ăm de la tine o comunicare la temă, la Alba.
Ce zici?


 =  Re: judicios
Dan Norea
[24.May.10 23:09]
Ioane, în general comunicările sunt stabilite din timp, altfel se dă peste cap programul. Dar dacă apare o dezbatere pe subiectul ăsta -regulament, modalități de jurizare- mă înscriu la cuvânt și îmi spun părerea.
Faptul că juriile sunt diferite nu contează, asta are importanță doar asupra clasamentului valoric.
Faptul că e greu să compari un premiu de carte cu unul de epigramă - aici poate prevala strict argumentul material: care premiu e mai mare.
De fapt, singura cerință este să se publice clasamentul valoric real. Mai departe e numai o problemă de management, fiecare organizator poate aplica alte metode.


 =  E simplu
Gârda Petru Ioan
[25.May.10 06:07]
Dai diplome peste tot și bani doar la o secțiune. Ca să-ți iasă numărul de invitați pentru premii, suplimentezi cu o mențiune. Dar cinstit mi se pare să faci publică lista cu clasamentul pe bune(...) stabilit de juriu.

 =  Nu grandilocvenței!
nicolae bunduri
[25.May.10 08:10]
"...Ioane, sinceritatea îndeamnă la sinceritate, de aici și dezbaterile interesante care se iscă pe pagina ta..." Când a început Dan cu această propoziție, credeam că pune punctul pe "I". Fraților, e bine să vedem și ce e bine, și ce nu, la fiecare, indiferent cum s-ar numi. Grandilocvența dăunează grav sănătății. Desigur că Ion Diviza, alături de Bălici fac cel mai puternic cuplu de dincolo de Prut și dintre cele mai mari din România Mare(Nu-i vorba de Vadim). Mi s-a întâmplat de multe ori să mi se facă unele obsrvații "pe bune" și atunci mi-am pus "coada între picioare" și am modificat ce se mai putea, dacă nu era tardiv. Grupajul de mai sus este de mare valoare și ca dovadă a fost premiat.Totuși la prima temă am mici obiecțiuni pe care probabil le-a avut și juriu, dovadă că a fost premiat la altă temă.Se întâmplă de multe ori să găsești o poantă excelentă dar rima finală, neînlocuibilă, să fie rară. Cum e cazul primului catren:"varză"-"barză".Dar trebuie construit, catrenul, astfel încât să păstreze minima logică.Autorul spune că a băut în via de la Blaj cu-o barză(?!?!)Ori la modul direct este greu de presupus că ai putea bea alături de o barză chiar și la Blaj unde sunt multe berze dar ăstea au altă treabă, ceva cu copiii, nu să bea cu noi și pe deasupra sunt și foarte sfioase. Dacă abordarea ar fi fost metaforică, adică să fi fost vorba de o "mândră" suplă, aș fi înțeles și atunci barza venea cu ghilimelele de rigoare dar și cu introducerea în scenă a domnișoarei adică încadrarea în scenă. Apoi la final, expresia nu este cea consacrată. De obicei se spune "sunt varză" și nu "sunt în varză". Cu puțină muncă se putea rezolva . Oricum poanta e faină ,premiu e premiu și Diviza e Diviza. Adică un epigramist excelent
Ref. la două premii la un festival, nu aș fi spus nimic dacă nu deschideați voi, vorba. Nu vreau să sune a "lauda de la sine" dar am fost informat neoficial că inițial, și la proză, înainte de deschiderea plicurilor am avut premiu clar. Se pare că I. Dar aceeași persoană mi-a zis că organizatorii au mers pe premiza că "nu se poate" două premii la același autor și "alții nimic".
Păi altădată și eu sunt "printre alții" și nu fac demersuri la Haga. Dar jocul este al lor și ei fac regula. Trebuie să jucăm cum ni se cântă. Sper că Ion a înțeles ce am vrut să zic și dacă se supără dau un rachiu la Alba că vin sper să dea "albii".

 =  Nae Bunduri
Ion Diviza
[25.May.10 08:40]
De ce m-aș supăra, Nae? Dimpotrivă, sunt foarte bucuros că ai intrat în discuție și ți-ai expus tranșant punctul de vedere. Dacă-i vorba de o părere sinceră și onestă, o găsești în primul rând la Nae Bunduri.
Și în privința "berzei" ai dreptate. În textul expediat cuvântul a fost cules cu aldine, folosite, mai nou, pentru a evita ghilimelele. Aici, în pagina de pe agonia, n-am mai modificat, considerând că se subînțelege că e vorba de o "barză, berze s.f. femeie înaltă și slabă" - DEX online. Acum văd că trebuie totuși de luat cuvântul între ghilimele și voi modifica. În ceea ce privește sintagma "în varză", nu sunt de acord cu tine. Că insul era varză, e clar și așa, fără s-o mai accentuezi. Faza e că el a fost găsit de cocostârc în varză ca orice prunc, adică era neputincios (dar și "nevinovat", candid) ca un nou-născut. Nu-mi place să explic poantele, fiindcă se pierde orice umbră de mister alias umor - dar iată, am făcut-o. :)

P.S. La Alba vin cu votca, neapărat. :)

P.P.S. Dane și Petre, vă mulțumesc și vouă pentru intervențiile binevenite.

 =  Ionica si Nae Bunduri
Atropa Belladona
[25.May.10 23:07]
Ionica, felicitari in primul rand pentru premiu, apoi pentru epigrame, apoi pentru...da' chiar, pentru mai ce?! Deocamdata, nu stiu, dar aflu eu! La Alba!:))Si vezi ca eu nu beau votca!:)))
carmen

"Nu vreau să sune a "lauda de la sine" dar am fost informat neoficial că inițial, și la proză, înainte de deschiderea plicurilor am avut premiu clar. Se pare că I. Dar aceeași persoană mi-a zis că organizatorii au mers pe premiza că "nu se poate" două premii la același autor și "alții nimic".
Păi altădată și eu sunt "printre alții" și nu fac demersuri la Haga. Dar jocul este al lor și ei fac regula. Trebuie să jucăm cum ni se cântă. Sper că Ion a înțeles ce am vrut să zic..."
Nae Bunduri

Naica, sunt sigura ca Ionica a inteles, daca am inteles pana si eu, cum dracu sa nu inteleaga taman el?!:)))
Asa ca nu pot decat sa regret ca ti-am zburat premiul I la proza, dar nu m-am putut abtine sa nu mituiesc juriul si gazdele, e drept, m-a costat de vreo 10 ori mai mult decat valoarea premiului :))) Dar acum ma mustra teribil constiinta si m-am hotarat ca la Alba, cand voi iesi pe podium sa-mi iau premiul, sa recunosc deschis ca tu il meritai, asa ca ti-l voi ceda ceremonios!
Ce zici, batem palma?

io

 =  QED
Dan Norea
[26.May.10 08:27]
Cele de mai sus îmi confirmă teoria. Singura metodă de a evita asemenea discuții este cea a publicării clasamentulor reale, stabilite de jurii, așa cum s-a făcut la Mizil și cum a făcut de curând Pannduru.
Metoda mai are un avantaj: aș putea și eu să mă laud că la Alba am fost pe aproape (locul IV-V-VI) la una din probe. :)

Ca o observație, sunt sigur că maliția din intervenția Atropei are drept scop să-l tachineze pe Nae. Dar eu în locul ei aș fi afirmat că, din auzite, a fost înaintea lui Bunduri la epigramă. :)

Ca o observație care nu mai ține de rolul organizatorilor, ci de cel al juriilor: vor rămâne în continuare subiective, nici nu se poate altfel. Dar aici nu rămâne decât să ne supunem fără crâcnire. Chiar dacă există nemulțumiri, ele trebuie îngropate în adânc, iar pe lespedea de deasupră să figureze inscripția "poate, vreodată, am beneficiat și eu de această subiectivitate".


 =  Norica :)
Atropa Belladona
[26.May.10 08:44]
eu în locul ei aș fi afirmat că, din auzite, a fost înaintea lui Bunduri la epigramă. :)
(Dan Norea)

Cat pe-aci sa i-o spun dar, din pacate, n-am participat decat la proza si la carte, unde am aflat neoficial ca, inainte de citirea numelor autorilor si a cartilor respective, am avut premiu clar, premiul I, dar organizatorii au mers pe premiza că "nu se poate" două premii la același autor și "alții nimic".
Asa ca i-am amenintat in van cu demersurile la Haga!:)))))Nu-mi mai ramane decat radio ga-ga...:)

 =  Carmen,
nicolae bunduri
[26.May.10 08:47]
-Carmen: "...dar nu m-am putut abtine sa nu mituiesc juriul si gazdele, e drept, m-a costat de vreo 10 ori mai mult decat valoarea premiului :)))

-Nae: Oau! Văd că și tu ai informatori. Și cât e premiul că mor de curiozitate?!

-Carmen: "Ce zici, batem palma?" (Carmen)

-Nae:... iar cu palma?

 =  Naica
Atropa Belladona
[26.May.10 09:16]
-Nae: Oau! Văd că și tu ai informatori. Și cât e premiul că mor de curiozitate?!
Carmen: - Nu stiu cat e, inca nu l-am luat, dar m-a costat de 10, ce spun eu, de 15 ori mai mult! Asa ca, nu muri inca, asteapata tu sa ne vedem la Alba! :)))

-Nae:... iar cu palma?
Carmen: - Cu palma, ce premiul meu, doar sunt o doamna!:)))




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !