Comentariile membrilor:

 =  Mulțumesc, Cornel.
Manolescu Gorun
[10.Dec.18 14:27]
Acum, după câteva luni după ce am terminat cartea și m-am uitat prin ea, mă întreb dacă în afara ironiei negative (distructive) a PoMo nu există și una pozitivă care să ajute? Lucrul acesta îl sugerează, într-un fel, și Felix Nicola în recenzia pe care a binevoit s-o facă volumului meu.

În carte arăt la un moment dat: «O definiție a ‚”inteligenței”, pe care am găsit-o pe undeva spune: „Un tip inteligent caută să se pună în locul interlocutorului (interlocutorilor) pentru a-l / a-i înțelege, revine apoi la propriul punct de vedere și, în fine, se detașează (de ambele) pentru a putea gândi liber”». Cred că revine unei asemenea detașări și rolul unei ironii binevoitoare, corective. Ea ține de perceperea și acceptarea «alterității» (otherness) în sensul că nu numai îl acceptăm pe «celălalt», dar îl și înțelegem cum ne înțelegem și pe noi înșine. Și atunci ironia constă atât în a-l corecta pe altul, dar și pe noi. Aici sunt mult mai multe de spus. Dar, în alte texte. Ca și despre ironia romantismului care n-a fost, neapărat negativă, cu toate că, într-un anumit sens, da. Ea, mizând pe ludic, era și un fel de a deconspira ce se ascunde sub încifrarea onirică, jucăușe, ca și în cazul psihanalizei. Ceea ce a condus, trecând prin suprarealism și absurd, la «onirismul (nostru) estetic» - Dimov, Țepeneag, Mazilescu, Turcea, Ivănceanu, Ivănescu….ultimul supraviețuitor fiind Emil Brumaru – despre care, din păcate, azi nu se mai vorbește. Onirism estetic care numai a încrâncenare și distrugere nihilistă nu semăna. Dimpotrivă. Iar atunci când se vorbește de «șaizecism», referirile se fac, aproape fără excepții, la linia deschisă (și închisă) de Nichita Stănescu.

Încă o dată, mulțumesc, Cornel și pentru faptul că textul tău mi-a dat prilejul să aștern cele de mai sus.


 =  ,, Dincolo ..." spre viitor
cornel marginean
[14.Aug.10 22:22]

Poate recenzia mea este deja intarziata, fata de momentul aparitiei cartii.
Doream totusi, sa privesc cartea si din unghiul pe care l-am abordat in text si care intr-adevar incearca o aplicatie pozitiva, optimista asupra viitorului.
Sunt multe de spus si asa,in continuare.
Faptul ca ideile si intregul continut al cartii permit in fapt inca multe discutii este un lucru pozitiv si denota calitatea continutului acesteia.

Iti doresc cat mai multi cititori si cati mai multi comentatori si sanatate, sa mai scrii si alte carti.

Cu prietenie.





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0