Comentariile membrilor:

 =  Bach
Foarte inspirate, Norică. Și ideea originală (ori poate eu o aflu la tine prima dată). Cel mai mult mi-a plăcut Bach. Felicitări! Din păcate, n-am replică. Poate vor veni alții cu unele la fel de inspirate.

 =  Re: Bach
Dan Norea
[27.Aug.10 23:00]
Florinel, ideea nu e chiar originală, am mai folosit-o în "Galeria de artă", doar că acolo era vorba de geneza unor tablouri, nu a unor compoziții muzicale.
Dintre epigrame, nu știu dacă Bach e cea mai bună, în schimb știu sigur că dintre compozitori, Bach îmi place cel mai mult. Așa că, într-un fel, avem gusturi comune. :)
Mulțam pentru vizită, te mai aștept.

 =  Felicitări!
Raul Ionut Coldea
[27.Aug.10 23:43]
Felicitări! Nu comentez eu prea des epigrame pe Agonia, pentru că nu mă pricep chiar deloc...Dar de data asta am râs bine de tot. Și cred că acesta e un semn că epigramele sunt bine scrise :)) Mi-au plăcut mult de tot, în special Schubert, Beethoven, Chopin, dar mai ales Bach! (Și cred că în ordine inversă, începând de la Bach spre Schubert, i-am enumerat și pe compozitorii mei preferați - scuzați remarca offtopic)

 =  Ador aceste capodopere, Dane
Ica Ungureanu
[27.Aug.10 23:45]
Nu mă refer doar la compozitori, ci și la epigramele inspirate din capodoperele lor.Sunt atât de reușite, încât n-aș putea să spun care e mai bună.Sau... hai să zicem, una e mai bună decât cealaltă. :)

O replică pentru Ceaikovski:

Naomi

Prin "capodoperație",
Scăpând de cele două nuci,
Ea cântă azi cu grație(?),
La câte-un Spărgător de... buci.

 =  Spărgătorul de...
Ica Ungureanu
[28.Aug.10 01:09]
Vai mie, ce-am zis!!!

Bonsoir vă zic și să-mi scuzați,
Vocabularul de țărancă;
"Eroul" meu, stimați confrați,
Era un Spărgător de Bancă.

p.s.
Înc-odată zic: vai mie,
Albul din obraji îmi pică;
Și fiți siguri c-o să-mi fie
Patru zile... RUȘINICÃÃÃ!

 =  Donizetti
Gârda Petru Ioan
[28.Aug.10 08:37]
Cu cinci soldați! Oh, nu e vis!
Tribut al incidentului,
Nevasta-i naște -propriu-zis-
Fiica regimentului.


Felicitări, Dane. Nu-i ușor, m-am convins. :)

+ Armonii
nicolae bunduri
[28.Aug.10 08:58]
Talentul epigramatic se împletește armonios cu o cultură muzicală bazată fie pe o vastă experiență și pregătire anterioară, fie pe un studiu de moment în scopul realizării armoniei. Topica versului este elegantă, momentele sunt alese cu măiestrie, ținuta academică. Destule motive pentru a-i acorda o steluță

 =  Acum că a venit steaua...
Gârda Petru Ioan
[28.Aug.10 09:30]
...bag (din invidie) o cârcoteală:
"proprietăreasa" are 6 silabe.
Dictionarul dă și cuvântului de "proprietar -ă"! acest sens:
"Persoană care posedă un imobil (în raport cu chiriașul său). [Sil. -pri-e-] /

 =  repertoriu
Laurențiu Orășanu
[28.Aug.10 09:53]
Mi-au plăcut Schubert (cu varianta - scenaristic mai scărpinată, dar in deux-pieces, deci mai bogată - Bach), Mozart și Beethoven (din nou scenariul constructiv complicat), toate trei (patru) pentru că pe lângă găselnițe sunt și umoristice.
Restul sunt justificate doar de temă. Între ele Ceikovsky e trasă rău - operatoriu ("pentru-a obține eunuci""- uau! barbarism chirurgical și lingvistic); nemaivorbind de capodoperație(!!!).

Calimero

 =  Re: Raul, Ica, Nelu, Nae, Calimero
Dan Norea
[28.Aug.10 13:08]
Raul, mulțumesc pentru vizită și felicitări, mă bucur că ți-au plăcut. Adaug tot off-topic: întâmplător, sau mai degrabă nu, dacă-i înlocuiesc pe Ravel cu Grieg și pe Leoncavallo cu Schumann, cei din grupaj sunt compozitorii mei preferați.

Ica, aprecierea ta din prima replică m-a bucurat tare mult. M-a cam derutat catrenul, nu auzisem de Naomi “românca”, dar mi-a explicat cineva din casă. Nu cred că e cazul să-ți pui cenușă în cap, replicile de tip XXX sunt savuroase dacă (așa cum e și cazul tău) sunt bine făcute.

Spărgătorul de gheață

“Eroul” tău, cântând cu spor,
Îl “întărește” pentru viață,
Schimbând un simplu “spărgător”
În ditai dalta pentru gheață.

Nelu, ai dreptate, nu-i ușor. Nu auzisem de “Fiica regimentului”, de altfel cultura mea muzicală se îndreaptă mai degrabă către muzica simfonică decât către operă.
Cu “pro-pri-e-tă-rea-sa” am picat pe repetata ambiguitate din limba română – diftong sau hiat. Mulțumesc pentru atenționare, voi încerca să găsesc o soluție.

Nae, nu e vorba de un studiu de moment, ci de anii de pe vremea lui Ceaușescu, în care una din puținele bucurii mi-o aduceau cele câteva sute de discuri cu muzică simfonică. Toate ideile le-am pus pe hârtie în concediu, în timp ce autocarul străbătea sutele de kilometri între două destinații. Ori în autocar nu-l aveam la dispoziție pe domnul Google. Acasă doar am mai cizelat puțin prozodia.
Mulțam pentru steluță, sunt onorat. Aprecierile din partea unui maestru mă ung la suflet și mă fac să uit unele momente de îndoială, în care mă întreb ce caut eu în tagma epigramiștilor.

Calimero, ai dreptate, o parte din catrene completează (sper că armonios) grupajul.
„Spărgătorul de nuci” are în spate o adevărată istorie. Mai întâi voiam să-l cuplez cu “Corul vânătorilor”, cu aluzie la incidentul lui Sârbu. Am renunțat, pentru că însemna să așez în titlu doi compozitori. Apoi am vrut să fac aluzie la o operație care o completa pe cea a lui Ciomu. De aici și termenul de capodoperație, care în context mi s-a părut o găselniță bună. Doar că Ciomu n-a mai încăput din motive de prozodie – am preferat să păstrez metrica relativ unitară în tot grupajul.
Îmi dau seama că m-am grăbit cu postarea, ar fi trebuit să mai cizelez catrenele câteva zile. Voi încerca să revin asupra lor, după ce las să treacă un pic de timp. De exemplu, la catrenul cu Paiațele, ideea mi se pare bună, dar poate fi îmbunătățit – categorisirea vine după ce parlamentarii l-au strâns în brațe, ceea ce aduce un pic a nerecunoștință.
Mulțam pentru citirea atentă și pentru observații.




 =  Frumos
Ruse Ion
[10.Dec.18 14:27]
Idee originală, marca Norică. Plăcut Bach!(off topic: primit-a-i email-ul de la mine, cu Țucă?)

 =  ...
radu stefanescu
[28.Aug.10 15:01]
Dane, la "Shubert", sa nu te superi, "soseste sotu" se pronunta greu. in plus, e clar ca e vorba de sot, si nu de omul de la cablu, ca ala nu sperie pe nimeni.

in consecinta, as propune:

"Il vad! Apare-ntr-un minut!" - "O, Doamne! Vine-ntr-un minut!", sau ceva de genul asta


la "Mozart", "dar ruj" e cam naspa, si n-am nicio idee...


la "Beethoven" si "Ravel", versul 3 incepe cu un troheu si strica un pic impresia.

la "Ravel", as propune "dar mă picară, obiectând"


sunt observatii minore. in rest, subscriu, excelente.

 =  Dane,
nicolae bunduri
[29.Aug.10 10:51]
Înseamnă că ai merita o steluță și pentru cultura ta muzicală "încă de pe vremea lui Ceaușescu" Cu Ceaușescu ăsta tot răul a fost spre un bine. Nu am pus la îndoială ci am judecat prin prisma mea. De ex., când abordez un domeniu care prezintă interes în dezvoltarea unui grupaj epigramatic, domeniu în care înot în ape tulburi, apelez la pretenu Google și el mă învață. Deci, epigrama e de mare folos. Ne îndeamnă să învățăm, învățăm, învățăm !Apoi murim.

 =  Verde-n față
Doru Lascarache
[29.Aug.10 14:31]
I-a zis odată unei fete Verde-n față
Aida numa-și-numa, la mine-n pod la șură
Pe fân uscat intinși vom sta
Libretul il vom stiliza, oral, pe partitură.

 =  Ion, Radu, Nae, Doru - răspunsuri întârziate
Dan Norea
[01.Sep.10 22:18]
Ioane (Ruse), emailul nu l-am găsit nicăieri, dar cu Țucă am luat legătura. Mergem împreună la Caransebeș, despre asta era vorba.

Radu, ai dreptate în totalitate, ești unul din cei mai rafinați poeți în materie de poezie clasică. Mulțumesc pentru că te-ai aplecat cu atenție asupra catrenelor. Mulțumesc și pentru aprecieri. Din păcate, nu am timp deocamdată să rumeg propunerile. Dar voi reveni cu siguranță.

Nae, e drept că în orice rău se găsește un bine, măcar unul mic. Știi că pe vremea lui Ceaușescu am stat cu televizorul stricat vreo doi- trei ani? Pur și simplu, nu aveam nicio motivație să-l repar. Și ce bine era! Dar asta nu înseamnă că regret vreun moment vremurile acelea, per ansamblu.
Cât privește "epigrama ne îndeamnă să învățăm, învățăm, învățăm !", îți spun sincer că nu-mi place, prea îmi amintește de Lenin. Sunt convins că avea și el dreptate din când în când, dar încă nu sunt pregătit să i-o dau. Poate peste câteva sute de ani. :)

Doru Lascarache, cu regret trebuie să-ți spun că îți citesc de oarece vreme catrenele și am ajuns la concluzia că nu se simte niciun progres. Prozodia și umorul sunt la pământ, la fel ca la început. Îți sugerez să te (și să ne) lași, apucându-te de o ocupație mai apropiată de talentele tale. Imposibil să nu strălucești într-un domeniu oarecare, trebuie numai să-l cauți mai cu atenție.






Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0