Comentariile membrilor:

 =  Maimuțăreală
Florentina-Loredana Dalian
[26.Nov.14 22:07]
Nu discut aici aspectul religios al problemei. Faptul că nu credeți în Sfinți și în învățăturile Bisericii Ortodoxe este problema Dvs. Dar ce ați vrut să spuneți cu acest text care se vrea bășcălios, dar nici măcar asta nu reușește să fie? N-are sare, n-are piper. Nu-i nici literatură, nici istorie, nici ... nici. Astfel de păreri personale se postează, eventual, pe bloguri, nu pe site-uri de literatură.
Iar ziua Sfintei Ecaterina a fost ieri, nu astăzi. Astăzi e Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor.

 =  Replică unei bigote
Cucu Constantin
[27.Nov.14 06:36]
Cred că este un text bășcălios. Putea fi despre inorogi, dar este despre altceva. Nu este o părere personală, doar o prelucrare cu o oarecare tentă de umor.
A propos, nu există nici un sfânt Stelian și nici vreo entitate care protejează copii.

 =  explică clar de ce acest text este literar și unde e umorul
Cristina Rusu
[27.Nov.14 07:47]
De ce acest text este unul literar? Ce are literar în el? “oarecare tentă de umor”, ce umor este aici că se vorbește urît și murdar despre o persoană? Nu am mai făcut un comentariu de acest gen pe site, dar dacă Sfînta Ecaterina este “doar o ajuta-o în găsirea unui tânăr mai gălbejit care să-i placă nebunei” și Loredana este bigotă atunci ce ai scris tu aici este o mîrlănie. Asta este și textul ți-a pus calificativul. Unde ai văzut tu pe agonia pe cineva care să scrie așa aberații, care să le considere literare și cu umor? Demonstrează că acest text este literar și unde e umorul. După ce ai jignit o Sfîntă și apoi o colegă de pe site, te împăunezi că ai mușchi. Mușchii literari unde sunt? Ce valoare literară găsim noi cititorii în textele tale?. Am înțeles că ești ateu agresiv. Sunt mulți oameni care nu cred în nimic dar nu scot bazaconii de acest fel care să le mai și numească literare. Nu e mare mirarea să dai în cap într-o zi unei persoane care are o altă părere decît tine. Așa cum imediat „i-ai dat în cap” Loredanei că a avut o altă părere decît tine. Tu cum respecți cititorii de pe acest site? Care este respectul tău pentru colega care a exprimat o părere și tu i-ai pus patalama că este bigotă?. Cum ai demonstrat în comentariu tău de răspuns că textul care l-ai postat este literar? Aceeași greșeală absurdă. Ai jignit-o pe Sfînta Ecaterina, care înainte de a fi Sfîntă a fost o femeie, un om. Ai jignit un om și apoi ai jignit o colegă. Gratuit, absurd și fără noimă. Tu o cunoști pe Sfînta Ecaterina? O cunoști pe Loredana? De ce vorbești urît de Loredana? Mai faci „mici texte literare” și în comentarii? I-ai pus patalama colegei noastre că este bigotă fără să o cunoști ca om. Ce spune asta despre tine?

Să trecem la alte aberații. De ce ai scris în text Crăciun cu literă mare? De ce ai scris Sfînta Ecaterina, Sfîntul Haralambie, Hristos cu literă mare? În textele teologice și nu numai, se folosește litera mare pentru respectul purtat entității respective. Care e noima la tine? După ce scrii cu literă mare vorbești urît. De unde știi că nu există Sfîntul Stelian și nici o entitate care apără copiii, explică asta.

Nu mai jigni colegii de pe site și dacă ești atît de talentat, pune un text literar. Acum ar trebui să mă aștept să mă faci și pe mine bigotă și în toate felurile.

Explică clar de ce acest text este literar și are umor. Ca să înțeleagă și colegii. Unde este literatura? Unde este umorul?

 =  Amin!
marin badea
[27.Nov.14 07:55]
Textul este bășcălios. Bășcălios este termenul corect - care își bate joc de cineva sau ia în râs pe cineva, vezi Dex. Iar prelucrarea s-a făcut în baza informațiilor oferite de site-ul CreștinOrtodox.ro.
Iar textul e ok, din toate punctele de vedere, în sensul că poate fi încadrat pe un site literar, nu văd absolut nimic ieșit în comun în acesta.
Ieșit din comun mi se pare, în schimb, spre exemplu, când îl văd pe individul ăla, poreclit Vincențiu, de la Episcopia Sloboziei și Călărașilor, descălecând dintr-un Q7, de 150.000 de euro.

 =  mie mi se pare absolut normal
Folea Maria
[27.Nov.14 08:17]
ca fiecare sa scrie cum are chef, despre ce are chef. cu atat mai mult cand textul e incadrat la personale

 =  textul. vorbim de text
Cristina Rusu
[27.Nov.14 08:33]
acest text este literatură de calitate? ce literatură e asta? unde am ajuns? să luăm în bășcălie pe oricine și să demonstrăm cu asta că facem text literar. în altă ordine de idei ce legătură are popa Vicențiu cu Sfînta Ecaterina? Faptul că tu nu suporți preoții nu e treaba nimănui, este a ta. nu de preoți vorbeam ci despre faptul că acest text este pus pe un site literar și trebuie să vedem literatură aici. încă o dată întreb dacă ție ți se pare că acest text este literar. bășcălios spui tu. te rog frumos dacă ești amabil să îmi dai exemple de alte texte de acest gen scrise de scriitori români. texte bășcălioase de genul acesta.

Marin noi doar vorbim de text.
Maria eu cred că există o limită a libertății decente de exprimare. Crezi că se poate pune orice pe acest site?

Nu vreau să fac polemică cu voi, dar vă rog să analizați textul. Chiar dacă este pus la personale nu tot pe un site literar suntem? Și nu ar trebui ca aceste personale să fie exprimate în mod literar? Nu sunt personale cum jignim pe cineva. Alea se pot pune pe blog personal. Secțiunea personale aici înseamnă momente personale din viață exprimate literar.

Acest text este literar sau nu?

Acest text se încadreză în stilul umoristic sau nu?

 =  nu e vb despre text
Folea Maria
[27.Nov.14 08:41]
ci despre personaj. pentru ca daca textul ar fi fost despre ileana de la coarnele caprei n-ar fi fost nicio problema

 =  că vorbim de literatură
Cristina Rusu
[27.Nov.14 08:42]
Marin și Maria, voi ați pune pe acest site un text de acest gen și să îl numiți literar? ați putea lua în bășcălie orice e legat de divinitate? ați pune în pagina voastră un text în care să jigniți oameni sau orice e legat de religie?

 =  Cristina
Florentina-Loredana Dalian
[10.Dec.18 14:27]
Cristina, nu te mai obosi! Cu astfel de persoane nu se stă la discuții. Eu am spus ce am avut de spus, și tu la fel. Îți mulțumesc pentru solidaritate!
În fond, toată problema se reduce la BUNUL SIMȚ, atât de rar în ultima vreme. Nici eu nu sunt budhistă sau mahomedană și nici nu voi fi vreodată, dar niciodată nu mi-ar trece prin cap să iau în râs o persoană venerată de religia respectivă. Mai ales la modul acesta vulgar și de prost gust.
Pace nouă!
:)

 =  Puțină decență
marin badea
[27.Nov.14 09:26]
"Cu astfel de persoane"?! Serios, nu înțeleg... Adică ce avem?
Kostea (Cucu Constantin) chiar nu a omorât pe nimeni, iar nu știu ce sfânt, că e Gogu, că e Parascheva, că e Pafnutie, nu văd de ce nu ar suporta puțină bășcălie, mai ales că textul are o notă ironică pregnantă. Chiar e un așa sacrilegiu? Păi atunci să-l ardem, nene, pe autor. Să-l punem pe rug! Pe el și textele lui. Să-l facem să-și ia lumea-n cap, să se exileze la Londra, că vine Khomeini și ne cere să-l ucidem cu pietre.
E un text bășcălios. E un text oarecare. Nici mai bun, nici mai slab decât altele. Atâta tot. Cum nu sunt o fire răutăcioasă, nu spun că mă intrigă lamentările corului de bocitoare virgine.
Puțină decență, vă rog. Legăturile lui Kostea cu x sfânt / sfântă nu e problema mea și cred că nu privește pe nimeni, nici sub aspect personal, nici sub aspect literar.
Cum nu accept să fiu catalogat drept ateu, doar pentru că nu văd nimic ieșit în comun la acest text.

 =  scurtă explicație
Cucu Constantin
[27.Nov.14 10:13]
Reacționez când mi se spune maimuțoi

 =  Dumnezeu are umor
tincuta horonceanu bernevic
[27.Nov.14 10:27]
De Sfânta Ecaterina am primit flori și cineva drag mi-a spus La mulți ani!
Eu personal cred că nu ajunge nimeni sfânt prin pile. Că nu e ca în politică.
Sfinții sunt aleșii lui Dumnezeu. Sfinții sunt modele de urmat.
Unii cred și se roagă. Alții nu o fac în ruptul capului. E o alegere personală.
Dar nu se iese cu ateismul în stradă. Că nu-i de ieșit.
Nu ne batem joc de sfinți nici măcar în textele literare, că nu suntem în măsură.
Citiți viețile sfinților și nu-i mai criticați. Cu critica mergeți în alte zone mai terestre și veți avea succes.
Oricum Dumnezeu are umor dacă ne suportă!

 =  Totdeauna am fost de părere...
Dan Norea
[27.Nov.14 11:13]
...că într-o dispută, adevărul este undeva la mijloc. Nu neapărat la egală distanță. Și de câte mi-am exprimat această părere, am primit acuzații și dintr-o parte și din alta. Cu alte cuvinte, când se ceartă mama cu nevasta, n-ai voie să le dai dreptate amândurora, mai bine pleci de acasă.

Am citit multe texte umoristice având la bază religia și chiar Biblia. Am scris și eu câteva, cel mai cunoscut fiind grupajul de epigrame "Cele zece porunci". Am primit și eu unele acuzații de blasfemie. Ce-i drept, cele trei doamne care combat textul de față au avut atunci aprecieri pozitive, putem deci trage concluzia că nu sunt deloc bigote.

După mine, ce a supărat la acest text este nota de sarcasm, de bătaie de joc, adresată nu reprezentanților bisericii, așa cum gândește de fapt autorul, ci unui sfânt luat la întâmplare din calendar. Doamnele au dreptate, textul are acid cât cuprinde, dar în acest acid, umorul se cam îneacă. Dacă umorul și ironia ar fi fost bine dozate, eventual însoțite de o oarecare bonomie și înțelegere a personajului, nu s-ar fi supărat (aproape) nimeni.

Sfatul meu este ca autorul să-și îndrepte săgețile direct asupra slujitorilor bisericii. Unii din ei merită din plin acest lucru.


 =  sa i se taie capul artistului!
Bogdan - Al. Petcu
[27.Nov.14 12:25]
nu inteleg de unde vine polemica asta. am citit textul si mi se pare inventiv. de-a dreptul inventiv, laic, zeflemitor. cu o ironie, impotriva unor opinii, destul de bine dozata.
Cred ca prin lumea scriitorilor de astazi circula un fel de fundamentalism si cenzura de genul Inchizitie. Nu imi aduc aminte cuvintele, dar cica sa existe limite in libertatea de exprimare. Atunci nu exista libertate de exprimare. Sau sa nu fie vorba de cenzura, ci de un curent CLASICIZANT. Ma indoiesc! Sa mi se lase dreptul asta.
cred cu tarie ca problema se rezolva simplu in cuvintele Mariei Folea: "mie mi se pare absolut normal

ca fiecare sa scrie cum are chef, despre ce are chef. cu atat mai mult cand textul e incadrat la personale"
De ce sa nu fie text literar? vi se pare non-literar? are fir epic, personaje etc. nu e nevoie sa ma apuc acum sa iau o carte de teorie literara sa demonstrez ca e text literar. Atunci ce sa fie?
Daca saracul Rushdie ar fi pe mainile unor clasicizanti, nu ar mai putea sa-l pazeasca nici FBI-ul. Or, Rushdie nu ironizeaza? Nu il prezinta pe Mahommed drept fiind "putin" pedofil? De ce conteaza ca pe un personaj literar il cheama Sfanta Ecaterina, care se casatoreste cu un altul Hristos?

 =  bucurați-vă...
Valeriu D.G. Barbu
[27.Nov.14 12:43]
În triunghiul libertății de expresie, bigoteriilor mai mult sau mai puțin sincere și credința vie care presupune iertare, iubire... ar fi frumos să troneze respectul fiecăruia față de oricine și orice.

Nu poți înjura ceva care nu există și văzând cât de înjurat este Dumnezeu și sfinții putem ,,constata,, chiar și ca atei vorbind, că Dumnezeu și sfinții cu certitudine există.

Iar cei care ironizează chestiunile religioase, indiferent sub ce formă, literară sau presupus literară, indiferent de cult, își asumă riscul să primească oprobriul, nu doar ...râvnitele aplauze.

În acest text, chiar dacă este notat la personale, lipsește latura artistică, iată și de ce: definiție - LITERATÚRÃ s.f. 1. Formă de creație artistică în care se redau idei, sentimente, imagini, fapte din realitate cu ajutorul limbii; artă a cuvântului. ◊ (Depr.) A face literatură = a părăsi domeniul faptelor reale, a trece la exagerări, la înflorituri. Metaforă și figură de stil, adaug eu...
Un text care se bazează DOAR pe intenția de bășcălie față de ceva sau cineva considerat de un număr impresionant de trăitori ca fiind Sfânt, nu înseamnă literatură, poate doar o notiță răutăcioasă care riscă să stârnească ceva reacții.

Să mă manifest public, literar vorbind, cu astfel de notițe și să mă și supăr că primesc reacții negative, înseamnă că inspirația mi-a secat și unicul mod de a mă face ,,celebru,, (cred că acest post are cele mai multe comentarii și vizite din tot ce a postat dumnealui până acum) este să îmi placă râca...
Iată deci ,,cheia succesului,,: te iei de sfinți și lumea te bagă - în sfârșit - în seamă!!!

Pentru ca să persiflezi credințele semenilor se cere totuși talent artistic... Nu curajul îți trebuie pentru aceasta, între curaj și prostie e doar un pas, ci pur și simplu talent artistic...
Poate că o nedefinită, ascunsă, frică de Dumnezeu trăită de autor, aici, l-a împiedicat să fie pe deplin inspirat...

Dacă autorul ar ține-o tot așa, calendarele religioase furnizează zilnic cel puțin câte un sfânt, ar izbuti să parcurgă o golgotă personală în sens contrar, până la oprobriul generalizat. O idee ar fi să înceapă cu Sfântul Constantin al cărui nume îl poartă.

Și pentru că am scris în comentariu mai mult decât în text, concluzionez așa: dacă nu se lua de un argument care ține de credință pentru mulți oameni, acest text trecea fără nicio vizualizare, niciun comentariu.
Iar dacă folosea metode literare autentice și inspirate, putea fi considerat cumva LITERATURÃ.

Bucurați-vă stimate coleg de sait, ați reușit să stârniți niscai reacții trecătoare și antipatia... nu o să vă taie nimeni nici capul și nici nu vă va smulge condeiul din mână, așteptăm producție literară, când o fi...
Și o completare:
http://www.e-dimineata.ro/omul-care-l-a-scuipat-pe-buddha/




 =  literatura
Cristina Rusu
[27.Nov.14 13:16]
Bogdan Al Petcu,

de ce ții tu partea "artistului" - vezi cumva undeva că e "artist"? are cumva în pagina sa un cv literar care trebuie luat în seamă?. de unde știi tu că acest personaj a studiat, scris literatură?

ai curajul să mergi acasă la mama și tatăl tău, sau la bunici (ești cam tinerel și posibil să ai bunici)să citești acest text plus comentariul tău? ce părere ar avea părinții tăi de asta? sau la profesorii tăi la facultate, ai curajul să le spui punctul tău de vedere, că acest text este literar și tu chiar nu înțelegi de ce se face polemică aici? din punctul tău de vedere este chiar inventiv. te întreb, ai curajul să citești acasă familiei tale acest text și să le spui părerea ta? și să le spui tot ce ai enumerat mai sus.

a explicat mai sus Norea, care mănîncă umor cu polonicul la micul dejun, prînz și seară că nu are dozat umorul și nu are treabă cu umorul, fiind o bătaie de joc. tu despre ce vorbești?

 =  Ultima mea replica
Cucu Constantin
[27.Nov.14 17:20]
Cred că s-au născut câteva confuzii regretabile.
Prima ar fi aceea că eu aș putea fi deranjat de reacțiile contra textului sau textelor mele. Nu este adevărat, nu sunt, dar consider că a numi un comentariu "maimuțăreli" implică faptul că eu aș fi maimuțoi, ceea ce mă jignește întrucâtva, deși admit că jena mare ar trebui să fie de partea literatei care a făcut această aluzie. Sau din partea celei care vorbește de "bun simț" fără a se gândi la propriile ei rezerve în domeniu.
Criticați-mi textul dacă doriți dar nu mă jigniți pe mine. Dacă puteți desigur.
A doua ar fi faptul că eu m-aș autointitula artist. Încerc să fac și eu niște texte cât pot eu de interesante și le supun părerii, opiniilor și deciziei dirijuitorilor acestui forum în a le permite, rejeta, tolera sau critica. Încerc de obicei să fiu amuzant, contând pe îngăduința pe care o au oamenii cu adevărat inteligenți pentru glume și dacă nu reușesc să obțin acest efect vă conjur să nu mă citiți.
În al treilea rând mă tem că nu văd de ce am mai ieșit în decembrie 1989 pe stradă dacă acum o să mă supun de bunăvoie cenzurii oamenilor care au altă părere, despre politică, religie, morală sau știu eu ce subiecte aș mai aborda. Și dacă am poate nevoie de o documentare și de oarecare prudență atunci când ironizez personaje reale, nu văd de ce ar trebui să am aceleași rețineri când satirizez personaje imaginare.
În fine nu am scris despre subiectul dat în speranța că aș trezi acest scandal și prin el popularitate; am mai scris despre subiecte asemănătoare, fără a primi atât de multe reproșuri, nu puteam anticipa că taman textulețul acesta va crea atâta animozitate.
Sincer să fiu și pe mine mă enervează și găsesc extrem de prezumțioase toate textele care presupun că dumnezeu există, că este normal să fim creștini sau că avem o datorie față de părinți, bunici sau mai știu eu cine să fim credincioși. Găsesc jenant ca miniștrii să jure terminând cu "așa să-mi ajute dumnezeu" și ofenisvă centrarea calendarului pe fel de fel de sărbători a unor personaje la fel de imaginare ca Zeus, Hera, Apolo și Afrodita (deși mai la modă de câteva milenii)

 =  daca
Bogdan - Al. Petcu
[27.Nov.14 19:58]
mi s-ar permite emoticoane as raspunde cu :)) la comentariul in care sunt intrebat daca as "indrazni" sa citesc in fata parintilor asta (bunicii imi sunt toti morti). desigur ca da? cu ce drept trebuie sa suport biserici ostentative cand ceilalti nu suporta ironia literara?

 =  Bășcălia!
Magdalena Dale
[27.Nov.14 20:07]
Vă rog să mă scuzați dacă nu pot înțelege bășcălia când este vorba despre un spital și un text care se dorește literar. Chiar de la început am fost neplăcut surprinsă de termenii folosiți de autor în timpul vizitei matinale la pacienți, o gâjâială ritmică venind din interiorul bisericii din curtea spitalului. Spitalul este locul suferinței fizice și nu numai. Într-un salon de spital, un bolnav pradă durerii și neputinței mai are o singură speranță: un miracol pe care numai Dumnezeu îl poate înfăptui. Este oare cazul să luăm în bășcălie această disperare umană?! Termenul gâjâială folosit în acest context m-a surprins neplăcut! Dacă sfânta Ecaterina există sau nu există, dacă credem sau nu este o cu totul altă problemă care ține de eul nostru interior și nimeni nu ne poate impune o atitudine sau alta. Dar înainte de toate trebuie să acceptăm că suntem diferiți, avem opțiuni diferite și nu înțeleg de ce argumentele implică jigniri. Oare poate pentru că nu sunt suficient de solide? Sau poate nu, oricum nu contează. Ceea ce eu consider inacceptabil este să argumentezi jignind! În rest orice poate fi discutat cu argumente pro sau contra dar cu decență ceea ce exclude bășcălia! Citind comentariile observ că toată lumea este de acord că textul este bășcălios și din păcate pentru autor este singura caracterizare care i se atribuie. Totuși bășcălia este diferită de ironie sau chiar de sarcasm. Bășcălia are o conotație peiorativă, mă aștept să o întâlnesc într-un mediu mai puțin elevat și în nici un caz pe un site literar. Sinceră să fiu m-am săturat de bășcălia atât de uzitată în aceste vremuri…. Mă întreb dacă bășcălia poate fi asimilată literaturii,poate are un loc aparte, dar oricum ar fi eu nu-l agreez. Dar fiecare are preferințele lui în a se manifesta, în a se face remarcat sau nu. De gustibus non est disputandum!


 =  inconsecvențe
Cucu Constantin
[28.Nov.14 14:34]
Remarc faptul că textul meu este atât de prost că nici măcar bășcălios nu este.
Sau de fapt este, este doar bășcălie.
Spuneți că nu are umor, ce umor e ăsta, deși ulterior admiteți că de fapt are, dar nu e dozat.
Pare ușor inconsecvent.
Mie astea nu mi se par critici ci dorința de a desființa, probabil ca reacție la ceea ce se percepe ca a fi blasfemie.
Eu nu cred că zeflemeaua, expunerea ridicolului, derâderea, sarcasmul, ironia, batjocura sunt fără folos și fără valoare în viață în general sau în texte în mod particular.
Cred în valențele râsului și cred că promovarea unui mesaj cu ajutorul umorului este mai bună decât alte metode.
Pentru că, la urma urmei, mesajul textului nu a scăpat neperceput, nu ?
Înțeleg că de pe platforma morală superioară autoasumată a creștinului supus la blasfemie umorul este destul de puțin vizibil și pot pricepe că citirea textului de către persoane religioase poate fi neplăcută.
Și pentru mine a fost neplăcut să fac vizita matinală la pacienți silit a asculta incantațiile popei (spre deosebire de specialiștii acestui site eu personal nu cred că locul bisericii este în curtea spitalului după cum nu cred nici că pacienții vin la spital să se roage la dumnezeu ca să scape).
Un pic absurdă lecția despre bolnavii pradă durerii și neputinței predată unuia care se ocupă de asta de 23 de ani.
Se vorbește despre jigniri, dar cred că singurele jignite au fost credințele unora dintre cititori.
Și mă rog eu, în postura mea de maimuțoi, om fără talent, etc.
Știu că lumea omului religios este o lume cu destule temeri și tenebre, cu post, tabuuri, intoleranță la opinii contrare, etc.
Eu evoluez într-o lume mult mai liberă în care pot lua în derâdere ce vreau eu, inclusiv poate dorința mea de a face "literatură".
Nu validez părerea unora că textul meu este doar bășcălie goală.
Dar validez dreptul oricui de a-l detesta.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0