Comentariile membrilor:

 =  Întrucâtva îmi sunt faliliale
Viorel Darie
[27.Mar.20 17:55]

... scenele relatate de autorul prezentului text, Nicolae Tomescu. Am am avut destule tangențe atât cu familiile de etnie rromă, cât și cu persoane de religie neoprotestantă.


Și rromii sunt oameni, au sentimente puternice în cadrul anturajului lor, ba sunt chiar săritori în ajutor văzând în necaz pe oameni din afara etniei lor. Doar că au trăit într-o altfel de educație, alte condiții, marginalizați de multe ori. Poate neamul lor va converge spre ceea ce dorim noi de la ei, niște cetățeni onorabili.

Este frumos descrisă îndeletnicirea cojocarului, care, în meseria lui, făcea minuni, din simple pielicele, făcea căciuli, bondițe, cojoace, de toată frumusețea, a ajuns vestit în tot ținutul.

Interesantă este apropierea acestui simplu cojocar de cuvintele scrise, mai ales cele din Biblie. Cea care a ridicat mult nivelul de civilizație în Ardeal, poate și de aceea ardelenii sunt, parcă, mai harnici, mai paroliști ca alții.
Fiecare religie caută să arate că este mai bună credinta lor, dar important este să faci ce scrie în Biblie, decît doar să citești din ea.

Cu stimă,

Viorel Darie

 =  re Întrucâtva îmi sunt familiare
nicolae tomescu
[27.Mar.20 20:36]
Am înțeles din titlul comentariului că unele scene descrise vă sunt familiare (cunoscute)

Cunosc și eu un caz când soția lui Florin Cioabă a ajutat dezinteresat o persoană, care nu era de etnia ei, aflată în dificultate.
Vreau să reafirm că personajele din Oameni și vremuri sunt reale, cunoscute de mine sau din povestirile altora. Pe Ghiță, de la începutul episodului, l-am cunoscut bine, iar acea întâmplare, cu el și țiganca, am auzit-o de la mama lui. Sigur, o să revin asupra personajului urmărindu-i drumul formării lui ca inginer.

Mulțumesc pentru comentariu
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !