Comentariile membrilor:

 =  ?
Oancea Sorin
[04.Oct.20 14:38]
Ce rost au șarpele și caloriferul în povestioara asta?
Ce înseamnă "ora de bătaie a orologiului"?
Șarm, taine, femeiesc și transpirație în scăldătoare, un pic de orient, cadâne...

 =  *** răsp,
Iulia Elize
[04.Oct.20 20:00]
Șarpele, cum să spun, este simbolic, reprezintă intruziunea (bărbatul nu are ce căuta într-un hammam pentru femei, locul unde se spală femeile, de obicei, sau sunt spălate de îngrijitoare). Hammamele cred sunt încălzite, câteodată, de fapt de multe ori, sunt un fel de băi publice, unele mai sărace, altele mai selecte, uneori în hammame se aranjau chiar și căsătorii, treceau mamele, ca să caute fete frumoase, pentru feciori, oricum sunt sisteme de îmbăiere și de primenire care se pretează încă de sute de ani, mai ales în zonele arabe, pt. că lipsea (cred, peste tot, în lume) sistemul de apă de încălzire, în favoarea băilor publice (separate pe genuri, în virtutea bunei cuviințe și a religiei respective). Cred că de asta asta pot explica, zic eu, cum e cu caloriferul, trebuie să încălzească un astfel de arondisment, cred. Ba chiar mai multe calorifere, dacă ar fi vorba de um hammam foarte mare (și mai sărac, mai comun). Deși temperaturile ar putea fi ridicate (pe afară). Oricum, băile se încălzesc, cred, toate. Pentru că așa e orice loc cu bazin cu apă. (Șerpii pătrund foarte greu, în astfel de locuri, dar este doar un simbol metaforic, prin poem.) Ar fi dați afară cu o mătură de o Sheherezadă și de toate cadânele! Bătaia orologiului (de oră fixă), nu e poate destul de clar? Sper că sunteți mai lămurit. Mult spor înspre poeziile dvs. și... slăvit fie tot beduinul care a trecut! :):):)

Toate cele BUNE!!!


 =  *
Iulia Elize
[04.Oct.20 20:19]
În general, femeile sunt acoperite (au cxhipul acoperit), de-asta, în trecut, din câte știu, existau anumite aranjamente, în cadrul hammamelor, unde și femeile se puteau întâlni (în altfel de condiții, ca prin locurile comune); ceea ce nu e rău (nu a fost rău) ca femeile să se întâlnească, să povestească și să se cunoască (la chip.)

În rest, nu era bineînețeles permis și îngăduit, de sub rigorile religiei! Poate (cred eu) cam din zona arabă s-a deprins un anume obicei de a (ne) primeni mai mult, și mai des... noi, europenii.

E o poezie la care țin mult și sper că v-a plăcut! Apreciez toate culturile de veche spiritualitate, și am scris despre multe... Mai adineauri, am și inserții cu privire la cultura brahmană...



 =  Toate cele bune.
Oancea Sorin
[04.Oct.20 21:05]
Era evident răspunsul dumneavoastră dar întrebarile apar din lectura textului și a lipsei de adecvare a imaginilor.
Multe sunt permise în fantasmă, departe de a fi o invectivă interogația pe care v-am adresat-o, încerca să lămurească consecvență imaginarului propus.

 =  Re,
Iulia Elize
[04.Oct.20 21:59]
Bine că s-a(u) lămurit! :):)

 =  hamam
Carmen Sorescu
[07.Oct.20 15:16]
Versul doi: și nu mai puteau femeile intra, cu picioarele goale, aici nu înțeleg, probabil e o greșeală de redactare. Ce vreau să spun că ar trebui puțină atenție pentru munca ta, scăldătoare se repetă de 3 ori, la fel, pășind, întrebând...

 =  - pentru Carmen -
Iulia Elize
[07.Oct.20 17:43]
Aș vrea să îți explic, Carmen, după cum am gândit poemul: Era un parfum, în încăpere ... și nu puteau intra... desculțe așa după cum erau (și în picioarele goale)... fără să se întrebe... etc.

Scriu eu nițel mai amplu în frazuistică, uneori. Mai lucrez, întru claritate, și sper să fie mai bine, poem după poem. Câteodată mă las contaminată, stilistic, întru un stil mai amplu și transfer asta, din mare păcat, câteodată, și către poeziile mai simple.

Despre scăldătoare, nu aveam cu să evit repetarea fără să cad în derizoriu și cu prețiozitate, înlocuind cu altceva. De pildă în Plumb (bacovia) acolo e leitmotivul, aici în schimb nu aveam cu să ocolesc locul. Din cauza asta se repetă. Cred că uneori a repeta nu e ceva tocmai greșit. Poate are câteodată rolul ei înfipt, repetiția. Dar probabil un ochi mai strict, ca al tău, Carmen, are dreptate cu privire la toate aspectele, ridicând acel barem al stricteții. Eu încerc să urc poezia din ce în ce mai sus, și sper că nivelul de acum nu e, totuși, unul dezonorant... Eu sunt relativ mulțumită, zic.

Îți mulțumesc tare mult și te mai aștept! Sper ca data viitoare să te mulțumească și pe tine, mai mult, dpdv imagistic!

Toate cele bune, mai treci!

Cu prietenie și cu mulțumiri la fel de prietenești,

Iulia




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0