Comentariile membrilor:

 =  ca la păpădie
Stanica Ilie Viorel
[29.May.23 00:36]
inflorescența

 =  tot ca la păpădie
Stanica Ilie Viorel
[29.May.23 19:25]
măciulie

 =  Arpagic
Dragoș Vișan
[29.May.23 20:07]
Arpagicul.

 =  la școală...
Miclăuș Silvestru
[30.May.23 00:28]
da, ni se spune de „inflorescență”, dar de la mama am aflat și alte „de*numiri”... poate ajungem să popularizăm câteva cuvinte pe cale de dispariție... Încercăm? Aștept... cu plăcere!

Dl Viorel are dreptate - este iarăși victorios
Dlui Dragoș - din arpagicul mai mare de 20mm în diametru va ieși o plantă care va face sămânță, mai cu seamă dacă este pus în pământ pe „lună crescătoare”...

Cum spuneam... aștept încă unul, două... patru cuvinte care să-mi numească „ceapa înflorită” în termeni cât mai... populari. Succes!

 =  azi am fost în grădină
Stanica Ilie Viorel
[30.May.23 00:54]
și ce să vezi!?
ceapa, pe ici-colo, avea
tijă florală
ca o lumânare
mi-am amintit de ghicitoare
ce-am făcut?
am rupt din ele
n-am nevoie
că sunt “rele”

mi-a venit în minte “măciulie”
observ că nu e soluția

o fi, tija florală
sau fusta cepei (parcă)
nu știu sigur, e o vorbă “a făcut ceapa fustă”

 =  cu...
Miclăuș Silvestru
[30.May.23 01:05]
încă un pas mai aproape de... „fluierul piciorului” Îmi place și „TIJA FLORALĂ” (răspuns acceptat, găsit în ...de ce înflorește ceapa...), dar cuvântul „tijă” ne duce mai degrabă în medicină, în mecanică ori în alte domenii... imposibil să nu afli un cuvânt chiar de la săteni... Și cu FUSTA... ai dreptate, numai că încă se mai pot găsi cel puțin două cuvinte ...gre*ușoare. Mai cauți? Mai caută cineva? Succes... la găsit!

 =  Vrej
George Pașa
[30.May.23 07:33]
Vrej

 =  Ceapa este o plantă încântătoare
Dragoș Vișan
[30.May.23 07:44]
Eu aș fi crezut din versul "Parcă-ar fi... biluță-n țeapă" că este vorba despre sămânța cepei. Una din cele 300-500 de flori dintr-o măciulie, constelația florală, inflorescența cepei.
Din sămânța îngropată iese în primul an arpagic (bulb mic). Din arpagicul semănat cu greu va ieși în următorul an ceapa-ceapă, bulbul mare și planta cu tija înflorită (dacă e cruțată).


 =  vrei să fie...
Miclăuș Silvestru
[30.May.23 07:58]
vrej?... ar trebui altoită, dle George, dar nu se poate!!! Inflorescența, fusta, tija florală... sunt răspunsuri bune; mai sunt câteva denumiri rurale... nepomenite încă. Vă rog să insistați asupra surselor și sigur veți găsi o ceapă mai mare, una care face și...!!! O zi norocoasă tuturor!

 =  Biluțe preparate
Dragoș Vișan
[30.May.23 08:20]
Biluțe din brânză cu ceapă verde.
Biluțe din porumb cu ceapă verde.

Aperitive făcute de mama.

 =  Dacă n-are steguleț!
George Pașa
[30.May.23 08:24]
La noi se spune fuscă (mă rog, fustă). Voiam să spun de la început. Dar fuscă face și ceapa aflată în plină dezvoltare. Totuși, termenul desemnează mai degrabă tija florii, fără inflorescență. Alt termen nu știu.

 =  Fuscă (pl. fuște)
George Pașa
[30.May.23 08:33]
De fapt, „fuscă” e termenul corect (la plural, „fuște”).

 =  Fuștei
George Pașa
[30.May.23 08:59]
Ceapa mai face și fuștei (asta tot de la mama o știu). Cu vrejul am sfeclit-o fiindcă m-am gândit nu la inflorescență ci la o ceapă uscată replantată cu acel vârf rămas înafară. Desigur, nu e dovleac (pepene, „caștravete, dom'le”) să aibă vrej.

 =  acum ...
Miclăuș Silvestru
[31.May.23 00:21]
că s*a așternut liniștea printre gândurile mele, adaug doar câteva cuvinte... cuvinte de mulțumire tuturor participanților cu răspunsuri la ghicitoare. Speciale mulțumiri cu felicitări dlui Viorel pentru soluțiile INFLORESCENȚĂ - TIJĂ FLORALĂ - FUSTĂ.

Ce urmează după răspunsurile dumnealui, cu acordul tuturor, cred, le putem considera „adaos la... subiect”.

Mulțumiri și dlui Dragoș pentru biluțele gastronomice - o noutate pentru mine - cât și pentru „pledoaria”... (d)în „cauza biluțelor”...!!!

Mulțumiri și dlui Gerorge - (astăzi am privit busuiocul; și-a revenit binișor...) orice ceapă-ceapă, (mai mare de 20 mm în diametru) pusă în pământ se spune că va face... sămânță. Și alte plante fac „fuste”, deși sunt semănate pentru a fi consumate ca... verdeață, zarzavaturi...

Adaug acum câteva denumiri sătești, regionale, din zona mea natală ale INFLORESCENȚEI cepei lăsată pentru a obține semințe: fuștei (fuștel), fuscel, cepoi, durloi - pe care-l făceam să sune de ni se bulbucau ochii... (țípă, țípe, s.f. (reg.) „instrument vegetal” asemănător fluierului din coajă de salcie)...

fuștél m., pl. eĭ (lat. fûstellus, dim. d. fûstis, fuste. De aicĭ vine ung. fuately). Par maĭ mic. Cotor de ceapă (acela care poartă semințele).

Tuturor numai bine și succes pe măsura așteptărilor.





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !