Comentariile membrilor:

 =  îmi cer scuze că insist
Ștefan Petrea
[09.Jul.23 10:41]
dar aş mai cere păreri...
Mă simt vulnerabil în versul alb...

Mulţumiri anticipate!

 =  Schimbare
Chiripuci Cristian
[09.Jul.23 22:32]
Cred că autorul în această poezie vrea să spună că are nevoie de o schimbare care probaprobabil este una de făcut cu greu aceasta fiind sugerată prin folosirea numelui Sisif

 =  Am și eu dorința de-a lua un consimțământ, pentru a comenta pe text.
Dragoș Vișan
[09.Jul.23 15:55]
Eu dau "păreri". Dar nu mai vreau să fie însoțite pe urmă de cele ale unui musiu Gionuț. Dacă îmi primiți îndemnurile, promiteți că nu le primiți deloc pe ale sale?

Știți de ce? Nu-mi place să vină un neforțate și să desconsidere munca mea. Să se revolte nejustificat și să zică hodoronc-tronc că aș da comentarii deplasate și stele când el vede atâtea defecte în vreun text.

Primiți colindul meu și îl respingeți din start pe opinentul-oponentul "critic literar" Ionuț Caragea?

Ca la un vernisaj: prefer pe ăsta să vorbească; celălalt să ia cuvântul când s-o cuminți, nu să-l contrazică pe preopinent.

 =  Gerunziile — de înlocuit
Dragoș Vișan
[09.Jul.23 16:13]
Gerunziile într-un text liric.
"așteptând", "jucând",
"umblând", "împingând".

 =  Cauza
Dragoș Vișan
[09.Jul.23 16:15]
De obicei se înlocuiesc gerunziile scăpate într-un text liric.

Aceasta este condiția sinequanon a deschiderii pietrei comentariilor la text. Gerunziul se poate folosi în scrisori, schițe, povestiri. În poeme nu este bine primit.

+ Părerea mea...
Iulia Elize
[09.Jul.23 19:22]
Așa e, Dragoș are dreptate, de exemplu, în strofa 1, sunt două gerunzii, eu aș lăsa maximum 1. Se poate scăpa ușor de un gerunziu, pe 10 versuri, unul e acceptabil.

La ”umblând” și ”împingând” e ok, părerea mea, pentru că este un vers de enumerație.... ”umblând şchiop, împingând piatra”, se face un plus necesar al ideii, o îmbogățire sensuală, eu ca să nu deranjeze și ca să aibă efect poetic aș pune o conjuncție de legătură: Are, și efect, cum spuneam: Ca să se vadă legătura dintre idei: ”umblând şchiop și împingând piatra”.

În rest, e un vers alb scris foarte bine, mi-a plăcut ideea din text, felul cum se derulează pe idei, dar și finalul poemului are mult sens și noimă, e chiar bine plasat, logic, poemul e bun, așadar pentru poem, în afara cum spuneam a unui gerunziu în plus, pe primele 10 versuri, pentru faptul că e un poem totuși de 9.75 las cu foarte mare convingere stea.

Mult succes și spor în a scrie și versuri libere!


 =  În plus,
Iulia Elize
[09.Jul.23 19:25]
În plus, te rog găsește un titlu bun. Încearcă să nu te mai joci, când alegi titlul, vezi să aibă legătură cu ce e dedesubt.

Încearcă să schimbi titlul. Steluța e meritată, pentru text, dar dă-i un titlu bun, textului.

(Eu mai mereu mă chinui la titluri, nu știu de ce sunt mai nesigură pe ele, uneori, și de obicei mă gândesc mult, până să îmi iasă unul de care să fiu foarte mulțumită. Dar și eu mă străduiesc, să nu gafez titlul.)

 =  În plus,
Iulia Elize
[09.Jul.23 19:32]
Pentru mine, în cazul enumerației, mergea și cu virgulă, dar dacă ți se reproșează poate că sunt multe gerunzii, ceea ce e chiar o observație de multe ori justă, fă atunci o idee de conjuncție mai clară. Nu e rău, dacă stau mai bine să mă gândesc, cu simpla enumerare... Pune virgula, între ele.

 =  Sugestie... Dacă mi se permite, încă,
Iulia Elize
[09.Jul.23 19:53]
”își aștepta diligența către Dumnezeu”, primul gerunziu l-aș lăsa. În rest, ”hidratând” și ”jucând” pot rămâne, sunt la suficientă distanță poetică și nu strică ideea primei strofe.

 =  Poftim, părerea
Ionut Caragea
[09.Jul.23 20:07]
Stefi, Stefi, dacă iti dau o bomboană de asta galbenă, promiti ca te joci doar cu mine? Din păcate, Stefi, eu nu am bomboane, asa ca nu ne jucam. Poezia înseamnă afectivitate si limbaj concentrat. Expresii precum "in sensul ca" "mai curand", "așa că" nu au ce cauta in text. Sunt specifice prozei. Au caracter descriptiv. Textul abundă de expresii atent construite, se vede de la o poștă. Dar lipsește fiorul liric. În limbaj tehnic, este vorba de prețiozități. Dacă textul era de factură suprarealistă, era altă poveste, dar aici este vorba de durere, inimă sânge. În privința gerunziilor, nu există o regulă care impune nefolosirea lor în poezie. Și nu există o autoritate în acest sens. TS Eliot tradus in română la Humanitas e plin de gerunzii pe final de vers. Atata doar, ca e bine sa jonglezi cu mai multe timpuri, pentru a nu da naturalețe versului. E ca in vorbirea normala, vorbesti la prezent, imperfect, din când in cand strecori si un gerunziu, acolo unde se cere natural sa il strecori. E mai usor sa zici: mergand, mi-am dat seama ca... decât... In timp ce mergeam sau pe masura ce inaintam. Cred ca fiecare creator este dator sa citeasca măcar cateva mii de cărți de poezie, pentru a descoperi ce fel de limbaj foloseste fiecare poet. Naum era obsedat, de exemplu, de imperfect, si nimeni nu i-a reprosat acest lucru. Conteaza rezultatul final, armonia cuvintelor si emoția transmisa cititorului. Textul de fața, din pacate, nu transmite. Chiar daca se vrea a avea câteva expresii inteligente. Pai tu, autorule, daca te doare sau dacă ești indragostit, ceri cuiva parerea pentru cuvintele care iti ies firesc din gura? Nu mai construi poezia, așteaptă sa curga ea natural din tine, in momentul de maxima intensitate, cand nu o mai poti stavili. Si tine cont de spusele lui Rilke catre tânărul student. Sa fii sincer cu tine cand scrii si sa scrii numai daca sinti ca nu poti trai fără asta. Iesi, asadar, din lecturile agonice, citeste mii de carti, apoi fa diferența.

 =  erată
Ionut Caragea
[09.Jul.23 20:09]
Pentru a da naturalețe

 =  Simți
Ionut Caragea
[09.Jul.23 20:12]
În loc de sinți





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !