Comentariile membrilor:

 =  la prima încercare
Stanica Ilie Viorel
[15.Oct.23 00:41]
zic

rotocoale

 =  zis mai „protocolar”
Miclăuș Silvestru
[15.Oct.23 01:16]
dacă se poate; cu un pic de chef pentru detalii se pot specifica... locurile. Nu referință la rotocoalele făcute de fumători. Mulțumesc. Mult succes!

 =  nu la
Stanica Ilie Viorel
[15.Oct.23 01:41]
rotocoalele de fum mă gândisem,

la a doua încercare zic

vârtejuri

 =  ...
Claudiu Tosa
[15.Oct.23 04:22]
stampila/stampilele?

 =  bine...
Claudiu Tosa
[15.Oct.23 04:23]
am putea spune si femeile. In functie de peste cine dai si ele se pot duce in multe directii, cu atat mai mult daca sunt in focuri

 =  în acest text
Miclăuș Silvestru
[15.Oct.23 10:37]
cuvântul „circular” este atribuit substantivelor care se învârt... (până și glumelor, bancurilor... etc). Există și circulara ca substantiv, dar... ea pleacă-n toate direcțiile. Păsări ca uliul, barza (și multe altele fac rotocoale prin văzduh... Femeile, adevărat... se-nvârt prin casă, trebăluind, dar nu în direcție circulară... Câinele ce nu ajunge să-și prindă coada scurtă... se-nvârte... de mama-focului. Nici asocierea val-vârtej nu ar fi satisfăcătoare textului propus.

Revin la mo(NU)mentul proclamat de dl Viorel căruia îi acord cu bucurie felicitările pt soluția VÂRTEJ-VÂRTEJURI(mișcărilor circulare întâlnite la APĂ-AER-FOC); bănuiam că referirea anterioară nu era pentru fumul fumătorilor - îi înțeleg cuvintele vărguțe cu trimitere către... adevăr!!!

Adaug bogăția înțelesurilor cuvântului oferită de DEX:
VÂRTEJ, vârtejuri, s. n. I. 1. Porțiune din masa unui fluid în care acesta, datorită unui obstacol ivit în cale, are o mișcare de rotație; turbion, bulboană. vâltoare, vârticuș. ♦ Rotire a apei (sau a spumei) sub formă de cercuri repetate, în locul unde se cufundă cineva sau ceva. ♦ (Fiz.) Mișcare a unui fluid, în cursul căreia particulele componente au o deplasare complexă de translație și de rotație. 2. Vânt puternic, vijelios, care se învârtește cu viteză pe loc, ridicând în aer obiecte ușoare (praf, hârtii, frunze uscate etc.) ♦ Sul, coloană, trâmbă (de praf, de fum, de zăpadă etc.). ♦ Compus: vârtejul-pământului = a) plantă erbacee cu tulpina târâtoare și cu flori galbene (Medicago orbicularis); b) mică plantă erbacee, cu câte trei frunze la un nod, cu flori roșii dispuse în vârful tulpinii, care crește prin locuri stâncoase din regiunea alpină (Pedicularis verticillata). 3. Mișcare (amețitoare) în cerc. ♦ Fig. Vălmășag care târăște pe cineva ca o vâltoare; amețeală, buimăceală, zăpăceală. 4. Loc în creștetul capului omului sau pe pielea animalelor de unde părul pornește în toate direcțiile. II. Nume dat unor unelte care, atunci când funcționează, descriu o mișcare circulară: a) fus pe care se desfășoară o funie sau un lanț la capătul cărora se află o găleată, și care se învârtește cu ajutorul unei manivele, folosit pentru a scoate apă din puț, pământ din gropi etc.; b) (reg.) unealtă cu care se poate ridica osia carului pentru a se repara roata; c) încuietoare la ușă sau la poartă, compusă dintr-o bucată de lemn care se învârtește în jurul unui cui; d) unealtă din lemn folosită pentru presat (la teascul de stors struguri) sau pentru strâns (la masa dulgherului); e) unealtă de dogărie care servește la strângerea doagelor la butoaie, ciubere etc. – Din bg. vărtež.

Închei comentariul prin mulțumi și dlui Claudiu pentru participare. O duminică plăcută tuturor”







Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !