Comentariile membrilor:

 =  Este păcat...
Emilian Lican
[10.Mar.24 21:29]
La români nu se pierde cultura prin prisma caracterului:
,,la bine și la greu"...
Eu cred că nici vecia culturală n-o să ne apropie!
Probabil că acolo unde sunteți, vă scoate cu greu cineva.
Personal eu nu mai accept cultura rusă nici în sandale, nici în opinci de balerină!
Pe mine m-ațiconvins!

 =  Cred că exagerați
nicolae tomescu
[10.Mar.24 22:30]
cultura rusă a dat omenirii opere nemuritoare. Politica lor de cuceriri îi desparte de lumea civilizată. Ce noroc au avut românii cu Napoleon Bonaparte atunnci în 1812. Dacă acesta n-ar fi invadat Rusia,rușii nu s-ar fi oprit pe Prut iar cele două prnicipate românești ar fi ajuns, sigur, gubernii rusești. Însă istoria nu se poate baza pe "dacă" ci pe realități

 =  Să mori tu!
Emilian Lican
[11.Mar.24 05:46]
Cultura rusă a dat doar ce a furat de la alții în toate domeniile, inclusiv și în cultură!
Nu mă provoca, te rog!

 =  părere
Liviu Nanu
[11.Mar.24 13:51]
Eu am citit cu interes ”Dansul Natașei” de Orlando Figes. Cu interes și fără prejudecăți, firește. O carte pe care o recomand.

 =  Da, într-adevăr
nicolae tomescu
[11.Mar.24 17:22]
Dansul Natașei a primit premiul cea mai bună carte despre Rusia de la Petru cel Mare până la revoluția din 1917. Mulțumesc pentru intervenție

 =  Să mori tu!
nicolae tomescu
[11.Mar.24 17:25]
O expresie nelalocul ei! De când ne tutuim?

 =  Nu știu
Emilian Lican
[11.Mar.24 18:26]
Mă întreb și eu!?

 =  Lican
Claudiu Tosa
[13.Mar.24 00:43]
La unison cu femeile care la batranete isi ridica tatele, tu incerci sa iti ridici ouale. Incerci.

Desigur, ca fost pompier-militar ma gandesc ca ai activat si ca agent secret al MAE si ai aflat multe. Cu siguranta acum, la pensie, au expirat contractele de confidentialitate pe care le-ai semnat cu statul roman si esti pregatit sa faci dezvaluiri socante, inspaimantatoare, despre cultura rusa. Ai putea sa-i iei de exemplu pe Dan Diaconescu, Generalul Strainu, Luis Lazarus si sa faceti niste emisiuni pe tema asta. S-ar goli farmaciile instant de antivomitiv.

Explica-ne te rog hotia din spatele textelor lui Dostoievski, Tolstoi, Cehov, Bulgakov si restul, marlania care sta la baza creatiilor lui Rahmaninov, Prokoviev, Ceaikovski si restul lucrurilor pe care tu, din strafundul iglului intelepciunii in care te incalzesti la caldura propriilor flatulente, le cunosti, iar noi, prostimea sau talpa societatii daca vrei, nu le stim.


 =  Tosa
Emilian Lican
[13.Mar.24 16:33]
Pentru cineva cu biografia în lucru îți doar că ești destul de amuzant...

 =  Părere
George Pașa
[13.Mar.24 17:04]
Lican,
Ce are cultura cu politica? Claudiu ți-a pus o întrebare pertinentă. Câtă literatură rusă valoroasă ai citit (ca să vorbesc doar de literatură), încât să-ți permiți asemenea afirmații puerile? Și spun aceasta, fiindcă nimeni nu-și poate permite să judece o literatură în ansamblu. Oricare om de bun-simț vine în apărarea valorilor universale. E drept, literatura se apără prin însăși existența ei. Și spun aceasta dincolo de faptul că am studiat și predat un timp chiar limba și literatura rusă.

Ca să vorbesc și despre text, aș zice că se încadrează, mai degrabă, la personale, fiindcă este o pagină din real, literaturizată puțin, e-adevărat. Oricum, vă mulțumesc, domnule Tomescu, pentru infirmații de care nu știam: faptul că Emil Bodnăraș (Bodnarenko) a fost și profesor de limba rusă, dincolo de toate păcatele pe care le-a avut.

 =  Erată
George Pașa
[13.Mar.24 17:07]
„informații”, desigur

 =  Scuzele mele,
George Pașa
[13.Mar.24 17:10]
Vorbiți, domnule Tomescu, de Alexandru Bodnăraș, adică altă persoană decât activistul PCR Emil Bodnăraș.

 =  Domnule George Pașa
nicolae tomescu
[13.Mar.24 17:44]
da, desigur este altă persoană, Am crezut că reiese din text. Ivan Ivanovici Bodnăreno este un personaj care și-a rusificat numele. Pe crucea lui din cimitir este cel real: Alexandru Bodnăraș. Era, profesorul nostru(A.B.) un basarabean refugiat în România, ca mulți alții, după război. Desigur, o fi fost învățător pe meleagurile natale. Noi, foștii lui elevi, câți mai suntem, ne amintim cu drag de el.
Aveți dreptate în legătură cu afirmațiile fostului pompier.

 =  Recunosc
Emilian Lican
[13.Mar.24 18:23]
Domnule George Pașa

Luat de val am cam exagerat puțin și am amestecat cultura cu politica, dar...
Doi buni prieteni care s-au influențat reciproc, Karl Marx și Friedrich Engels au pus bazele teoriei comunismului, o inspirație deosebită,
pentru nazismul de nu foarte mult timp, dar imediat pentru Lenin, care pune în practică cu brutalitate ceea ce ar fi trebuit să fie, poate altceva...
Oamenilor de cultură le-a fost închisă gura iar cultura se transformă aproape iremediabil în politică de state.
În România, Ana Pauker, alias Hana Rabinsohn, contribuie cu succes la transformarea culturii românești astfel că până la revoluția din România anului 1989 și un pic mai încolo limba rusă prin oamenii ei de cultură au influențat până și profesorii-uneltele ascultătoare din țara noastră.
Da, Rusia are o cultură valoroasă și incontestabilă!
Personal am avut noroc că mai găseam în librării un Jules Verne, Hetor Malot, Gothe, și bineînțeles pe Liviu Rebreanu, Ion Creangă, Mihai Eminescu și mulți alții de care am să pomenesc în articolele mele viitoare.
Îmi cer scuze dacă așa percep eu istoria culturală din România vizavi de limba rusă!

 =  Da, domnule Tomescu
George Pașa
[13.Mar.24 18:45]
Uitasem eu cum se numea activistul comunist, care, dacă nu mă înșel, se numea tot Bondarenko și își românizase numele, adică invers decât regretatul dumneavoastră profesor. Sper că nu mă înșeală memoria. Citisem cu atenție.

 =  Lican
Claudiu Tosa
[13.Mar.24 21:24]
In dispretul moderatiei si al bunului simt ne explici in primul comentariu ca Rusia in cultura a dat doar ce a furat de la altii ca apoi, sub egida stupizeniei patologice si obraznice, sa afirmi ca valoarea culturii rusesti este incontestabila.

Contorsionismul moral, draga prietene, in conjunctie cu lichelismul pseudointelectual sunt penitele care contureaza fidel profilul mercenarului propagandist semianalfabet inconstient. Abolirea realitatii in numele prejudecatilor, inlocuirea judecatii de valoare cu activismul, suprimarea spiritului liber in numele ierarhiilor ideologice, rationalizarea adevarului, sodomizarea perfida a dialogului onest si deschis, sedarea simturilor in numele manierismului absurd, detractarea cu scopul autovalidarii, sunt toate caracteristici specifice pulifriciului criptocomunist aflat in plin proces de catarare pe muntii mandriei.

Sa nu ai insa nicio indoiala: celor care crezi ca le arati fundul nu faci decat sa le oferi oportunitatea de a te dezvirgina.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !