Comentariile membrilor:

 =  sonetaminvetaigime
Ela Victoria Luca
[01.Dec.05 13:58]
socrdom albstrunzar dorumitenzadar
odorin șipacenape rotocandelansupine
nicpamin si nicnuvine
povetideprdeunde aersinumairespuire

No, Dedal, jocul tău de a cuvânta altfel, condensări și alăturări incredibile, tot ritmul acestui sonet, povestae abia descifrabilă, imaginea de basm, tot acest mozaic mă pune bine pe gânduri. Sper că într-o zi îți voi reda acest sonet în cuvintele inițiale. Dacă nu reușesc, înseamnă că mai multe de învățat. :)

Ela

+ In Tara lui Redevar
Dana Stefan
[01.Dec.05 18:47]
In tara lui Redevar, unde cu birice inconzorate, alandaiul clepiteaza durzind in vitrovar, cale de pestale, pasteptarea priveneste lumodina incerita. Numai daca-l inceresc flarte ambrozude, Redevar crupede in feldur ca de-actum disipiara gloru-n buburuze s-o soarba pe Zedina, virisul vrajet, de-l da lacramidei sa-il soarba ..

Ca vom surprinde cu urechea sau cu gandul zburator sau cu ochii departe cat nemarginirea, cele mai nedeslusite glasuri ale pasarilor sau ale vreunui zgrimintzash sau vajnic Redevar, povestea aceasta pare ca e scrisa sa se transmita din gura in gura de-aici si pana peste sapte dealuri, cat sa sune ca o balada intr-o zi, si sa afle totzi cei ce nu au apucat inca sa desluseasca limbile toate, ca Zedina nu e altceva decat o mindreata de femeie pentru a carei farmece si cei mai neciobiti si neclintiti dintre barbati sunt gata sa ia drumul „dalbenului”, ca sa aiba apoi pe unde-si aminti si posesiv si patimas despre ea..

Textul imi pare o ciudata nebuna incantatie, bineinteles ca te ademeneste pe carari incalcite tocmai ca sa te piarda, deci el intruneste toate calitatile povestilor soptite din batrani, te agati deci doar de cuvintele pe care le poti deslusi ca sa te cateri, bineinteles ca s-ar putea sa te ratacesti prin ierburi salbatice pe cat esti de pierdut in iarba albastra in care te imbie sa te trantesti cand o asculti, si-atunci vei supravietui cantecului de vraja doar daca mai ai o urma de foc pe undeva, e ca si cum lumineaza in noapte litere pe cer, nici macar cuvinte, e ca si cum stai trantit pe spate intre real si un vis, dorindu-ti din suflet sa te trezesti la doua palme de pamant, in timp ce, de sus, te privesti cum, pe pamant, tragi peste tine o jumatate de sfera de la o ureche la alta, ca un urias acoperamant, si pe dinauntru e plin cu stele!

Deci Daniel Bratu: indiferent cat de naucita e lumea, si oricat de coltoasa va fi, poemul acesta pentru mine e halucinant, pentru ca ma obliga sa stau trantita intr-o iarba albastra sa ascult despre o poveste de iubire de cand lumea, in timp ce un alt fel de feluri de albastruri cad din cer peste mine.
indiferent deci care sunt adevaratele conotatii ale acestui text, important este ca ai libertatea sa-ti pierzi mintile pe haturi, savurandu-l.

Linea

 =  Daniel,
ioan peia
[01.Dec.05 19:46]
"Huțelu care-i huțat
N-are fleanță, nici cherbat.
Huțeaua care-i huțată
N-are cherbă la trizată."

Zice o poetă cunoscută, care a apucat să scrie "Poeme-n limba spargă" mai demult. Acum, sigur că știi, dar poate că ar fi trebuit să atenționezi cititorul care, poate , nu știe și ia drept original experimentul tău. Fără supărare, cred că așa ar fi trebuit să procedezi.

 =  alandaiul pasdantel ;))
Gabriela Petrache
[01.Dec.05 20:21]
“hei cici și iar cici
nu răpci și nu stîrci
că de-atîta răpcicat
te îngaimi necucuscat”

poate că experimentul nu e nou dar pe mine întotdeauna m-a fascinat disponibilitatea – altora, pentru că mie îmi lipsește cu desăvîrșire - de a inventa cuvinte, nume care să mai și aibă sonorități muzicale plus darul de a mă face să mă pierd în poveste, poveste care poate fi oricum, mă poate purta oriunde și de care mă pot bucura cum pe un copil jocul.

clepitînd minunîndu-mă ,
cu pufet

 =  idee
Alina Manole
[01.Dec.05 21:47]
Cred că Nina Cassian s-ar bucura să afle că se mai scrie și așa :).
Am o idee... strașnică :)). Ce-ar fi să citești poemul la Virtualia?

 =  vorșate și pufet
Daniel Bratu
[02.Dec.05 00:17]
Ela, multumesc,
interesant si “jocul” tau (oarecum) versificat, ai observat bine condensarea, imaginea de basm, ceea ce unora le-a fost imposibil, si da, povestea este doar sugerata, nu dezvaluita, cuvintele acelea aparent ciudate intra si ele in vartejul metaforei,
insa
nu exista cuvinte initiale, ci doar corespondente, sonetul a fost gandit in cuvintele din text,
asa ca nu e nevoie, merci,
toti mai avem de invatat,

dedal66

Dana, multumesc,
mi-ai luminat frumos textul, si cu imaginea, si cu acest comentariu, in care tu dezvolti o alta poveste, de pe aceeasi lume (care pentru unii e nu numai paralela, ci si perfect egala),
cu farmecul poetului - prozator si sensibilitati de “zedina” ai reusit retranspunerea acelei atmosfere din versuri, fara “traduceri” de cuvinte, inutile tie, pentru ca e clar, la noi nu e nevoie de “momente astrale” ale coincidentelor de stari si poezie, ele exista,

Ioan, multumesc,
dar:
1. Nu are nici o legatura textul meu cu “limba sparga” a Ninei Cassian, asa cum n-au nici versurile scrise de tine (inclusiv cele de aici) cu parodia lui Toparceanu “Cainele ovreiului” (sigur ca stii de unde si pana unde Toparceanu si ce cauta dumnealui in context, in aceasta ne-comparatie). Este cu totul altceva. Ma surprinde faptul ca un comentator atat de pe val, abil ca tine, nu a observat.
2. Nu stiu cum se intampla, dar la orice incercare a mea de a scrie diferit versurile, cuvintele, cineva care a absolvit cursuri de citire rapida isi aduce aminte imediat ca a citit aceste “Poeme in limba sparga” , reusind sa si exemplifice aceasta in cateva de neuitat versuri, chiar daca ele au un spate un pic mai cocosat decat coaja nucilor, atunci cand se incearca lipirea lor de peretele textului comentat (v. comentariile de la “Sete-ma”, scris de acelasi onorat de trecerea ta pe aici autor).
3. Ultima parte a comentariului tau (care e si prima, dealtfel) imi trezeste oarece simpatii elective, deoarece:
- am “patit” o ruptura de tendon achilean acum cateva zile, la fotbal;
- “tendonul” logicii tale sufera si el, in comentariul postat aici, cam acelasi accident (vorbesti de textul meu ca de un “experiment” – desi eu nu am scris, spus sau gandit asa ceva, si asta dupa ce l-ai “confundat” si acuzat pe motiv de "limba sparga")
- teama ta, cea pe care o banuiesc drept principal motiv al trecerii tale pe aici, neconfirmata in comentariile pre si post cedente, ca cineva “nu știe și ia drept original experimentul” , uite ca si mie imi aduce aminte de ce “zicea” un cunoscut povestitor, mai demult si el, intr-un text cu subiectul na câlî.
4. Cu aceeasi simpatie, “fara suparare”, cred ca ar trebui sa mai citesti inca o data textul inscris in pagina.
(o cheie: sa stii ca “huiorul” este cuptorul in care se pregateste mancarea șevalardului; ce e șevalardul? calardul nudizilor … simplu; in rest, ce sa mai zic, “doar clisee”, “nu-i așa?”, că doar “și calarzii se împușcă”).

Gabi, multumesc,
comentariul tau mi-a fost prilej de mai mare supriza-surpriza decat ma asteptam sa ma surprinda,
pentru ca de “demult, de tare demult”, pasii cuvintelor tale nu mi-au mai dat semn prin pagina,
bucurandu-ma bucuria ta, asa cum si Bucur…ei, nu, Bucur nu s-a bucurat, ca lui nu ii plac povestile :)
(si mie imi place de cici, șșșt, sa nu mai spui, nici o vorșată, te rog)
pufet la pufet :)

Alina, multumesc,
dar eu cred ca Nina Cassian s-ar bucura mai mult, de acolo, din Cassiopeia, de unde a ajuns pe norodurme plutitoare, vazand comentariile, nu citind umilul meu text, care e foarte muzical de altfel si usor de citit/recitat (pe bune si pe auzite), multumesc inca o data, pentru invitatie, desigur, dar poate imi permiti, cu aceeasi ocazie, si citirea unui text de-al tau in maori :)

 =  Daniel,
ioan peia
[02.Dec.05 18:32]
Regret că sunt nevoit să revin în ritmul aceluiași tangou de odinioară, dar asta e pentru că vreau să spun un lucru răspicat, de-aci, din capul locului: există un singur poet, maestru al jocului de cuvinte: Șerban Foarță. În rest, nu numai că toate încercările sunt jalnice înșiruiri de cuvinte chinuite, dar nici hazul scuzabil al originalității nu-l mai au. Nu mi-a plăcut nici sparga și nici poemele inspirate în limba asta moartă de dinainte de a se naște. Încercarea de a demonstra că poți face să sune vorbele goale a sentimente înfiorate, mie nu-mi amintește decât de clopoțeii ăia sunători de la ușa băcanului, care nu spun nimic altceva decât că un alt client i-a intrat pe ușă, în căutare de marafeturi. Apoi, ca să n-o lungesc, dacă neputința mea funciară de a pricepe ceea ce nu e de priceput și de a nu cădea pe spate la cine știe ce zornăieli artificioase de vorbărele, dacă neputința aceasta mi-o declar public, atunci nu te da nici tu la tendoanele mele logice, pentru că, orice
cod de descifrare mi-ai oferi, tot nu-mi pot mărturisi aplecarea snoabă de a-mi însuși fie și limba cea spargă. Spargă-mi-se călcâiul, dacă pot!
Altcum, ai depus prea mult efort pentru a demonstra ceea ce nici măcar nu era de demonstrat - vorba latinului negeometru!

 =  iar...ba
Daniel Bratu
[02.Dec.05 20:45]
Ioan, mulțumesc “again”, dar dacă “regretele te chinuiesc”, nu văd de ce-ai fost nevoit să revii în aceeași pași de tango, poate ca incerci și un pic de salsa, așa, pentru încântarea publicului și pentru propria dumitale relaxare,

iar … “lucrul răspicat” pe care l-ai dezvăluit, strigând din rărunchi și “din capul locului”, oferă dovada unei neașteptate și insurmontabile limitări de percepție, specifice unui client intrat greșit pe o ușă străină, cu spatele, cu mers nesigur și șapca pusă invers, în căutare băcănească de “marafeturi”,

iar … dacă pentru tine există un singur poet, n-am nimic împotrivă, felicitări și liniștea fie cu tine, nu am în gând să îi iau locul (și desigur, nici ție),

iar … părerile despre “limba spargă” le-ai fi putut expune frumușel nu aici, fără treabă și fără rost, ci în mod direct Ninei Cassian (am înțeles că a dat o fugă prin București zilele astea, cu un charter Cassiopeia - Budapesta),

iar … despre “neputința funciară” de care dai dovadă mândru nevoie mare și chiar șfară în țară (a da de veste – nu e în limba spargă, ți-am înțeles sensibilitatea) în mod injectat – zornăitor, părerea mea e că nu constituie motiv de așa laudă, ba dimpotrivă, oricât de mult ai “lungi-o” sau nu,

iar … n-ai înțeles despre ce tendon logic era vorba, observ că nici alte coduri nu vrei, și nu(spațiu)că nu ți-ar fi lipsit,

iar … citirea unui text sau scrierea unui comentariu în mod normal nu ar trebui să îți pună în pericol călcâiul,

iar … regulile geometriei în spațiu nu se pot înțelege știind doar regulile geometriei din plan (sau nici macar pe acelea), asa ca geaba demonstrații,

iar … “altcum” “eforturile” mele de a te lămuri despre ce e vorba în textul incriminat s-or duce pe indiile (cu indienii piei roșii și ramayenele) de lângă pustii, așa că, ibidem, “nema chichirez” de-aici încolo,

iar … așa, în general, desssspre clopoței (carele “clinchetesc” de mama – focului) comentariul tău aduce un pic cu un pasaj (nu Bucur Obor) celebru: “hodoronc-hodoronc, zdronca-zdronca... Stii, m-a zdrunținat!... Si clopoțeii...”

iar… “ba rea din holde piară…”

 =  e rata
Daniel Bratu
[02.Dec.05 22:19]
"aceeași pași" = "aceiași pași"

 =  Zău!
ioan peia
[02.Dec.05 22:21]
Un singur lucru mă nemulțumește: că m-ai făcut apropitar de constelație! Casiopeia ar însemna, în traducere liberă, Cassius Peia, ceea ce mă înnobilează cu o demnitate carele nu mi se cuvine. Poate că, totuși, întru restabilirea adevărului, ar trebui să retușezi numele din Casiopeia, în Casiopeea... Mai apoi, faci eforturi mult prea laborioase pentru a-ți demonstra obscuritățile pedante, ceea ce aduce cu ezerțițul amoros al urâtei satului care spală rufele la râu, cu poalele-n brâu, doar așa, de ochii lumii, că, altcum, nici iorgane nu spală, nici mândră tare nu estem!
Iar...balada aia tot fără de schepsis îi...

 =  zip, zău!
Daniel Bratu
[03.Dec.05 00:11]
Ioan, mulțumesc întreit pentru distinsele dumitale încercari de mare iscusință, ceea ce afluindu-se comentariile deștepte ale tale o dată cu puhoaiele-ți de admiratori și oare, textului meu ii este așa de bine cum nici nu gândești,

dar nu trebuia sa vii aici, grabit sa faci iar rău la “baladă”

și pentru că nu ai simțit și nici nu vrei să afli despre text, în general sau despre “clepitare, parsone, micară, vitrovar, dalbene, bacanude, viris, lumodină etc.” și te porți ca un “minosur scofârlici”, nu îți pot spune decât că:

- te grăbiși mai dihai ca urâta și/sau proasta satului la măritat sau n-ai fost iarăși în putirință de mai mult pentru că, încearcă să ții minte, constelația e Cassiopeia (atât în latină cât și în română - pură și simplă … întâmplare de maximă coincidență fortunată “ezistența” particulei paradigmatice “peia” în interiorul ei), nu neapărat “Casiopeea”, ca la căminul “culturist” de sub malu`, unde se învață (greu dar sigur, observ) “obscuritățile pedante”, altcineva in locul tău ar fi avut măcar atâta decență, să-și verifice “imprimeul” vag cerebral,

- mai “ierea” un pic și procedai precum cel care, având o pornire de maximă umflătură de mușchi zisă gâlmă, fără jenă față de căile lactee, ar fi redenumit constelația Cassiopeia “Cassius Cleia” și și-ar fi scris-o mare pe frunte, vizibil, cu o cretă cât mazărea,

greu ai băgat de “zeamă” că, totuși, nu ți se “cuvine demnitatea”,

și asta în timp ce te preocupa repetat a doua oară dublu grija, ca pe unul neplecat la drum lung, față de "eforturile mele" și deveneai un picuț parcimonios în autocaracterizare, cu gândul la ce se întâmplă pe sub iorgane fără spălătură de camere web,

și revin, poate reușești să nu uiți, CASSIOPEIA

 =  Cassiopeea, o constelație și atât
Ela Victoria Luca
[03.Dec.05 00:33]
Cassiopeea este constelația mea preferată, datorita formei dublului V și nu ndoar. Acum o văd aci în toate felurile, numai cum este ea nu. Și unii spun despre zeiță:

Cassiopeea si fiica ei Andromeda au fost amandoua frumoase. Din nefericire, Cassiopea a fost sterila si din greseala s-au laudat ca ea si Andromeda sunt mult mai frumoase decat Marea Nymphs. Marea Nymphs a devenit foarte nervoasa si l-a rugat pe protectorul ei regale Neptun zeul marii sa le pedepseasca pe acestemuritoare. Deci el a creat un monstru al marii hidos numit Cpheus, pe care l-a trimis sa omoare toti oamenii de pe coasta Etiopiei: Cpheus a consultat un oracol care i-a spus ca singura cale de a se elibera de monstru este de ao sacrifice pe Andromeda si de a i-o da lui. Astfel Andromedaa fost inlantuita pe o stanca de la mare asteptandu-si ingrozitoarea soarta. In acelasi timp… Perseus tocmai se intorsese triumfatorcuernic al Medusei.Aceasta doamna, ca si Cassiopea a fost prea laudaroasa spunand ca este mult mai frumoasa decat Minerva, zeita intelepciunii. Minerva a schimbat-o pe frumoasa Meduse intr-un monstru cu multi serpi ce-i ieseau din cap si avea dinti mari de bestie, o limba imensa ce-I iesea din gura si o fata foarte urata si infricosatoare, iar cei ce se uitau la ea se prefaceau in piatra. Perseus folosindu-se de scutul lui stralucitor in care vedea ca intr-o oglinda, a vazut imaginea Medusei in el din spatele ei, in timp ca ea dormea,i-a taiat capul cu sabia. Din picaturile de sange curs pe nisip s-a ridicat(a sarit) un cal alb inaripat numit Pegasus. Perseu l-a incalecat,a zburat cu calul si a vazut-o pe frumoasa fata inlantuita pe stanca. El a coborat si a intrebat poporul ce problema au. Andromeda i-a spus imediat povestea ei, cu monstrul pe care il vedea mai la distanta, anticipand urmatoarea lui masa. Perseus i-a intrebat pe rege si pe regina Cassiopeea daca sunt de acord ca Andromeda sa-i fie sotie daca il omoara pe Cpheus. Ei au spus da, dandu-se in spate din calea monstrului ce se apropia tot mai tare. Eroul a prefacut atunci monstrul intr-o stana de piatra, aratandu-i capul Medusei pe care-l avea la el
Andromeda s-a indragostit de salvatorul ei si a insistat sa faca nunta. S-au casatorit si au trait fericiti pentru tot restul vietii lor. Mandria si laudarosenia Cassiopeei a fost pedepsita, fiind agatata intr-un scaun, intr-o pozitie neconfortabila si, ca si stelele ei din jurul polului nord, a mai suferit o umilire in plus atarnand cu capul in jos.


Și Poezia, și Cerul deasupra noastră.

Ela

 =  Punct!
ioan peia
[03.Dec.05 11:15]
1.
CASIOP'EEA s. art. (ASTRON.) (pop.) mănăstirea (art.), scaunul (art.), tronul (art.). (~ este numele unei constelații.)
Sursă : Sinonime (175918) - siveco
2.
Casiop'eea (constelație) s. pr. f. art. (sil. -si-o-), g.-d. art. Casiop'eei
Sursă : DOR (230276) - siveco

De găsit, simplu, pe google...

Ca să nu mai pomenesc de faptul că prin toate scrierile am dat de o astfel de ortografiere. De altfel, văd că mitologia, care vine dintr-o sursă evocată exhaustiv mai sus, susține același lucru. Se pare, însă, că unii vor musai a dovedi că sunt mai romani decât latinii. Și mai ciobani decât purtătorii de bâtă. Se confundă deseori ironia subtilă cu bădărănia aglutinată și bolovănoasă, ceea ce face ca polemica să devină un act imund de vidanjare publică. Asta-i tot.

 =  contralind dedalul
Nicolae Bogdan Groza
[03.Dec.05 12:24]
leviatand sparole am distus se(r)verul
cu buricii-n jeb usturat de urizci
nesfiind rezon luftand cu cer ebelul
ma intreb clepitand ce cat eu aici

taste bat in surda vreme de tri poli
fantazand intruna fara moima noima
la marge de lusme niste nouri soli
spusu-mi-a ca-n nimban is doi ca noi ma

si m-am dusu-n lume, neochitand rumanii
doar cantand nodorum pana de amurgire
mi-am smanglit si limba tot vorovind ca tinii
si contrez zdrelind tot in neostire...



 =  Cassiopeia, Cpheius și Nicușor
Daniel Bratu
[03.Dec.05 14:56]
Ela, mulțumesc,

mai ales in numele celor care nu cunoșteau povestea „Cassiopeei”, frumos ai descris aici drama „zeiței”, cu mult talent de povestitoare a ceea „ce spun unii” („alții” au alte variante, de exemplu cum că Andromeda ar fi fost comparată de către Cassiopeia cu Hera, iar monstrul în cauză se numea Calibos, sunt variante și variante) ,
care „unii” sigur nu sunt preocupați de constelații, pentru că dacă ar fi fost, i-ar fi spus Cassiopeia,
vorba cuiva cu aproximativ același nume: „de gasit, simplu, pe google”:
Cassiopeia este constelatia circumpolara vizibila in emisfera nordica tot anul. Are forma literei W, steaua principala fiind Schedir. Denumirea constelatiei are origini grecesti, provenind de la regina Etiopiei. O informatie putin cunoscuta este ca in 1572 Tycho Brache a descoperit o nova in constelatia Cassiopeia. - v. http://www.astronomy.ro//index.php? did=700&content_chunk=20012005&type=400

am înțeles de ce îți place „Cassiopeea”, știam, de fapt,
însă conform demonstrației tale, e curioasă transformarea constelației, cumva împotriva naturii mitologice, în ocrotitoare a acelui monstru, numit, după cum ți-au spus „unii”, parcă , C.pheius

Ioan, mulțumesc, ai reușit patru comentarii în unul, felicitări, ești marele câștigător al premiului picătura chinezească de nimic, dar
confuzia e mama prostiei, iar omisiunea verișoară bună și cu minciuna, așa se întâmplă să:
- confunzi limbajul textului meu cu „limba spargă”;
- presupui că textul meu e „experiment”, dar să contești asta în aceeași frază, acuzându-ma;
- îl incluzi în ecuație pe Șerban Foarță, în admirativ absolut, ca apoi să consideri jocurile de cuvinte, în general, drept „jalnice înșiruiri”, care îți fac „zdronca-zdronca” prin capișon și atât;
- te lauzi cu „neputința funciară de a pricepe”, declarându-ți „neputința public”, dar să nu „îți poți mărturisi aplecarea snoabă” (cu „mărturisirea aplecarii”, aici cred ca e buba, deci te apleci, dar nu vrei să îți și mărturisești, e o problemă a inconștientului, cred - uite e Ela aici, poate te vindecă);
- mă acuzi de „obscurități pedante”, pe motiv ca n-ar exista Cassiopeia, ci Cassiopeea și să aduci ca argument comentariul „exhaustiv”(epitet - măsură a suficienței tale, nu numai clamată public, dar și dovedită suficient acum, „exhaustivă” e numai prostia și orgoliul de slugoi decrepit, subiectul în cauză nefiind epuizat acolo) convenabil al altcuiva, în care nici varianta ta nu există, ci alta, a treia, Cassiopeea;
- confunzi dexonline.ro cu google;
- ai orgoliul urduros al clamării limitelor tale drept limite de univers, deși n-ai habar să interpretezi un simplu sonet (pe care îl confunzi cu o „baladă”, la care vrei sa-i faci rau:);
- vorbești de „ciobani” și „purtători de bâtă”, „bădărănia aglutinată și bolovănoasă”, „act imund de vidanjare publică”, tocmai tu, după atâtea și atâtea antecedente, ca și cum ți-ai face reclamă mascată sub textul meu...

Pe lângă Cassiopeia știută de www.astronomy.ro, prezentată în răspunsul anterior, uite încă două (dacă mai vrei, spune și ți se va da):
http://www.olimpiade.ro/data/2004_Astronomie_Nationala_Subiecte__0.pdf
http://www.astroclubul.org/astroclub/publicatii/toamna.pdf

așa că, totuși, „să nu uiți niciodată ...”, CASSIOPEIA
și "atât"ica macar

P.S. Cât despre poezie, uite, dacă vrei, te învăț despre ce e vorba acolo și apoi poți să o iei
(preferabil pe un portativ) și să o transformi în cântecel, bun de „zis” pe la nunțile și lansările de carte la care ești invitat cu ghitara


Nicule-Bogdanule-Bodoganelule, multumesc,
văd ca ai talent, gângurești binișor, iar după un curs intensiv, la replica următoare, îți promit un loc în șindirul de fruncetă al plicuticilor seramici,

La mulți ani! om bun, și adună-ți-se bucurii și fete faine în clop

 =  de-tag
Daniel Bratu
[03.Dec.05 15:01]
scuze, tag la mal

 =  eratag
Daniel Bratu
[03.Dec.05 15:04]
erata: "e numai" = "sunt numai"

 =  Deșteptăciune cu semnul minus...
ioan peia
[03.Dec.05 19:27]
" Iată-mă, îmbolnăvit de-o rană
închipuită între Steaua Polară
și steaua Canopus și steaua Arcturus
și Casiopeea din cerul de seară."

Păcat că nu mai este Nichita! Poate-i dădeai și lui câteva lecții semețe de deșteptăciune danielbrătuiană!

 =  Daniel Bratu, același bucuros de cunoștință…
Daniel Bratu
[03.Dec.05 21:00]
domnule “deșteptăciune cu semnul minus…”,
încă nu vrei să înțelegi că nu eu am contestat existența variantei Casiopeea, ci dumneatale, paradoxal, ai abordat varianta Cassiopeia, expusă de mine, ca pe o dovadă de “obscuritate pedantă”, grăbindu-te “voinicește” (așa cum am specificat anterior) și greșind flagrant (demonstrat tot anterior) și de neuitat,
oricât ai încerca să te ascunzi acum, ba pe după umerii Elei, ba în brațele lui Nichita,

care Nichita, dacă ar fi rămas pe lumea asta, ar fi priceput mintenaș textul meu și nu s-ar fi ajuns să discutăm despre Cassiopeia sau Casiopeea,

care Nichita, dacă nu s-ar fi înălțat, înger tremurând cerurile, oricum ar fi trait foarte supărat, găsind toate locurile lui de-acum ocupate in permanență de persoana domniei tale,

care Nichita, dacă și-ar fi lăsat privirile grele peste apucăturile unor urmași de-ai săi, ar fi scris trist, iarăși, în continuare, în aceeași elegie (a 10-a):

“Mor de-o rană ce n-a încăput
în trupul meu apt pentru răni
cheltuite-n cuvinte, dând vamă de raze
la vămi…”

 =  Ciar așa!
ioan peia
[03.Dec.05 22:52]
Perfect! Atunci, după regulile matale de grămătic cu diplomă la fără frecveță hertziană, urmează să scriem, de acum încolo: Gheia, Amalteia, Medeia, Nemeia, Coreia și, de ce nu? ideia... că, nu-i așa? a zis un deștept cu semnul plus, de data asta. Ar trebui să te grăbesti a comunica Academiei istețele matale găselnițe, ca să nu ți-o ia altul înainte.
P.S. N-ar trebui să te aia grija după care umeri mă ascund eu, că nu ți-a cerut nimeni servicii gratuite de statistician la serviciul "băgători de seamă"!

 =  Daniel + O.T.
Ela Victoria Luca
[03.Dec.05 23:04]
Eu nu am demonstrat nimic. De la 5 ani știu că se numește Cassiopeea. Am crescut lângă planetariul din Constanța.Iar motivul pentru care îmi palce nu îl știe deocamdată nimeni în afară de mine și mama, bunica, ele deja nu mai sunt. Și apoi, știi bine că am talent și de povestitor. Știi foarte bine asta. De aceea felul tău de a mi te adresa în comentariul de mai sus este greu de tolerat, fiindcă depășește o anumită limită a colegialității, ca să nu spun a amiciției. Scuze, nu voi mai lăsa curând semne, litere și nici măcar urme. Am umerii prea mici și prea albi pentru asta. Voi povesti, vorba ironiei din popor, "la altă masă".
În altă ordine de idei, am înțeles că exemplare din Antologie va aduce și Radu la Iași (din comentraiul său lăsat zilele trecute). Sigur vei găsi încă un exemplar. Cele luate de mine sunt deja oferite.
Off topic solicit, îmi pare rău.

Ela

 =  Ciar dașa!
Daniel Bratu
[04.Dec.05 00:34]
Ioan Peia(Peea),
nu e vorba de regula dumitale de trei pur și simplu și nici de vreo regulă a Academiei, poate doar daca se cheamă Academia de grajd vopsit PEIA (sau PEEA, poftim). Așa cum Andromeda este Andromeda, Auriga este Vizitiul, Aries este Berbecul, Triangulus e Triunghiul, Hydra este Hidra, Virgo este Fecioara și Cassiopeia are dreptul să fie Cassiopeia, chiar dacă mătăluță nu ești de acord,

degeaba mai insiști, fixist, ai căzut de „fazan” și îți este spaimă să recunoști, bărbătește, preferi să faci salturi ca de primată primadonă, cu scufie de măscărici regesc,

se pare că nu obsesiile îți lipsesc, ci multe altele,
când scrii parcă cotcodăcește un țap sau rage o căprioară, iar umorul are față acneică, de adolescent frustrat și bubuieli de grohotiș fără circumvoluțiuni
(„sa te aia grija” – aici ai înghițit în sec un cuvânt,
așa cum ți-a scăpat și din titlul comentariului o literă – „h” – cred, de la horcăială și ochi dați peste cap,
sau poate „chiar” așa se scrie - „ciar” pe la academiile matale de căruță absolvită cu Hăis, Cia – sau Ceea, argument de necontestat),

cât despre grijă, din câte se pare, te afli în subsolul textului meu (desigur că vei contesta furibund și asta), un text nerecomandat celor nemuritori de drum lung


Ela,
se pare că despre depășirea anumitor reguli de colegialitate și amiciție avem viziuni diferite,

felul tău de a interveni în polemica declanșată de Ioan Peia, lângă care îți alături comentariul și acum, demonstrează ce înseamnă acele concepte pentru tine, iar în aceste condiții ar fi trebuit să știi că în nici un caz nu m-ar fi putut preocupa vreun exemplar din Antologiile deținute de tine,

tot în virtutea acelor reguli, înainte de a posta comentariul, ai fi putut măcar să verifici dacă pe lângă ce știai tu de la cinci ani (că acea constelație se numește Cassiopeea) au apărut unele modificări, adăugiri, variante,
pentru că uite, atât eu, cât și cel care chiar a făcut apel la varianta ta ca la o cană de apă în deșert, știam altfel și amândoi putem justifica (fiecare cu “academia” lui),

iar dacă dacă “umerii tăi sunt prea mici și prea albi”,
ai mei sunt destul de largi și gata pregătiți pentru încă o lovitură de pumnal,

Daniel

 =  stii bine
Ela Victoria Luca
[04.Dec.05 00:39]
M-ai rugat personal sa iti aduc inca o antologie la Iasi. Nu mai am cum. De aceea ti-am spus de o posiblitate sigura sa o procuri daca mai vrei. Atita tot. Am gresit paote si de asta data.
Cassiopeea tot asa se numeste acolo unde se afla. Eu m-am alaturat aici fara rost. In rest, eu pumnal nu. Doar liniste.
Final.

Ela

 =  .
Ela Victoria Luca
[04.Dec.05 01:36]
"e hazliu să o văd uneori geloasă fiindcă eu sunt ceva mai înaltă
când mă ridic pe vârfuri și ating cassiopeea cu mirare
ea știe numai atunci pot fi ziua noaptea sau chiar anul dragonului"
("Ora mă cunoaște altfel")

Aici, la acest poem m-ai apreciat, mi-ai acordat o stea. Chiar și pentru Cassiopeea din această strofă, unde ai văzut foarte bine un sens din cele posibile.
Încercarea mea în cel de-al doilea comentariu nu a fost să țin partea unuia sau altuia dintre voi, ci să spun că indiferent cum se numește constelația exterioară, constelțaia interioară a omului contează, în orice sferă s-ar afla. Și Poezia.
Dar aici ar fi prea multe de spus. Iar eu mă retrag acum, Daniel, cu regretul destul de dureros că am pășit acolo unde am dorit să las liniște și din nefericire a ieșit mai mare zgomot. Te rog să mă scuzi, iar de repetat nu se va mai repeta, orice ar fi să fie. Atât.

Ela

 =  Să-ți fie de bine!
ioan peia
[04.Dec.05 17:59]
Asta-i mitocănie curată, vorba cuiva!... E tot ceea ce pot să spun, cu regretul că nu te-am lăsat în durerea ta ciobănească de citadin rasat!

 =  de apreciat!
Daniel Bratu
[04.Dec.05 18:56]
Ioan Peia,
comentariul tău ultim e bun de pus la gazeta de perete a fabricilor de îngrășăminte naturale, unde se pare că ai normă întreagă, e un exemplu clar în care un om al muncii necalificate se poate exprima în mod înălțător și autocritic,
deși în ușor derapaj de alfabetizare,
pentru că ai confundat semnul exclamării („!”) cu cele două puncte („:”) cuvenite exemplificării,
evident fiind că ai vrut să scrii așa:
“Asta-i mitocănie curată, vorba cuiva: ... E tot ceea ce pot să spun, cu regretul că nu te-am lăsat în durerea ta ciobănească de citadin rasat!”

Dacă “durerea ta ciobănească” face parte din “mitocănia” dumitale așa zis “curată”,
atunci “mitocănia murdară” s-ar putea exemplifica prin „sa te aia grija” (nu singurul exemplu, desigur, altfel ți-ai face „bunul” renume de râs),

iar dacă altceva nu poți să spui, decât „vorba cuiva”, e clar că rasa papagalilor nu a fost atinsă și ea, democratic, de gripa aviară

 =  „droiuri de nimban” și-atât.
Daniel Bratu
[05.Dec.05 16:25]
Ela, am ezitat mult între a-ți da sau nu un răspuns, întrucât comentariile tale conțin, majoritar, pasaje retoric-explicative și nu au legătură nici cu textul și nici cu polemica stârnită găunos, fără argumente, de Ioan Peia.

Totuși, pentru că ai indus, voit sau nu, unele impresii eronate, consider că trebuie să reflectezi asupra următoarelor păreri simple, poate greșite, ale autorului textului „nodoram huiorul, droiuri de nimban”, aici de față:
a) ai expus „fără rost”, cel puțin indiscret, în comentariu, aspectul solicitării mele de acum aproape două săptămâni, cu privire la „antologie”;
b) la fel de „fără rost” ai prezentat și fragmentul din textul tău înstelat de mine, spun „fără rost”, întrucât:
- comentariile mele anterioare, de aici, specifică și demonstrează existența variantei Cassiopeia, nu neagă valabilitatea celorlalte două (Cassiopeea sau Casiopeea), fapt clamat de mine în pustiu, văd, anterior; cel care a susținut existența unei singure variante, „Casiopeea” este chiar cel care s-a folosit în polemică de comentariile tale „fără rost” (după cum ai specificat).
- comentariul meu la textul al cărui fragment l-ai expus nu conținea absolut nici o referire la „Cassiopeea” (probabil din acest motiv nu l-ai prezentat, chiar și parțial, și aici, pentru că nu-ți era de folos argumentației); una din concluziile acelui comentariu, al cărui adevăr n-am de ce să-l contest, era că „ora” din text reprezintă un „alter ego” al autoarei, o „oglinda, construita din ape absorbante”.
- în același mod, tot fără sens în context, ai fi putut face referire aici și la alte texte care-ți aparțin, comentate și înstelate meritat-argumentat de către mine, chiar dacă au fost contestate de către alții;
c) regretele nu scuză și persistența.

Ar fi fost multe de discutat, într-adevăr, dar nu era locul aici, sub un text care, cred eu, cel puțin, ar fi meritat mai multă atenție și mai puțină expunere a sinelui de comentator sau de prezentare gradată a acțiunilor sale, voite sau nu.

 =  .
Ela Victoria Luca
[05.Dec.05 16:42]
Excelent în argumentare. Indiferent de realitatea interioară și exterioară a lucrurilor. Aș fi admirat să te văd înțelegând de la primul meu comentariu despre Casiopeea. Așa nu doresc nici să regreți, nici să te scuzi. E de ajuns că unul dintre noi le simte pe amândouă.
Iar cât privește stelele și contestările sau aprobările lor, nu e potrivit momentul și timpul să polemizăm.
Ai dreptate atunci când repeți "fără rost". Eu nu mai deranjez de acum înainte, cu discreția sau indiscreția mea.
Și cred că ne putem opri aici.

Ela

 =  erata
Ela Victoria Luca
[05.Dec.05 16:43]
momentul și locul: a se citi mai sus

 =  q.e.d.
Daniel Bratu
[05.Dec.05 18:31]
.

 =  Părtereasa cuncuia
Călin Sămărghițan
[18.Dec.05 19:06]
Ups! Și eu care credeam că ăi de vorbesc limba păsărilor au murit toți! Ui că nu!

Textul e zglobangiu, Da' să nu uităm că și fiecare pasăre pre limba ei ...

 =  Patania lui Mutu
Andu Moldovean
[17.Jan.06 18:56]
Iote ce pateste Bobadilul de Anul nou! Da o stea la un text mai recent de Dedalul (care chiar mi-a placut si m-a trimis cu gandul la copilarie intr-un mod cu totul special) si deschid textul asta unde citesc si ma minunez de vreun sfert de ora, ceea ce nu ma mai credeam in stare, fiind eu de felul meu barbat trecut de varsta primelor polutii nocturne. Fratilor, da' cata adrenalina aveti voi in sange de puteti sa dati atata din deshte la taste pe Cassiopeeiiapolitichia asta?
Ioane, eu credeam ca tu esti un om ocupat, ca ai treaba, comentariile astea daca n-au fost scrise in vacanta mare ma ingrijoreaza... daca n-ai ce face, am eu post liber de vataf la firma, curatica, IT, soft, 500 euro net pe luna cu spor de periculozitate inclus. Toata ziua nu trebuie decat sa te iei de angajati, de la 9 la 17, sambata si duminica liber, dar sa stii ca eu apreciez munca "extra time".
Daniele, de tine ce sa mai zic? Poate daca nu-ti rupeai tendonul ala la fotbal era mai bine. Cred ca durerea aia insuportabila e de vina. Nu spun ca stiu cum e, dar ceea ce ai scris tu aici m-a facut sa presupun, cred, cu destula exactitate... parca aud cum scrasneai din dinti... off.. mai fii si tu mai atent, ca astia din Moldova e cotonogari toti.
Ela, eu cred ca e timpul sa-ti placa ceva mai special (open for suggestions), sa stii ca de Casiiopeeiapolitichia asta sunt indragostite 90% din fetele pe care le-am cunoscut... si nu-s putine, fir-ar rasa mea de ras!
Doooaaamne...
Bobadil.

 =  no apăi
Ela Victoria Luca
[18.Jan.06 00:55]
Între timp a curs multă apă pe Dâmbovița, am împăcat ce era de împăcat, am schimbat și constelații și, așa pentru a ta știre, mă încadrez nu în acel 10% ci poate în acel 0,00001% care a rămas, esențial este să vezi asta. Și eu care credeam că tu ai văzut demult... Dar de', mai am și eu surprize. Cu aceea am crescut când eram mică, frate, între timp... am mai crescut cumva. Dar te las cu cele 90% mai departe. Scuze dacă am luat-o pe altă cale, nu știu dacă a laptelui au ba. Descoperi tu, Andu, poate, la un moment dat, calea.

Acum gata, cent pour cent.

Și pacea s-a încheiat între noi cei de mai sus pentru o mie de ani.

Ela




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0