Comentariile membrilor:

 =  cred
florin bratu
[04.Dec.05 13:30]
ca se forteaza o anumita limita a interpretarii (o fi existand intre oglinzi paralele, dar pana si eco a venit apoi cu limitele interpretarii). cartea ghicita de mine ar fi luni de fiere ori negustorii de frumusete (aicias avea retineri in a polemiza, deorece nu am citit/o si o stiu doar din povestile unor prieteni), care intr/adevar permite o generalizare a operei lui bruckner, dar pertinenta e doar partea de mijloc, apelul la psihanaliza dar ar putea fi aplicat ca unica solutie interpretativa probabil ar desfiinta luni de fiere si romanele lui bruckner. dar nu as marsa exclusiv pe acest tip de interpretare. sexualitatea nu cred ca se mai pastreza ca o excedere organica a cotidianului o cautare a unei libertati in contextul absentei transcedentalui. asa ceva se intampla la generatia beat mai degraba.
la bruckner sexualitatea e conditia alienarii care capata proportii de specificitate a speciei. nu transcederea e cautata sau in orice caz, sensul ei este atat de denaturat incat, s/ar putea declara mai degraba o asumare a alienarii sexuale ca o conditie a unui evolutionism ciudat, rasturnat.
sigur. spatiul e mic aici. cafea si un pachet de tigari ar constitui un cadru mult mai efervescent unei polemici pe aceste teme.
aaaa. si desigur. e un coelho e finalul care trebuia sa starneasca polemica, caci apropierea mi se pare extrem de artificiala.

 =  hmmm
Dana Stanescu
[04.Dec.05 14:11]
Florin, m-ai ametit. eu vad lucrurile mai simplu. am ales prisma sexualitatii pentru ca de asta se foloseste autorul. porneste de la un personaj aparent normal care intr-o zi e prea multumit de viata lui calduta dar reusita, de sotia lui si il pune sa caute opusul acestora, noul, diferitul. Nimic rau in asta , nu? Cu totii am trecut sau o sa trecem prin asta, e normal. dar el alege fuga de banal prin sex numai.

In Iubirea fata de aproapele pot fi intalnite ceva elemente mistice, dar in Luni de fiere nu. E disecata o simpla evolutie a unei relatii: interes, pasiune, curba atinge un maxim, urmeaza caderea si apoi totalul dezinteres. aici merge el mai departe si analizeaza dorinta celuilalt de a distruge ceea ce o data a iubit, ii dezumanizeaza, le scotoceste prin minti, ii distruge sistematic, cinic...

evolutionism catre ce?

simplu, coelho scrie pentru dudui usor impresionabile dar si bruckner e usor sentimental si poetic chiar si cand descrie scene scatologice. Desi are arta destula cat sa ingroase anumite trasaturi de caracter si anumite scene ca intr-un tablou, si pentru asta ma inchin, dar finalurile de blockbuster nu le iert.




 =  hmm si eu
florin bratu
[04.Dec.05 14:33]
uite ma gandeam acum ca in m untele vrajit cel mai transcedental moment ca sa zic asa e unul socant de organic. cei doi isi privesc radiografiile parca. e o impartasire sinonima, si nu fortez blasfemia aici cred, celor de natura religioasa.
ca sa nu amintim de cavalerii calugari templieri si de corelatiile dintre sex si religiozitate. uite, mie imi plac stalparii, acei sfinti de prin medieval care cultivau o forma de asceza, gresita azi din punctul oficial de vedere al bisericilor, o asceza de natura a ingrtosa. stateau tot timpul in varful unui stalp, erau hraniti de cei cativa discipoli si isi cultivau propriile putreziciuni de o maniera groteasca. sa pui viermi in rana deschisa pe care o ingrijesti in sensul de a o mentine si a o amplifica - iata o forma de credinta extrema, dar credinta nu?
coelho e totusi devinizat de gospodaresele grase si fara sens in viata decat prin telenovele pe care le privesc cu acelasi interes. + persoane care is interesate de reteta cu mult zahar care atrage un public atat de fidel si chiar fanatic pe alocuri.

 =  pentru ca...
Dana Stanescu
[04.Dec.05 14:49]
isi cultivau propriile putreziciuni de o maniera groteasca. sa pui viermi in rana deschisa pe care o ingrijesti in sensul de a o mentine si a o amplifica

uite aici ai pus foarte bine punctul pe i. asta e punctul intrigant si in romanele lui. doar ca tu judeci din punct de vedere mistic. eu o iau doar ca o degradare a spiritului sau o dorinta de autodistrugere, o dorinta ascunsa de sinucidere (spirituala sau nu numai). Nu mai e nimic religios atunci ajungi sa iti iubesti degradarea/viciul...

 =  Dana
Ionescu Bogdan
[23.Feb.06 10:12]
Chiar am vrut sa fac un articol gen "carti de citit" si sa il recomand pe Pascal. Am citit atat "Iubirea fata de aproapele" dar si "Hotii de frumusete" si ultima "Capcaunii anonimi" 2 povesti pentru copiii mari.
Pe langa un limbaj erotico-sensual de invidiat si un stil fluid, electrizant si alert, finaluri surprinzatoare, abordeaza teme doar aparente usoare pe care le imbogateste si le pune in conexiune cu alte aspecte legate parca prin firisoarele otravitoare ale meduzelor, scriitorul francez este fara indoiala un fin observator al psihologiei umane si al cancerului care roade societatea mileniului III Iti recomand, daca nu ai citit-o inca, excelenta carte "Ospiciul muzelor" de David Czuchlewski tot de la editura Trei si de asemenea "Ultimul port" de asemenea de la editura Trei.Cu bine

 =  Bogdan
Dana Stanescu
[23.Feb.06 10:46]
Sigur ca P. Bruckner e un bun psiholog, asta o stiu deja din 'Noua dezordine amoroasa' dar stilul ales in cartile acestea doua m-a cam dezamagit.
Ar fi interesant sa vad ce mai citesti asa ca eu astept articolul tau. Sper sa il scrii.

multumesc de sugestii, am cautat pe net ceva informatii despre autor si carti si subiectul cartii e chiar incitant. O sa le citesc:)

 =  Palatul chelfanelii
Veronica Niculescu
[11.Jun.06 20:42]
Ar fi trebuit, Dana, sa citesti intii "Luni de fiere". :)Conteaza mult ordinea in care au fost scrise cartile.
Nu, eu nu vad nimic comercial in cartile lui Bruckner si chiar deloc vreo asemanare cu Coehlo (recunosc ca nu am citit Coehlo, am incercat doar cu virful degetului si am fugit, scirbita). Pascal Bruckner este profund, e un excelent psiholog, iar lumea sexului este un ocean adinc, pe care el il sondeaza cu succes. Acele lucruri chiar exista, iar el le pune bine pe hirtie.
Dar mai ales iti scriu ca sa iti recomand si "Palatul chelfanelii", o carte cu un subiect total diferit de al celor doua mentionate de tine. Te va ajuta sa iti completezi tabloul despre acest autor fascinant, pe care eu l-am indragit cam acum zece ani, cind s-au publicat primele traduceri. :)

 =  ...
Dana Stanescu
[11.Jun.06 21:02]
Si eu am citit-o tot atunci, de aceea aveam some high expectations in cazul lui. Nu ii contest talentul, tehnica e impecabila, vocea personajelor, faptul ca isi sustine romanul pana la capat in acelasi ritm... De invidiat. In insemnarile mele am si plusat putin incercand sa provoc lumea la discutii.

 =  incita!
Veronica Niculescu
[15.Jun.06 08:31]
Da, si ai reusit. Este, cu certitudine, un autor care incita. Si la discutii... :)

 =  un fel de
Dana Stanescu
[15.Jun.06 08:55]
...club de cititori.Mi-am mutat firul discutiei pe marginea cartilor pe care le citim aici: http://atelier.jubjub.ro/?cat=30 . Hmm nu ar fi rau ca urmatoarea recenzie sa fie la Adeb. Multumesc de incurajarile cu scrisul, am atatea proiecte in cap ca mi-e teama ca nu o sa sfarsesc nici unul :D.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0