Comentariile membrilor:

 =  intrebari
Raluca Moise
[18.Feb.06 15:36]
oke. bun eseu, informat. am doua intrebari:
prima - dak mos craciun este o "constructie" mitica moderna, cum se face k exista atestari a unei perceptii similare in secolele trecute (inainte de sec al XIX-lea): copii care primeau cadouri la finele anului;
a doua - ai demonstrat modul in care mitul lui mos craciun este o prelungire a imaginii arhetipale a zeului Indra. as dori sa stiu dak poti sa propui ipoteza conform careia acest zeu consta o imagine arhtipala pentru toata popoarele indo-europene; mi se pare o ipoteza exagerata, deoarece imaginea acestui zeu s-a pastrat numai in mitologia hindusa; tot Jung mai afirma si k ptr a putea vorbi despre "imagine arhetipala" sau "arhetip", acesta trebuie confirmat ei legitimat in imaginarul colectiv al popoarelor. in afara de poporul indian, unde se mai regaseste aceasta imagine?

multumesc anticipat pentru raspunsuri

 =  raspunsuri
Miriam Cihodariu
[19.Feb.06 00:40]
unu - cvasi-atestarile lui mos craciun din secolele trecute tocmai pe imaginea lui Indra se bazeaza, pe faptul ca aceasta exista in inconstientul nostru colectiv dar nu si in constient si prin urmare incercam sa gasim substitute.
doi - in eliade(Mituri, vise si mistere) si altii vei gasi ca Indra chiar era un zeu comun (sub acelasi nume) pentru masa indo-europeana, inainte ca din aceasta sa se desprinda popoarele particulare; un zeu asemanator, dar sub alte nume, s-a pastrat cam la fiecare din popoarele astea, mitologia hindusa e doar singura in care el s-a pastrat cu acelasi nume.
Multumesc si pentru sugsetiile de la celalalt articol. Toate cele bune, Miriam.

 =  Super Interesant
Pandele Maricica
[24.Feb.06 20:51]
E interesant eseul tau, Miriam. Povestea cu crearea lui Mos Craciun si faptul ca noua ne place sa ne inspiram, chira daca inconstient, din miturile vechi cred ca sunt adevarate. Au mai multa credibilitate in ochii nostri. Ne plac misterele, lucrurile fantastice, care sa ne ajute sa visam si sa evadam din cotidian pentru o lume mai buna.
Sper sa mai vorbim din cand in cand. Daca vrei, trimite-mi si mie adresa ta de e-mail. Sper sa mai citesc si alte lucrari de-ale tale. De ce nu publici pe site si piesa ta de teatru care, fara exagerari, e gozava?

 =  Maricica,
Miriam Cihodariu
[09.Apr.06 11:54]
multumesc pentru trecere si aprecieri. De fapt, tocmai am introdus si piesa despre care vorbesti - e in 4 parti, ultimele 2 doar in pagina mea. Lectura placuta!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !