Comentariile membrilor:

 =  n-as spune
Dolcu Emilia
[05.Oct.08 19:09]
Textul dumneavoastra, pe care l-am citit cu interes, ridica, din punctul meu de vedere, cateva « semne de intrebare ».
Va intrebati de exemplu « ce se întâmplă dacă nu suntem purtătorii adevărului, iar cunoașterea de sine nu este decât o auto-amăgire ? »
N-as spune ca, din punctul de vedere al metodei socratice, intrebarea e pertinenta. Din cel putin trei motive:
1. metoda socratica subintelege ca suntem toti purtatorii adevarului, dar ca ignoram acest lucru. Aceasta ignorare legitimeaza de altfel si indemnul de a ne cunoste ca venind din exterior, de la o « autoritate ».
1. metoda socratica nu numai ca pune interlocutorii fata in fata cu propriile lor contradictii, dar ofera si un criteriu de validare a bunei cunoasteri : acordul cu sine insusi si cu ceilalti.
3. prin metoda socratica devenim doar constienti de un adevar pe care il detinem. E vorba deci de o cunoastere constientizata.



 =  privitor la
Dolcu Emilia
[05.Oct.08 21:16]
Privitor la concluzia : «… cunoașterea de sine propusă de Socrate este folositoare în maniera în care nu direcționează toate resursele cunoașterii doar spre acest tip de cunoaștere, și asta pentru că această focalizare chiar ne-ar putea îndepărta de o cunoaștere obiectivă, iar orientarea doar spre o cunoaștere în afara subiectivității ne-ar duce la acutizarea propriei ignoranțe … », as manifeta unele rezerve :
1. cunoasterea de sine in acceptie socratica nu indeparteaza de cunoasterea obiectiva pentru simplul motiv ca ea nu presupune cunoasterea noastra ca fiinte particulare, ci ca fiinte umane in general.
2. cunoasterea socratica vizeaza conceptele si definirea lor. Iar cunoasterea prin concepte e obiectiva.
E adevarat, pe de alta parte, ca nu exista o cunoastere pur obiectiva sau pur subiectiva, ci doar o cunoastere mai curand obiectiva decat subiectiva sau mai curand subiectiva decat obiectiva, E deci o chestiune de dosaj.

Va multumesc ca mi-ati dat prilejul sa intarzii asupra unor probleme de aceasta natura.

 =  cateva cuvinte simple!
Doru Dorian David
[06.Oct.08 01:49]
intrebarea simpla care se impune este; cand poti sa te cunosti pe tine insuti?
rezultatul este catastrofal... a te cunoaste pe tine insuti ar innsemna tot universul... inchiderea lui Dumnezeu in tine/om/in noi... indemnul este inaltator!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !