Comentariile membrilor:

 =  Mi se pare
Manolescu Gorun
[16.Oct.08 06:33]
nedrept ca un astfel de text nu are suficienta audienta. Pentru ca, citit cu mintea deschisa, el ne aduce aminte ca mitul, sentimentul sacrului, filosofia, arta si chiar inceputurile stiintei au fost, la inceput, impreuna. Si doar ulterior ele aufost despartite, din ce in ce mai brutal, in tot soiul de "discipline" "sub-discipline" si "sub-sub-discipline" etc. "cat mai bine delimitate". Iar reactiile, dim ultimul timp, de gen multidisciplinar sau, mai ales interdisciplinar nu par a fi o solutie. Mai ales cele interdisciplinare care, delimitand anumite intersectii nu fac decat ca acestea sa caute, la radul lor, sa devina de sine statatoare.

 =  domnule Bilba, o intrebare, daca imi ingaduiti
Adriana Lisandru
[17.Oct.08 05:18]
V-am citit eseul cu mult interes și, tocmai când mă pregăteam să vă felicit, m-a izbit această frază cu caracter de sentință:
"Singura modalitate a creștinismului de a putea seduce dar și de a supraviețui a fost asimilarea a mai multor elemente din filosofia greacã, cea care dãdea „girul” seriozitãții unui mod de gândire."

cu alte cuvinte, creștinismul nu este altceva decât o acumulare sincretică, unde filonul tradiției universale n-a avut nicio contribuție notabilă(ea, pesemne, nefiind capabilă să ofere "girul seriozității"), și a cărui coloană vertebrală este constituită nu de actualizarea succesivă Gând - Verb interior - Verb exterior, ci de rezultanta unei acțiuni pur umane.
am înțeles bine?

 =  cred că
Patricia Teodor
[17.Oct.08 08:08]
Bineînțeles că teologia creștină își are rădăcinile adânci înfipte în filosofia și mitologia greacă. În timpul vieții lui Hristos, și după aceea, limba de ciculație în Imperiul Roman era limba greacă iar primii teologi creștini cunoșteau filosofia de până la ei.
Ceea ce mă îngrijorează la autorul-teolog, este faptul că abordează această temă aparent neutru dar, de fapt, unele afirmații și concluzii relevă clar înclinația sa spre gnosticism.
După opinia mea, afirmația lui Hristos precum că el a venit la împlinirea timpului, consacră ideea că acesta și-a pregătit timpul în care a venit în lume, atât istoric, cât și rațional, pregătind spiritul uman pentru adopția unui nou concept.
Revelația este generală și primordială. Cronologia Facerii se oglindește în mitologia greacă: Oceanos, Gheea, Uranus, Cronos... apa, pământul, cerul, timpul. Hristos s-a născut din femeie și Dumnezeu. Conceptul de semizeu era foarte bine cunoscut. A intrat în "Hades" și s-a întors, alt concept cunoscut.
Cu toate acestea aș concluziona spunând:
Hristos a dat filozofia greacă și revelația mitologică pentru a-și pregăti nașterea și nu(!): creștinismul s-a folosit de filozofie i mitologie pentru a-și asigura existența și proba veridicitatea

 =  doamna/ domnisoara Patricia Teodor
Adriana Lisandru
[17.Oct.08 08:25]
Doamna Teodor, cronologia Facerii se oglindeste in toate cosmogoniile (mitologiile), nu doar in cea greaca.
Apa, Pamantul, Cerul, timpul, sunt elemente comune tuturor miturilor (fie ele nordice, extrem-orientale, ebraice ori hinduse.) Si ele se ragasesc mai apoi si in doctrina islamica. A reduce totul la mitologia greaca mi se pare cam radical...

"Revelația este generală și primordială. Cronologia Facerii se oglindește în mitologia greacă: Oceanos, Gheea, Uranus, Cronos... apa, pământul, cerul, timpul. Hristos s-a născut din femeie și Dumnezeu. Conceptul de semizeu era foarte bine cunoscut. A intrat în "Hades" și s-a întors, alt concept cunoscut."

Hades nu este Infernul, ci zeitatea care avea in grija Infernul. Si fiecare traditie are o astfel de zeitate. Nasterea din "fecioara" este si ea la fel de des intalnita - "fecioara" simbolizand potentialitatea care isi asteapta trecerea in manifestare, prin actualizarea esentei.
Deci, care este valoarea intru unicitate a argumentului dvs.?

 =  Stimată Doamnă Lisandru
Patricia Teodor
[17.Oct.08 14:36]
Doamnă Lisandru, cu gândul la Tartar am dat cu oiștea în fratele lui Zeus. Mea Culpa!
Am făcut referire la mitologia limbii de circulația la acea dată în Imperiul Roman. Putem dezvolta acest subiect mult mai departe de legile Sionului, până la Hamurabi. Cât despre islam, postcede cu mult creștinismul și iudaismul care, după opinia lui Eliade, ar fi fost influențat de religia monoteistă egipteană și panteonul locuitorilor țării Canaanului.

Nu caut nici un fel de unicitate a argumentului. Îi atrăgeam atenția autorului, care este și teolog, să nu cadă în tentația gnosticismului.
Și, pentru că tot ne jucăm dea teologii, vă rog să numiți altă mitologie decât aceea greacă(sau latină) în care se regăsește cronologia din Geneză.
Ne povestiți despre mitologii europene care au aceeași sursă de proveniență. În viitorul comentariu probabil că o să ne spuneți de Zamolxis ca zeu nordic și, pe cuvânt că o să vă credem.

 =  Insusi Hristos a venit inscriindu-se intr-un model arhetipal de soter (mantuito
BILBA DANIEL
[17.Oct.08 17:50]
Stimata domnisoara/doamna Patricia Teodor,


Sunt usor nelamurit de propozita dumneavostra in care spuneti ca sunt inclinat spre gnosticism. Problematica pe care am incercat sa o ridic, aceea a parcursului unui concept filosofic care a primit botezul crestin, este una foarte complexa si nu am deloc pretentia exhaustivitatii. Din contra, acesta chestiune poate fi dezvoltata si nuantata in mai multe teze de doctorat. Eu am incercat sa privesc problematica dintr-o perspectiva fenomenologica si cat mai obiectiva, fara sa fiu partinitor. Ne place sau nu, crestinismul a imprumutat concepte din filosofia antica carora le-a conferit sensuri noi, unul din aceste concepte fiind si cel de Logos. De fapt, succesul crestinismului consta si in acest proces de asumare si transformare a conceptelor filosofice.

 =  Doar de dragul discuției,
Manolescu Gorun
[17.Oct.08 17:50]

„Nu era ființă, nu era nici neființă atunci. Nu era nici spațiu și nici dincolo, firmamentul. Care este miezul? Unde se afla? Sub paza cui? Ce era apa adȃncă, apa fără fund? Nici moartea, nici nemoartea nu existau ….Unul respira fără suflare, mișcat de sine ȋnsuși: nimic altceva nu era nicăieri. La obȃrșie, ȋntuneric acoperea ȋntunericul, tot ce se zărea nu era decȃt unda nedeslușită. Ȋnchis ȋn gol, Cel-care-devenea, Unul – luă naștere atunci prin puterea Căldurii. Apoi crescu Dorința, care a fost ȋntȃia sămȃnță a Gȃndirii. Cercetȃndu-și cu chibzuință sufletele, Ȋnțelepții găsiră ȋn neființă legătura ființei. Sfoara lor era ȋntinsă ȋn diagonală: unde era deasupra, unde era dedesubt? Au existat purtători de sămȃnță, au fost virtuți; jos era Instinctul, sus Harul. Cine știe cu adevărat, cine ar putea să vestească aici de unde se trage, de unde vine această creație? Zeii sunt dincoace de acest act creator: cine știe de unde purcede el? De unde izvorăște această creație, dacă a fost făurită sau nu a fost, Cel-ce-veghează asupra ei mult mai sus decȃt cerul – știe fără ȋndoială; sau nu știe nici El?”

(Rig Veda, X-129)

Se mai pot cerceta și alte mituri cosmogonice, din alte parți ale lumii; mai ȋndepărtate de Europa sau India. (Nu vreau să mai ocup spațiu aici).

Nu știu care dintre cele două Doamne are dreptate. Poate că, fiecare ȋn parte, știe. Sau…poate nici una?. Ȋn măsura ȋn care lărgim prea mult contextul discuție sau ȋl ȋngustăm tot prea mult. Sau, tot poate, că nici atunci?



 =  iertare
Patricia Teodor
[17.Oct.08 18:19]
Păi tocmai asta este, convingerea dumneavoastră că acel concept și flozofia antică au fost adoptate de creștinism. Poate greșesc, și vă rog să mă iertați pentru asta, eu consider că Hristos a creat conceptul și filosofia prin revelație spirituală pentru a-și pregăti venirea.
Să mă iertați dacă greșesc. La mine este o problemă de logică și credință și mai puțin de cunoaștere.

 =  D-rei Teodor, un raspuns in graba
Adriana Lisandru
[17.Oct.08 18:25]

D-ra Teodor,pe langa ceea ce a aratat d-l Manolescu, as mai aminti ca atat in Zorah, cat si in Talmud, Lumea se imparte in "sase perioade milenare" (deci vorbim de o cronologie simbolica, asa cum se intalneste si la caldeeni - "marele an") corespunzatoare celor sase zile ale Creatiei, fiind urmate de Sabbath, adica a saptea zi sau "intoarcerea la Principiu".

Se mai spune in Septer Ietsirah - ca sa ma refer in continuare tot la Kabbalah - ca din "punctul ascuns" in Keter (prima corona a Arborelui Sefirot) emana Sfantul palat Interior (prin cele sase linii care corespund directiilor spatiului), alcatuind "al cinzecilea an" - cf. lui Miose din Leon, aceasta fiind o aluzie la Jubileu, si fiind semnificantul Starii primordiale.

"Ne povestiți despre mitologii europene care au aceeași sursă de proveniență. În viitorul comentariu probabil că o să ne spuneți de Zamolxis ca zeu nordic și, pe cuvânt că o să vă credem. ", ziceti.

unde am "povesit" sau "afirmat" asa ceva?

 =  Doamna Lisandru
Patricia Teodor
[17.Oct.08 19:03]
1."unde am "povesit" sau "afirmat" asa ceva?".
Aici: "Apa, Pamantul, Cerul, timpul, sunt elemente comune tuturor miturilor (fie ele nordice,"

2. V-am relatat in treacat de opinia lui Eliade despre inspiratia cartilor iudaice. O impartasesc.

 =  d-ra Teodor
Adriana Lisandru
[17.Oct.08 19:09]
nu-mi plac polemicile de dragul polemicii.

ati scos doua cuvinte de-ale mele din context. pacat. era o enumeratie (mai lunga) acolo.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !