Comentariile membrilor:

 =  ...
spider girl
[04.May.06 05:50]
am mai intrebat si nu mi s-a raspuns: in ce consta participarea la sectiunea "concurs", a participat cineva pana acum (ca eu, inca de la prima editie, de aia veneam :) )??. si tot de la prima editie m-am intrebat cine face selectia textelor. unele sunt cool, dar altele sunt nashpa.

PS: textele de fata nu se pun, ca sa fie clar.

 =  domn'șoară
Paul Bogdan
[04.May.06 05:52]
Primul concurs se intitulează "travesti". Bine că ne-ați anunțat dorința de a participa...

 =  Minunate activități
Mariana Tanase
[04.May.06 06:31]
Aveți în program...
Cu drag,
Mariana

 =  Pan
Vasile Munteanu
[04.May.06 07:42]
consider că neconsultarea mea prealabilă se datorează insuficientelor informații pe care ar fi trebuit să vi le pun la dispoziție; pentru mine, "poezie.ro" - probabil că am să fac o analogie plată - este un tren în care m-am urcat din mers; nu știam ce traseu are, cine îl conduce sau unde urmează să ajungă; în mare parte, nici acum nu știu; evident că, așa cum îi stă bine oricărui tren "în plin sezon" poetic, este foarte aglomerat; dar, chiar dacă are scaun, nu am să stau închis în w.c.; prefer să călătoresc pe tampoanele vagonului de la coada trenului amăgindu-mă că, dacă aș fi eu conducătorul acestui tren, aș rupe-o peste câmpii și prin păduri, nu m-aș lăsa constrâns de cele două "fiare paralele" ale terasamentului; nu am sărit din mers, nu am schimbat trenul (deși mi s-a propus de câteva ori) și nici nu merg cu fundul în două (sau mai multe)... trenuri; totuși, așa cum am spus - și m-aș bucura să fiu înțeles - nu am să intru în vagoanele supraaglomerate, am să rămân să visez la coada trenului; se vede mult mai bine de aici și pentru mai mult timp drumul lăsat în urmă.

Cu respect pentru munca pe care o faceți, pe mai departe alături de voi, însă numai virtual.

De asemenea, îmi cer scuze acelor cititori pe care i-aș putea dezamăgi printr-o astfel de decizie.

 =  Vasile
silvia caloianu
[04.May.06 08:01]
Tocmai ma gandeam sa imi organizez in asa fel timpul, incat sa pot veni si eu la unele dintre aceste intruniri de cenaclu :( Din cate stiu, te-ai "dezvirtualizat" deja, am citit intr-o cronicuta, aici, pe site (sunt sigura ca iti amintesti). Deci? Nu vad de ce te-ai mai ascunde. Si, nu cred c aiti e frica sa auzi pareri despre poeziile tale. Cu atat mai mult cu cat alegi tu insuti ceea ce doresti/permiti a fi supus dezbaterilor.

 =  ai dreptate, Silvia
Vasile Munteanu
[04.May.06 08:08]
uneori o mai scot și eu pe Dulcineea la plimbare...

 =  Vasile Munteanu
Paul Bogdan
[04.May.06 09:23]
Numele tău a apărut pe listă la propunerea lui Gelu Diaconu. Am să vorbesc cu el duminică și am să-l rog să se gândească la altcineva.

 =  despre întâlniri și cenaclu
Ela Victoria Luca
[04.May.06 09:50]
Numele lui vasile Munteanu a fost propus inițial de Ela Victoria Luca pentru calitatea scrierii sale. Apoi a fost ales de către Gelui Diaconu, să poată fi împreună în aceeași zi de cenaclu. Regret că propunerea mea a fost neprimită, înțeleg reținerea lui Ted, oricum îl voi citi cu aceeași prețuire mai departe.
Din câte am înțeles, Adrian Diniș, un alt nume pe care l-am propus eu, a acceptat să vină la cenaclu spre a fi analizate poeziile sale, prin urmare, dacă este ok și va citi acest anunț, ne va comunica. Sau dacă nu, vă voi comunica eu duminică alegerea lui. din câte știu, ar fi dorit să fie în duminica aceea cu Adina Batîr. Dar toate lucrurile se aranjează încet.

Aș mai propune, și așteptăm confirmarea sau infirmarea:

- Ioan Peia - Giurgiu
- Livia Ștefan - Giurgiu
- Șerban Axinte - Iași
- Mădălina Maroga - Craiova
- Toșa Claudiu - Mangalia
- Sorin Despot - București
- Ioana Barac - București
- Andu Moldovean - București
- Diana Sitaru - București
- Adriana Simionescu - București
- Narcisa Turony - Tg. Jiu
- Lucian Parfene - Iași
- Ioana Cheregi Crișan - Oradea
- Victor Marinescu - București
- Bogdan Gagu - București
- Iris Bărbulescu - București

Repet: sunt propuneri. Care pot fi acceptate sau respinse.
Știu că dificlutatea este de a ajunge în București, dar poate reușim să coordonăm un drum personal al persoanelor respective cu cenaclul.

Mulțumesc pentru fotografia aleasă, este foarte potrivită atmosferei și a cuplului de autoare ales. Sper să ne vedem cu bine duminică.

Ela


 =  precizare
Vasile Munteanu
[04.May.06 09:56]
îi mulțumesc lui Gelu Diaconu, pe care nu îl cunosc personal, că s-a gândit la mine; mă simt onorat, cum, de asemenea, mă simt onorat că voi ați acceptat; nu vreau să se înțeleagă din reacția mea că îi desconsider pe aceia care se decid să accepte; gândesc numai că, din când în când, câte unii e bine să reacționeze "altfel"; probabil că, dacă ar fi fost înghesuială în coada trenului, veneam :); mulțumesc pentru înțelegere.

 =  Ted
Ela Victoria Luca
[04.May.06 09:59]
Oricând dorești să prinzi un loc la fereastră, peisajul îți este oferit. Te așteptăm, suntem aici. Și tu cu noi. Virtual sau nu. Eu am fost tartorul, pe mine trebe să mă iei/luați la rost. :)

Ela

 =  Ela
Vasile Munteanu
[04.May.06 10:09]
mă iartă, am scris precizarea înainte să apară comentariul tău; îți mulțumesc și te asigur de reciprocitate.

 =  e simplu
Diana Iepure
[04.May.06 10:12]
nu e greu de făcut un pic de înghesuială.

 =  Diana
Vasile Munteanu
[04.May.06 10:25]
eu cred că nu e cazul să facem din acest lucru tema unei polemici care cu siguranță nu duce nicăriei; ia și tu lucrurile așa cum sunt: oamenii "nu aleg" totdeauna în grup; vrei să faci înghesuială, de ce trebuie să îmi spui mie? poți s-o faci...; în definitiv, fiecare acționează cum știe mai bine sau crede că știe; cam atât; ți-aș rămâne recunoscător dacă nu m-ai resolicita pentru un lucru deja hotărât.

 =  nici re. nici so...
Diana Iepure
[04.May.06 10:38]
polemica o faci tu, vasile. sper și eu ca lucrul să rămână hotărât. chiar m-aș bucura.

 =  de verde de roșu de alb
Alina Livia Lazăr
[04.May.06 11:11]
Li spune deocamdată că e superbă și elocventă imaginea aleasă pentru anunț!

Felicitări pentru alegere celui ce a VÃZUT și a ales!


 =  Ted.
Gelu Diaconu
[04.May.06 11:58]
Am citit acum aceste comentarii și vreau să fac și eu niște precizări. Am fost propus pe acea listă de Ela, căreia îi mulțumesc încă o dată pentru faptul că s-a gândit la mine. Paul mi-a arătat lista și m-a rugat să optez pentru unul dintre cei care erau înscriși, iar eu i-am spus că sunt un admirator al poemelor tale și că aș fi onorat să citesc în cenaclu alături de tine. Este adevărat că trebuia să iau cumva legătura cu tine, pentru a te anunța, nu am făcut acest lucru și îmi pare rău. Dacă asta a influențat cumva decizia ta, îmi cer scuze. Gelu.

 =  ...
spider girl
[04.May.06 12:30]
""Li spune deocamdată că e superbă și elocventă imaginea aleasă pentru anunț!""

spider spune la fel.

cat despre lista Elei: are plusuri si minusuri. ca orice lista imperfecta.

 =  răspunsuri
Ela Victoria Luca
[04.May.06 13:25]
Ted, Gelu, cred că e ok. În fond, au fost propuneri care se discutau oricum cu autorii, nu au fost aleși și nu s-a decis nimic in absentia.
Spider, așa se face o listă, de obicei, cu plusuri și minusuri, fiindcă de multe ori ceea ce unii consideră minus, este plus, ceea ce unii consider plus este minus.

Lista rămâne deschisă. Ar fi fain să vedem autori care își doresc, ne comunică să participe cu textele lor la cenaclu.

Li, da, cine a văzut, a văzut nu doar roșu/verde/alb, ci și marea, terasa, apusul, roza etc etc. :)

Ela



 =  masa și dansul
Alina Livia Lazăr
[04.May.06 15:02]
Ela,

Felicitările acelea pentru cine A VÃZUT și A ALES, erau pentru Vasile Munteanu :).
Sper să le fi primit!

(În altă ordine de idei - pentru că am devenit obsedată de imagine - mie îmi pare un metaforic câmp de luptă acolo. Așa îmi place mie să văd: nu o terasă, nu un apus. Un spațiu de încercare.)

li

 =  Li
Ela Victoria Luca
[04.May.06 15:11]
Interesantă perspectiva ta, eu percep un spațiu de reflectare împreună, de îmbinare, o dimensiune a împărtășirii. Și încă multe alte registre. La cel de luptă nu m-am gândit. Nu percep așa. Se pot interpreta multe. Și nu uita privitorul, e bărbat. :) Iar mie îmi place să privesc și în perspectivă, în spațiul deschis din spatele personajelor, în fond, acolo se îndreaptă totul.

Ela

 =  o să te chinui cu asta, Ela,
Alina Livia Lazăr
[04.May.06 15:20]
dar ce să-mi fac
dacă

văd
că bărbatul nu e privitor.

ci o victimă.

chiar și în perspectivă! :)

sau

mai ales în perspectivă!!!!

E acolo o umbreluță sau ce o fi
care îl segmentează.
Mai văd și două scaune. Numai două.

Cineva e sacrificat. :)

Eu zic că bărbatul e.

Într-un mod pe care nu știu să-l explic acum.
Poate tocmai pentru că e lăsat deoparte.
Să vadă.
Fără posibilitatea de a intra în
joc.


Gata despre imagine.
Voiam doar să știți că îmi place! :)

Restul sunt
aiureLI
:)

 =  Da Li
Ela Victoria Luca
[04.May.06 15:25]
Da, e un sacrificiu - trandafirul roșu are cel puțin dublă semnificație; da, nu întâmplător masa și umbrela secționează cele 2 planuri; da, aici noi două avem aceeași perspectivă. Și nu mă chinui, ne place amândurora extrem de mult și chiar sunt multe de văzut în foto. Sper să vii duminică. :)

 =  bai
geanina codrea
[04.May.06 16:52]
nu sunt de acord cu listele astea. wtf are:Narcisa Turony sau Iris Barbulescu.
Mai bine l-ati analiza pe Raul Huluban. are putine texte, dar alea pe care le are sunt bune, nu frectzie.

 =  Geanina
Ela Victoria Luca
[04.May.06 17:27]
Lista este Deschisă. Nu am făcut decât să o deschid, nu este exclusivă - sub nici o formă. Da, mă gândisem și al Raul Huluban. Și nu doar la el. Și oricum, fiind 2 autori pe săptămână, vor putea fi mulți incluși de-a lungul timpului. Și nu doar autorii de poezie, ci și de proză, scenariu.
Repet: lista e deschisă. Nu e nici măcar preferința mea sau a altora, este doar o deschidere. Și apropo: m-am adresat eu vreodată vreunui autor cu wtf? Iar dacă nu știi cine este Narcisa Turony, google e un prieten bun. Eu o citesc pe 4 site-uri. Ca și pe ceilalți sus menționați. Și să mă scuze cei pe care nu i-am menționat, fiindcă se știe clar intenția mea. Hai să nu mai căutăm neghină acolo unde este făină.

Ela

 =  li are o zi cu planete amețite
Alina Livia Lazăr
[04.May.06 17:31]

well,

wtf is geaninacodrea?!


 =  Măi Geanina,
Costin Tănăsescu
[04.May.06 17:39]
când posta Turony pe-aici nu vreau să-ți spun ce făceai că te rușinezi și tu și eu.

 =  =da
Adrian
[04.May.06 18:33]
adică am fost întrebat, am răspuns. dacă fac bine, rău că scriu asta eu n-o știu. dar oamenii ăștia s-au gândit la mine și asta mă bucură. so, ce-am zis așa rămâne.
uite și completez eu și pt ceilalți wtf is me? de când încerc să-mi răspund la întrebarea asta.

 =  Cupluri poetice-afinități literare, un concept de cenaclu foarte prietenos.
daniel d marin
[10.Dec.18 14:27]
""când posta Turony pe-aici nu vreau să-ți spun ce făceai"" (Costin Tanasescu)

""dacă nu știi cine este Narcisa Turony, google e un prieten bun"" (Ela Victoria Luca)

DIN CE-AM PUTUT CONSTATA, Narcisa scrie modest. La fel și Iris Bărbulescu. La fel și Alexandra Mihalcea și alte persoane care sunt sau vor fi pe listă. Deci nu va grăbiți s-o blamați pe Geanina Codrea că nu despre acest lucru e vorba. Despre ce e vorba?
Criteriul dupa care cineva este sau nu este pe listă NU E EXCLUSIV VALOAREA LITERARÃ. Deci nu vă mai duelați că n-are nici un sens. Dacă cineva dorește să citească, să se înscrie (în cuplu :) ) și să aștepte "verdictul" :). Veți fi programați într-o ordine sau alta. Să nu-mi spune-ți că vreți toți să citiți fix în luna asta! Și acum să vă spun ce așteptați :) : faptul că Ela a făcut acea listă, și o spun eu, care o iubesc pe Ela, e o mare gafă!! Mare de tot. Pentru că făcând acea listă, oamenii sunt curioși să afle criteriile.

Faptul că Pan anunță care sunt "cuplurile" care vor citi luna asta e o chestie buna. Dar si-a batut joc de ea: nu s-a asigurat că acele persoane și doresc să o facă. Ce caută pe listă individul X dacă individul X nu și-a dat acordul?? Ca caută individa Y, dacă individa Y nu și-a manifestat interesul/nu a fost contactată??

Ce caută pe afiș "concurs" dacă nu există concurs?
Ce cauta pe afiș "cu susținerea Muzeului Literaturii Române" dacă această susținere nu există (dacă există îmi cer scuze)?
Ce caută... ce caută... când nu e nevoie de nimic decât de asta: SA PREZINȚI LUCRURILE AȘA CUM SUNT! Care, apropo, (mi se pare că) sunt bune. Și, din ce am văzut și am înțeles, vor fi și mai bune.
Deci baftă! Și... felicitări!

 =  Daniel D. Marin,
Costin Tănăsescu
[04.May.06 22:10]
eu cred că afirmația: "Turony scrie modest", nu exprimă decât o simplă părere, și anume a ta(personala). nu te mai grăbi să faci pe Dumnezeu că nu-ți șade bine. Uite că eu nu-s de acord cu tine. Narcisa are un potențial enorm și nu mai scrie de mult timp modest.

 =  Uf, uf, uf, oameni buni
Narcisa Turony
[04.May.06 20:56]
Ela, mulțam pentru invitație, îți răspund acum pentru că e nebunie mare, iar eu ador nebunia mea doar, pe a celorlalți nu o suport:)
Răspunsul e nu. Și da. Da, voi veni, dar Nu cu/pentru încercările mele mai mult sau mai puțin poetice. Am analizat și am dat verdictul: mult prea puțin poetice, deci…nu. Voi veni pentru voi. Să vă cunosc. Îmi place rolul de spectator. În plus, am mai îmbătrânit, m-am lenevit peste măsură, îmi place anonimatul – să știi că asta e și cauza pentru care nu v-am mai pus la încercare toleranța cu câte o mâzgăleală - doar vă citesc în ultima vreme, mai las și eu câte o părere când am un surplus de energie, sau când îmi cășună așa orbește:)
…în fine…sunt atâtea opțiuni pentru ceea ce faceți și asta e bine.
Costin, mulțam și ție pentru sprijin, you”re my hero:)
Altfel, de acord cu Adrian, aceeași neliniște mă adulmecă și pe mine uneori – de a ști cine sunt…
Succes tuturor și evenimentului în sine vă doresc!

 =  ...
geanina codrea
[04.May.06 22:06]
hai sa dam mana cu mana....eu doar mi-am spus parerea. nu cred ca cele 2 doamne sunt reprezentative pt acest site. sunt alti autori mult mai buni. mie nu mi-e rusine de ce faceam cand narcisa turony scria aici. poate ca tu, costin faceai giumbuslucuri. or, astea, costine draga, aici, in cluj, nu se mai poarta demult.

 =  totodata
geanina codrea
[04.May.06 22:12]
in plus, eu pe Raul Huluban chiar il apreciez in mod deosebit. iar daca va propune cineva un cenaclu dedicat lui, voi fi prima care va trimite un eseu in legatura cu textele dansului.

 =  dragii mei
daniel d marin
[05.May.06 02:35]
de când există cenaclurile în patria asta/de când am aflat eu de ele, un autor ajunge să citească pe trei căi:
1. prin invitație (i se propune să citească. refuză/acceptă)
2. își anunță intenția de a citi (se autopropune), iar aceasta este sau nu luată în seamă (analizată & so on)
3. prin recomandarea lui de către altcineva

Urmând această logică (a se vedea punctul 3), lista Elei trebuia adusă la cunoștința organizatorilor cenaclului (R.H., Pan sau care or mai fi ei), nu făcută publică.

de când lectură prin: concurs/liste (fără o jurizare atentă)/ "care e mai bun"; știți care e mai bun? SUNT 30 ȘI CEVA DE "MAI BUNI", citesc toți luna asta sau luna viitoare??)/ bla bla bla

Costin Tănăsescu: mă dezamăgești și nu ai motive să o faci. Am scris cu majuscule: DIN CE-AM PUTUT CONSTATA. Nu o spun în numele lui Dumnezeu, o spun în numele meu. Cât despre potențialul Narcisei, nu știu, că nu i l-am căutat.

 =  și un mic comentariu
daniel d marin
[05.May.06 02:48]
pentru că aici sunt două poete (am spus bine, POETE) care vor citi; propun să le onorăm cu prezența, chiar dacă nu vom lua cuvântul :)

Despre poezia Elei cred că m-am pronunțat deja.

Mă surprinde plăcut Ioana prin starea existențială pe care o transmite. În efortul de a consimți, de a se auto-consimți, versurile se fortifică firesc, ferind-o parcă de ostentație, prețiozitate, de iluzie. Poezia își caută forța într-o cotidianitate firesc consemnativă, pe fundalul unei religiozități ultra-evocată și resuscitată.

 =  ..
daniel d marin
[05.May.06 02:59]
dacă sunt greșeli de tipo sau de altceva, scuze, e târziu (04:22), nu mai verific. ne vedem la cenaclu :)

 =  .
Paul Bogdan
[05.May.06 04:59]
O să discutăm duminică și despre listă și despre evenimentele ce ar putea avea loc în timpul sesiunii.

PS domnișoară xxx, vă așteptăm pe scenă...

 =  Daniel
Ela Victoria Luca
[05.May.06 08:46]
E foarte mult spus listă. Este ceea ce s-a făcut și duminică la cenaclu: s-au propus câteva persoane, nu le-am pus pe listă definitiv și irevocabil, nu e lista mea și nici a editorilor. E pur și simplu o deschidere, invitație, la a susține ca în cenaclu, duminică de duminică, să fie câte 2 autori. Critica la acest cenaclu ajută un autor, indiferent de nivelul scrierii sale, să scrie mai bine. Nu poți spune despre mine că am gafat scriind câteva nume, fiindcă așa s-a început, prin a propune autori. Nu e concurs aici. E doar o invitație la cenaclu pentru autori care doresc să le fie supuse criticii scrierile. Am explicat de prea multe ori deja. Oare de ce se reacționează așa la "listă"? Nu am impus, nici măcare nu am programat. Pur și simplu am propus, ca și alții să aibă intenția să participe. Și am făcut-o public tocmai ca să nu să se considere că e cine știe ce ascuns. Eu când spun, spun spre oameni, pentru oameni, aici incluzându-se orice nivel de acces pe site. Și autori de nivel 0 pot veni la cenaclu și pot citi texte. Iar dacă tu personal consideri gafă, ia-o ca atare, e foarte ușor să consideri gafă orice intenție bună. Oricine poate face asta.
Deja e obositor să fii privit altfel decât ești și să ți se răstălmăcească toate cuvintele anapoda.

Ce mă nedumirește: s-a spus despre cupluri de autori, s-a spus despre programări, s-a spus despre foto, enumerarea de mai sus, dar nimic despre poeziile de ami sus, sau nimic despre dorința de a veni la cenaclu.

Narcisa. mă bucur că ai dorința și intenția să participi. Cu poeziile, tu alegi. Mulțam.

La bună regăsire duminică de duminică.

 =  28?
Alexandra Mihalcea
[05.May.06 13:35]
Abia acum m-am întors din concediu și vad anunțul... După calculele mele, ziua în care am fost programată să citesc ar pica pe 28, nu? Dacă este așa, e foarte bine, pentru că imediat după această dată plec (iar!!!)în concediu. Dacă am greșit calculele să-mi spună cineva, ca să vedem dacă e cazul să amânăm sau nu...

 =  comentariu la text
Miruna Dima
[05.May.06 14:39]
Îmi permit să scriu câteva rânduri despre textele de mai sus, deoarece, atunci când le-am citit "m-au agățat", mi-au reținut atenția. Nu pretind că am veleități de critic literar, dar cred că merită să spun ceea ce gândesc.

Lectura celor 10 poeme ale Danielei Luca m-a epuizat cumva, așa ca oboseala de după o împlinire. Sunt texte care, după părerea mea, solicită la maxim implicarea cititorului. Nu numai prin simpla participare, dar am impresia că vrând-nevrând, acesta este părtaș la FACEREA poeziei.
Cumva încifrate, poeziile acestea apelează la toate resursele cititorului: atât la organul" acea special cu care se simte poezia, cât și la intelectul și cunoștințele sale. Daniela Luca nu te hrănește direct, lin, ci te forțează să participi la festinul care ți se oferă, pentru a-i simți întreg deliciul.
Așa, de exemplu, în "non-objectal night", o lume a cărei materialitate – alta decât cea știută, ce stă cuminte la locul ei – se dezvăluie treptat (parcă cu un pic de trudă) și este, cred eu, altfel pentru fiecare dintre noi. Paleta cromatică și câmpul semantic al tăierii, spargerii, ruperii sugerează desprinderea (cum spuneam, cumva trudnică) de cotidianul imediat, banal și trăirea într-un altfel lume, de fapt, lumea creată împreună (de autoare și de participantul la actul poetic), un fel de "iarnă paralelă", un "alt meridian", "nordul altei nașteri".
Aceeași implicare și în "Salonul 22", la lecturarea căreia se produce o zguduire, un șoc, întâlnind la tot pasul durere, boală, spital, ce acaparează și sufocă, până când, obosind de atâta suferință, trecem în alt registru, în "neantul care se multiplică", plin de indiferență, gol, absurd. și dacă toate acestea nu au fost de ajuns, autoarea încheie procesul sufletesc al poeziei cu : "nu mai trăi în locul meu".
"Ater" este poemul ce solicită cel mai mult, datorită intertextualității, a deselor trimiteri (ater, keturah, danaidă, amforă) și, de aceea, consider eu, nu se adresează unui public needucat, ce citește poezie când vrea să facă poză bună. Și, deși este probabil cea mai bună poezie din grupaj, am să mă opresc puțin asupra alteia, mai aproape de …sufletul meu: "staccato pentru o iluzie".
Ideea vieții ca circ și a omului-acrobat ce merge pe sârmă fără plasă e oarecum obișnuită. Numai că aici sârma este relația dintre "mine și tine" (el-ea?, autor-cititor?) și vorbele ce ne leagă, ce ne încântă sau ne "biciuiesc" împing piciorul jos de pe sârmă, în golul ce se cască, ce ne primește iar și iar până la anestezierea simțurilor prin repetate căderi, până la neființare ("simt până la nefiind"- un vers pe care nu-l voi uita curând).
Și în partitura staccato (izolat prin pauze scurte) dintre mine și celălalt, Daniela mă trimite să caut mereu iluzia acelui ceva care este poezia.

 =  comentariu pe text 2
Miruna Dima
[05.May.06 15:57]
Poemele Ioanei Ștefănescu Bogdan mi-au plăcut de la prima lectură. Sunt "lipicioase", cu "priză", așa cum ți-e simpatic cineva când îl vezi prima dată. Deși unele au o aparentă facilitate, le simți abia după ce ai terminat de citit și, inevitabil, vrei să revii.
Sunt în acest grupaj multe poezii pe care eu le numesc "cu poantă". Ochiul și mintea merg pe text, se formează treptat o unitate, până când, la ultimul vers, aceasta este zdruncinată, viziunea se schimbă, fereastra prin care privești e alta.
Ce mă atrage aici este mixtura dintre exprimările "copilăroase"("Lumi", calul care nu s-a dat de trei ori peste cap, "profesoara de franceză", "o pâine cât casa") sau familiare ("bărbatul meu", "rereuri", "s-au matolit", "maidanez flămând" și imaginile, mereu serioase, chiar sentențioase unoeri, ca poveștile unui bătrân la gura sobei.
Toate aceste poeme au "cheie": le poți citi ca parabolă, parodii, alegorii. Și mai totdeauna au gust dulce-amar, căci pleacă din realitate. Figurile ce apar sunt cele de zi de zi: bărbatul de-alături, tatăl, copilul, prostituata, studenta, călătorii din tramvai… Lumea aceasta este și lumea mea, cu durerile, nedumeririle, răzvrătirile, râsul-plânsul ei.
Reușita autoarei constă, cred eu, în aceea că acaparează cititorul, și-l apropie, și-l face părtaș și astfel, reușește să îl "miște". Pe scurt, o lectură plăcută.

 =  comentarii Ioana si Ela
Enache Ionut Laurentiu
[06.May.06 22:31]
In poeziile Ioanei am remarcat o detaliere a dinamicii, un tablou general pe care il percep in numeroase cadre, in functie de mesajul fiecarei poezii. Poezia Lepadare, preferata mea de altfel, atinge un subiect sensibil, si axarea pe o rugaciune care se debaraseaza de tipar, remuscarea, ceea ce ma face pe mine ca cititor sa simt tristetea din spatele versurilor, aceeasi tristete ca si in poezia Unsa , unde se delimiteaza clar cele doua lumi, o lume masculina si una feminina, copilul inca nenascut dar care calca pe urmele tatalui conturand tabloul unei geneze si al unei lumi deja scrise dar totodata deja consumata.


In poeziile sale, Ela contureaza atent relatia emitent – receptor, uneori apeland la un canal de transmitere care nu este accesibil tuturor, ( am in vedere poezia Ater ), unde, cum a argumentat si Miruna Dima, poezia are ca tinta un public restrans . In alta ordine de idei, Inaltarea din pantec este poezia unei geneze renascuta in acelasi anotimp, continuu, o poezie care isi atribuie tristetea prin simbolurile puternice, o poezie smulsa din suflet si suspendata in lumina. Amintirea nordului este o lupta cu timpul pe acelasi front comun, viata, o lupta a trecutului cu viitorul, unde amintirile sunt singurele trairi de sine statatoare bine conturate in acest tablou universal si singurele de altfel care mai pot reda nasterii continuitate.


In alta ordine de idei, mult succes in continuare atat autorilor cat si organizatorilor.

 =  Daniela
Adina Batîr
[06.May.06 23:49]
poezia Danielei Luca nu este deloc facila, mizeaza mult pe simbolistica, pe religios, e un camp energetic care atrage dupa sine rotiri de sensuri si o tensiune gradata intr-un timp abisal - sau cum ii place poetei sa spuna - intr-un netimp unde niciodata nu suntem decat spiritual in universul imagistic. poezia Danielei este plina de culoare, chiar albul devine la ea o intreaga paleta picturala pe care sunt raspanditi pinguini (Si nu ar fi iarna), imprastiata in senzatii de echilibrare universala a haosului cand centrul lumii se axeaza pe acea putere tamaduitoare, feminina, completa (ater), caci, intr-adevar se poate vorbi despre poezia Danielei ca fiind preponderent feminina, comunicativa, plina de sensibilitate. de asemenea, mizeaza mult pe senzorial, pe transmitere, fara a uita sa urmareasca efectele produse, de exemplu, in someone is always absent in that moment si in staccato pentru o iluzie, versurile finale lasa loc de o interpretare pentru mai departe, o continuare a firului poetic inauntrul cititorului, intrucat in aceasta consta scopul poetei - de a produce reverberatii cat mai profunde si de a deschide corzi sensibile in lector, in acest fel facandu-l sa inteleaga si sa se inteleaga pe sine.
Daniela are deja un stil, ii sunt proprii anumite alaturari ("muchiile diminetilor", "lacrimi în amfora", "nordul altei nasteri"), sau tonuri poetice care penduleaza intre deziluzie, neputinta, joaca sau gravitate. ne demonstreaza ca poate scrie in multe feluri, dovada poemul "someone is always absent in that moment" care se afla in alt registru si anume devine autentic, biografic, personal sau "pre-simtire" care imi aminteste de nora iuga, dar cred ca sunt destul de subiectiva aici :)
ar fi multe de spus Daniela (mai ales despre ater) ... dar stii ca imi e greu sa tastez si cu ocazia aceasta imi cer scuze si fata de Ioana care scrie superb, dar chiar nu mai pot. mult succes maine, voi fi acolo cu sufletul.

 =  mulțumiri
Ela Victoria Luca
[07.May.06 20:47]
Participanților de astăzi la cenaclu îndeosebi comentatorilor de mai sus: Miruna Dima, Ionuț Enache, Adina Batîr pentru impresiile lor bine conturate. Recunoștința mea pentru stilul constructiv al criticii, pentru: Felix Nicolau, Marius Șolea, Florin Hălălău, Paul Bogdan, Ioana Bogdan, Diana Iepure, Gelu Diaconu, fiecare în parte reflectând și aducând noi dimensiuni poeziei/scriiturii mele și mai ales contribuind la șlefuire și la orientarea pașilor viitori. Perspectiva fiecăruia a fost și rămâne pentru mine îmbogățire valorică, la care la început, mărturisesc, nu mă așteptam, însă acum - retroactiv, și atunci, în timpul cenaclului - mi-au revelat sensuri pentru noi ape lirice.
Mulțumesc mult, tuturor.

Ela




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0