Comentariile membrilor:

 =  3/6
Laurențiu Orășanu
[27.Nov.08 11:15]
Romanie scumpa tara, ambele foarte bune (la a doua, accentul e fortat la primul vers).

Injustitie: prima (Vis de mafiot) nu e chiar clara, desi inteleg ce vrei sa spui> ca nici justitia nu e oarba, nici legea nu e lege. Sa zicem ca ar merge.
La a doua insa, inalt si calvitie nu sunt nici doua calitati, nici doua defecte, astfel ca procopsit cu ambele nu te poti plange de injustitie. Sau ai vrut sa spui altceva? Concluzie: nereusita.

La Noroc si sanatate: la prima e ceva umr macabru (permis), dar nu toti loviti la atentate erau necesarmente sanatosi. 'Rugaciunea epigramistului' e buna, in primul vers accentele cad la rand, parca nu-mi suna OK.

Sa vedem ce zic si ceilalti colegi.

3 bune din 6 as zice. Pas mal.

Calimero

 =  2/6
Gârda Petru Ioan
[10.Dec.18 14:27]
Observații:

Țara la mezat
Toți nu rimează cu bucăți, iar argumentația nu se susține.

România
Accentele nu cad bine. Poanta e bună, deși comisarul nu e artist...

Vis de mafiot
Aș fi zis: „Și justiția nu-i oarbă”

In vino veritas
5 Aș fi scris „calvìție” (i accentuat), pentru a suna mai bine de la început.

Felicitări pentru idei și pentru productivitate!

Cu stimă,
Nelu Gârda

 =  Proporția mi se pare corectă
Ruse Ion
[27.Nov.08 14:20]
Într-adevăr, nu toate epigramele sunt reușite. Dacă era așa, aș fi câștigat vreun premiu. De aceea le-am postat pe site, pentru a fi analizate de " agoniști" și a trage învățămintele necesare.
Mulțam Laurențiu Orășanu pentru precizări! Așa mă pot apropia și eu mai mult, de ceea ce înseamnă epigrama.La "Rugaciunea unui epigramist", modific primele două versuri, să vedem cum sună:

Mă rog și eu, așa cum știu,
La Domnu-acuma când e frig;
- Dă-mi sănătate ca să scriu
Și mult noroc... ca să câștig!

Aștept și alte păreri!
Ion

 =  Mai multe păreri, mai mult ajutor
Ruse Ion
[10.Dec.18 14:27]
De aceea îmi place din ce în ce mai mult "Agonia". Pentru ca membrii pot comenta și analiza scrierile postate, pentru a ajuta pe autor să învețe și să se corijeze pe viitor.
Mulțumesc Nelu(dacă deranjează familiarismul avertizează-mă)Gârda pentru comentariu! Încerc să mai repar o epigramă și sunt curios dacă reusesc.
România(varianta inițială)
Țară scumpă ca ea nu e...
O cântă mulți artiști cu zel
Chiar comisarul de la UE,
Mereu o cântă la Bruxelles.

(variantă)
Țară scumpă ca ea nu e...
O cântă foarte mulți cu zel;
Comisarul de la UE,
Mereu o cântă la Bruxelles.

Comisarul, nu mai pare a fi artist.
Aștept păreri în continuare!
Ion

 =  Ioane dragă,
milos petru
[27.Nov.08 22:13]
Ioane, n-ai abateri grave,
Am citit și-am constatat,
Că ne vinzi numai brașoave
Care nu s-au premiat.

Ioane dragă io am umblat mult pâ la atelier și mă mai trimit șâ acuma, am învățat acolo mulce șâ mulce mai am dă învățat. Îț spun că ai idei bune da trăbă șlefuice mai tare.
Bag dă samă că nu prea rimează: Rugăciunea unui epigramist șTIU cu scRIU și fRIG cu câșTIG la Romania ZEL cu XELL și N UE cu A UE și la Injustiție grABÃ cu oaRBÃ, dacă vez șâ tu la mine ceva săm spuni că,pă a mele nu le prea văd.
Cu deosebită stimă
mitru

 =  Râsu'-plânsu'...
Chitul Grigore
[27.Nov.08 22:40]
Mie imi suna foarte rau epigrama "Recviem" si asta pentru ca,dupa parerea mea, preia poanta de la un banc foarte cunoscut, in care se spune ca trebuie folosita urarea "Noroc!" si nu "Sanatate!", pentru ca si cei de pe "Titanic" au avut sanatate dar n-au avut noroc...

 =  Show must go on.
Gârda Petru Ioan
[28.Nov.08 15:32]
Sau așa:

O țară scumpă ca ea nu e
Și-o cântă foarte mulți cu zel;
Chiar comisarul de la UE,
Mereu o cântă la Bruxelles!

Nu te supăra bă nea Ioane (cum ar zice oltenii), dar cred că m-a apucat invidia pentru ușurința cu care scrii și cu care (uneori) publici. Editorul meu, mai exigent, mi-ar fi trimis „pachetul” la Atelier în 30 de secunde, unele motive fiind cele enumerate de mine.
Altfel,cred că ești un om de mare spirit, cu care m-aș simți bine la una mică sau chiar si la una mare...

Mergem inainte!
Nelu

 =  Idei și productivitate
Rodean Stefan-Cornel
[10.Dec.18 14:27]
Pentru că, atunci când se analizează epigrame, mai ales atunci când vine vorba de prozodie, nu prea îmi place să stau pe margine, intervin și eu:
- de acord cu analiza pertinentă a lui Calimero, cu următoarele observații: "Țara la mezat" nu merge, din cauza asonanței menționate și de Nelu Gârda (toți-bucăți), păcat, poanta este bună; "România", totuși nu merge, din cauza ritmului (menționat și de Calimero, dar cu o oarecare îngăduință), deși poanta mi se pare foarte bună;
- de acord sută la sută cu Nelu Gârda (felicitări pentru că ai sesizat accentul la calviție, pentru ceilalți, vezi DOOM, p. 114; totuși, nu mi se pare chiar grav);
- nea Mitrule, cu rima ai dreptate parțial; într-adevăr, "grabă" nu rimează cu "oarbă", dar celelalte rimează; analizează terminațiile începând cu ultima vocală accentuată (deci, la "știu", terminația analizată este "iu", care este identică cu terminația "iu" de la "scriu"; la fel la "ig"; apoi, terminațiile se analizează, ca să fie identice, din punct de vedere fonetic, nu ortografic, că de aceea am vorbit de "ultima vocală", nu de "ultima literă", asta apropo de "el" și "elles");
- are dreptate și Grigore, cu bancul, dar, în cazul de față eu aș fi îngăduitor.
Nu mai stau să fac proporții, după modelul celorlalți, că nu știu ce mai rezultă.
Oricum, adresez și eu felicitarea, copiată de la Nelu Gârda "pentru idei și pentru productivitate", dar când văd poante foarte bune puse în versuri cu greșeli evidente de rimă sau de ritm, îmi pare foarte, foarte, foarte rău pentru că autorul s-a grăbit și nu a verificat cu atenție!
Cu aceleași bune intenții, în interesul epigramei,
Cornel Rodean




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !