Comentariile membrilor:

 =  Colinde
Maria-Gabriela Dobrescu
[28.Dec.08 20:01]
Textul acesta a reînviat în sufletul meu amintiri din vremea în care eram învățătoare și pregăteam și eu colinde cu elevii mei dintr-un sat de munte. Rostirea caldă, ardelenească, a personajelor dau o savoare deosebită textului. Am citit cu plăcere.

Maria

 =  Semn
Doru Emanuel Iconar
[28.Dec.08 22:23]
Mai să cred că nu veți termina povestea. Părea că ați luat o puză mai lungă, dar uite, luna aceasta ați revenit cu două capitole și poate ne veți bucura vacanța cu altul. Ce spuneți? Da’ am o întrebare.
La moară am fost și eu cu părinții, după făină “pentru pită, pentru cozonaci”, că face și mama “pită” de sărbători, dar de ”hencleșe” n-am auzit. E drept că nu prea apuc pe la țară, nu am unde și la cine. Îmi spuneți dumneavoastră? Bănuiesc că despre “țighidișuri” ne veți povesti în episodul următor.

Un an nou plin de bucurii!

Doruleț

 =  O lume veche...
Emil Iliescu
[28.Dec.08 22:52]
O lume veche, dar totuși nouă, prin farmecul pe care sărbătorile de iarnă îl păstrează nealterat în inima satului ardelenesc. Oameni și locuri desprinse din troienele vremurilor, dialoguri vii și atât de tainice prin limbajul rămas curat ca bobul de grâu treierat cu drag!
Cu prietenie, Emil Iliescu

 =  Colinde, Semn, O lume veche
nicolae tomescu
[10.Dec.18 14:27]
Doamnă Maria Gabriela Dobrescu
Sunt deosebit de onorat de primul semn lăsat de Dv pe această pagină.
Mă bucur că am reușit să vă trezesc interesul și amintiri plăcute
Doruleț
Aș vrea să pot termina "povestea" Dar mai sunt încă multe pagini care îmi cer să le scot la lumină. Sper.
Cât despre "hencleș" Etimologia cuvântului este săsească. Românii din acel sat îi spuneau și "lichiu". Știu că ingredientele sunt: făină, lapte, unt. Aluatul se dospește. Se coace pe vatra cuptorului alături de pâine. Amestecul de unt și ou , cu care se unge coca, dă o culoare frumoasă produsului. Nu mai vorbesc de miros și gust.
Țighidișul, ca să nu mai explic și în text, o parte a satului. Oamenii din acel teritoriu se ajutau între ei la înmormântări, nunți etc. Precum vezi se și colindau între ei. Etimologia e tot săsească.
Domnule Iliescu
Mă străduiesc, după puterile mele,să las alor mei o părticică dintr-o lume pe care o cunosc, mai puțin direct, mai mult din relatările altora care nu mai sunt.

Vă urez tuturor un An Nou plin de împliniri

 =  O lume idilica
emilia gunea
[30.Dec.08 06:16]
N-am citit celelalte părți ale poveștii dar frumusețea scrisului dv. m-a convins să le caut și să le citesc. O lume idilică de care ne place să ne amintim cel puțin acum, de sărbători. Vă urez și eu un An Nou cu împliniri....

 =  Emilia
nicolae tomescu
[30.Dec.08 14:39]
Sunt deosebit de onorat de prezența Dv. pe pagina aceasta și de opinia prezentată.
Idilică este pentru noi, acum, acea lume. Existau și atunci fel de fel de probleme pe care oamenii le-au rezolvat spre folosul lor și, poate, și al nostru- cei de azi.

Mulțumesc de urări.
La rândul meu vă transmit să aveți parte de mulți ani fericiți, alături de cei dragi, și împlinirea tuturor dorințelor




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0