Comentariile membrilor:

 =  replică rafinată, zici
Elena Malec
[25.Jan.09 20:32]
În expose-ul dumitale
recomanzi aici se pare:
-Fără nume de-animale,
sugerați doar: Linge sare.


Sper că am înțeles bine mesajul și aștept confirmarea.

 =  Draga Elena Malec,
nicolae bunduri
[25.Jan.09 21:41]
Nu spun că cele postate ca exemplu pozitiv sunt și foarte rafinate.Am zis doar cum aș vrea eu să fie
o poanta într-un duel. Exemplele sunt cele pe care ,în grabă, le-am găsit.Scuză-mă dar cu "linge sare" nu am prea înțeles. Sper că te referi la unele apucături sugerate de-un autor spre a face trimitere
la viețuitoarele cu
pricina .Deci"linge sare" ar fi doar o legătură ca să îți dai seama care sunt
acestea. .Probabil o lovitură indirectă?! Oricum, expresia respctiva nu am folosit-o în cele de mai sus si nici nu cred ca o voi folosi vreodată .

 =  mai pe șleau
Elena Malec
[25.Jan.09 22:50]
"Linge sare" e un eufemism pentru bou. Deci eu in epigrama mea afirm că tu recomanzi in loc de numele animalului sugestia acestuia, sau a spune lucrurile mai cu perdea. Imi amintesc acum de o scenă la o profesoară de-a mea acasa: ea vorbea la telefon cu o altă profesoară, recomandând un elev ca foarte silitor și deștept. Iar bărbatu-să, către mine, pe un ton ironic: deștept...linge sare. Nici eu la acel timp nu am înțeles, am venit acasă și a întrebat pe cei mai bătrâni, și mi-au spus, că era vorba de un bou sau alt animal care linge sare.
E ca și cum am spune de unul care stă degeaba, "arde gazul".

 =  Dueluri pe agonia
Dan Norea
[25.Jan.09 23:21]
Domnule Bunduri, apreciez, ca și data trecută, calitatea prezentării. Poate că prima parte (atacurile) ar trebui scoase din categoria "dueluri", ele nu sunt decât un caz particular de satiră, la adresa nu a unui morav, ci a unei persoane. Dar nu insist, e viziunea autorului.
Ce voiam să spun, nu din teorie, ci din ceea ce am observat pe agonia, este că epigramele în lanț pot fi de două feluri:
- replici înlănțuite, care păstrează inițial tema, dar ulterior divaghează; în general, nu au componentă de atac, ci sunt variațiuni pe aceeași temă;
- dueluri propriu-zise, chiar dacă epigrama de bază nu este un atac; uneori duelgii sunt alții decât autorul de pe prima pagină; aici excelează maeștrii Carmen Anghelina, Florin Rotaru și JupBItter.
Trebuie să recunosc, de câte ori eram atacat de unul din ei, aveam emoții. Sunt duri, atacul pe agonia lovește de multe ori sub centură. Carmen Anghelina excelează, poate din cauză că nu are nimic sub centură. Asta era (spun era pentru că a cam dispărut între timp) regula jocului - lovești și ești lovit, fără supărare. Fraza "îl lovești atât de tare încât rămâne fară replică" nu avea acoperire. Dacă rămâi fără replică n-ai ce căuta în joc.

Din păcate, toate astea sunt de domeniul trecutului. Duelurile adevărate sunt din ce în ce mai rare.

Încă odată felicitări pentru prezentare !

+ Problema atacului epigramatic
Maria Prochipiuc
[26.Jan.09 00:13]
Atât primul articol cât și acesta merită să stea la loc ,,de vedere,, pentru mai mulți. Ar fi interesant să existe secțiuni legate de teorie atât în poezie, proză, epigramă și altle la vedere chiar în prima pagină a siteului, un nou venit sau chiar unul mai vechi dacă nu a fost la momentul apariției unui astfel de articol îl găsește mai greu( există dl. Google .

Consider că articolul ,,personale,, e scris foarte bine, apreciere pentru autor, știu că este foarte serios când tratează asemenea probleme, spun acestea citind aici, dar și din seriozitatea participări la un concurs de poezie, unde a studiat fiecare poem, punctând părțile bune și pe celelalte... a participat la mai multe, știu.

Consider că punctează foarte bine și pe înțelesul tuturor aspectele importante legate de epigramă, eu nu sunt pe această secțiune și parcă aș încerca un catren! Am citit cu interes, așa că punctez și eu!


 =  Domnule Bunduri,
Anda Andrieș
[26.Jan.09 00:54]
In primul rînd țin să-mi exprim gratitudinea pentru demersul pe care îl întreprindeți, acela de a aduce în discuție epigrama și "întrebuințările" ei, în al doilea rînd, trag nădejde că astfel se va revigora activitatea epigramistică de pe site și vom mai avea ocazia să-i vedem prin preajmă pe cei care, prin 2004, făceau deliciul acestui loc, și i-aș numi aici pe cîțiva dintre ei, chiar dacă a făcut-o și Dan Norea ceva mai sus, mă refer la Jupp B.Itter, Florin Rotaru, Ion Diviza, Ioan Peia, Mitică Genuneanu, Laurențiu Orășanu și, evident, inegalabila Carmen Anghelina. Dacă am omis pe cineva, îmi cer iertare. V-am citit toate textele încă de la intrarea dumneavoastră pe site și v-am apreciat acuratețea cu care vă construiți producțiile, recunosc faptul că aflu în premieră unele aspecte ale duelului epigramatic și nu pot fi decît extrem de încântată că v-ați făcut timp să ni le împărtășiți și nouă. Ar fi extraordinar dacă, în viitor, ați găsi de cuviință să și comentați (părțile bune și părțile slabe) ale unei epigrame postate, cred că doar așa autorul ei poate evolua. Pe vremuri, singurul care făcea acest lucru, era Jupp B.Itter, spre regretul nostru a renunțat ulterior, cum, de altfel, a renunțat și la organizarea concursurilor de epigramă și poezie umoristică.
Articolul dumneavoastră mi-a amintit de un scurt schimb de replici dintre doi maeștri, la care am avut norocul să fiu prezentă, și pe care voi încerca să le redau din memorie:

Vasile Vajoga îi spune domnului George Petrone:

Cu Topîrceanu te-am asemănat
Și-s pe deplin convins că nu mă-nșel defel
Nu ești, ca el, la fel de talentat
Dar ești la fel de Gheorghe ca și el!

și replica maestrului Petrone:

Că sunt Gheorghe, ai dreptate,
Insă, de mai multe zile,
Poante de-astea răsuflate,
Face orice nea Vasile!

Felicitări pentru text, aștept continuarea!

 =  erată
Anda Andrieș
[26.Jan.09 00:56]
să-l redau

 =  Avantaje și dezavantaje
Rodean Stefan-Cornel
[26.Jan.09 11:44]
Foarte util textul, în opinia mea, Nae Bunduri. Felicitări din toată inima! De asemenea, apreciez că toate comentariile de până acum au fost binevenite. În ceea ce privește duelul de pe Agonia, în opinia mea el este destul de greu de susținut. În mod paradoxal, interactivitatea, posibilitatea de intervenție rapidă a mai multor epigramiști, de multe ori are efecte negative, duce la îndepărtarea de problema principală, practic, de multe ori întrerupe chiar un duel început. Bineînțeles că nu putem limita și condiționa participarea colegilor la replici și dueluri, dar, pe lângă multele avantaje pe care le aduce internetul epigramei, în domeniul duelului este și acest mic dezavantaj. Am încercat și eu pe acest site multe replici, dintre care unele s-au transformat în dueluri (îmi amintesc recent de un scurt duel purtat cu Carmen Anghelina, pornind de la o epigramă a lui Nae Bunduri, dintr-un grupaj despre femei (parcă se numea "Femeia eterna poveste", un grupaj pentru un concurs la Urziceni, cred), dar mi-au plăcut și altele.
Și, ultima problemă, ca o completare la materialul postat.
A da o replică, a intra într-un duel, este și un semn de apreciere și de respect pentru cel cu care duelezi. În acest sens apreciez ca benefic pentru epigramă faptul că și începători încearcă replici (slabe) la unele epigrame bune și nu cred că trebuie descurajați, dar, sincer să fiu, mi se pare nefiresc atunci când epigramiști cu o oarecare experiență, care știu câte ceva despre prozodie, postează replici cu greșeli mari din acest punct de vedere.
Cu toată admirația pentru toți cei de mai sus,
Cornel Rodean

 =  Dragă Cornel Rodean,
nicolae bunduri
[26.Jan.09 12:21]
Ai multă dreptate în ceea ce spui.Am remarcat și eu greutatea cu care se poate derula un duel susținut pe Agonia ,tocmai prin faptul că de la o replică la alta între doi"cocoși", pot interveni alți cinci care rup firul .Din cauza asta am avut,și am, ezitări în a promova un concurs sau niște dueluri.Poate vom găsi totuși o metodă. În zilele care urmează voi prezenta o idee de concurs interactiv,într-o fază incipientă fără temă ci totul "la liber" în care toată lumea participă și toată lumea jurizează. Nu mai dau amănunte că desconspir surpriza. Deci, pe curând.
P.S. Aștept consimțământul și părerile celorlalți confrați.Mulțumesc.

 =  Dragi confrați,
nicolae bunduri
[26.Jan.09 12:42]
În egală măsură vă mulțumesc la toți cei care ați intervenit și m-ați susținut în derularea celor două grupaje,la fel și celor care vor mai interveni-- și vă promit că în măsura în care pot și voi fi ajutat,voi pune umărul la ridicarea nivelului epigramei. Ceea ce (cu siguranță) nu lipsește deocamdată aici...este entuziasmul.Și asta înseamnă mult .Cu aceeași prietenie.

 =  câteva păreri
Laurențiu Orășanu
[26.Jan.09 15:12]
În primul rând, o corecție la lista Andei Andieș: îl omite, probabil din fugă, pe Sorin Olariu, care a făcut "școală" aici în timpurile menționate de dumneaei, și chiar mai dinainte, din 2003, când iepurașii epigramiști începuseră să se înmulțească.

Jupp era cel care mai critica epigramele nereușite. Nu e aici, sau apare rar, specia e pe cale de dispariție. Jienii zburdă, Iisus plânge în spinii epigramelor lui proaste. Nimeni nu intervine.

La obiect. Că dl Bnduri, ca mai nou pe aici, n-o să înțeleagă meciurile vechi.
Concursul, dacă ne votăm unii pe alții, o să iasă cu cântec. Atenție deci. Există și o formă de concurs în care autorii textelor nu sunt la vedere. Luați legătura, pentru aceasta, cu Radu Herinean, edilul site-ului, și vă va sfătui cum să procedați. Am folosit capabilitățile sitelui, create de Radu, la Concursul de poezie "Anotimpuri". Jupp le-a folosit la Concursul de epigrame.

Acum, referitor la Replici. Din start, folosiți "Atacul epigramistic". Cred că el se pretează mai bune în alte medii (club de epigramiști, festivaluri, unde oamenii secunosc, se văd la față, chiar ziarele de pe timpuri, în care făcea deliciul cititorilor duelul unor persoalități cunoscute.

Aici, noi nu ne cunoaștem. Sau, faptul că ne cunoaștem cât de cât (în unele cazuri) nu trebuie să constituie un avantaj. Dacă pomenim de ceva ce nu e cunoscut celorlalți membri ai siteului, nu o să fim înțeleși. Nu trebuie să profităm de astfel de situații speciale.

De aceea cred că, fără a fi eliminat direct (în cadrul replicilor), pe un site, într-un mediu virtual, replicile ar trebui să se refere mai mult la tema propusă (textul inițial). Sigur că nu sunt excluse replici la replici. Așa cum spuneți, apar mai multe voci, unele dau replică originalului, altele dau replică unei replici. Ultimele, mai ales dacă sunt contextuale, riscă să nu fie de palmares. Ori, cred că aici ar fi câștigul: dintr-o replică în care nu ne repezim la gâtul adversarului, și în care ne păstrăm în cadrul temei propuse, putem să ne alegem cu o epigramă de palmares. Una pe care nu am fi scris-o altfel, adică dacă nu dădeam acea replică. Nu e neapărat să-l înfundăm pe autor, sau pe autorul unei replici, zicându-i (în general în glumă) că scrie prost, e mai bine să încercăm să dăm o replică mai bună decât originalul, la temă, care să ne rămână în palmares.

Mai e ceva pe site. Aici sunt încurajate, nu numai la genul epigramă, aprecierile critice. În dueluri, la cenacluri, aprecierile pozitive lipsesc. Mă refer la comentarii, nu la replici epigramistice (astea sunt, normal, numai înțepătoare). Aici, profitând de interactivitatea mediului, e de dorit să ne oprim din când în când și să dăm Cezarului ce e al Cezarului, adică să spunem că textul e bun (și de ce, argumentând), sau, la polul opus, să criticăm (tot argumentat) textele slabe.

Degeaba ne plângem că editorii, care nu sunt, știm bine, epigramiști, judecă anapoda, dacă noi, cei care cochetăm cu genul, nu spunem ce e rău și ce e bine.

Sigur, articolul dvs e bine documentat, și e binevenit. Eu am vrut să completez cu câte ceva, anume particularități ale acestui mediu în care ne producem.

Mulțumiri pentru găzduirea acestor păreri.

Calimero

 =  hop si eu, cu calul meu
Atropa Belladona
[26.Jan.09 18:17]
Să știti, că nu-i ușor a scrie
Catrene, azi am priceput,
De când sunt doxă-n teorie
Și scriu mai rău ca la-nceput.

Va multumim pentru sfaturi si asteptam cu nerabdare acea idee de concurs.

cu admiratie,
carmen anghelina

 =  Carmen,
nicolae bunduri
[26.Jan.09 19:16]

Atropa Belladona

Să știti, că nu-i ușor a scrie
Catrene, azi am priceput,
De când sunt doxă-n teorie
Și scriu mai rău ca la-nceput.

Sincer îmi place tare dar nu-ți voi da o replică ci o voi nuanța puțin pe a ta:

Să știți că nu-i ușor a scrie
Catrene, azi am priceput:
De cănd sunt doxă-n teorie,
Le scriu mai rău ca la-ceput!

Ai observat micile nuanțări? Nu ți se pare că e mai legată si mai logică așa?
Și varianta ta constructivă e bună dar ...parcă la timpul acțiunii apare ceva...
"azi...de când sunt" Oricum, e frumoasă

 =  Carmen,
nicolae bunduri
[26.Jan.09 19:27]
Revin la cele de mai sus.
Urmărește cu atenție semnele de punctuație. Virgule, două puncte, semnul exclamării(pe care oricum trebuia să-l pui și tu în varianta ta deoarece chiar începi prin a exclama)

 =  Draga domnule Bunduri/sunteti negru-n cerul gurii
Atropa Belladona
[26.Jan.09 19:31]
D-le Nae, sincer, asta si doream, dar n-am indraznit a o spune...ca sa nu abuzez de amabilitatea si rabdarea dvs. Si, daca va spun, ca varianta mea initiala era ca cea corectata, n-o sa ma credeti! Doar ca, dorind a o slefui, am stalcit-o de tot!:)))) De unde si concluzia: mai binele e dusmanul binelui! Nu spun eu bine, ca teoria-mi face rau?!
Glumesc! Va multumesc mult, si sper intr-o urecheala continua si cu folos!

cu admiratie,
carmen

 =  Carmen,
nicolae bunduri
[26.Jan.09 19:36]
O.K.

 =  pentru unii duelurile sunt curată sinucidere
milos petru
[05.Jan.11 19:16]
Nae, te-nțeleg nițel,
Ce ne-ai spus nu e în van:
Eu când intru-ntr-un duel,
Sunt des propriul meu dușman.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0