Comentariile membrilor:

 =  .
Dan Tristian
[21.Oct.06 14:00]
Apreciabila atitudine care, daca nu mizeaza doar pe o iesire publicitara din decor, va fi demna de viitorul pe care il provoaca. Va doresc vitalitate perpetua, la care sa vibreze cat mai multi impatimiti ai scrisului.

 =  "verbul zgârie-cer"
Monica Manolachi
[10.Dec.18 14:27]
Recunosc o rădăcină deconstructivistă în “dislocarea centrului” și în “multiplicarea lui”. Ar fi interesant de discutat ce nuanțări există față de deconstructivism, una dintre teoriile cele mai creative din a doua jumătate a secolului trecut care au permis manifestarea “vitalității mahalalei”.

Având în vedere conotația istorică nu doar pozitivă a titlului, felicit totuși curajul de a șterge praful de pe un cuvânt hulit, cu păcate. Mă gândesc la faptul că va veni o vreme când străinătatea se va interesa de ce se petrece în România în planul literaturii și n-ar fi rău să existe ideea de noblețe spirituală construită pe un fundament istoric, oricât de dramatic și controversat ar fi acesta. Din comentariile la articolul avanpremieră al lui Felix nu reiese foarte pregnant ideea mai puțin vehiculatelor motivații pentru care boierii pașoptiști s-au diferențiat de clasa boierească în general, ale cărei trăsături stereotipe nu s-au pierdut, din fericire.

Dacă se pornește de la libertatea individului nu doar la nivel spiritual ci și la nivel fizic pe care Kogălniceanu, Alecsandri, Bălcescu, Negruzzi și alți boieri tineri au promovat-o după ce studiaseră și trăiseră în mai multe locații europene, nu se poate trece peste două lucruri esențiale momentului pașoptist: reamintirea ideii de națiune (ca naștere a unui popor) și emanciparea țiganilor. Ele au fost abordate la nivel intelectual și înainte de 1848, dar au fost politizate la maxim în timpul domnitorilor Mihail Sturdza (1834-1849) în Moldova, Gheorghe Bibescu (1843-1848) și Barbu Știrbei (1849-1856) în Țara Românească. În această perioadă au fost eliberați mii de țigani din mănăstiri și, din 1851, și de pe moșiile boierilor. În acea perioadă, accesul (celor care știau să citească) la o carte precum Coliba Unchiului Tom (1851) de Harriet Beecher Stowe, tradusă separat și aproape simultan de doi autori la nu mai mult de un an de la apariția ei în America, a dus la o modificare considerabilă a relațiilor sociale și politice de tip feudalist și la interesul față de modul de viață al celor dezavantajați. Dacă cei care au primit libertatea au știut sau nu cum să se folosească de ea este însă o altă problemă prezentă și astăzi în legătură cu evenimentele din 1989.

O altă observație pe care o am de făcut este conotația preponderent masculină a cuvântului boierism. Am înțeles ce înseamnă un boier acolo unde se propune o definiție. Bun. Dar ce ar însemna o boieroaică? Eh? Dilema asta mă îndeamnă să cred că eu una mai am mult de lucru la nivel de identitate. Tot în paragraful definiției boierului apare ceva ce nu îmi place: “boierul se impune prin disprețul față de invidie și lingușire”. Se poate impune ceva prin dispreț? După părerea mea, aș înțelege mai bine lucrurile dacă aș privi cu detașare atentă slăbiciunile omenești și nu cu dispreț. Începând cu mine. Ce-ar fi să mă disprețuiesc în mod absolut? Nu cred că este cel mai bun lucru. Din text nu reiese că disprețul e absolut, dar rămâne totuși această ambiguitate. Ura de sine nu cred că folosește nimănui dacă e absolută.

Felicitări încă o dată pentru inițiativă pe care o consider o etapă necesară.

 =  ma-ntreb de ce
ion amariutei
[21.Oct.06 22:25]
mi se pare si mie o eticheta nefericita, boierismul. trage dupa ea tot felul de conotatii socio/politico/monarhico/etc de care s-a cam saturat lumea la fel de mult cum s-a saturat de "narcisismul autorilor imberbi" etc.

apoi, nu cred ca un curent pleaca de la un manifest ci mai degraba e o relatie simbiotica: un grup de scriitori din acelasi spatiu cultural incep sa scrie intr-un anumit fel, urmaresc cu totii anumite idei iar la un moment dat se cristalizeaza o structura teoretica. manifestul se sprijina deja pe niste exemple literare solide. cine scrie, in momentul asta, "boiereste"?

de fapt, nu stiu daca nu cumva vremea manifestelor a cam trecut.
si ma intreb, de ce oameni care comunica pe net cauta inspiratie in miscarea pasoptista sau junimista. de ce nu privesc spre adevarata noutate, singura profund originala din epoca noastra, tehnologia

 =  ...
Ramona Ungureanu
[21.Oct.06 22:55]
eu folosesc "sectiunea" agonia.net din bara de "meniu" din partea stanga ca pe un "refresh". si e cam...stresant sa imi apara da fiecare data BOIERISMUL. cat va mai dura? :D era super suficient daca aparea o data la acesarea paginii poezie.ro, zic eu. :)

 =  boierismul
RA
[22.Oct.06 07:32]
Îmi pare rău că a trebuit să absentez cenaclului deși îmi propusesem cu destul interes studierea manifestului. Așa, de la distanță, nu mă pot pronunța foarte corect. Pot însă preciza câteva lucruri, însă nu ca ceea ce se propune în totalitate, cât exprimarea destul de ridicolă pe alocuri care dă de gândit oricărui cititor.

Manifestul este prezentat ca un fel de mare salvare din mizeria literaturii de astăzi. Haideți să nu exagerăm. Nu e nimeni ultima generație și niciodată nu se va întâmpla asta. Este o provocare / propunere excelent venită în timpul în care fracturismul a devenit scârbism, postmodernismul un soi de jurnal cu amintiri din mica copilărie frustrante și deja obsedante, etc. ( le știm. Nu e nimic nou aici ! ) Doar comparații și metafore hiperbolizate naiv fără niciun fel de exemplificare. În loc să aprindeți focul parcă mutilați atmosfera într-un mediu nu tocmai propice șemineurilor hanurilor boierești în stadiul de astăzi. Mult elan și niciun substrat concret. Cred că oricine vrea întoarcerea pe meleaguri mai mioritice în vremurile-astea grele în care aerul e impozitat după economia americană, totuși imposibil de greu într-o țară fără conștiință națională unde arta arată ca o monedă de întins cerșetorilor.

E o bătălie cu morile de vânt pe de altă parte, luăm incultură cu polonicul și încercăm să ne sugem dulceața armonioasă a poeziei și a prozei adevărate de sub unghiile rămase de la bunici, sau chiar de sub unghiile noastre care mai miros uneori a viață. Și doamne ce bine e atunci.

Una peste alta, mie nu-mi spuneți decât că se poate, însă nu îmi și demonstrați, iar de vorbe sunt cam sătul. ( mie, ca scriitor abia intrat pe aleea asta neasfaltată a literaturii. )

Sper ca manifestul să nu fie doar o flacără în vânt și aștept cu nerăbdare cum afirmațiile voastre se vor adeveri. Contra frumosului și spiritului autohton nu voi fi niciodată, ar trebui să fiu un cretin să nu vă susțin. Și numai un om nesănătos va refuza acest drum.

_________

so… cu toate că englezismele îmi transformă poezia uneori în texte bilingve și mai folosesc argoul de foarte jos ca forță / cu toate că nu neapărat prietenia ( deși uneori îmi doresc ) este modul meu de a întinde mâna și câte scandaluri și alte tâmpenii am mai creat pe aici… susțin ( deși cu juma’ de gură datorită scepticismului ) boierismul și îl voi apăra datorită întoarcerii către drumul ăl’ bun.



RA.

 =  pentru Lazar Anamaria Andreea
RA
[22.Oct.06 07:32]
ce alt manifest nu a avut parte de pop-up ?
sunt foarte curios.

 =  pentru Ramona Ungureanu
RA
[22.Oct.06 07:32]
schimba link-ul / shortcut-ul din meniu partea stanga ( ca sa vorbesc pe limba ta ) in "http://www.poezie.ro/index.php" si vei scapa de toate deranjamentele.


 =  întrebare
Mihai Moise
[22.Oct.06 09:59]
Bogdan Geană subscrie?

 =  Lazar Anamaria Andreea (2)
RA
[22.Oct.06 10:55]
Nu reusesti sa faci niciun comentariu competent asupra textului efectiv. Ma mira acest fapt, inseamna ca tu ai probleme matinale si nu numai.

Ti-am pus o intrebare si daca afirmi un lucru trebuie sa dai si o explicatie.

"...un mic abuz faptul că doar ACEST manifest literar a avut parte de un pop-up minunat? sau să fie o mică razie în rândurile celor care și-au luat libertatea literară în cap?"


Eu vreau sa le stiu pe acele ALTELE, altfel chiar cred ca aberezi aiurea. Data, titlul, autorii si subiectul. Sau vorbim de dragul de a vorbi ?


RA.

 =  Gind
Angela Bleiziffer
[22.Oct.06 12:10]
Buna ziua,
asa exact nu am inteles eu care e esenta acestui Manifest, dar OK probabil ca nu sint o "initiata".
Literaturii nu i-ar strica un pic de realism. Din pacate si acest Manifest este scris destul de greoi.
Literatura nu e moarta pe plan international, daca ar fii asa nu s-ar fii vindut atitea exemplare ale Codului da Vinci.
Nici mie nu imi place Literatura de duzina, dar nici chiar asa de "rafinata" de nu o mai intelege nimeni, cum am citit pe aici.
Mi-as fii dorit un alt ton de la acest Manifest, ceva mai palpabil, mai pe inteles, dar e totusi un pas.
M-as bucura sa vad literatura romaneasca infloritoare si nu zbatindu-se intr-o capcana.
Dar pina nu se realizeaza ca se scrie pentru oameni si mai ales pentru toti oamenii!!!!!!!!! Nu pentru 1%!
Pina atunci vor fii tot mai putini cititori.

 =  ...
RA
[22.Oct.06 13:02]
wow... angela, daca acest manifest este greoi...

p.s.: e cel mai tare comentariu citit pana acum. :)

 =  Un proletar al condeiului boierist...
Constantin Enianu
[22.Oct.06 13:12]
O întreprindere salutară din partea unor agonici de marcă, tineri ferice și prosperi. Subscriu manisfestului boierist, chiar dacă incercarile mele literare se înscriu modest-asimptotic "programului" propus. Enuțând că perenitatea în domeniul artei tinde spre salvarea clipei ființale din erorile contingențelor cotidiene în favoarea unei atemporalități "boierești", comode, nu-mi rămâne decât apanajul susținerii cauzei...agonice actuale și necesare totodată.
Cu stimă,
un proletar al condeiului...

 =  *
Dan Cârlea
[22.Oct.06 13:20]
Eu înteleg că autorii acestui manifest vor o echilibrare a discursului, cuvântul să nu mai fie mânjit de toate cele doar pentru a impresiona femeile borțoase și puștanii cu căpățânile pline cu pui de Puya, nu știu de ce am impresia că sunt cam boierist încă dinainte de inventarea termenului ( daca folosesc din când în când chestii subombilicale o fac într-un context artistic, uneori pentru a potența mesajul care adesea are trimiteri de ordin spiritual, spre exemplu în „Vaco, știu că sunt un porc”, atmosfera de la început miroase nițel a ghetou, spre final „ ierburile sunt în erecție verde cu gândul la noi”, pentru ca la sfârșit să vin cu „talpa vieții de apoi”, iarăși, într-o altă poezie, la final am o tușă de periferie trasă împrejurul a cu totul altceva „fă, să nu uiți, când ne iubim, lumile se scurtcircuitează lin”.
( doar 2 exemple, cred că e suficient ).

Oricum, nu au remarcat prea mulți aceste procedee, ba chiar foarte puțini, majoritatea iau mesajul în sensul cel mai direct, neprelucrat, fondul le ia ochii și nu mai fac diferența între griurile care se manifestă prin poezie.

Sunt interesat să văd niște texte care să se încadreze, din punctul de vedere al autorilor, în „boierism”, ideea manifestului nu cred că e de a reinventa roata, așa cum vor unii să înțeleagă, ci de a da un sens scrisului, altul decât acela terapeutic prin defulare, este un NU scrisului automat, venit din abisurile inconștientului personal și colectiv, o punte între ce traim și ce am dori, sunt convins că nu se vrea o cosmetizare a realului, prin metoda „gunoiul sub preș”, ci o țesereîmpreuna a sentimentelor urbane, suburbane, etc., cu procedeele artistice.

Mai trebuie să spun că susțin manifestul ?

Autorii să ne țină la curent cu ecourile acestui demers, mai ales cu cele din zona criticii literare. Nu știu de ce nu e o listă de adeziuni, asta pentru început.


DAn

 =  ...
Paul Bogdan
[22.Oct.06 14:10]
Consderăm că atât semnatarii cât și cei care subscriu tezei susțin manifestul prin textele proprii.
În text au fost folosiți termeni deja consacrați pentru a da repere, pentru a nu exemplifica pe zeci de pagini și din dorința de a nu fabrica adendumuri.


 =  subscriu
Ionut Caragea
[09.Mar.07 16:55]
hai sa inventam manifeste si curente lietrare, poate asa ne vom gasi si noi locul undeva in ungherele lieraturii romane.
De apreciat initiativa, mai ales ca vine din partea unor poeti consacrati pe plan national, scriitori cu experienta si volume de calibru care au confirmat trecerea spre epoca de aur a literaturii moderne. Tocmai datorita acestei initiative nobile, literatura va renaste, acesti boieri generosi, slujitori umili ai celestei iubiri, cu fortele lor benefice, vor salva gloria neamului romanesc si vor reimprospata suflul stins al generatiilor trecute. Umflati-va muschii si tendoanele si aratati lumii intregi ca totul se raporteaza la voi, la poezia de calitate, la libertatea cuvantului, o respiratie curata, o cupa de ambrozie, o bla bla bla, ma stric de ras.
In alta ordine de idei, semnatarii, sefii canalului agonia, au gasit ca este interesant sa racoleze populatie avida de afirmare, in spiritul poetic al cuvantului si astfel numele lor sa fie imortalizate in istoria neamului poetic romanesc.
Sa-i felicitam pe acesti boieri si sa le uram succes la racolare. Subscriu ideii pentru ca adevarat graind, trebuie sa fie incadrati undeva si acesti mii de scriitori de care nimeni nu va auzi vreodata ceva. E atat de trist, imi vine sa plang....

 =  subscriu
Bogdan Nicolae Groza
[22.Oct.06 14:50]
subscriu si eu acestui manifest, mai ales ca am fost atacat uneori pentru faptul ca am comentat ceva mai dur versuri "spermatico-menstruale" ale unor agonisti mai teribili.
Sper ca acest demers pe care intentionati sa-l realizati sa nu indeparteze autorii ci sa-i disciplineze in limbaj, pentru ca nu orice cuvant licentios despre organul propriu sau al altuia este metafora, poezie sau subtilitate poetica, daca el este scris si folosit ca in limbajul celor de pe centura sau al borfasilor, chipurile, spunand ca sunt originali si, mai mult decat atat, neintelesi de pudibonzi

 =  chestii
Radu Herinean
[22.Oct.06 16:34]
foarte multe idei au fost dezbatute si lamurite in cadrul cenaclului de ieri. am reusit sa inregistram o mare parte din dezbateri si voi incerca sa fac disponibile pe site materialele, in format audio. poate atunci se vor mai lamuri niste lucruri si pentru cititorii de aici, desi am observat ca sunt destui care au sesizat foarte bine niste lucruri care se pare ca sunt suficient de evidente.
punctual:
ion - incearca sa treci de titlu
ramona - am rezolvat
RA - vezi comentariul lui dan c, are o remarca foarte pertinenta
mihai moise - cine ?
ionut - n-ai inteles nimic, pana cand nu intelegi nu putem sa acceptam subscrierea ta. in ce priveste tristetea, fiindca inteleg ca e vorba de fapt de tine, te inteleg. dar nu dispera, poate intr-o zi o sa auda cineva si de tine.

p.s. pentru felix: e sarcasm sau ironie ?


 =  Draga Ra
Angela Bleiziffer
[22.Oct.06 17:54]
Draga RA,
din pacate trebuie sa iti spun ce e destul de greu comestibil. Dovada? L-au citit multi prieteni de ai mei, unii cu studii superioare unii fara. Sa fiu sincera multi m-au intrebat: Ce sa inteleg acuma din acestea??????
E o proba pe exemplu!

Imi pare rau daca va supar, dar nu ai impresia ca exista o legatura intre numarul in scadere al cititorilor si felul in care se face literatura?
Sint absolut singura de pararea aceasta?
O zi buna iti doresc.

 =  angela
Radu Herinean
[22.Oct.06 21:29]
angela: ceilalti, cei care nu ti-au raspuns (intr-o romana aproximativa) ceea ce ai citat tu, au avut totusi ceva de spus ? ai auzit/retinut ceva din ceea ce au spus ? ne poti reproduce? sau sa intelegem ca TOTI prietenii tai (cu niveluri diferite de studii) n-au inteles nimic ?
mie mi-ar veni idei ciudate in cazul asta.. serios!

p.s.felix: nu e sarcasm!

 =  Lungime de unda
Angela Bleiziffer
[22.Oct.06 22:09]

Nu am spus ca nu au inteles nimic, aceasta ar fii exagerat.
Dupa atitia ani nu e de mirare ca romana mea e aproximativa.
Multi se fac ca nu o mai stiu de fel.
Eu si prietenii mei nu mai traim in Romania demult. Poate aici e diferenta, pur si simplu nu mai comunicam pe aceeasi lungime de unda cu cei din tara.
A fost o incercare si o experienta interesanta pentru mine accesarea acestei pagini. Mi-am dat seama ca m-am indepartat enorm de "stilul" romanesc. Pur si simplu nu ma mai pot identifica cu noua literatura, noul limbaj, totul e foarte strain pentru mine.
Poate o parere sincera din "afara" pune pe unul si pe altul pe ginduri. Nimeni nu e profet in tara lui.
Nu vreau sa va critic, e laudabila initiativa dumneavoastra, timpul si energia investita in "agonia.ro"
La revedere si mult succes mai departe!

 =  scrisoare
Mihai Moise
[23.Oct.06 00:07]
Prea bine. În felul acesta s-ar clarifica și aprecierea textelor și a scriitorilor nu după cantitate - număr de accesări, număr de steluțe, număr de ore muncite, ci după calitate - în ideea că oamenii se aleg, nu sunt aleși.

 =  Mai bine mai târziu... sau ștafeta Literaturii Române în miți lucide
Mihai Cucereavii
[23.Oct.06 09:32]
Educarea tinerei generații trebuie efectuată numai în spiritul frumosului, al armoniei și nu al răului, violenței, deoarece Bunătatea va salva lumea.
Mă bucur că v-ați trezit din amețeala narcotică, provocată de haosul libertății și, în sfârșit, încercați să îndreptați pe calea cea dreaptă mașina literară a agoniei.

Vă doresc succese!

Cu respect,

 =  erată
Mihai Cucereavii
[23.Oct.06 09:34]
în minți lucide

 =  ...
RA
[23.Oct.06 11:31]
1. paul bogdan
daca un autor sustine manifestul nu inseamna ca si scrie in acest gen. exemplul cel mai real pentru mine sunt eu.

2. ionut caragea
dintre toti cei prezenti in aceste comentarii singurul pentru care am si mile si tristete esti tu. omul impotriva a tot care nu spune nimic. eu zic ca in literatura sportiva textele tale chiar sunt geniale, atentie insa - hai sa ne devem limitele. zic sa ramai sa te cauti pe google. :) pentru tine asta inseamna a fi un autor. esti jalnic.

3. angela bleiziffer
scaderea numarului de cititori de literatura in general nu are nicio treaba cu acest manifest. e o problema sociala ( si mondiala la ora actuala ) si zic eu, ca cititor depinzi si de cercurile in care umblii. eu cunosc foarte multi pasionati. evident daca m-as opri intr-o scara de bloc din colentina nu stiu ce as gasi si as medita la fel ca tine.
acest site are din cate stiu eu peste 10.000 de membrii...
hmm.. ce putini.

4. mihai moise
incearca sa gandesti putin cu mintea ta. :) s-ar clarifica mai multe. e interesant sa vad cum parerea unui om depinde de ce spune altcineva. da' nea gogu ce zice despre asta ? ca sa stiu si eu ce sa zic. pacat...

p.s. ( pentru caragea ) - daca esti o valoare asa de mare de ce nu ne bucuri cu absenta ta ? ce cauta marele caragea intre noi, muritorii fara niciun scop. si daca te decizi intr-o zi sa pleci zic sa-ti faci un site unde sa scrii cat de destept si bun esti tu si ce poezie buna ai mai nascocit, sa te comentezi singur si etc.




RA.

 =  radu herinean
RA
[23.Oct.06 11:46]
n-am inteles trimiterea la dan c. :)

 =  RA
Paul Bogdan
[23.Oct.06 11:48]
Făceam referire la cei care susțin literar manifestul.
Nu știu încă dacă textele tale susțin sau nu manifestul. Am să recitesc o parte din ele.
Apropo, dacă nu am să uit, la noapte voi face ceea ce ai cerut.

 =  re
RA
[23.Oct.06 11:56]
te rog sa nu uiti.
mersi mult.

cat despre manifest cred ca e abia inceputul. si sincer daca vorbim de generatie tanara si frumos in arta singurul om la care ma gandesc este hose pablo ( si nu numai... ) dar stiu ca el este membru poezie.ro


 =  Ionut Caragea,
Dan Cârlea
[23.Oct.06 12:51]
de ieri ma tot perpelesc daca sa mai intru o data sa iti spun ceva, nu as fi zis, dar totusi ma gandesc sa nu somatizez problema si sa iti spun.

Uite cum se vede din unghiul meu de vedere :

extrem de des faci comentarii exact in sensul ideii manifestului, vii cu propuneri de curatare a textelor de balastul teribilist al unora si acum, pur si simplu nu te mai inteleg.
Intr-adevar, a zis extrem de bine Andrei, acum te porti chiar in manieră Gigi_Contra, cand spun altii ce gandesti si tu, nu e bine.
Omule, daca ai valoare literara, nu o sa iti ia nimeni locul in literatura, nici io, care sunt aproape de atelier, nici Paul, nici Herinean.

Eu ma gandesc de mai mult timp la ceva asemanator, dar nu am avut nivelul de cunoastere literara, necesar sa scot un manifest, nici carte publicata si m-am bucurat cand cineva a facut-o.

Acu, daca asta gandesti si tu, de ce nu e bine, pentru ca au facut-o altii ?
Pur si simplu chiar nu ma asteptam de la tine la asta, dar acum am inteles.
La tine toate problemele se iau la modul pulsional, mai pe intelesul tuturor, la modul "cum imi vine, nene", nu poti niciodata sa ii dai dreptate unui om pe care nu il simpatizezi, chiar daca arati cum nu trebuie contrandu-l, impotriva logicii elementare .

Eu ma asteptam sa vii si sa spui ca e ok, ca trebuia demult, etc. Pur si simplu acum arati chiar cum nu trebuie in postura asta, sa ajunga unu de 20 de ani sa te descifreze si sa iti spuna esenta comportamentului tau :(

Tot spui de Cartarscu, si mie mi l-ai dat de exemplu, ok, dar cu oamenii astia nu esti de acord, cand propun sa se scrie de pe baze mai putin mucioase si infantile.

Acum, pentru ca am intrat, voi spune ca am discutat in plan privat cu o peroana care cunoaste manifestul si care a inteles absolut anapoda, pur si simplu nu imi vine sa cred ce interpretari dau unii, asa ca spun o chestie, in ideea ca sunt mai multi care gandesc asemanator cu persoana in cauza:

oameni buni, daca niste oameni au scris un manifest, adica, pe romaneste, si-au spus o parere si au propus o directie de mers, nu inseamna ca va restrange cineva libertatile pe site, sau libertatea de a scrie cum vrei, citez "sa nu ne invete cum sa scriem".

Referitor la problema competentelor celor care au scos manifestul ( asta cu bataie la ironiile lui Caragea dar si la ce am discutat in plan privat cu persoana de care ziceam ) nu spun ca nu era mai bine sa il scoata Manolescu, cu Plesu, cu Liiceanu & dar...
ei fac emisiuni tv, ei plutec prin sfere inalte, nu se mai obosesc sa FACA ceva.
De curand l-am auzit pe Liiceanu spunand "pai mai mult decat sa spunem, ce sa facem" ?
Pai i-as fi zis eu: " nene, ia faceti o scoala de vara, GRATUITA, ca bani aveti, gasiti si sponsori, si luati studenti de la diverse facultati umaniste si tineti serii de conferinte, ateliere cognitive ( termenul imi apartine, cred :))) in care sa modelati oamenii modelabili, nu sa stai in turnul de fildes si, din cand in cand, sa spuneti ca nu e bine ce se intampla in cultura si nu numai, multumesc, asta stiu si eu, altceva ???

Consider ca autorii manifestului sunt suficient de competenti, ei insisi autori publicati, un critic de meserie printre ei, nu vad care e problema.

Deci, e o propunere, cine nu a inteles asta, inseamna ca mai trebuie sa mediteze pe seama libertatii, ma tem ca sunt atat de speriati de dictatura, incat nu poate nimeni sa le propuna nimic, ca gata, se simt constransi.

 =  Scurtă reverență...
florin otrocol
[23.Oct.06 13:32]
Radu, doresc să îți spun că până la momentul acestui manifest te suspectam de apartenență la "clanul" celor care promovează obscuritatea. Și eram aproape convins că o faci apelând la un diletantism inteționat naiv, pentru a scuza calitatea "operelor" de pe acest site (evident, nu fac referire la textele care-ți poartă semnătura). Acest manifest mi-a demonstrat că am greșit. Deși nu mi-am exprimat acestă opinie public, acest manifest mă obligă să îți cer scuze public. Înlocuiesc scurta reverență pe care o ofer cu ridicarea empatică a clasicului joben care îmi "îngrădește" ideile. Spre ca dorința exprimată aici de tine, Paul, Felix și Marius să fie vie. "Cere și ți se va da", se va aplica în cazul meu, de la mine veți primi. Polemica constructivă, deși îmi repugnă ca idee la fel de mult ca și cea distructivă, va fi una din armele cu care voi susține implicarea mea în decizia voastră. Cuvintele mele, care urmează a se așeza aici în timp, vor susține această afirmație.

 =  părere
Liviu Nanu
[23.Oct.06 14:10]
Iată că încep să se separe apele. Într-un fel era de așteptat. Îi dau dreptate lui Dan, și eu am întîlnit persoane care se temeau că vor "alungate" de pe site. Acum, de la vorbe la fapte, e un drum derstul de anevoios, evident urmează și alte mișcări, cum ar fi o revistă care să susțină, prin materialele publicate, acest testament literar. Eu, așa cum am mai spus-o, susțin acest demers, l-am susținut din momentul în care am auzit de el, deși nici eu n-am citit manifestul în întregime decît atunci cînd a fost făcut public, hai să nu mint, cu cîteva ore înainte. Reacțiile adverse vin din alte frustrări, mai puțin literare, pentru că manifestul nu spune decît lucruri de bun simț. Sînt indivizi care urmăresc conflictul din poziții personale, dar și alții care vin aici de bună voie sau trimiși de alții doar pentru a face zîzanie, noi îi știm. N-am văzut pînă acum pe nimeni să conteste această inițiativă cu argumente, de fapt să contești o inițiativă este un semn de prostie, poate doar unele chestiuni de exprimare.

 =  ups
RA
[23.Oct.06 15:30]
"ontra frumosului și spiritului autohton nu voi fi niciodată, ar trebui să fiu un cretin să nu vă susțin. Și numai un om nesănătos va refuza acest drum."
( sorry de repititie )

Nu pot sa concep ca cineva va fi dat afara daca este impotriva manifestului. Asta numai un Caragea poate s-o zica. Daca el nu e de acord cu nimeni, nu poate sa aiba doar o parere diferita si sa-si traiasca viata lui, trebuie sa jigneasca tot. deh, cata minte poti cere la o masa de muschi ?

 =  Nea Gogu
Mihai Moise
[23.Oct.06 16:36]
RA, tu ești un băiat talentat, nu are rost să te pierzi în dispute cu personaje pe care îți este mai comod să le imaginezi decât să le înțelegi.

domnu Nelu, haiduc de profesie

 =  eveniment
Liviu Nanu
[24.Oct.06 11:44]
Cîinele moare de drum lung și prostul de grija altuia. E bine că manifestul n-a trecut neobservat, vorba aia (de la Andrițoiu citire) "înjură-mă, dar nu mă ignora". Cred că este evenimentul literar al anului 2006, măcar prin consecințe. Și va mai fi lansarea antologiei la Gaudeamus, dacă nu ne mai amînă editura aceea celebră.

 =  Mica divagatie
Odãgescu Bogdan
[25.Oct.06 15:18]
Privitor la Manifest,nu imi permit sa zic prea multe, nu am nici macar autoritatea unei opinii cu farame de obiectivitate. Vreau doar sa subscriu la o idee a lui Dan Carlea pe care o impartasesc: scriitorii consacrati alimeteaza o prapastie uriasa intre o generatie "consacrata" pe plan national si una in formare,care nu are dreptul la un nume, la publicatii importante, nu au voie sa fie consacrati. De ce? Pentru ca traiesc in continuare elefantii. Nu am nimic cu elefantii, au memorie buna, veleitati umane si ochi blanzi si intelegatori. Zic doar ca elefantii ar trebui sa invete si...broscutele cu gura mare sa tropaie... Cand n-o sa ne mai putem agata de numele pe care NOI le-am mentinut in turnuri de fildes in ultimii ani, ce o sa facem? Mari oameni de cultura, faceti-va program cu publicul! Vreau sa vad si eu cum se vede lumea de acolo de sus, chemati-ne la un ceai! Si fiind un amarat de copil, puteti si sa faceti cinste, ca nu va roade buzunarul...

Poate ca din cauza varstei spun ce spun, insa incercati, pentru numele lui Dumnezeu, sa cultivati o masa de tineri scriitori din care sa se ridice varfurile viitoare! Ne intoarcem la "literatura" de secol XVII. Vreau sa citesc si autohtoni contemporani, nu doar Coelho si Dan Brown in a n-a editie ilustrata, reeditata, inflorita si cartonata! Nu vedeti nimic in neregula cu peisajul unei librarii de la noi? Eu tocmai de-asta acostez din cand in cand pe insula asta, poezie.ro (agonia.ro,etc...), aici desi e plin de balastru, gasesti ORICAND un text nou si placut,o gura de aer...

Scuzati-mi interventia a la musca-n lapte, insa mi se pare ca am nimerit intr-un sir de comentarii al unor scriitori care mai si apleaca urechea la oameni...

 =  Criticilor noștri
Marius Marian Șolea
[25.Oct.06 16:52]
Oamenilor, dacă voi considerați că lucrurile se gândesc altfel, gândiți și scrieți cum considerați! E atât de ușor... Îmi doresc să fiu încântat de punctul vostru de vedere. Vreau să îmi dați voi realitatea. Iar cei care aprobă această viziune, la fel, argumentați-o prin scris. Și unora, și altora le doresc sănătate. Numai să fiți principiali și consecvenți, să ne ajutăm reciproc să depășim patimile și exclusivismele. Este un punct de vedere semnat de patru persoane. Cel puțin asupra rostului său s-a insistat în economia textului... Cine cu cine se luptă? Ne împotrivim unii altora? Există vreo miză în acest sens? Se simte cineva lezat de un... proiect? V-a luat cineva ceva din ce era al vostru? Aceste întrebări lăsate în grabă, pentru că nu am avut nici o solicitare serioasă, sunt adresate celor cărora au disponibilitatea de a ne deveni prieteni, asociați etc. În rest, comunicarea e ineficientă.

 =  cum am devenit boier
felix nicolau
[26.Oct.06 01:51]
vad ca unii sa incapatneaza sa o tot dea cu boierii care nu se organizeaza si care sunt eleganti si se lasa injurati frumos de tot. desi n-ar nicio legatura cu manifestul,boierii s-au organizat mereu si nu sunt niste fandositi.boierul stie f. bine sa si injure,dar si sa recite somnoroase pasarele.

manifestul nu este atat de copiat cum vi se pare - se pune accentul in primul rand pe originalitate.deci vor scrie unii si dur si impertinent, asa cum e viata, dar o vor face original pe cat posibil. cred ca tinerii literati romani din ultimii 15 ani au rescris Femei de Bukowski de vreo cateva zeci de ori. acum au trecut la Houllebecq.Scriitorii ca particole elementare...
si manifestul nu presupune adeziuni,pt ca nu e document de partid. e o ars poetica pe care unii o accepta,altii nu. si nu e proprietatea noastra personala.ne-am propus sa devenim boieri - pana atunci rugam denigratorii sa aiba rabdare, inca nu suntem asa de rasati ca sa incasam devieri de la subiect si comentarii lipsite de o minima patina intelectuala sau,si mai bine, ce patrunderea unor concepte literare

 =  auto-poetul secolului 21
Ionut Caragea
[09.Mar.07 16:55]
mi-a placut faza cu broscutele, elefantii sa le invete pe broscute sa tropaie, foarte amuzant. De parca pe elefanti i-au invatat dinozaurii sa se legene pe panza de paianjen.
Mama natura a poeziei ne invata pe fiecare sa scriem, nimeni nu are nevoie de ajutorul nimanui, poezia poarta marca, amprenta individului si nu a grupului, iar individul care se descurca de unul singur in societate, este cu adevarat o broscuta curajoasa si talentata.
Cine are nevoie de ierarhizari sau de recunoastere?
Agonia este o stare in fapt benefica literaturii, nu este nevoie de o determinare exhaustiva sau de o intelegere parasintetica vezi doamne boierism si in plus artificiala. Autopromovarea unui nonsens prin consens si inducerea generoasa a unui act persiflator la adresa poeziei contemporane sunt acte denigratoare si nicidecum de promovare a pixului si hartiei, a intimitatii poetice. Actiunea capata tenta politica, romanul are bucuria si placerea de a face parte inopinata din orice organizatie spongioasa care sa-i asigure o eliminare din absurd.

 =  ...
Paul Bogdan
[26.Oct.06 08:33]
A vorbit și Ion că și el este om...

 =  părerea mea
Dana Mușat
[29.Oct.06 11:28]
Fără să citesc părerile clor care au notat aici câte ceva, sub forma unor comentarii, dar citind articolul de mai sus de două ori, o să vă spun și eu scurta mea părere.
Totul e ok, singura problemă fiind faptul că un curent literar nu apare așa pur și smplu și niciodată nu spunem: acum, din acest moment începem să promovăm nu știu ce. Din momentul ăsta apare curentul X.
Niciodată nu am văzut în istoria literară să se fi întâmplat așa.
Și mi se pare destul de deplasat să spui cum să scrie toți. Sunt unii care scriu bine, unii care scriu fantastic și unii care nu știu să scrie, dar care se exprimă. Asta nu înseamnă că toți trebuie să fim așa și nu așa. Mă rog, exprimarea mea e ambiguă...
F bine, boierism, dar să nu de venim ciocoi!

Și încă odată: un curent literar nu apare peste noapte, el se naște de abia după ce a trecut.

 =  erată
Dana Mușat
[29.Oct.06 11:30]
celor, nu clor

Mă adresez mie însămi prin acel comentariu, e doar o părere subiectivă, pe care cred totuși că o au și alții.

Mulțumesc.

 =  "un curent literar nu apare peste noapte...
Daniel Stuparu
[29.Oct.06 12:02]
...el se naște de abia după ce a trecut."

Asta e o mica mare aberatie, el se naste de fapt inca inainte de a aparea. (Cf. citatului neotestamentar: "Nu m-ai fi cautat, daca nu m-ai fi gasit deja...")

 =  Boieri dumneavoastră,
Cristina Andrei
[29.Oct.06 13:26]
Salut inițiativa, manifestul, semnatarii. Deși limbajul este destul de dur pe alocuri, o astfel de “razie” este chiar necesară. O artă ecologică, un roman vaccinat contra pornografiei, căutarea spiritului Junimii, valorificarea folclorului, reinstaurarea tensiunii dintre apolinic și dionisiac etc. – iată o serie de obiective care, odată realizate și generalizate, ar face o… curățenie generală în literatura română. Din păcate, concepțiile despre poezia contemporană sunt destul de anchilozate; valorificarea tuturor principiilor enumerate în manifest ar schimba cu totul fața literaturii române (asta ar însemna, poate, și dărâmarea unor idoli bine înfipți pe piedestale). Cred că veți întâmpina o situație destul de neplăcută: la suprafață veți fi lăudați, desigur (nimeni nu este dispus a recunoaște că zăbovește în “flegma periferiei”), însă în același timp veți fi puternic subminați (“spiritul de gașcă, îngust și laș” nu va dispărea, dimpotrivă, se va întări, într-o reacție firească de apărare a stării de lucruri existente).
Este firesc ca acest manifest, ca orice document programatic, să dea naștere la controverse și la critici. Până acum, critica din subsolul de comentarii a fost destul de slabă, în mare parte nesatisfăcătoare și răuvoitoare.

Aș vrea să punctez câteva aspecte, niște observații “din fuga calului”:
1. Faptul că într-o vreme prima pagină a site-ului agonia.ro prezenta site-ul ca fiind prima redută a noului curent. De acord că de pe site a pornit inițiativa, însă mă îndoiesc foarte tare că cei ce au intrat pentru prima dată pe site au descoperit aici deodată texte relevante în sensul manifestului, fapt ce ar putea să dăuneze inițiativei.
2. Ar fi trebuit insistat ceva mai mult pe terminologie, pentru ca termenul de “boierism” să fie scuturat de conotațiile negative cu care cuvântul “boier” a fost încărcat pe parcursul a zeci și zeci de ani. Aici poate s-ar fi cerut o ilustrare sumară a contribuțiilor culturale ale boierilor români și, prin extensie, o referire la cei care au devenit “boieri” ai culturii prin cuvânt și faptă. Cât despre adeptul / adepta curentului, apropo de ce zicea mai sus Monica Manolachi, aș merge pe “boierist” și “boieristă”.
3. “Zona neutră” în care s-ar situa boieriștii este un fel de muchie de cuțit.
4. Chestia asta cu contestarea, din paragraful 6 al textului, îmi scapă: Ce trebuie să se înțeleagă din fraza: “Acest lucru se va întâmpla numai când noi vom fi contribuit mai mult decât el la patrimoniul literaturii române.” ? Că X – cu vastă contribuție la patrimoniul cultural – poate să conteste valoarea culturală a lui Y – fără aceeași contribuție – nu și viceversa? :)

Una peste alta, manifestul e bun în esență, principiile și obiectivele sale urmăresc o (foarte necesară) revigorare a literaturii și a culturii românești. Succes!



 =  cristina si monica
felix nicolau
[29.Oct.06 22:16]
voi avea in vedere precizarile voastre la o proxima clarificare

 =  Felix, o rugăminte
Liviu Nanu
[30.Oct.06 08:45]
Felix, am rugămintea să nu mai răspunzi tuturor despre acest manifest pe alte situri, oricum n-o scoți la capăt. De fapt alte dureri și frustrări au ei, știi bine și tu. Atitudinea față de manifest este în funcție de personalitatea fiecăruia. E drept, stilul academic în care a fost redactat m-a nedumerit și pe mine, sînt cîțiva termeni pretențioși care fac mulți cititori reticenți, eu a trebuit să consult dicționarul, teoria literaturii și Istoria poeziei românești în patru volume a lui Mircea Scarlat. Asta nu înseamnă că nu aprob inițiativa, cum spuneam și la Deko, e mai ușor să dai cu tîrnăcopul decît să mînuiești mistria și cărămida. Bine că se face ceva, timpul va demonstra dacă se face bine sau prost. Și cum spuneam, te rog nu mai răspunde pe alte situri, atacurile asupra manifestului vin din frustrări de natură personală, nu literară. Cum se întîmplă și aici, dar cel puțin sîntem în casa noastră, pentru că eu așa percep acest site, de patru ani și jumătate de cînd scriu aici.

 =  o explicatie si o propunere in lipsa altora
Dmitri Miticov
[30.Oct.06 14:32]
Eu cred ca pentru a fi puternic, acest manifest trebuie sa aiba nu numai instrumentele teoretice, ci si suportul textelor si puterea exemplului. Cum nici unul din semnatari nu cred ca este boierist, va invit sa va faceti un serviciu si sa ma propuneti pe mine exponent al boierismului. (si chiar nu glumesc)

Am mai multe argumente:
1. poeziile mele sunt printre cele mai bune de pe site (deci n-ar pune cineva la indoiala teoretizarea tocmai datorita acestor texte pe care nu le-ar putea ataca)
2. reprezint marea cultura es europeana, in opozitie cu cea americana, chiar daca paradoxal citesc multa poezie americana (dar si multa ruseasca.)
3. in opozitie cu scriitorii douamiisti impotriva carora presupun ca-i menit manifestul, am tehnici poetice care le depasesc epoca (am renuntat la juxtapuneri, la fracturi, la franturi. scrisul meu e coerent, cursiv, fluid. Exact opusul lor fiind, scrisul meu deschide o noua epoca depasind-o pe a 2000-istilor expirati)
3. sunt canonic

 =  cultura es europeana
Daniel Stuparu
[30.Oct.06 15:00]
Nu mai ramane decat sa inveti sa si scrii. (Asra, in cazul in care iti mai vine "s-o pui" de un manifest literar...)

 =  erata
Daniel Stuparu
[30.Oct.06 15:04]
"asta", nu "asra",

("r" e langa "t" pe tastatura)

 =  ... + p.s
adrian jigăranu
[31.Oct.06 00:43]
subscriu la primul comentariu al d.nului Dan Carlea.
multi, imposibil de multi, confunda www.poezie.ro cu un blog.
textele lor sunt practic un jurnal: ce-au mai facut, ce-au mai vazut, ce-au mai . , ce-au mai visat etc etc
valoare literara: 0.
autori de genul: valoare literara 0.

e drept, e imposibil sa scrii delimitadu-te total de viata proprie, insa o limita exista. boierismul incerca sa o impinga cat mai departe, ceea ce e cel mai bun lucru care se poate intampla.

p.s :"va invit sa va faceti un serviciu (!) si sa ma propuneti pe mine exponent al boierismului"
"1.poeziile mele sunt printre cele mai bune de pe site" haide, spune direct...cele mai bune!
2."reprezint marea cultura es europeana," 3."am tehnici poetice care le depasesc epoca"

Dmitri, cred ca ceea de ce suferi tu e incurabil. De aceea esti primul exemplu de anti-boier.
a nu se confunda boierul cu infatuatul.

 =  nu
Dmitri Miticov
[31.Oct.06 01:03]
nu cred, nu ai inteles manifestul

 =  serios?
adrian jigăranu
[31.Oct.06 01:33]
si l-ai inteles TU?
in afara de afirmatiile absolut geniale (am ras eu si amicii mei de ne-a durut burta) de mai sus nu precizezi ce ai inteles din manifest.
sa fie manifestul ceea ce se suprapune peste 2000-ismul tau?
sa fie evanghelia care iti anunta venirea si opera de mantuire a poeziei americane / est europene?
ce sa fie? ce sa fie?

 =  inca o data
Daniel Stuparu
[31.Oct.06 13:09]
Desi s-a mai spus, adeptii boierismului pot fi catalogati drept boieristi eventual, nu boieri. Asa cum si adeptii samanatorismului erau samanatoristi, nu semanatori. La fel cu taranisti, poporanisti etc. E o diferenta.

 =  Daniel Stuparu
Dana Mușat
[31.Oct.06 22:19]
imi pare rau, dar trebuie sa te contrazic, ceea ce am spus este cat se poate de real si de bine intemeiat. Un curent literar nu este definit pana cand nu a fost inlocuit cu altul. A spune ca dam nastere unui curent literar ACUM este o aberatie. El devine respectivul curent literar, de abia dupa ce e inlocuit de o reactie literara impotriva lui.

Un pic de cronologie literara trebuie stiuta pentru a intelege ceea ce am crut sa spun.

Dar, nu am contestat faptul ca manifestul de fata nu are si idei bune, cum ar fi 'curatarea' literaturii de asa-zisii poeti. Trebuie sa nu impunem totusi limite drastice, pentru ca a scrie nu e o obligatie, ci este o forma de manifest. si iata cum revenim la faimosul cuvant uzitat de voi.

Salut si eu initiativa si vreau sa vad ce solutii va aduce.

Multumesc.

 =  intrebari
serban georgescu
[02.Nov.06 11:51]
Prieteni

Literatura de calitate nu poate fi organizata sub nici o forma. De altfel orice incercare de a administra un fenomen artistic sfarseste prin a-l impurifica. Unii dintre voi stiu asta. Atunci de ce? Eroi au fost, eroi sunt inca?

Si apoi, voua nu vi se pare ciudat ca Bogdan Geana, unul dintre putinii oamenii care stiu cate ceva despre aristocratia scrisului, si-a retras (fara zgomot) TOATE textele de pe site?

Ideea voastra e intr-un fel laudabila, poate da de gandit unora care au nevoie sa li se reaminteasca faptul ca au capacitatea de a gandi, dar in rest... qui prodest?

E foarte bine ca iti propui sa gandesti si sa scrii boiereste, dar de ce e nevoie sa anunti public asta?

 =  o vale care se urcă este un deal
Mihai Moise
[02.Nov.06 13:32]
aristocratia nu poate fi un scop in sine. serban, cred ca hainele boieresti au fost imbracate deja din momentul in care realitatea a fost definita calitativ si nonconflictual, prin opțiunea pentru o literatură bună. aici e un moment ideologic de autopromovare al cărui sens stă probabil în clarificarea unor chestiuni administrative. e un contratimp interesant ca si sufixul +ism.

 =  Dana Musat
Daniel Stuparu
[02.Nov.06 20:43]
Vorbesti prostii, un curent literar exista independent de ce cred altii despre el. E suficient sa credem NOI. Nu are nici o importanta daca vor exista sau nu reactii la manifest, nu are importanta daca e omologat sau nu de critica oficiala. Da, este o aberatie sa credem ca putem da nastere unui curent literar acum. Si tocmai de-aia o facem. Credo, quia absurdum est... non credere. Adevaratele manifeste asa vin... c un coup de foudre. Nu ne intereseaza ce vor scrie generatiile urmatoare despre noi, asta e problema lor. Treaba noastra e sa ne facem noi cat mai bine treaba, si sa dam ce avem mai bun in noi. Restul, vorba lui Verlaine, e literatura sau - ca sa fiu mai exact si pentru a-l parafraza pe Croce - istoriografie...

 =  Ce s-a intamplat?
Andu Moldovean
[17.Nov.06 11:40]
Radu, iti scriu aici deoarece presupun ca mai citesti comm-uri la textul asta. Ce s-a intamplat cu data care apare in dreptul comentariilor? S-a busit ceva pe undeva...
Andu.

 =  cu Rorty in brate
Horia Patrascu
[20.Nov.06 08:58]
Manifestul nu e o reteta? Bine, e destul de haotic pentru a avea ceva dintr-o reteta, dar totusi prescrie niste treburi cam cum trebuie sa fie literatorul. Deci ori e cu reteta, ori fara, sa stim si noi.
Distinctia apolinic-dionisiac e una depasita din start, adica insusi Nietzsche a renuntat la ea.
Pe de alta parte, ce vreti sa spuneti cu boierul e un agon? Agon, din cate stiu eu inseamna lupta. Boierul este un lupta?
Si, de asemenea, mi se pare falimentar sa intoarceti spatele Americii cu Rorty in brate.

 =  parere
Negru Vladimir
[23.Nov.06 18:51]
Marturisesc ca abia acum am citit de la cap la coada aceasta expunere teoretica iar primul lucru care mi-a venit in minte a fost acela ca nu avem de-a face decat cu o alta reactie. Pe de alta parte, asta suntem noi oamenii si nimic mai mult... in afara de Dumnezeu toate in aceasta lume constituie reactii la stimuli mai mult sau mai putin constientizati.
Cred ca acest program reprezinta o invitatie la altceva, un soi de usa spre intelegerea din alt unghi a fenomenului literar, o repliere ce poarta in sine o mare virtute: nu poti deveni boier pentru ca asta nu este principial o chestiune de educatie ci un mod de a fi transmis de la o generatie la alta insa poti incerca sa fii asemenea lor, sa-i iei drept exemplu admirandu-le verticalitatea si respectul pentru valori. Boierul respinge gasca ca si modalitate de exprimare colectiva, el este un ins care nu se sprijina decat pe sine, este autonom, frumos chiar si atunci cand pierde pentru ca stie sa o faca demn.
In alchimie transformarea metalului impur in aur reprezinta doar partea vazuta a adevaratului proces ce implica slefuirea sufletului, metamorfozarea sa in pocalul demn de a purta adevarul... pana la urma manifestul acesta este un indemn la introspectie, la cautare de sine pentru a ne putea gasi radacinile viguroase si pentru a avea curajul sa renuntam la cele moarte, la fundaturi.
Parerea mea este ceea ca neajunsurile textului sunt de factura formala in principal si ma refer aici la modul de redactare, la utilizarea in exces a neologismelor, la existenta unei frazeologii interpretabile... inteleg ca boierismul implica si recursul subtil la ideea de elita insa daca tinta este publicul larg, ca sa utilizez un cliseu, atunci puterea de difuzare a ideilor scade in masura in care unii stau cu dictionarul ca sa-l poata citi sau renunta la jumatate, descurajati.
Am lecturat prin alte parti incercari penibile de genul "a vorbit Ion ca si el e om" de raportare la ideile cuprinse aici insa fara elemente demne de luat in seama pentru o polemica (ma rog, sunt siteuri in care nici nu mai poti face asta din cauza cenzurii), interpretari in maniera unor macelari nepriceputi care arunca carnea cea macra si pastreaza osul. Nu cred ca aceasta este calea iar ignorarea spiritelor mici sufleteste se va dovedi mereu de folos. Mai degraba constiinta de sine si puterea de a recunoaste ca uneori suntem plasati gresit din punct de vedere gnoseologic, adesea prea tributari unor prejudecati, complexe si frustrari, reprezinta o cale, ceea ce propune de fapt si boierismul.
In mare ideile expuse aici sunt in coerenta cu ceea ce gandesc si eu insa manifestul nu reprezinta decat un inceput iar calitatea oamenilor care-l propaga va fi elementul esential in viitor.

 =  plânsul jupâniței Katya
katya kelaro
[04.Dec.06 23:23]
Când privesc spre coala albă de hârtie mă gândesc la sentimentul pe care-l trăia Michelangelo studiind marmura de Carrara în lumina dimineții, înainte de a o sculpta,cum mintea lui de titan se bătea cu demonii cu îngerii în numele ideii fiind între agonie și extaz, cum cerceta minuțios toate irizațiile marmurei, punând blocul sub lupa sa de artizan...ce efort pentru a-l dizloca, cu ce pigmalionească atingere o șlefuia înnobilând-o până când marmura devenea caldă, umană...el a creat capodopere pentru că era îndrăgostit de marmură, de Galatheea lui...și poetul trebuie să-și iubească arta până la sfințenie,unde pune busuioc și tămâie nu pune caca, urinoterapia asta verbală e monstruoasă, iar poezia ajunsă în stradă servită fast food e indigestă.Probabil o să mă las de poezie...dacă nu e katharsis, poezie nu e...eu înțeleg agonia nu ca pe un sfârșit, ci ca pe un chin al facerii,al genezei...poezia românească are nevoie de primenire însă nu cred că trebuie să scociorâm în container după soluții stilistice...




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !