Comentariile membrilor:

+ adina, iar ai fost in tura de noapte?
Ioana Petcu
[20.Nov.06 09:07]
o stringere, o tensiune care nu se spune, asemenea lucrurilor neterminate se simte in lumea pe care ai creionat-o aici: "senzația că a rămas ceva neterminat
plec la țară să tac îndelung". tacerea, ca o pauza a nefiintarii / a desfiintarii se acumuleaza in micul grupaj de versuri. si cu toate acestea e tare graitor intreg universul tau.
imi place mult cum apar animalele la yine in texte: imi amintesc de un ciine mort intr-o poezie mai veche, iar aici e numaratoarea gainilor si 'un dihor rau'.
acord steluta pentru oximoronul tacere-graitoare pe care l-am depistat aici.

cu drag, de dimineata

 =  iz
Cosmin Dragomir
[20.Nov.06 09:17]
de țară, fără cădere în pășunism. cursiv, poemul se finalizează la țanc. găinile, dihorul se asezonează odăii, dar dușul nu. el ține de urban, de citatdin, de fast life, nu de celebra balie rurală. poate o baie, cadă nu duș, s-ar fi integrat în atmosferă. "dihorul și le-a rupt carnea
și le-a supt oasele de parcă
ar fi fost un om foarte slab
dar nu vine niciodată dihorul" sunt versuri tragice, pline de entuziasm pesimist - Ioana merit și eu o stea pentru oximoron? - extrem de puetrnice, mai ales prin nevenirea dihorului, care este spusă mai mult cu părere de rău decât cu bucurie pentru salvarea găinilor:D.
finalul aduce niscaiva detensiuni, poate atunci o să vină și dihania să dea iama prin păsăret pentru ca totul să reintre în normal

+ "plec la țară să tac îndelung"
Vasile Munteanu
[20.Nov.06 10:05]
cred că "pășunismul" ăsta a devenit una dintre obsesiile literare...:); mă tem că "manierismul" se aplică în egală măsură literaturii și criticii.

despre text: cred că, aici, rural - urban are sensul unei dihotomii, nu al unei antagonii; avem de-a face cu binecunoscutele teme ale dezrădăcinării și ale întoarcerii la originii; "stau toată ziua și număr găini" - avem de-a face cu un presentiment, cu o anticipare a fatalității, adevăratul antagonism fiind cel dintre diurn (găina semnificând un abac, o ordine cuantificabilă) și nocturn (dihorul semnificând disfuncționalitatea, întreruperea, perturbarea acestei numărători dintr-o motivație care scapătă înțelgerii celui care numără).

personal, aș opta pentru eliminarea primului "dihor"; nu atât pentru că se repetă, cât pentru a accentua ideea "ruperii", a bicisnicului, a fatalității.
cât despre "duș", Cosmin are dreptate și nu are; este, mai bine spus a fost un "cuvânt urban", totuși, nu cred că "țăranul român" (dacă mai există...) se spală la cișmea sau în copaie de lemn

cu drag,

 =  erată
Vasile Munteanu
[20.Nov.06 10:06]
la origini

 =  duș la țară?
Monica Manolachi
[20.Nov.06 13:27]
Adina, pe unde vin eu, lumea se îmbăiază încă în covată, așa cum au căpuit din bătrâni. Nu duș, nu bazin, nu apă curentă. Găleata și fântâna sau pompa sunt baza. Le vine greu să-și mai schimbe modul de viață. Apa e rece ca gheața și au nevoie neapărat de un foc pentru apă caldă. Cine să plătească gazul care nici nu este tras? Cine să plătească factura de curent electric?

Vara lumea ar avea unde să se îmbăieze. Au și Siretul, și Bârladul aproape, numai că, de la un timp, au cam prins frică de ape, după ce le-a ajuns prin curți, le-a dărâmat casele și le-a înecat orătăniile. Poate nici nu e nevoie de un dihor care să prindă găinile. Apa nestăvilită este de ajuns.

Vara copiii încă se mai duc la scăldat și se pierd în ape neînvățați cu vâltoarea, așa cum s-a întâmplat cu vecinul de peste drum la mine.

La țară încă se mai poate să taci îndelung fără să îți ceară cineva socoteală, dar și fără să-i pese cuiva.

La poem aș mai fi lucrat. Esența este bună, dar aș mai fi șlefuit forma de exprimare mizând pe jocul dintre planurile vizibile și cele nespuse. Nu este primul poem cu temă rurală și nici vorbă de pășunism. Urbanul cred că e musai să fie acolo pentru a reda mișcarea dinspre rural spre urban și invers. E pur și simplu nevoia de a exprima viața la țară pe care și eu am trăit-o și o cultiv prin prisma celui ce s-a mutat la oraș.

Dușul de la țară poate că spune ceva, poate că pur și simplu au ajuns dușurile și la țară, așa cum pe vremuri boierii au învățat să-și cheme slugile nu bătând din palme, după obiceiul oriental, ci sunând din clopoțel sau la sonerie, după moda occidentală.

Eu nu am înțeles un lucru: dacă nu vine dihorul, trebuie să-mi pară rău? Trebuie să-i descânt ca să apară? Eventual să-l fotografiez când intră și când iese din coteț? Asta îmi inspiră un absurd grozav și o neputință cruntă. Îmi amintesc de mamaia numărând găinile. Eu nu am "numărat" niciodată găinile. Oare de ce le "numeri" tu și nu altcineva?

 =  *
Monica Manolachi
[20.Nov.06 13:28]
de unde vin

 =  *
Monica Manolachi
[20.Nov.06 13:31]
frică de apă

 =  .
Costin Tănăsescu
[20.Nov.06 16:39]
"... și le-a rupt carnea
și le-a supt oasele de parcă..." ai ascuns bine "și"-urile acestea dar nu și pentru ochiul meu. :)
frumoasă poezia prin substanța ei.

 =  raspunsuri
Adina Batîr
[20.Nov.06 20:51]
Ioana, iti multumesc pentru atentia cu care ma citesti; nici nu mai pot adauga nimic... era chiar nefiinta, cum ai stiut? din noptile mele dezintegrate...
Cosmin, ai si tu un ochi magic al tau, mereu gasesti ceva pe care doresc sa-l ascund... ma bucur ca ai sesizat o parte importanta pentru mine din textul asta. cat despre dus, you have a point... desi voiam sa dau senzatia de cadere. din inalt. altfel cum sa fac? Vasile a remarcat bine (e printre putinele dati cand sub un text al meu se intampla o comunicare frumoasa intre comentatori).
Vasile, tie iti multumesc pentru dezlegarea "mitului", ma dezradacinez si ma inradacinez continuu... pastrez sfatul din ultimul paragraf.
Monica, probabil ca ai dreptate, asa e realitatea acolo. altundeva e o alta realitate. in acest spatiu nu mi-am dorit-o niciodata. credeam ca e vizibil faptul ca nu cadrul e esential. la restul nu cred ca are rost mai explic. dar multumesc pentru efort.
Costin, am urmarit ceva. just testing. ma bucur de trecere.

 =  erata si scuze
Adina Batîr
[20.Nov.06 20:53]
am mancat un "sa" pe undeva acolo..
si iertare pentru graba cu care am raspuns.

 =  e ok
Săndulescu Marian
[20.Nov.06 23:27]
ei.. nu e cine stie ce poezia.. este reusita in felul ei de a fi, dar oricum este loc de mai bine.. ! Numai sanatate !

 =  Marian
Adina Batîr
[21.Nov.06 01:00]
Marian, într-adevăr, mereu se poate mai bine, noroc că este suficient loc. Mulțumesc pentru urare (asemeni).

 =  TED
Cosmin Dragomir
[21.Nov.06 10:29]
îți dau dreptate cu clișeistica criticii. gheo are un articol mișto, în Românii e deșteptți, cum se comite o cronicp lietarară și dădea exmeple de cronici tipizate. însă, plecând de la experiența atelierului, pășunismul, poporanismul, încă mai bântuie prin literatură. din păcate au devenit leitmotevie așa că o să încerc să mă debarasez. culmea, cred că e două oară când îl folosesc, dar termenul este multpreavehiculat.

 =  ei si ce?
virgil demian
[23.Nov.06 10:56]
ai fost la tara...ei si?
ai numarat gainile... ei si?
ai scris o poezie (crezi tu)... ei si?
nu-mi place deloc...ei si?




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !