Comentariile membrilor:

 =  Radiografie excelentă a poeziei ca act de (re)creație
Constantin Codreanu
[08.Jan.07 23:26]
O radiografie excelentă a poeziei ca act de (re)creație, dar mai ales, a poetului veșnic debutant pornit la vânători și intervenții chirurgicale pe altarul cotidian al cuvintelor cusute și clonate în același timp

Remarc ironia și originalitatea din „web-bâlciuri”.

PreaFrumos!!!

Cu drag,
Constantin

 =  Constantin
Manolescu Gorun
[09.Jan.07 17:56]
Mulțumesc, Constantin pentru că unele lucruri pe care am vrut să le transmit și-au găsit rezonanță în tine.

Mai vreau să adaug:

1.

'Cine m-a văzut
a orbit
și s-a pierdut
în Infern'

Legenda spune că Orfeu după ce a orbit, întorcând capul după Euridice, a ieșit din Infern și a început să cânte…Legenda minte! Orfeu, singurul care a văzut fața poeziei, nu a mai vrut să părăsească Infernul; în care rătăcește și astăzi, căutând-o. Și de ACOLO mai auzim, din păcate extrem de rar și numai cei care dispun de "ureche interioară", modulațiile cântecului său.

2.

'Cine mi-a văzut
doar vălul
a înnebunit'

Acest "cine" sunt doar câțiva. Pot fi numărați pe degetele unei prime mâini și doar pe câteva de la cealaltă. Începând cu Dante (iar cel care a scris "Paradisul" nu mai este el. Pentru că Dante, după peregrinările prin "Purgatoriu" a vrut precis să se reîntoarcă în "Infern", dar a înnebunit rătăcind drumul); poate un Novalis ('Imnurile către noapte') și, sigur, Eminescu și încă…. Iar după ei, restul nu mai contează.

Te mai aștept și altă dată. Și, cât de curând, îți voi întoarce vizita.

G.M.

P. S. Scuze că m-am auto-citat dar am crezut că sugestia din începutul textului meu este mult prea vagă. În plus, am vrut să restabilesc "adevărul istoric".

 =  totusi, de unde vine poezia ??
cornel marginean
[10.Jan.07 10:44]
Iar imi dai sa gandesc, prietene )
Ma voi gandi atent le fiecare vers al tau. Nu imi e deajuns inca, .... care o fi rostul poeziei ?

Heidegger scrie pe tema asta plecand de la limba si de la o poezie a lui Stefan George scrisa in 1919.

Atunci cand am citit am scris si eu o poezie incercand sa gasesc locul de nastere al poeziei in starea de a trai, sau de a muri ? umana.

Dificultatea de a descrie acel loc a fost enorma.
iti trimit linkul daca vrei sa citesti:
http://www.poezie.ro/index.php/poetry/35817/index.html

daca voi aprofunda poezia ta, voi scrie un text despre cum vad eu ideea, din acest interesant punct de vedere, pe care il asezi in poezia ta

inca nu am tras o concluzie legata de gandirea budista dar sper sa ajung acolo

cu stima

 =  Cornele,
Manolescu Gorun
[10.Jan.07 12:03]

1. După umila mea părere, poezia ca și divinitatea se află în fiecare dintre noi odată ce am devenit "homo sapiens" (dublându-ne - după altii, triplându-ne - cât se poate de brusc și instantaneu inexplicabil, capacitatea scăfârliilor în raport cu omul de neanderthal). De atunci se zice ca am devenit si "homo religiosus" - a se vedea desenele alea prin tot soiul de peșteri.
2. Tot după umila mea părere, diferența între un mistic autentic și un poet (mai mult sau mai puțin autentic) este că primul ajunge să fie continuu în "comuniune cu Divinitatea", în timp ce al doilea, numai din când în când.
3. Aici apare acum "tragedia" poetului. Pentru că, după ce a văzut "fața" (sau numai "vălul") poeziei își dă seama că, de fapt, viața lui obișnuită se petrece în Infern și caută cu disperare acele "fulgurații" prin care să revadă fața/vălul de care vorbeam.
4. Cred că aici, pe undeva, se întâlnește "poezia" cu "mistica" în Budism. Care, singurul, încearcă să te facă să conștientizezi că "Infernul" există la nivelul vieții noastre (empirice) de zi cu zi. Ceea ce este însă extraordinar - și lucru greu de înțeles de către noi occidentalii - este faptul că a gândi că viața care ne-a fost dăruită de Totalitate nu trebuie trăită, este absolut aiurea. Cum o trăim însă e cu totul altceva. Și o putem trăi "detașați" dar cu atât mai mult "implicați" adânc în ea. Pentru că meditația (experimentul interior conștient dirijat) nu este împotriva nimănui. Din contră. Ea ne învață un nou mod de a trăi (indiferent de religia căreia îi aparținem sau de faptul că suntem atei - ceea ce nu exclude categoric "experiența" mistică dar exclude, categoric, apartenența la o religie "instituționalizată"). Este vorba de 'un mod nou de a trăi în care devenim "centrul ciclonului". Viața continuă și ea continuă de un număr infinit de ori mai intens, cu mai multă bucurie, mai multă claritate, deschidere și creativitate; însă, cu toate acestea poți rămâne detașat, ca și cum ai privi de pe un deal ce se întâmplă în vale' (Bhagwan Shree Rajneesh - Osho).

 =  Din nou Cornel,
Manolescu Gorun
[10.Jan.07 15:37]

Am citit http://www.poezie.ro/index.php/poetry/35817/index.html
și reproduc:

"Fericiți sunt poeții
ce-au zăbovit obosiți
între somn și nesomn,
uimiți ei au văzut
ființa limbii.",

care mi-a adus în minte cele spuse de Uspenky Mestrului său Gurjdieff când
ieșiseră într-o dimineață amândoi pe stradă: "De ce toată lumea asta care se mișcă împrejurul nostru doarme?". Pentru că asta e: de obicei și când suntem treji, noi dormim. Iar în versurile tale poeții, pentru o clipă, se pare că au văzut (uimiți) ceea ce Heraclit numește "Logosul Divin". Iar tu ai prins exact acel moment de extaz al "uimirii".

Cu drag,
G.M.





 =  despre sine ....
cornel marginean
[11.Jan.07 20:52]
multumesc ca ai vizitat acea poezie

vedem amandoi cat de departe este starea de a scrie dar asta nu inseamna ca nu merita sa ne uitam prin cuvinte scriid

legi ideile budismului si de poezie si este firesc, budismul este prin libertatea ce o da spiritului cea mai poetica religie

toate cele bune

ps :)
poate ca titlul poeziei e prea indepartat de idee,
lipseste un verb implicit de forma: despre sine, poezia sau ceva care sa prezinte discursul poeziei despre sine

 =  mrrrrrrrrrrr
luana zosmer
[14.Feb.07 08:54]
Tu acu te bagi in emseria mea sau cumd eivne cazul? ce-ai cu madam gorgona si madam aia si-ailalta? Ha? Poezia-i frumoasa da ce nu-mi place e c-ai intins-o pe saraca pe masa aia rece, pune si tu un cerceaf ceva,nitel respect fata de decedati:))))))))mrrrrrr.cred ca tre sa ma las de critica literara pina n-o iau peste ureche.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0