Comentariile membrilor:

+ primăvara la Iași
Virgil Titarenco
[18.May.04 23:12]
O stea pentru stilul succint și aerisit al articolului. Mă cam săturasem pe aici de articolașe smiorcăit-gudurate de cenaclu.
Și de asemeni felicitări organizatorilor și participanților.

p.s. Ce presupune această membralitate la soc. junimea?

 =  Nasi
Daniel Dinescu
[19.May.04 00:17]
Aceleasi felicitari pe care le gasesti in comentariul de mai sus, intr-adevar, si eu ma saturasem de pupaturi a la "The Godfather". Felicitari!
Cu drag,

+ si Iasi
Michel Martin
[19.May.04 00:33]
Cercurilor in ordine crescatoare.

 =  ganduri
Andrei Ionut Sava
[19.May.04 01:16]
Salut Alina,

Ma bucur ca a avut roade colaborarea cu cei de la Asoc Stud Francofoni. Hmm sper ca an de an sa fie din ce in ce mai bine :) Imediat ce mai gasesc lume o trimit la tine pentru ca te descurci de minune!

Hm imi pare rau ca nu am ajuns la aceasta editie! Cu gandul si cu inima sunt alaturi de voi in continuare! O sa va sustin si o sa va promovez de fiecare data cum pot!

Toate cele bune!

Hmm poate intr-o zi o sa trec pe la intalnirile saptamanale sa va revad! :) Sa vad cum e atmosfera acuma....dupa ce s-a maturizat cat de cat lumea poezisitilor din Iasi! :)

Andrei SAVA

+ Felicitari !
Radu Tudor Ciornei
[19.May.04 01:26]
Felicitari din toata inima. La mai mare si mai multe manifestari reusite !

 =  hop si eu
Mircea Iosub
[19.May.04 01:29]
A fost intr-adevar un cenaclu reusit . Daca cel de data trecuta poate a speriat pe unii , cei care n-au ajuns au pierdut clipele minunate ale acestei editii din Podul lui Pogor . Am fost impreuna si ne-am simtit minunat , cred ca acest lucru a contat cel mai mult , ce s-a mai intamplat pe langa nu a facut decat sa sporeasca farmecul .

Felicitari Alma & colaboratorii !!!


 =  :)
Paul Bogdan
[19.May.04 07:14]
Alma, vă felicit! Ați reușit să fiți un eveniment cultural într-un oraș ca Iașul...
Îmi pare rău că Iașul se dovedește atât de departe pentru unii dintre noi.

 =  un pod din care eu plecat "fantomele"
Dan Mitrut
[19.May.04 09:12]
o atmosfera relaxanta, momente culturale diverse, surprize, buni prieteni, iata cum as descrie Virtualia de pe 14 mai.

abia astept sa va pun poze in galerie sa va convingeti.

Virtualia devine un eveniment reprezentativ nu numai pentru Iasi, ci pentru miscarea culturala in general.

felicitari Almei si organizatorilor, felicitari tuturor poezistilor care se perinda cu consecventa prin podul Pogor de la Iasi.

ce sa mai spun: decat ca asteptam Virtualia IV iar cei care sunt departe sa rupa lanturile kilometrilor de aparenta departare si sa ne bucuram impreuna.

ce zici, Radu, Pane? :-)

cu prietenie, Magul

+ stea
Dan Mitrut
[19.May.04 09:17]
am uitat sa gratific acest eveniment cu o stea mica.


mag

 =  felicitari
Elia David
[19.May.04 09:23]
Felicitari si regretul meu ca nu am putut participa. Dar ma bucur sa stiu ca vor mai urma astfel de intalniri.

 =  parerea mea
liviu dascalu
[19.May.04 09:44]
Surpriza surprizelor: Liviu Dascalu e totusi sensibil si are chiar si bun simt!!
Opinia mea de "calau" al site-ului: intalnirea a fost extrem de plictisitoare, nu a fost un cenaclu propriu-zis, ci o festivitate sobra prin care participantii si-au confirmat, in proprii ochi, statutul de scriitori, sau macar cel de membri ai unei comunitati literare.
Un cenaclu prespune nu doar recitarea textelor, ci manifestarea vie a reactiilor celorlalti: criticele. Cred ca era imposibil sa fie un cenaclu in acest sens, intalnirea de la Iasi. Cred, inca, ca partea formala, cu prezentarea la microfon si recitarea unor poezii trebuia sa ocupe mai putin spatiu. Totul a durat prea mult: trei ore. Ideal ar fi fost sa fim intr-un spatiu care sa permita mobilitatea, pentru a avea ocazia sa discutam unii cu altii.
Chiar si asa, eu ma bucur ca i-am vazut (ca de discutat, mai putin) pe Alma, Mag, armonie, Daniela Bordeianu, Madalina Maroga. Cu Andrei Dobos, vechiul meu adeversar de polemica, m-am intalnit in tren si am avut, astfel, ocazia sa-l cunosc.

 =  Luminați-mă domnule Dascălu
Virgil Titarenco
[19.May.04 10:13]
Domnu' profesor Dascălu,
mă fascinați. Am observat că vă pricepeți la o mie și una de lucruri. Ca un briceag elvețian sînteți. Pe bune. Hai să enumerăm, la filozofie, la poezie, la critică, la proză, la publicare de carte, la cenacluri literare, la manuale școlare, la profesori de română, la liste, la comunicare, la relațiile interumane. Și pun pariu că vă pricepeți la multe alte lucruri. Acum, sper din toată inima să nu care cumva să vă treacă prin minte că vă abordez cu vreun alt substrat. Că nu ar fi corect. Eu am spus-o. Mă fascinați cu atotcunoașterea dumneavostră. Și cînd dau de oameni din ăștia tip Swiss-knife îmi aduc aminte totdeauna de nevoile mele. De ignoranța mea. Uite am acum o problemă și poate mi-o rezolvați dumneavostră că tot vă pricepeți. Am un porcușor de Guinea. E mascul. Cam cînd e bine să îl dau la împerechiere. Sînt convins că vă pricepeți. Nu țineți pentru dumneavostră. Vreau să-i găsesc o porcușoară de Guinea dar vreau să știu care e momentul potrivit. Că văd că vă priceți și la timpi, la cît e lung și cît e scurt. Deci aștept. Luminați-mă, profesore...

+ Virtualia III, Liviu si sedimentarea amintirilor.
Florina - Daniela Bordieanu
[19.May.04 11:21]
Uite ca e greu sa scriu un comentariu dupa Liviu, fara sa fiu tentata sa il comentez si pe el.
Mai intai as fi vrut sa spun ca la Iasi a fost o intalnire cu poezie, despre poezie si despre noi, oamenii care au acest hobby si care ne-am intalnit mai intai aici, pe site.
Dincolo de nickuri si pretentii suntem oameni, Liviu. Usor stingheriti de iesirea din anonimatul poezie.ro la lumina reala a zilei (ma rog, a becurilor din sala). Chiar si tu, cel caruia ii place aceasta imagine de "calau" ai avut vizibila latura...umana. Chiar tu insuti ai fost usor stingherit de contactul real cu ceilalti, indiferent ce vei declara aici, ti-am vazut ochii si mainile.
Fiecare avem propria imagine despre noi si despre ceilalti, dar nu neaparat cea adevarata.
"Extrem de plictisitoare" n-as zice, Liviule. Dar orice manifestare de acest gen presupune si o parte formala, aceea a prezentarii, iar la Iasi organizatorii au gandit sa se implineasca prin lectura proprie a unei poezii. Am fost destul de multi, drept care a durat si de aici probabil "plictisul" tau. Tot la fel de adevarat e ca nu toti cei care scriu o poezie au si talent de actor, probabil si asta a contribuit la asa -zisa monotonie. Dar.
Dincolo de aceste aspecte, ai putut vedea ochii celor de acolo. Ai putut simti si emotiile. Au fost si cateva momente care sigur te-ar fi scos din amorteala, daca ai fi fost in sala :), ma refer la corul elevilor de la liceul de arta si la sceneta celor de la teatrul Ludic. Chiar eu am ratat unele recitari, pe motiv de...Raducu (fiu-meu) sau de tigara.
Tot de acord cu tine, ca putea fi loc de mai bine. Ca se putea discuta. Dar pentru asta trebuia sparta gheata "necunoasterii celuilalt", lucru care de altfel s-a intamplat, dar dupa ce am plecat de la Casa Pogor si ne-am retras la restaurantul din apropiere. Eu una am vorbit si comentat cu mai toti cei de acolo. Tu...plecasesi.
Vezi tu, amintirile mele despre Virtualia IV sunt un mixaj al tuturor momentelor. Si, per total, zau, iese plus.

Tin neaparat sa apreciez efortul Alinei. In ziua de azi, cand resursele materiale sunt foarte limitate pentru majoritate, a incerca sa faci ce a incercat ea acolo, in Romania zilelor noastre, nu e usor deloc. Cu o ora inainte de a incepe intalnirea era inca la tipografie, singura (!) , pentru a ne aduce, noua, celor de acolo, acele mici volume de poezie, amintirile palpabile cu care am ramas, plecand din Iasi. Si nu numai atat...

In speranta ca vom ramane aceiasi amici si mai departe, eu una astept sa va reintalnesc, pe tine si pe toti ceilalti, la Virtualia IV.

In fine, ar mai fi multe de spus, dar prefer sa las amintirile sa se "aseze", sa le savurez pe indelete si sa le redau, poate, mai tarziu.

P.S. Daca tii neaparat, Liviu, se poate vorbi si despre asperitatile inerente aparute. Orice show are partea lui de culise. Orice om are partea lui intima (cand isi aseaza cravata, cand isi sufla nasul, etc). Dar ce relevanta au?

cu tot binele,
Dana

 =  completare la comentariul meu (inca neaparut din motive tehnice)
Florina - Daniela Bordieanu
[19.May.04 10:54]
Am un comentariu care va aparea probabil dupa acesta, pentru ca a fost lung, m-am delogat intre timp.
Dar as ruga foarte mult si pe Virgil si pe Liviu sa se abtina de la comentarii in afara evenimentului mentionat in articolul Alinei. Indiferent de orgolii si alte incidente, sa incercam sa pastram un dialog civilizat.

va multumesc mult,
colega voastra,
Dana

 =  aceeasi Marie cu alta palarie
Cristina Trușcă
[19.May.04 11:32]
Hop si eu! As fi vrut sa scriu cate ceva, dar cred ca ceea ce a realizat Alma aici este suficient. Probabil as fi fost un pic mai personala. Intr-adevar, atmosfera nu a mai fost aceeasi si spun asta fiindca am mai fost deja o data. Nu am putut sa nu remarc absenta anuntata sau nu a unor nume "sonore" de pe site (Liviu Nanu, Silisteanu, Silvia Caloianu, Dan Tristian si altii) carora le era adresat acel Wish you were here interpretat de Claudiu Banu.

Celor care s-au plimbat cu noi sambata si duminica prin Iasi si tuturor celorlalti va spun ca veti avea curand un link la o parte din pozele facute cu aceasta ocazie. Ceau!

+ Amintiri, amintiri...
Maria Prochipiuc
[19.May.04 12:11]

Casa Pogor – sunt la a doua întâlnire cu poeziștii, pe unii îi știu pe alții îi voi cunoaște… pe alții nu am reușit decât sa-i văd… Atmosferă de sărbătoare - imagini, cuvânt si muzică, toate îmbinate ca într-o spirală a timpului ne-au transpus dincolo de vremuri… și poate unii au și simțit aerul și izul Junimii( la întâlnirea de după ).

Cu sau fără lansări de carte, am gustat din frumusețea cuvintelor, m-au impresionat în mod deosebit cuplul Camelia Petre - Alina Manole, Camelia Petre – Daniel Bratu, poezia bătea în ritmul inimii lor. Pe Dan și Diana Mitruț îi știam din toamnă, dar aici erau într-o altă postură - cea de casa de piatră și copii de poezie…

Fondul muzical al cenaclului( și nu numai ) a fost asigurat de Cludiu Banu și chitara sa, iar Cristina Trușcă m–a încântat cu vocea ei…

Am multe de spus, dar mă opresc să nu semene a laudă…

Important este că Cenaclul Virtualia - www.poezie.ro la Iași a fost recepționat și de alți iubitori de poezie și frumos. Dumincă 16 mai în cadrul Magazinului Duminical al postului de radio TRINITAS, Virtualia a fost prezentată ca un moment cultural important din Iași. Au fost auzite frânturi din cenaclu ... vocea lui Virgil Titarenco, iar în direct: Felicia Baltag și Bogdan Gagu.

Meritul acestei apariții pe post aparține iubitoarei de poezie Claudia Grigoraș (o prezență vie atât la cenaclul din octombrie, cât și la cel din 14 mai), realizatoarea Magazinului Duminical.

Eu sincer vă mulțumesc tuturor celor care ați vrut să fiți alturi de noi, unii cu prezența iar alții doar cu sufletul!

 =  Reali în Virtualia
Gabriela Petrache
[19.May.04 12:12]
Ca orice eveniment de asemenea anvergură mi se pare firesc și normal să existe opinii pro și contra. Sînt sigură că Liviu are parțial dreptate, dar, dialog, critică există la întîlnirile săptămînale în cadrul comunităților, cred că Virtualia este înainte de toate prilej de cunoaștere, de a ne privi în ochi, de a aduce în real lumea pe care o trăim virtual restul de 364 de zile pe an.
De apreciat rămîne efortul Alinei de a cataliza în real, în spatiul Podului Pogor atîtea suflete de pretutindeni. Și… ne mai rămîne și Antologia de cenaclu, amintire caldă, de suflet, dovadă concretă, palpabilă a faptului că existăm, că ne mișcăm,
Mulțumesc tuturor celor prezenți că au fost acolo și sper să ne revedem cu bine în toamnă.

 =  Hronicul semnului lingvistic
Andrei Dobos
[19.May.04 13:29]
Imi pare bine ca am fost la Iasi. Acolo am reusit o adevarata transmisiune de semn lingvistic(si eu care eram gata sa cred ca aceasta transmisiune nu poate fi realizata). Asta poate si din cauza ca intalnirea a stat sub egida prieteniei.

Felicit si eu pe Alina Manole si pe ceilalti organizatori pentru seriozitatea implicarii. Multumesc "grupului pantraguelic"(se stiu ei :p) pentru gazduirea de suflet si Martei pentru gazduirea de trup(si de corp astral) si celorlalti pentru momentele vii. De remarcat, pentru mine, a fost calatoria incoace, unde am avut parte de o conversatie de cunoastere cu Liviu Dascalu(adversar vechi de polemica, dupa cum spunea si dumnealui).

In rest, aspectele formale sunt aspecte formale, iar la Iasi miroase a suflet. Asa ca, pe curand!

 =  virtuali si virtuosi
Daniel Bratu
[19.May.04 13:46]
Ce sa mai incolo si incoace, eu am vazut ca s-a intamplat bine si frumos ce s-a petrecut la Pogor. Ne-am bucurat si ne-am intristat, am recitat, ne-am balbait, ne-am emotionat, am cantat, dar toate astea le-am facut impreuna, cu sufletele adunate manunchi si asta mi se pare cel mai important. Nu suntem singuri. Nici Magister (chiar si asa, cum mi-a ramas pe retina, pravalit in scaunul sau cu 3 picioare inegale de bun simt) care, bagat prea mult in seama incearca din rasputeri departarea.

+ .
Dan Tristian
[19.May.04 16:44]
un eveniment de exceptie. inscris in sirul momentelor notabile, cenaclul Virtualia, pt multi va ramane in amintire cu reale valente catalizatoare. felicitarile mele atat pt eveniment cat si pt publicarea antologiei de cenaclu.

 =  Danei
liviu dascalu
[19.May.04 17:31]
Intr-adevar, corul elevilor de la liceul de arta a fost nemaipomenit. Imi pare rau ca am ratat sceneta celor de la Teatrul Ludic. Inca vreo cateva chestii din astea, si poate ca nu m-as fi plictisit deloc.
Cel mai tare imi pare rau ca nu am mai putut ramane cu voi la o discutie. Sunt sigur ca cele trei ore de, mai mult, timpi morti, nu ar fi contat.
Cred ca o intalnire a pescarilor la musca ar fi fost mai interesanta. Macar s-ar fi gasit cativa povestitori, oameni care sa ne infierbante imaginatia cu relatari despre pastravi de trei kilograme samd.
Pana la urma asta nu-mi convine: aerul ca la Casa Pogor s-a intamplat ceva "reprezentativ" pentru Iasi si "pentru miscarea culturala in general" (asa cum spune Mitrut). Putini sunt cei care au miscat ceva, pe plan cultural, pe site. Chiar asa putini sunt, privind la scara larga, eu cred ca sunt destui. Nu as baga mana in foc ca nu am putea intra intr-o Istorie a vreunui Calinescu la un loc, intr-un capitol separat.

+ felicitari
Jupp B. Itter
[19.May.04 17:39]
Felicitari organizatorului si ajutoarelor sale din partea cuiva care a fost si va fi alaturi (doar) cu gindul.
Astept cu interes si fotografiile de la eveniment.

+ poezistii la Iasi
Anca Anghel Novac
[19.May.04 19:18]
Citesc cu placere textele si comentariile pe marginea evenimentului de la Iasi indiferent daca sunt pareri pro sau contra. Pentru mine sunt toate la fel de importante pentru ca sunt despre noi.

Eu, de foarte departe, nu am decat sa multumesc ca cineva a considerat ca poezia mea merita sa fie citita.
Ii multumesc Cristinei Trusca pentru gestul acesta deosebit.

Deasemenea ma bucur mult ca anumite poeme au fost publicate in antologia "Virtualia 2" in conditiile in care, dupa cum mentiona si Florina, e dificil din punct de vedere financiar sa te mai incumeti sa publici antologii si sa organizezi cenacluri in Romania zilelor noastre.
Ii sunt recunoscatoare Almei pentru acest efort care nu poate fi sustinut decat prin daruire dar si financiar. Eu am sa incerc sa ma revansez macar financiar.

Pentru atmosfera de cenaclu, pentru evenimentul adunarii poezistilor va sunt recunoscatoare voua tuturor care ati fost acolo. Fara de voi evenimenul s-ar fi anulat de la sine.

Scriind imi vine in minte vocea lui Dan Mitrut si imi inchipui "sound"-ul dat de el evenimentului de la Iasi.
Stiu, au fost mai multi cei care au concertat acest eveniment care nu putea sa iasa decat bine.

Felicitari !


 =  Un vis ratat
Codrina Verdes
[19.May.04 20:55]
Ma bucur pentru cei carora vi s-a intamplat "Virtualia 3". Regret ca nu am fost prezenta si eu acolo, dar ma infrupt din cronica Almei. Felicitari tuturor celor care au facut posibil acest moment rar de spiritualitate, acum, cand mintile "fierbinti" ale romanilor comutandu-si zona de interes in spatiul creator "de fleacuri", au uitat sa viseze.

 =  fara cuvinte dar cu poze
Cristina Bunu
[19.May.04 21:09]
Am ramas fara cuvinte... Sunt foarte fericita ca am reusit sa ajung la Iasi... Va rog sa cautati pe pagina mea ca abia am postat un anunt cu link catre pozele facute acolo...
somnbizar

+ felicitari
Motoc Lavinia
[20.May.04 10:36]
Pentru mine Iasul si intalnirile de acolo sunt ca o Fata Morgana, nefiind prezenta mi-l imaginez ca pe un loc magic in care se intampla ceva organizat, serios, important, in care numele unora si altora devine cunoscut, in care se cunosc intre ei virtualii si se scriu cuvinte pe hartie.

Felicitari!

 =  in loc de justificare...
Silvia CALOIANU
[20.May.04 11:49]
De regula ma tin de promisiuni, dar am ghinion, cand e vorba de Iasi, lucru verificat, nu o singura data, imi invoc aici varsta, sunteti tineri si frumosi, ma bucur pentru voi, sa nu va suparati, mie asa mi-a dictat intuitia...
Imi pare rau de bomboanele promise Almei, ce nu au reusit sa ajunga la voi, aici nu mai invoc nici o justificare, sper sa ma revansez, sa compensez in general toate prejudiciile aduse, care pot fi considerate ca atare, Almei si tutror fata de care nu am manifestat consecventa, mizand in acest sens pe simpozionul din vara aceasta la Chisinau (convenim impreuna data, cu voi, participantii).

+ de la volume virtuale la "Virtualia"
Neisa Conta
[21.May.04 17:50]
Alma, felicitari! Ai reusit ca punand fapte in locul vorbelor, sa creezi o miscare vie si foarte concreta in plan cultural. Si sinecer, cred ca Bucurestiul ar putea sa ia aminte.

Iti multumesc.

 =  dor de Iasi
Adriana Mihaita
[21.May.04 22:35]
Citind textul si comentariile m-au cuprins si pe mine emotiile, amintindu-mi ca, si eu am fost la Iasi. N-am mai ajuns la Virtualia III, dar data viitoare sigur voi veni!
Cred ca ceea ce a fost acolo nu poate fi povestit. Intotdeauna lucrurile sunt mai frumoase in realitate decat in virtual.

 =  spre Virtualia IV
Alina Manole
[26.May.04 20:27]

Vă mulțumim pentru aprecieri și vă așteptăm la Iași, în toamnă, în Virtualia IV.
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !