Comentariile membrilor:

 =  Lipsa comunicării
Adrian Munteanu
[25.Oct.04 16:23]
Pui în discuție o realitate care vine să confirme că ne aflăm într-un spațiu în care lipsa de comunicare e din ce în ce mai distinct marcată în conștiințe : nu-l cunoaștem pe celălat. Cel mult avem o vagă și falsă impresie că l-am cunoaște. Introduci această constatare din punct devedere masculin. Eu cred că și femeia nu prea cunaște bărbatul - mă refer la cel care ar merita cunoscut. E adevărat însă că reciproca nu are atâta deschidere și nici atâta farmec în măsură să deschidă orizontul poeziei.
Felicitări pentru idee și pentru demonstrație.

+ "niciodată nu va fi suficient de"
Virgil Titarenco
[25.Oct.04 17:47]
Da, chair dacaă forma e destul de clasică și poate părea unora banală, textul are un farmec aparte, un "suflet al lui". Adică după ce l-ai citit îți rămîne sentimentul acela rezidual liric ca un parfum care nu dispare ușor.
Rîndul "adună eterul într-un izvoraș ecumenic cerșind către lumină;" mi se pare în plus și aiurea.

Finalul e puțin cam prea "ex catedra" și scîrțîie prin artificialitate. În rest îmi pare bună.

 =  cami
Vlad Catalin
[25.Oct.04 19:13]
Si mie imi place poezia cu toate ca aduce in actualitate o realitate nu tocmai favorabila mie. Ma refer la anul maimutei, anul 2004, an care mi-a adus in proportie de nouazeci la suta (asta ca sa nu sara cineva cu batul la mine :) numai belele.

Uite, ce delicat e: 'Femeia mamă se-apropie de lună, adună griji si negrijile din urmă-i oferă picuri de apă lină, armonică; niciodata nu-i trupește anul maimuței pe umăr!'

Poezie plina de sensibilitate. Ce bine ar fi fost fara detalii medicale (ventricular stâng, drept...), dar n-am avut alta rima (o sa zica Petre Camelia).
Felicitari,
st

 =  calatorii imaginare: eu, Femeia
Dana Stefan
[25.Oct.04 22:12]


Sirenele poarta pe valuri matasea umerilor tai, piersici purpurii rostogolindu-se pentru hrana inecatilor.
Nu exista sirene draga, tu spui..
Dar sirenele exista, marturie stau spinarile brazdate ale marinarilor, talazurile noptii din care mainile noastre rasar invaluitor sa oblojeasca ranile, cu panzeturi rupte din Luna...
nu are nici o importanta cat inseamna distanta de un brat si un deget intre un barbat si o femeie, de vreme ce firul de matase e legat de o glezna si capatul se afla in mana celuilalt..acum, cine are firul in mana si cine e legat la glezna, asta e insasi miraculoasa poveste..:)
o poezie manifest, scrisa de o femeie cu glezne subtiri si talpi bine infipte in pamant. sunt solidara.
felicitari femeii demne care si-a declarat splendida ei conditie de insasi Femeie!

 =  utile
Andreea Drăguleasa
[25.Oct.04 22:19]
Cred că ideea pe care ai vrut să o poetizezi aici are de suferit de pe urma abundenței metaforelor, nu întotdeauna potrivite. E un surplus de imagini care dăunează esenței. Prea multe elemente de genul: "șoptesc iluzii gemene apelor fierbinți", "picuri de apă lină, armonică", "adună eterul într-un izvoraș ecumenic cerșind către lumină". Și ca să fiu cârcotașă până la capăt, pluralul de la viorea e viorele, nu "viorii", iar varianta corectă pentru "ochiadă" este "ocheadă".

A.

 =  carcodasului de serviciu
Camelia Petre
[25.Oct.04 22:34]
Andreea, viorii, e corect atata timp cat nu ma refeream la viorele!!!...acolo si doar acolo e vorba de o aluzie fina la altceva care n-are legatura cu ceea crezi tu, adica cu vioreaua!!!...apoi urmeaza draga mea viorea!!!
ochiada, mi-a scapat, ca si alte doua cuvinte, pe care le-am vazut dupa ce am postat poezia, insa le-am facut scapate la timp de ochiul tau carcotas...ca sa ii spun greseala de tastare, graba, typo...
cat despre abundenta de metafore...asa am vrut eu sa fie...nu iti place, nu citi, simplu, treci mai departe!
mersi de trecere

 =  Camelia
Andreea Drăguleasa
[25.Oct.04 22:48]
"nu iti place, nu citi, simplu, treci mai departe" - mai lasă atitudinea asta deoparte, la urma urmei nu am vrut să-ți dau în cap în comentariu, ci să te ajut să-ți vezi greșelile. Mai departe faci cum vrei, poți să nu iei în seamă sugestiile, dar nu să te zburlești, că nu suntem la grădiniță și nu fur/stric jucăriile nimănui.
Cât despre substantivizarea adjectivului "vioriu", fiind singulară în text, e interpretabilă.

A.

 =  raspunsuri
Camelia Petre
[25.Oct.04 22:51]
Adrian, asa este...e greu sa cunosti pe cel de langa tine, fie el barbat sau femeie...mi-e greu sa privesc din punct de vedere al unui barbat...aici mi-a fost de folos comentariul tau...mi-ai lasat o portita pe care o banuiam cumva deschisa...inca mai pot avea incredere, asta e bine, nu?:)

Virgil, ma surprinde placut vizita ta si mai ales aprecierea...am sa modific versul respectiv, cat despre final, pe moment nu gandesc altul...multumesc in mod special pentru sfaturi:)

Sache, ai mers acolo unde te doare pe tine acum... fiecare idee e pusa acolo unde trebuie...stii, poezia iti este dedicata...

Dana, ma imbraci atat de frumos in albastru! as vrea sa ma pot oglindi la fel de frumos cum o faci tu...de cele mai mult ori mi-e greu sa pastrez ritmul...pastrez gandurile tale, caci uneori am atat de multa nevoie de cuvinte tandre!

 =  eu, niciodata dama de foc!
Camelia Petre
[25.Oct.04 23:06]

aiiiiiiiiiiiiiiii aiiiiiiiii pe sub flooooooooori ma leganaaaaaaaaaaai ...

 =  rugaminte
Cristiana Miu
[25.Oct.04 23:09]
Cami, am trecut si eu pe aici. (De mai multe ori) pana sa-mi iau inima in dinti si sa intreb. Eu din poezia asta am ramas cu o idee a mea. Pot sa scriu si eu o poezie inspirata de aceasta idee? Nu stiu daca o sa ti-o mai recunosti, ca deja am pocit-o rau. Desi am promis ca nu mai fac, o sa recidivez. Asa ca, daca precizez pe undeva sursa ideii, pot scrie o poezie inspirata de aceasta?

 =  Cristiana,
Camelia Petre
[25.Oct.04 23:20]
sunt incantata si voi fi incantata sa citesc si versiunea ta;
deci da, prinde-te de mine si mergi inainte!

multumesc,

 =  camelia petre
Koala L`Impure
[25.Oct.04 23:58]
feminitate programatica, sensibilitate "dupa reteta", virgule puse aiurea (dar sa zicem ca ar fi greseli firesti), metafore exagerate, constructie discutabila. fara indoiala un text slab. parca altadata iti reuseau mai bine textele.

 =  cami
Vlad Catalin
[26.Oct.04 09:13]
Ia uite cate comentarii.. Pai, daca imi este dedicata mie, atunci se schimba treaba :)

Asa cum am spus si la un comentariu adus Mariei (Decembrie), comentariile pot fi de mai multe feluri: comentarii ajutatoare - nejignitoare (vezi primele doua pareri), comentarii ajutatoare - jignitoare (vezi Enigma), comentarii neajutatoare dar incurajatoare (sache si dana) si comentarii aiuristice (Oigen). Si ca sa fiu in tema cu carcoteala, zic si eu: Hic! Parerea mea..
st

 =  interior de femeie cu brat tandru de mama
simona marcu
[26.Oct.04 12:07]
"In Romania, doar femeile indragostite sunt frumoase", a zis cu talc H.R.Patapievici.Ai prins bine in imagini femeia-niciodata, mai intotdeauna de foc.

 =  raspunsuri
Camelia Petre
[26.Oct.04 14:25]
Oigen, sensibilitatea mea e naturala, nu e nimic la mine dupa reteta, cred ca nici nu exista asa ceva...cat despre virgule, asa e...pauzele mele, interioare, le-am marcat prin virgule, pentru a reusi mai bine sa transmit ceea ce simteam (am sa ma gandesc poate la alte variante)...cat despre metafore, le voi "indulci" la momentul potrivit, momentan sunt sub influenta celor deja spuse si simtite in poezie;
Sache, multumesc pentru parere...:)
Simona, ma onoreaza vizita ta in pagina mea... in ape de rosu, o dama in alb se simtea pentru prima oara indragostita; din oglinda o priveste, intr-un chip matur, o dama de foc...

Multumesc pentru pareri, sugestii, incurajari...

 =  modificare
Camelia Petre
[26.Oct.04 14:37]
am modificat cateva metafore "fortate" si am scapat de cateva virgule, restul care mai sunt in plus le mai pastrez pana voi gasi o varianta originala de vizualizare a "sentimentelor"...

 =  ca intre noi , fetele
dana stanescu
[26.Oct.04 16:42]
:) uite si eu pe aici...
hmm sa vedem, intai cele bune:
Femeia tandră respiră printre palme,
o armonie firească

frumusețea ochilor îi cade oval și cuminte la drum de seară
într-o singură direcție, într-un singur lăcaș


si din cele urate...[sper sa nu te superi, poti sa ma bati dupa aia :)]:
definitiile sunt prea in proza/cam explicite: nici mie nu imi place 'ventricularul' ... hmm si cam multe simboluri cand carti de joc, cand astrologie :)

Si noi femeile mai avem atatea fete...

chiar crezi ca nu ne pot cunoaste si nu ne pot iubi decat asa pe 'nevazute'? eu cred ca se poate ...

 =  te bat, te bat:)))
Camelia Petre
[26.Oct.04 16:57]
Dana, poate tu vei avea mai mult noroc...eu am scris ce am simtit...poezia asta a nascut niste reactii contradictorii, asa ca m-am hotarat sa nu mai modific nimic; scuze, cortina s-a tras, luminile s-au stins iar eu ma prefac ca am somnul acela de o suta de ani intuneric si inapoi spre nimic...oare de ce ma bate cineva pe umar si ma striga pe nume? chiar nu ma vede? si atunci cand ma vede, chiar nu ma simte? si atunci cand ma simte, chiar nu ma aude vorbind? si atunci cand vorbesc, isi inchipuie un trecut mizerabil si astfel eu, ceea ce sunt, nu sunt...doar un portret fara culoare si fara chip...m-a intristat poezia asta mai tare dupa ce am postat-o, nu stiu de ce
mersi de trecere

 =  O ratare.
Albu Catalin
[02.Oct.05 19:06]
Un subiect generos!
In rest o gramada de metafore aruncate de-a valma fara prea multa logica!
Rezultatul?Il vedeti si voi!

 =  "si eu cu cine votez?"
Camelia Petre
[27.Oct.04 09:57]
a mai aparut un gen de comentariu, deloc generos, in genul celor aiuristice dar care nu ajuta la nimic...rezultatul il vede fiecare in parte...concluzia? parerile sunt impartite, logic.
numai bine,

 =  o noua interpretare a poeziei
Vlad Catalin
[27.Oct.04 10:36]
Analiza poeziei pentru Oigen/Enigma/Albu Catalin

In poezia ‘Eu, niciodata, dama de foc’ autoarea descrie cateva intamplari petrecute in toamna anului 2004, intr-o camera de mansarda de pe Mantuleasa numarul 17. Acolo locuieste doamna Oripilescu, o femeie mandra si senzuala care, dupa cum zice chiar autoarea, priveste cititorii site-ului pe sub gene. Uneori are buzele intredeschise asta pentru a putea sopti iubitului aluzii fierbinti si iluzii tot fierbinti. In aceeasi camera mai locuiesc o femeie copil si o femeie mama intre care exista o simbioza, la fel cum co-exista pasarea si rinocerul. Diferenta dintre ceilalti doi colocatari este ca femeia copil are ocheade jucause pe cand femeia mama colecteaza griji din luna. Mai apare si elementul surpriza, femeia tandra, pe care autoarea o descrie ca pe un peste care respira prin palme, deoarece, de curand, s-a descoperit ca exista pesti oceanici posesori de palme, organe necesare prinderii lor de malul asternut pe fundul oceanului. In continuare, autoarea descrie femeia iubitoare, respectiv femeia secolului XXI care are fata ovala, traieste absent si are un singur ventricol stang. Explicatia pentru modificarea inimii la femeia moderna este clara, ventricolul drept este blocat de numele iubitului sau. Modificarea se dezvolta genetic si apare un nou sentiment jucaus si senzual.
In finalul poeziei, autoarea demonstreaza ca barbatul nu va cunoaste femeia, dar se va obisnui cu ea si o va utiliza tacit ca pe un decor din strada Mantuleasa nr. 17.

Cred ca spre astfel de comentarii se tinde. Stimati colegi de pe Agonia, sunt foarte usoare comentariile ironice, care nu spun nimic. Dar, fiecare e liber sa-si exprime parerea, traim intr-o tara libera, nu?
st

 =  focuri tandre
Daniel Bratu
[27.Oct.04 16:34]
Lexicul poeziei sugereaza simplitate si tesatura fina. Verbele aflate la participiu, numeroase in prima parte, induc o stare de tihna, meditativa. Tonul, respiratia ampla a versurilor, succesiunile aduc aminte de Blaga ("Copilul rade:/ iubirea si inelepciunea mea este jocul/Tanarul canta:/jocul si intelepciunea mea este iubirea/Batranul tace:/iubirea si jocul meu e intelepciunea" - citat aproximativ). Gradarea temporala a lui Blaga, de tip vertical, e inlocuita cu o gradare orizontala a starilor afective, cu dedublari succesive. Sensurile metaforice imprumuta versurilor o aura fluida, care inalta corpul sonor al cuvintelor. Constructiile enuntiative, aparent reci, sunt incarcate de sensuri si plus afectiv. Poezia exprima, de fapt, un profil psihologic complex, specific feminin, cu o combustie spirituala intensa, ascunsa in transferuri.
Finalul poeziei imi pare atins de aripa de aur a superbiei:

"o va iubi tacit dincolo de un decor anume
potrivit cu timbrul său feminin si imaginea sa plastică
uneori în alb
și alteori, când se stinge lumina, pe negru, îi cade
damă de foc…"

Obs: - virgula dupa "intredeschise" (versul al II-lea);
- "spini nadusiti" - alaturare "ni na" usor deranjanta;
- "izvoras" - diminutivizare inutila;
- din versul "purtând numele ventricular drept al iubirii sale" ar trebui amputat acel "ventricular", care nu ajuta constructiei incepute in versul anterior.

*Imi cer scuze fata de acest text pentru ca, din cauza lipsei acute de timp, comentariul meu nu este destul de elaborat pentru a-l insoti cu steluta cuvenita.

 =  trecator
Bogdan Sandu
[02.Oct.05 19:06]
Draga Daniel,comentariul tau imi pare cel mai sanatos desi facut pe fuga(cum ai tinut sa precizezi).Din pacate nu putem omite toate parerile aruncate peste umar si acest lucru este intr-adevar apasator.Suferim se pare de acel complex al "prea-priceperii-in-toate".Ne pricepem la footboll,la politica,la femei...si de ce nu la poezie,ca doar"tot poetu'e roman".(intentionat rasturnat)
Eu nu ma pricep la poezie.Am scris cateva poezioare pe site si cand am vazut ca sunt oameni cu adevarat talentati m-am retras discret.
Dar ca simplu trecator si poate nu numai pot sa-ti spun draga Camelia ca poezia ta m-a bucurat sincer.Si comentariul tau Daniel de-asemenea pentru ca are consistenta sacerdotala,diseca si si vindeca in acelasi timp.
Si pentru ca respiram cu totii aceasta criza ontologica a valorilor(care nu este noua pe pamant)si care sper sa ne duca pana la urma spre ceva bun,vreau sa inchei amintind doua ganduri apartinand lui Nichita Stanescu:

Un poet nu poate fi mai bun decât alt poet. Un
poet poate fi mai bun decât sine însusi sau mai slab
decât sine însusi.

si

De poeti numai de bine, ca sa zicem asa.

Hai cu drag!
B.




 =  dedal
Camelia Petre
[02.Nov.04 09:39]
Daniel, este cel mai bun comentariu pe care l-am primit pana acum la acest text si asta pentru ca stie sa despice, sa dea sfaturi si sa mareasca, in acelasi timp. multumesc:)
cu drag,
camelia

 =  pareri
Camelia Petre
[02.Nov.04 09:57]
Sache, inteleg ca mi-ai luat apararea, dar "hic, parerea mea..." nu te tine in tema cu carcoteala ci te face un pic partas la carcoteala celorlalti (ca si cum ti-ai retrage intr-un fel cuvintele fata de carcotasi, adica ceea ce ai spus pana atunci nu ar avea stalp de sustinere ci doar nisip in ochi pentru ambele "tabere"). nu crezi?
multumesc pentru bunele intentii si pentru povestea pe care te-ai gandit sa o lasi aici despre femeile care locuiesc impreuna...sper ca nu crezi povestea asta a ta:)...si primul tau comentariu chiar a fost ajutator (ti-ai exprimat o parere si parerile ajuta daca stii din ce unghi sa le privesti:)

Bogdan, e prima oara cand apari in pagina mea. daca tu te-ai bucurat eu nu pot decat sa ma bucur la randu-mi. multumesc pentru gandurile lasate, pentru incurajari...
te mai astept

 =  o posibila oglinda a textului tau
Andrei Gheorghe
[02.Oct.05 19:06]
ai sters-o cu viteza lumini si intr-un stil prea putin civilizat de pe chat in mijlocul discutiei despre acest text, asa ca am sa-ti fac un comentariu scurt, "ideea" pe care ziceai ca ai impartasit-o, foarte frumos din partea dumitale, ramaneam saraci cu duhul daca nu faceai asta, nu se vede, in textul tau e prea ceata din cauza incalcirii "ideii" in lucruri care pur si simplu sunt de notorietate, asa cum ti-am spus si indirect, lucruri de genul: "barbatul nu va cunoaste niciodata femeia" si "femeia care iubeste nu are asemuire", plus expresiile gen: "soptesc iluzi apelor fierbinti", "picuri de apa lina", "izvoras ecumenic cersind catre lumina" si ma opresc ca sa nu citez tot textul, si ideea as zice ca este una obisnuita, o enumerare de ipostaze ale femeii, personaj central si o concluzie antitetica prin referire la genul masculin, nu mi-am imaginat ca se va face in stilul asta o "poezie" din asa ceva, iar eu nu am avut intentia aici decat sa-ti pun in fata textului atat de citit de atat de multi oameni o posibila oglida fara cosmetizari, chiar daca am deranjat.

 =  si
Camelia Petre
[04.Nov.04 13:14]
Andrei ceea ce ai spus tu a mai fost spus si de altii ca si observatii asupra textului, nimic nou pana aici, poate doar: "iar eu nu am avut intentia aici decat sa-ti pun in fata textului atat de citit de atat de multi oameni ..."

 =  si si
Camelia Petre
[04.Nov.04 13:17]
plus ca acelasi lucru mi l-ai spus si pe chat (mai putin ce am bolduit)...de aici fiecare e liber sa inteleaga ce vrea, pana la urma




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !